Nieuws   |   Headsets en hoofdtelefoons

Toch geen 1-april grap: de Dyson Zone is een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking én actieve luchtreiniging

Toch geen 1-april grap: de Dyson Zone is een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking én actieve luchtreiniging
De Dyson Zone combineert actieve ruisonderdrukking tegen omgevingsgeluid met een stel compressoren en luchtfilters tegen luchtverontreiniging. Een gat in de markt of toch een grap?

Dyson doet deze aankondiging op 30 maart, twee dagen te vroeg voor 1 april. Naar eigen zeggen is zeker geen sprake van een vroege 1-aprilgrap. De oorspronkelijke aankondiging had eerder moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld door de oorlog in de Oekraïne. Zo hoorden we, toen we het zekerheidshalve toch maar even navroegen. Waarom? Omdat de Dyson Zone een hoofdtelefoon is die niet alleen de oren, maar ook de mond bedekt. Het eindresultaat ziet er daardoor uit als een soort helm.

Na twee jaar corona is het niet vreemd dat bedrijven met technisch geavanceerde alternatieven voor mondmaskers komen aanzetten. Game randapparatuurfabrikant Razer deed dat per slot van rekening ook. En Dyson vecht al lange tijd tegen fijnstof, allergenen en gassen in huis, met stofzuigers en diverse luchtreinigers. De stap naar de buitenlucht is dan ook niet zo gek. Kennelijk wil het bedrijf je nu buiten helpen schone lucht in te ademen. Aan de andere kant is dit voor het eerst dat Dyson een stap zet in draagbare tech. Bovendien is het, vriendelijk gezegd, nogal een opvallend ontwerp.

Dyson Zone: HiFi hoofdtelefoon én luchtreiniger

Dat ontwerp bevat dus zowel een luchtreiniger als een hifi-hoofdtelefoon. Daarmee worden in de woorden van Dyson je oren voorzien van 'rijke, meeslepende audio', terwijl je neus en mond zich tegoed kunnen doen aan een gereinigde luchtstroom. Zeker in stad moet dit gadget goed van pas komen, aldus Dyson. De hoofdtelefoon filtert met actieve ruisonderdrukking de herrie uit stad weg, de luchtreiniger doet op zijn beurt hetzelfde met luchtverontreiniging. Dyson citeert schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, die stellen dat 9 op de 10 wereldbewoners lucht inademen met te veel verontreinigende stoffen.

Voor Dyson aanleiding om de Dyson Zone te ontwikkelen. Naar eigen zeggen gingen er 6 jaar werk en 500 prototypes aan vooraf. Deze luchtreinigende hoofdtelefoon zuigt via compressoren in de oorschelp lucht door dubbellaagse filters. Vervolgens transporteert het de gereinigde lucht via een 'contactloos vizier' naar de neus en de mond. Dyson laat weten: “De Dyson engineers gingen voor de Dyson Zone verder dan de bestaande testmethoden. Ze gebruikten een ademhalingsoefenpop die is uitgerust met mechanische longen en detectieapparatuur van medische kwaliteit, die vervuiling 'inademt' en menselijke ademhalingspatronen nabootst in een gecontroleerde ruimte.

Vervolgens werd het vervuilingsniveau in de neus en keel gemeten om te kijken hoe goed de filtratie-efficiëntie van deeltjes was die anders in de kunstlong van de pop terecht zouden komen. “Het negatief geladen elektrostatische filtermedium vangt ultrafijne deeltjes zoals allergenen en deeltjes uit bronnen zoals remstof en industriële verbranding. Een met kalium verrijkte koolstoflaag vangt verontreinigende stoffen uit stadsgas zoals NO2 en SO2 op.

Dyson Zone

Geen gouden luisteraar

Dyson is wel thuis in luchtreiniging, maar dit is het eerste audioproduct van het merk. Zoals Dyson wel vaker doet, heeft het zich weinig aangetrokken van geldende praktijken. In plaats van een 'gouden luisteraar'-benadering, koos het naar eigen zeggen voor een 'wetenschappelijke benadering'. Dat houdt in dat de audio engineers werkten op basis van statistieken en luisterproeven. Het resultaat volgens Dyson: 'rijke audio en geavanceerde ruisonderdrukking'. Dyson loopt in elk geval in een opzicht in de pas met geldende praktijken: het claimt dat de 'weergave getrouw is zoals de muzikanten of makers het bedoeld hebben.'

Ook het systeem voor actieve ruisonderdrukking is van eigen ontwerp. Het belooft omgevings- en motorgeluid te verminderen. Dat doet het met behulp van zowel passieve demping (grote oorkussens), meerdere microfoons en software.

Voor het draagcomfort is de Dyson Zone zo ontworpen, dat hij niet rust op de bovenkant, maar op de zijkanten van je hoofd. Het Britse bedrijf liet zich naar eigen zeggen hiervoor inspireren door een paardenzadel, dat ook het gewicht over de linker- en rechterzijkant van het paard verdeelt . Hierdoor moet het toch wat omvangrijk ogende apparaat comfortabel op het hoofd rusten. Gebruik van schuim met een goede balans tussen dichtheid en terugvering was daarnaast een aandachtspunt.

Dyson Zone in een testruimte

Prijs en beschikbaarheid Dyson Zone

De Dyson Zone moet in het najaar van 2022 op de markt komen. Over een adviesprijs zwijgt Dyson tot nu toe. Hierover doet het in de komende maanden aankondigingen, waarbij we maar moeten afwachten of het niet alsnog op 1 april een grap blijkt te zijn. Meer kan je ondertussen bij Dyson lezen. Ook onze in hifi en headfi gespecialiseerde collega's bij HiFi.nl hebben er het nodige over geschreven.

Dyson Zone in een testruimte Dyson Zone op de ademhalingsoefenpop Dyson Zone