Life
Nieuws   |   Huishoudelijk

Ember Mug 2 review: de koffie is warm, de verbinding zoek

De Ember Mug 2 is een peperdure mok die nauwkeurig je koffie, thee of andere warme drank op temperatuur houdt. 
De Ember Mug 2 is een peperdure mok die nauwkeurig je koffie, thee of andere warme drank op temperatuur houdt. 

Ember maakt kopjes, koppen en forse mokken met een ingebouwd verwarmingselement. Daardoor kunnen ze je koffie of thee - of chocolademelk of cup-a-soup langdurig op temperatuur houden. Het klinkt simpel, maar is het niet. Er komt een hoop elektronica bij kijken. Een Ember Mug 2 - het voorbeeld dat we voor deze review ontvingen - is dan ook niet goedkoop. Sterker, ik twijfel er niet aan dat een flink deel van de lezers een stevige mening zal hebben over de prijs van dit product. Ik was ook sceptisch, maar na een aantal maanden met een zelfverwarmende kop voor mijn dagelijkse koffie, kijk ik er toch wat milder tegenaan. Zij het niet zonder kanttekeningen.

Ember Mug 2: twee formaten, zes (of zeven) kleuren

Zoals geschreven is Ember gespecialiseerd in mokken en bekers die je koffie, thee of andere warme drank op temperatuur houden. Dat doen ze met een in de bodem ingebouwd verwarmingselement, aangestuurd door een vernuftig stukje techniek dat continu de temperatuur meet. Het doel: je drankje altijd op de gewenste temperatuur drinken, ook al laat je zo lang staan, dat het in een andere beker steenkoud zou zijn geworden.

Het assortiment van Ember is in de basis overzichtelijk. Je hebt een klein kopje, de Ember Cup, van 178 ml. Die heeft min of meer het formaat van een doorsnee cafetariakoffiekop. Ook prima voor espresso, zolang je niet een enorme purist bent. Ben je dat wel, dan heeft Ember vooralsnog geen kopjes op espresso- of ristrettoformaat. Liefhebbers van de grotere bak komen aan hun trekken met de Ember Mug 2. Die is er in twee formaten (295 en 414 ml). 

Ember Mug 2

Wie nog groter wil, kan terecht bij de Ember Tumbler, een soort Stanleycup, minus handvat en rietje - maar in tegenstelling tot de versie van de Primark wél geschikt voor warme dranken. En dan is er nog het product waarmee Ember begon, de Travel Mug, inmiddels toe aan versie 2+. Met een inhoud van 355 ml is deze kleiner dan de Tumbler en de grote Mug 2, maar wel iets duurder. Hij heeft dan ook wat trucs aan boord die de rest van het assortiment niet heeft. 

Hier gaat het over de Ember Mug 2, zoals gezegd in de 295 ml versie. Ember levert hem in zwart of wit (de 414 ml. variant is er ook in het grijs). Die versies kosten 129,95 euro. Wil je je luxe nog wat opluxen, dan kan dat: er zijn ook uitvoeringen in metallic koper, roségoud, goud en roestvrijstaal. Kost twee tientjes meer, maar ziet er wel echt bijzonder uit.

Ook bij de 'gewone' uitvoeringen moge duidelijk zijn: dit is echt heel veel geld voor iets om uit te drinken. Daar kan je lang of kort over praten, het is gewoon zo. Of het het geld wáárd is, moet je zelf beoordelen. Zelf ben ik iemand die met de regelmaat van de klok vergeet koffie (of thee) te drinken wanneer die warm is. Ik ga op in wat ik aan het doen ben, en een uur later drink ik koude koffie. Niet met de Ember Mug 2, en ja, dat bevalt uitstekend. Het is gewoon fijn als dat 'vergeten bakkie' nog lekker op temperatuur is.

Ember Mug 2 kennismaking

De Ember Mug 2 arriveert in een forse, luxe verpakking. Daarin zitten naast de mok zelf ook een onderzetter waarmee je de mok oplaadt, en een stroomadapter daarvoor. Het opladen gaat via een tweetal pinnetjes in de onderzetter. Onderop de mok zitten op die positie een stel ringen. Het maakt dus niet uit hoe je de mok op de onderzetter plaatst.

Wat wel uitmaakt, is hoe je hem vasthoudt. De Ember Mug 2 heeft een oplichtend led-lampje nabij de onderkant. Daarmee geeft hij aan of de mok aan het laden is, of de accu bijna leeg is of juist opgeladen. Wanneer het lampje wit oplicht, is het belangrijkste: dan is je koffie of thee precies op de juiste temperatuur. Daarover verderop meer. 

Wat heeft het lampje te maken met hoe je de Ember Mug 2 vasthoudt? Simpel: het zit maar aan één kant. Houd je de mok vast met je rechterhand, dan zie je het. Houd je hem vast met links, dan zie je niks. Als linkshandige vind ik dat best jammer. Aan de andere kant, juist linkshandigen kunnen aan collega's goed laten zien dat ze niet zomaar de eerste de beste mok vast hebben. Maar toch, een ledje aan beide kanten (met de optie er één uit te zetten) zou ik wel mooi vinden, voor de Mug 3.

Ember Mug 2 met lichtje

Onderop de Mug 2 zit een knop. Daarmee verbind je de mok met je smartphone - via Bluetooth. Je kan de verbinding er ook mee resetten. En je kan de mok ermee aan- en uitzetten. Aan is kort indrukken, uit is drie seconden indrukken. Met 6 seconden indrukken zet je de mok in de paarstand, met 8 seconden reset je de verbinding. Het ledje laat zien wat er gebeurt, dus per ongeluk resetten zal niet snel gebeuren.

De Mug 2 is waterdicht tot 1 meter diep - ruim voldoende dus voor de afwas, maar wel op de hand. De Ember Mug 2 mag niet in de vaatwasser. Ook moet je opletten dat de mok droog is, voor je hem op de onderzetter plaatst. Anders kunnen de contactpunten voor het laden gaan oxideren, wat het laden uiteraard niet ten goede komt.

Kortom, vergeleken met een doorsnee mok van een euro van de Blokker zijn er de nodige zaken om rekening mee te houden. Daarmee ben je er nog niet!

Ember Mug 2 in gebruik nemen

Je kan - en dit is de moeite van het benadrukken waard - de Ember Mug 2 gebruiken, zonder verbinding te maken met een smartphone en de Ember app. Het kan, maar daarmee ontzeg je jezelf wel een paar specifieke voordelen van dit product. Je kan dan namelijk niet de temperatuur instellen voor je drankje. Ook kan je de standaardkleur van het led-lampje niet aanpassen. Het eerste is natuurlijk 'iets' belangrijker.

Kortom, je geeft niet 130 of 150 euro uit aan een mok om daar niet de volledige controle over te hebben. Dus je downloadt de Ember app uit de Play of App store en gaat aan de slag. Om de app te gebruiken is een account nodig, al is niet helemaal duidelijk waarom dat is. Je kan hiervoor een Google of Meta account gebruiken, of met je e-mailadres er een maken. De app stuurt dan een link naar je mail; als je daarop klikt ben je ingelogd. Je hoeft dus geen wachtwoorden te onthouden. Wel had ik tijdens het testen nogal eens een foutmelding met die link, waardoor ik het nog een keer (of twee, drie) moest herhalen. Inloggen via Google werkt allicht eenvoudiger.

Vervolgens kan je de mok koppelen aan je smartphone. Zet Bluetooth op je telefoon aan, zet de mok in koppelstand en vermoedelijk vinden ze elkaar direct. Vermoedelijk, want soms ook ... niet. Dan volstaat het om de stappen te herhalen. Meestal. Ik heb de Mug 2 met een paar verschillende smartphones getest (Pixel 7 Pro, Pixel 8 Pro en OnePlus Nord CE4 Lite). Het koppelen ging meestal soepel, maar vaak genoeg ook niet, dat ik het toch even meld. 

Een ander ding waar ik tegenaan liep, is dat de app regelmatig meldde dat er een nieuwe firmware was. Een update voor de chip in de mok, dus. Iedere keer dat ik die wilde installeren, resulteerde dat in een verbroken verbinding. Dan moest ik de mok compleet resetten en het koppelproces - inclusief inloggen in de app - opnieuw doorlopen. Verschillende meldingen van gebruikers op internetfora reppen over vergelijkbare ervaringen, waarbij de iOS app het beter lijkt te doen dan Android. Al werkt het ook daar niet steevast. De meldingen hierover gaan overigens meer dan 3 jaar terug, maar blijven nieuwe reacties oproepen. Troubleshooten van tech is voor mij geen nieuwe ervaring, maar ondanks heel veel pogingen - ook met verschillende app versies, uit alternatieve app stores opgeduikeld, lukte het me niet de firmware te updaten. Of het lukt of niet, lijkt meer een kwestie van geluk dan wijsheid. 

Ember Mug 2 - firmware update poging

Dit gedoe met de firmware update meldingen en de Bluetooth-verbinding bleef de hele tijd dat ik de Ember Mug 2 in gebruik had, onveranderd. De app kreeg tussendoor updates; na een forse van januari dit jaar (4.3.3) werkte in elk geval het 'vinden' van de mok beter. Het updaten van de firmware is ook hiermee niet gelukt (Ember heeft in de testperiode ook nog de mok omgeruild, maar met beide had ik dezelfde problemen). Het is tamelijk veelzeggend dat iemand een alternatieve app heeft gemaakt om de mok te bedienen. Die is niet gratis en ziet er (veel) minder fraai uit dan de app van Ember. Maar hij werkt wel consistenter. Alleen kan je er niet de firmware mee updaten, die levert Ember immers zelf uit.

Ember Mug 2 - geen verbinding

App of niet: de koffie blijft warm

Ook zonder firmware update en met een app die af en toe het spoor (en de verbinding) kwijtraakte, deed de Ember Mug 2 wél wat hij beloofde: de koffie warm houden. Standaard houdt de mok deze op een temperatuur van 57 graden, en dat dus voor een periode van enige uren. Omdat de temperatuurregeling nauwkeurig de doeltemperatuur bewaakt, hoef je niet te vrezen voor het effect van een kan koffie die te lang op een warmhoudplaat heeft gestaan. Die gaat al snel een beetje doorgekookt smaken: niet lekker. Natuurlijk is 'vers' altijd beter, maar de koffie bleek ook na langere tijd nog verrassend drinkbaar. Zoals gezegd ben ik niet te beroerd om het ook koud te drinken, dus fijnproevers zullen er allicht anders over denken. 

Ember Mug 2

Voor mijn doeleinde - warme koffie ook nadat ik een uur intensief heb zitten tikken en ben vergeten dat ik een kop had staan - werkt de Ember Mug 2 uitstekend. Dat ik de temperatuur niet kan bijregelen, zal me eigenlijk worst zijn. Die 57 graden is prima. Ook heb ik weinig behoefte om een timer in te stellen. Dat je voor diverse andere dranken weer andere presets hebt: vast leuk voor wie zich een echte connaisseur waant, ik mis het niet. Al drink ik ook graag een kop goede thee, zo nauw luistert die temperatuur voor mij niet. Ook handig: je kan 'm gebruiken om iets op te warmen. Thee uit een pot die wat teveel is afgekoeld, bijvoorbeeld. Dat werkt best vlot. Het kost wat meer van de accu, maar werkt wel.

Uiteraard is het ook weer zo, dat ik die opties niet echt kon proberen. Daarvoor werkte de app te vaak niet, en ik had niet altijd zin om de mok weer te resetten (een mok resetten, say what) en nog maar eens te kijken hoe lang de verbinding dan bleef werken. De app - voor Android - is een zwak punt van dit product. Mogelijk is de ervaring voor iOS-gebruikers anders. Binnenkort hebben we nog een review van een Ember product, dat getest is in combinatie met een iPhone. Daarop was er geen enkel probleem met de Bluetooth-verbinding.

Eén nadeel van deze mok: als je vergeet 'm op de oplaadonderzetter te zetten, is de accu na verloop van tijd uiteraard onherroepelijk leeg. En dan zit je tamelijk beteuterd alsnog met kouwe koffie. Als de app fatsoenlijk zou werken, kon die je helpen herinneren tijdig bij te laden. Maar die optie zit er sowieso, voorzover ik heb bemerkt, niet in.

Conclusie

Na heel wat maanden gebruik, laat de Ember Mug 2 nog steeds gemengde gevoelens achter. Aan de ene kant, zolang Ember 'm niet terughaalt, is het mijn vaste mok voor de dagelijkse koffie. Warme koffie ongeacht vergeetachtige momenten of gewoon de hectiek van een drukke dag: dat is heel fijn. Of dat pakweg 130 euro waard is? Tsja. Als je elke dag koffie haalt bij de Starbucks, geef je in een paar maanden tijd meer uit. En gooi je koude koffie steevast weg, dan zou deze mok je dat besparen. Niet onbelangrijk, gezien de astronomische en nog immer stijgende prijzen van koffie dezer dagen. In het verlengde daarvan: als koffie steeds meer een luxeproduct wordt, dan kan je er maar beter optimaal van genieten.

Aan de andere kant, voor een paar tientjes haal je ook hele leuke thermosbekers, die je koffie ook lang warm houden. Alleen niet net precies op de goede temperatuur. Dus dan hannes je al snel met een aparte mok en een thermosfles, ofzo. Zoals wel vaker kost meer gemak, meer geld. Heb je het budget en houd je van je koffie - of thee - op precies de juiste temperatuur, dan is de Ember Mug 2 iets waar je dagelijks plezier van hebt. Dat kan je van een hoop andere luxe uitgaven niet zeggen.

De Android app, in het bijzonder de matige werking qua Bluetooth-verbinding en de onmogelijkheid de getoonde firmware update uit te voeren, is wel een flinke vlek op het glanzende kopje. Het weerhoudt mij ervan een 'aanrader' sticker op het product te plakken. Iets waar ik mogelijk anders over had gedacht, als ik een Apple-gebruiker was geweest. Maar misschien ook niet, gezien de al jaren rondzingende klachten van gebruikers op internet. Met een prijskaartje als dit moet de app gewoon perfect werken, ongeacht de gebruikte smartphone. 

Niet alle gebruikers hebben problemen met de app of met updaten. Het is een wispelturige kwestie. Had ik geen Bluetooth- en update-problemen ervaren, en wellicht ook gemist dat velen ze delen, dan was de beoordeling een ster hoger uitgevallen. 

Ember Mug 2 in een oogopslag
Inhoud 295 / 414 ml 
Gewicht 413 g
Verbinding Bluetooth
Fabrikant info Lees meer bij Ember
Adviesprijs v.a. € 129,95
Koop bij

Amazon.nl

Bol.com

Coolblue