Life
Review   |   Huishoudelijk

Eufy Omni S1 Pro review: prijzige dweilende stofzuigrobot verliest de basis uit het oog

De Eufy Omni S1 Pro is een dweilende stofzuigrobot uit het topsegment, met een bijbehorende prijs. Dat schept hoge verwachtingen. 
De Eufy Omni S1 Pro is een dweilende stofzuigrobot uit het topsegment, met een bijbehorende prijs. Dat schept hoge verwachtingen. 

Met een prijs van 1499 euro is de Eufy Omni S1 Pro één van de duurste robotstofzuigers van dit moment. Daarmee gaat Eufy zelfs voorbij aan iRobot, bekend van de Roomba-stofzuigers. De Roomba j9+ Combo van dat merk kost officieel 1399 euro, maar is ook voor een stuk minder te vinden. De enige andere maker van robotstofzuigers die dergelijke bedragen vraagt is Dreame, dat weer onderdeel uitmaakt van het Xiaomi consortium. Er valt in elk geval wat te kiezen voor wie meer dan 1000 euro wil stukslaan op een hulpje in de huishouding.

Met dat soort prijzen mag je ook wat verwachten. Mijn ervaring met Dreame is in dat opzicht positief, het maakt die verwachtingen vaak waar. Zo kon de Dreame X40 Ultra Complete (adviesprijs: 1499 euro) overtuigen met stevige zuigkracht, behendige navigatie, grondig schoonmaakwerk en een uitschuifbare borstel en dweil. Dit model raast nog steeds door de hallen van huize TechFi en kent tot nu toe zijn weerga niet. De Eufy Omni S1 Pro moet hetzelfde opbrengen, en de prangende vraag was dan ook: weet deze robotstofzuiger op gelijke wijze te overtuigen?

Eufy Omni S1 Pro: hoog basisstation kent vele functies

Zoals in dit segment inmiddels gebruikelijk, kan de Eufy Omni S1 Pro zowel zuigen als dweilen. Kenmerkend is de aanwezigheid van twee zijborstels. Hoewel de robotstofzuiger zelf niet veel groter of kleiner is dan de concurrentie, pakt Eufy het basisstation wél anders aan. Dat is namelijk met 67 centimeter vrij hoog. Daardoor plaats je hem minder goed uit het zicht. Dreame en iRobot zetten in op wat bredere stations, die je  nog ergens onder kwijt kan. Het station van de Roomba Combo J9+ heeft zelfs een extra plankje van kunststof, waardoor je er nog iets op kunt zetten.

Eufy Omni S1 Pro basisstation

Beide kan niet met het station van de Eufy Omni S1 Pro. Dat is gemaakt van twee soorten plastic, waarvan de bovenste helft doorzichtig is. Eufy noemt het een futuristisch design. Hoewel het me nog wel enigszins aanspreekt, oogt het toch vooral goedkoop. Dat is jammer, want het zal altijd in het zicht staan. Het station is nodig voor meerdere zaken. Het zuigt de opvangbak van de robotzuiger automatisch leeg, en haalt het vieze dweilwater uit de tank. Ook kan het automatisch schoon water en zeep (apart van elkaar) voor je bijvullen.

Eufy Omni S1 Pro basisstation reservoirs

Daarnaast maakt het basisstation van de Eufy Omni S1 Pro de dweil van de robotstofzuiger schoon en droog. Daardoor heb je vrij weinig onderhoud aan het systeem. Het enige dat ik zo nu en dan moest doen was het omspoelen van de opvangbak voor vuil water. Die kan namelijk gaan stinken. Ook moest de oprit af en toe afgenomen worden met een vochtig doekje. En uiteraard moest het schone waterreservoir nu en dan worden bijgevuld. Hoe vaak dat nodig is, hangt van het gebruik en de instellingen. Binnen de app kun je aangeven hoeveel water je wil gebruiken tijdens het dweilen.

Eufy Omni S1 Pro basisstation oprijplaat

Eufy levert bij de Omni S1 Pro flink wat extra accessoires. Zoals een extra dweil en wat extra borstels. Die kun je inzetten wanneer nodig. Helaas kan je die accessoires niet opbergen in het basisstation. Je zal er dus ergens anders een plekje voor moeten vinden. Een kniesoor die er wellicht op let, maar zoals gezegd zijn de verwachtingen hooggespannen als je 1500 euro aan een dweilende robotstofzuiger uitgeeft.

Navigatie en schoonmaak

Op dat vlak telt natuurlijk bovenal hoe hij zijn werk doet. Om met een pijnlijke constatering te beginnen: de navigatie skills van de Eufy Omni S1 Pro zijn niet indrukwekkend. Voorop mag dan wel een LiDAR-camera zitten (met infraroodfunctie), de robotstofzuiger komt gewoon niet overal waar hij moet komen. Hij rijdt goed langs de plinten, maar vermijdt heel snel bepaalde obstakels, zoals een kast. Natuurlijk moet hij die niet beschadigen, maar zo blijft er wel overduidelijk stof en troep op de grond achter. Een mogelijke oorzaak is de omvang van de zuigopening aan de onderkant, die is relatief smal.

Eufy Omni S1 Pro robotstofzuiger voorkant

Met een maximale zuigkracht van 8000 Pa heeft de Eufy Omni S1 Pro daarnaast wat minder vermogen dan de X40 Ultra Complete van Dreame. Het zou niet veel moeten uitmaken, zeker op de hoogste stand zou het ruimschoots genoeg moeten zijn om allerlei normaal vuil in huis op te zuigen. Na de nodige tijd in gebruik leert de ervaring dat de Omni S1 Pro soms wat laat liggen. Niet alleen langs de randen van meubels, maar soms ook vuil dat gewoon midden in de kamer ligt. Eén van de twee borstels schuift dat vuil dan net buiten het bereik van de stofzuiger. Dat verklaart het gedrag, maar het is niet zoals het zou moeten werken.

Ook merken we dat hoeken een uitdaging kunnen vormen. De draaicirkel van de robot is soms net te groot, waardoor de borstel niet overal bij kan komen. De Eufy Omni S1 Pro keert soms wel terug naar plekken waar die al geweest was, maar dat gebeurt niet vaak genoeg. Onder de streep zijn we niet enthousiast over het stofzuigen door de robot, er blijft te vaak te veel liggen. Zetten we de Dreame nog een keer aan na een schoonmaakbeurt van de Eufy, dan valt direct op dat de achtergebleven deeltjes wel worden opgezogen. 

De roterende dweil van de Eufy Omni S1 Pro

Dan dweilen. Relatief uniek aan de Eufy Omni S1 Pro is de roterende dweilborstel achterop. Dat is een andere benadering dan bij iRobot en Dreame. De robots van deze merken werken respectievelijk met een dweillap (die zich door de kamer laat sleuren) en roterende dweilpads. Nu ben ik altijd voorstander geweest van die laatste optie, omdat die veel vloeibaar vuil opneemt. Dat geldt ook voor de Omni S1 Pro. Je ziet precies waar hij gedweild heeft. In alle gevallen plaatsen we wel de kanttekening, dat hardnekkige (vet)vlekken achterblijven.

Eufy Omni S1 Pro robotstofzuiger onderkant

De Eufy Omni S1 Pro heeft twee manier om bepaalde plekken te vermijden met dweilen. In de app kan je een 'niet-dweilenzone' aanmaken, maar de robot herkent ook automatisch een vloerkleed of tapijt. Op dat moment zal het de dweil automatisch omhoog trekken, om een nat kleed te voorkomen. Niet alleen hoor je dit gebeuren, je ziet het ook duidelijk, aangezien de grond vlak voor het kleed droog blijft. Al met al gaat het dweilen de robot beter af dan zuigen, maar de Omni S1 Pro doet dit niet spectaculair veel beter dan de concurrentie. Gezien de vraagprijs hadden we meer verwacht.

Eufy Omni S1 Pro robotstofzuiger achterkant

Daarbij moeten we, eerlijk is eerlijk, wel vermelden dat we nog geen dweilende robotstofzuiger hebben getest die het schoonmaarkwerk écht volledig uit handen neemt. Het draait altijd om het bijhouden van het huis, eens in de zoveel tijd zal je zelf een 'echte' stofzuiger en dweil ter hand moeten nemen. Alleen voor dat bijhouden kan je net zo goed een goedkoper model aanschaffen, zoals de Eufy X10 Pro Omni of Dreame L10 Prime. Die kosten de helft of minder. Bovendien komen deze qua appfuncties overeen met die van het duurdere aanbod, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

Bediening met app óf via het basisstation

Dat brengt ons op de app, die er - uiteraard - voor de bediening is. Opmerkelijk is dat je de stofzuiger ook met knoppen op het basisstation kan aansturen. Daardoor heb je voor algemeen gebruik de app niet nodig hebt. Of in elk geval niet meer wanneer je deze goed ingesteld hebt. Bovedien is het mogelijk de stofzuiger handmatig aan te sturen. Dat is en blijft een unieke Eufy-functionaliteit.

Eufy Omni S1 Pro bovenkant basisstation

In de app pas je de kamers aan, of deel je ze in, en kun je de zuigkracht en het watergebruik verder instellen. Dat gaat met de Eufy app overigens handig en gebruiksvriendelijk. De app biedt een keur aan mogelijkheden. Voor de Eufy Omni S1 Pro komen daar nog flink wat opties bij, door het basisstation. Ook daarvan kan je in de app tot in de puntjes het gedrag bepalen.

Zo bepaal je de leeg- en wasfrequentie, de droogmodus (hoe lang het duurt voordat de dweil gedroogd is) en of het systeem helemaal zelf mag bepalen hoeveel zeep het gebruikt. Bij het testen heb ik die frequenties wel aangepast, maar verder alles op de automatische stand laten staan. Dat werkt namelijk het beste. Een nadeel is wel dat je voor de zeep oftwel vloerreiniger vastzit aan Eufy’s oplossing; je kunt geen eigen middelen gebruiken.

Echt handige app opties

Wat de app heel handig maakt, is dat je per kamer kunt instellen hoe er schoongemaakt moet worden. Je kunt natuurlijk altijd een algemene instelling voor het huis gebruiken, maar sommige kamers verdienen wat extra aandacht. Zo kun je het watergebruik in de keuken verhogen, terwijl de zuigkracht in de gang wel een extra boost kan gebruiken. Je kunt heel precies instellen wat je wil.

Tot slot krijg je binnen de app een compleet en handig overzicht van de status van de verschillende onderdelen. Daarmee bedoelen we dat je kunt zien wanneer ze aan vervanging toe zijn of wanneer je ze het beste kunt schoonmaken. Eufy laat ook duidelijk zien hoe je iets moet verwijderen of omwisselen. Dat proces is overigens erg gemakkelijk, je kan de verschillende onderdelen zonder al te veel moeite uitnemen en terugplaatsen.

Conclusie

Na de nodige weken in gebruik laat de Eufy Omni S1 Pro ons met gemengde gevoelens achter. Het apparaat kan prima het huis onderwerpen aan een dagelijkse schoonmaaktbeurt, maar het resultaat daarvan is wisselvallig. Met name de stofzuiger valt tegen, er blijft her en der te vaak toch vuil achter. Als het gaat om dweilen zijn we een stuk tevredener. Na een dweilbeurt oogt, voelt en ruikt de vloer schoon. Alleen echt hardnekkig vuil is hem te veel, maar dat geldt voor alle dweilende robotstofzuigers tot dusver.

Verder is het fijn dat je weinig tot geen onderhoud hebt aan het basisstation en dat je flink wat reserveonderdelen en accessoires meegeleverd krijgt (waaronder de zeep en extra borstels). Ook de app met zijn vele mogelijkheden verdient lof, terwijl de bediening op het basistation handig kan zijn. Toch rechtvaardigt de Omni S1 Pro rechtvaardigt zijn vraagprijs van 1499 euro niet. Naast het matige zuigresultaat is de navigatie gewoon onder de maat. Het apparaat is te voorzichtig bij het vermijden van obstakels, en laat daardoor te veel vloerdelen links liggen. Ook gaat hij niet goed om met lastige plekken als hoeken en komt hij niet genoeg terug op plaatsen vanuit een andere richting. Juist op dit vlak mag je van een robotstofzuiger in het hoogste segment onberispelijk gedrag verwachten. 

Ten slotte is het basisstation met zijn afwijkende design en formaat niet echt handig. En in veel interieurs ook gewoon niet fraai, terwijl het lastig uit het zicht te plaatsen is. Kortom, de Eufy Omni S1 Pro is weliswaar geen slechte robotstofzuiger, maar voor deze prijs kun je beter krijgen en mag je ook beter verwachten. Als Eufy met wat firmware updates het navigeer- en zuiggedrag verbetert én de prijs minstens 500 euro daalt, zou het al een veel aantrekkelijker apparaat zijn.