Nieuws   |   Game Consoles

De ROG Ally X met grotere accu en een flinke software update is nu te koop

De ROG Ally X met grotere accu en een flinke software update is nu te koop
De ROG Ally X is geen opvolger, maar wel een sterk verbeterde versie van de oorspronkelijke Ally van vorig jaar.

De ROG Ally was de eerste Windows-gebaseerde concurrent voor de Steam Deck. Het apparaat imponeerde met specificaties, maar kon in de praktijk minder overtuigen. Asus heeft de kritiek ter harte genomen en verwerkt in de ROG Ally X. Opmerkelijk genoeg geen opvolger, maar een soort 1.5 versie. Misschien niet geheel toevallig geldt die aanduiding óók voor de software op deze handheld gaming pc.

ROG Ally X: beter waar het telt

De voornaamste reden om de ROG Ally X geen opvolger te noemen, is ongetwijfeld dat zowel de processor als het beeldscherm ongewijzigd zijn. Dat zijn toch twee zaken die veel impact hebben op de prestaties. Zou je die bij deze en de voorganger meten, dan kom je op vergelijkbare resultaten. Dat geldt echter niet, wanneer je bijvoorbeeld naar de werktijd op een acculading gaat kijken. Die moet bij de ROG Ally X véél beter zijn, dankzij een pakweg dubbel zo hoge accucapaciteit.

We berichtten tijdens Computex 2024 al over deze nieuwe draagbare gaming pc van Asus, dus lees voor de wijzigingen op hardwaregebied vooral dat artikel terug. De lijst met verbeteringen is lang. Naast meer accu krijgt de Ally X ook meer geheugen, meer opslagruimte, een andere geheugenkaartlezer op een betere plek, een tweede usb-c-aansluiting, en betere koeling. Aan de buitenkant komen betere joysticks, een beter D-Pad en handiger geplaatste trekkers en ergonomisch aangepaste handgrepen. Dat hij 70 gram meer weegt, lijkt een acceptabele trade-off.

Armoury Crate SE 1.5: de andere grote update

Natuurlijk is dat allemaal mooi, maar de Windows gaming handhelds verliezen vooralsnog niet van de Steam Deck doordat de hardware minder goed is. Integendeel, die is vaak beter, zeker qua prestaties. Waar het aan schort is de software, te beginnen met Windows 11 zelf. Dat is gewoon niet geschikt voor een minischermpje met hoge pixeldichtheid, aanraakbediening of niet. Het dwingt fabrikanten als Asus om een eigen schil te creëren. Armoury Crate SE in het geval van de ROG Ally (X). 

Armoury Crate SE 1.5 moet een flinke update worden voor de ROG Ally

Armoury Crate is ook de instellingen software van Asus voor randapparatuur van het merk (en bijvoorbeeld gaming laptops). Voor de Ally ontwikkelde het de SE-versie. Die krijgt met de introductie van de Ally X een 1.5 versie, die de nodige verbeteringen moet brengen. In de eerste plaats fungeert Armoury Crate Special Edition als centrale launcher voor alle games op de Ally, zodat je het Windows Start-menu en de desktop kan negeren. Daarbij maakt het niet uit via welke weg - Steam, Ubisoft Connect, Epic, GOG, etc. - de game is geïnstalleerd.

Versie 1.5 van 'ACSE' moet een meer console-achtige ervaring bieden, met een eenvoudiger navigatie. De nieuwe omgeving presenteert games op meerdere manieren, je kan ze bijvoorbeeld als carrousel of als lijst tonen. Daarnaast is er een nieuwe Light Mode en een tabblad 'My Favorites' voor snelle toegang tot - jawel - je favoriete games. Ook kan je nu via ACSE games sneller verwijderen uit de bibliotheekweergave. Mocht je toch een groot aantal games erin willen opnemen, dan moet een nieuwe zoekfunctie helpen de gewenste game snel te vinden.

De belangrijkste verbetering van ACSE zal zonder meer de aanpasbaarheid van zogeheten Game Profiles zijn. Dat zijn sets met instellingen waarop een game het beste - voor jou - loopt op deze handheld pc console. Je kan nu per geïnstalleerde games afzonderlijke voorkeuren instellen voor bijvoorbeeld Radeon Super Resolution, AMD Fluid Motion Frames en Radeon Anti-Lag. Bovendien kan je nu Game Profile-instellingen importeren en exporteren om ze zo uit te wisselen met de rest van de ROG Ally community. Inclusief instellingen voor het apparaat én button mapping. Het zijn natuurlijk juist die zaken, die de Steam Deck zo succesvol hebben gemaakt. De grote vraag is of de schare ROG Ally gebruikers groot genoeg is, om een vergelijkbaar ruim aanbod aan geoptimaliseerde instellingen en knop-layouts beschikbaar te stellen.

Last but not least stroomlijnt ACSE 1.5 updates. De ROG Ally X bevat alle softwareverbeteringen die de originele Ally heeft gehad. Alle updates komen binnen op één centrale plek, inclusief voor de bios of drivers. ACSE ondersteunt nu ook (eindelijk) de gyroscoop (ondersteuning voor het gebruik hiervan kwam eind vorig jaar naar de Ally, maar was nog niet aanwezig in Armoury Crate). Al bij al moet ACSE 1.5 een forse quality of life verbetering bieden, die de ROG Ally (X) aantrekkelijker moet maken als Steam Deck alternatief.

Prijs en beschikbaarheid ROG Ally X

De ROG Ally X is nu te koop via de Asus winkel en zal vermoedelijk binnenkort bij meer verkooppunten verschijnen. Hij kost 899 euro, waarmee hij 100 euro duurder is dan de originele Ally bij verschijnen. Die is inmiddels voor pakweg 600 euro te vinden.

ASUS ROG Ally X in een oogopslag
AFmetingen 28 x 11,4 x 3,69 cm
Gewicht 678 gram
Beeldscherm 7 inch (17,8 cm) IPS LCD
1920x1080 pixels
500 nits helderheid
120 Hz verversingsfrequentie
7 ms responstijd
100% sRGB-dekking
10-punts touchscreen
Dolby Vision HDR
AMD Freesync Premium
Gorilla Glass Victus met DXC
Geluid Stereo speakers met Smart Amplifier Technology
Dolby Atmos
Hi-Res gecertificeerd
Ingebouwde array microfoon met noise-cancelling
Aansluitingen 3,5 mm combo audio
1x USB-C compo port (met USB 20 Gbit/s, DP 1.4)
1x USB-C USB4 (Thunderbolt 4 compatible)
UHS-II microSD geheugenkaartsleuf
Draadloos WiFi 6E (802.11ax, triple-band)
Bluetooth 5.2
Bediening Gamepad:
A B X Y knoppen
D-pad
L & R Hall Effect analoge trekkers
L & R bumpers
View knop
Menu knop
Command Center knop
Armoury Crate knop
2 x programmeerbare grip knoppen

Thumbsticks:
2 x full-size analoge sticks met capacitieve touch

Haptics:
HD haptics

Gyro:
6-Axis IMU
Accu 80 Whr
65W USB-C PD 3.0 voeding
Processor AMD Ryzen Z1 Extreme
CPU: Zen 3 8c/16t, 3,3 - 5,1 GHz
GPU: 12 RDNA 3 CU's, tot 2,7 GHz
9-30W verbruik
Geheugen 24 GB LPDDR5 7500 MT/s werkgeheugen
1 TB NVMe PCI-e 4.0 SSD 
Beveiliging Vingerafdruksensor
Microsoft Pluton beveiligingschip
Adviesprijs € 899