Nederlandse startup EyeContact brengt videobellen met oogcontact naar laptops
De reden dat je mensen niet aankijkt bij het videobellen is simpel: de camera zit nooit recht voor je gezicht. Meestal zit hij hoger, op de rand van de monitor of in de omlijsting van je laptopscherm. Soms zit de webcam lager, in de onderrand van het scherm of zelfs onder een laptoptoets. Recht voor je zit iets anders, je beeldscherm. Daar zie je je gesprekspartner, dus daar kijk je naar. Waardoor je dus wegkijkt van de camera. Hierdoor is oogcontact onmogelijk. De in 2018 opgerichte Delftse startup EyeContact had hier al een oplossing voor bedacht voor vaste beeldschermen en pc's. Nu komt het met de EyeContact Portable voor laptops, waarmee je ook op laptops moet kunnen videobellen met oogcontact.
Het belang van oogcontact
Veel mensen hebben sinds we meer thuiswerken problemen met connectie maken met collega’s, klanten, maar ook vrienden en familie. Online met elkaar communiceren is niet hetzelfde als contact in persoon. Zelfs als je Facetimet kijk je niet recht in de camera, maar je kijkt naar je scherm waarop de ander te zien is. Op die manier kijk je elkaar echter nooit recht aan. Ook al zit de camera maar een paar centimeter boven het scherm, je ziet als gesprekspartner direct het verschil. Daar heeft EyeContact een oplossing voor. Deze komt in het bijzonder van pas in beroepen waarin de inhoud van gesprekken persoonlijker is. Bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg of gesprekken met financieel adviseurs.
De oplossing heet hetzelfde als het bedrijf: EyeContact. Het is nogal een constructie om te zien, met een half-doorlatende spiegel die schuin voor een beeldscherm is geplaatst. Kijkend door deze glasplaat kan je je gesprekspartner dien. Terwijl je daarnaar kijkt, registreert een webcam via het spiegelende oppervlak van de glasplaat jouw gezicht. Die webcam zit in een aparte plaat onder de spiegelende glasplaat. Fotografen zullen dit systeem direct herkennen, onder meer Sony heeft een tijdje geëxperimenteerd met camera's met dit principe.
De EyeContact was er al in drie varianten, maar die zijn alle bestemd voor gebruik op een vaste werkplek. Nu veel bedrijven inzetten op hybride werken, ligt het voor de hand om een oplossing voor kantoor én thuis te introduceren. Kortom, een EyeContact voor laptops.
EyeContact Portable
Deze variant heeft EyeContact de EyeContact Portable gedoopt. Deze werkt via hetzelfde principe, maar is volgens de makers te gebruiken met iedere laptop met een formaat van 13 tot en met 17 inch. Net als de eerdere versies van EyeContact werkt deze met alle bekende software voor videobellen, zoals Zoom en Teams. De reden hiervoor is dat het niets meer of minder dan een webcam met een ingenieuze spiegelconstructie is.
Deze webcam (een Logitech C270 HD, aldus de makers) bevindt zich in een zwarte plaat met een glasplaat ervoor. Deze bevestig je aan je laptop. Hiermee vormt het als het ware een afdak over je laptop, waarbij je door de spiegeling in het glas toch recht in iemands ogen kijkt, terwijl je nog steeds gewoon recht naar je scherm kijkt zoals je dat voorheen ook deed. Alleen nu kijk je door het glas direct naar je gesprekspartner en dus recht in de camera.
Omdat de constructie van rubber dopjes is voorzien aan de boven- en achterkant, is er geen minimumeis voor de schermbreedte. Steeds meer laptops hebben immers steeds dunnere randen. De glasplaat heeft wel invloed op het schermbeeld. Het neemt enige helderheid weg, de makers adviseren om de de schermhelderheid maximaal te zetten. Daarnaast zorgt de glasplaat voor een hoger ervaren contrast, vergelijkbaar met beeldschermen waarop zo'n glasplaat standaard aanwezig is. You lose some, you win some, dus.
Prijs en beschikbaarheid
De EyeContact Portable kost 295 euro exclusief btw. Dat is aanmerkelijk goedkoper dan de EyeContact Office (v.a. 1500 euro excl. btw) en de Eyecontact Compact en Mobile (beide v.a. 950 euro excl. btw). Levering vindt plaats vanaf 31 mei, voorbestellen kan vanaf vandaag.