Pro
Review   |   Webcams

iiyama UC CAM80UM-1 review: scherp geprijsde oplossing voor huddle meetings

iiyama UC CAM80UM-1 review: scherp geprijsde oplossing voor huddle meetings
De iiyama UC CAM80UM-1 is een betaalbare camera om kleine groepen vast te leggen voor (hybride) vergaderingen.

In het voetspoor van de coronacrisis heeft bij veel bedrijven het concept van hybride werken postgevat. Deels thuis, deels op kantoor. Niet alleen voor individuele werknemers, maar ook voor bijvoorbeeld vergaderingen met meerdere deelnemers. Dat heeft de vraag naar goede oplossingen voor videovergaderingen flink gestimuleerd. Enige tijd geleden besloot monitorfabrikant iiyama zich daar aan te gaan wagen. De iiyama UC CAM80UM-1 is een van de producten die het Japanse bedrijf annonceerde. Deze camera werkt als een gewone webcam, maar kan een grotere groep mensen in beeld brengen.

iiyama UC CAM80UM-1: een huddle webcam

iiyama - met twee kleine i's, inderdaad - positioneert de UC CAM80UM-1 als een huddle/conferentie-webcam. Een huddle is grotebedrijvenjargon voor een vergadering met een kleine groep mensen, maximaal vier doorgaans. Hiertoe heeft de camera een wat grotere beeldhoek dan een doorsnee webcam, al is 80 graden niet heel breed. Het is vergelijkbaar met het blikveld van de meeste smartphonecamera's. Die gaat soms nog wel wat breder, ook. Een Logitech Brio 300 heeft een beeldhoek van 70 graden, de 'originele' Brio 4K kan schakelen tussen 65 en 90 graden.

iiyama UC CAM80UM-1

De UC CAM80UM-1 heeft echter meer in de mars om zich te onderscheiden van een doorsnee webcam. Zo heeft hij een 13 megapixel sensor. Daarmee kan hij maximaal beelden in 4k uhd vastleggen, met 30 beelden per seconde. Lagere resoluties (qhd, full hd) zijn ook mogelijk, hogere beeldsnelheden niet. Daarnaast is de lens voorzien van autofocus, voor automatisch scherpstellen. 

De prijs voor dit alles is bescheiden. Bij introductie kostte de iiyama UC CAM80UM-1 een kleine 150 euro, maar inmiddels is hij goed verkrijgbaar voor rond de 100 euro. Dat is niet duur voor een 4K webcam, los van eventuele andere functies. Zo kost een Logitech Brio 4K minimaal 135 euro. Er zijn wel goedkopere opties, maar dan kom je uit bij merken die je niet per se zal overwegen voor gebruik in een bedrijf.

In gebruik nemen van de iiyama UC CAM80UM-1

Een groot voordeel van de iiyama UC CAM80UM-1 is het gemak waarmee je hem installeert. De webcam wordt geleverd met een usb-a-naar-usb-c-kabel en is aan te sluiten op computers met Windows of macOS. Wanneer je de camera aansluit, zal Windows hem meteen herkennen. We hebben de webcam alleen op een Windows-pc getest, maar op macOS verwachten we geen andere resultaten. Het besturingssysteem downloadt de juiste drivers en verzorgt de installatie verder. Daarna open je het programma waarin je de camera wil gebruiken en selecteer je hem via de instellingen.

Dat is het eigenlijk wel. Vervolgens hoef je de camera alleen nog correct te positioneren. Ook dat gaat eenvoudig. De voet van de webcam beschikt over een flexibele clip, die op menig monitor, televisiescherm of laptopklep past. Daarnaast kun je de webcam tot tien graden naar links of rechts kantelen, zodat je hem waterpas kan stellen, zelfs als het onderliggende scherm dat niet is. Tel daar de 360 graden-rotatie bij op en je houdt een ontzettend breed inzetbare webcam over, die zich je prima op je eigen situatie kan instellen. In een handomdraai staat het beeld goed.

Gebruik in de praktijk

De beelden die de iiyama UC CAM80UM-1 maakt zijn over het algemeen scherp en ogen behoorlijk natuurlijk van kleur. Dat laatste geldt vooral voor objecten en lichamen. Bij huidtinten, notoir lastig, valt op dat de kleur van gezichten verzadigd en met een kleurzweem in beeld komt. Mijn hoofd is veel meer oranje op beeld dan in het echt. Dat oogt wat onnatuurlijk. Dit is echter het enige verbeterpunt dat ik ben tegengekomen qua kleurenverwerking.

Wel is er nog een ander minpunt in de beeldverwerking. De camera kan niet goed omgaan met tegenlicht. Bij fel licht dat vanachter de persoon in beeld direct in de camera schijnt, oogt de persoon in beeld donker. Daardoor vallen details weg. Helaas biedt de camera geen opties om dit mee te ondervangen. In een standaard kantoorruimte zal dit allicht niet zo'n probleem zijn, maar bij gebruik op een thuislocatie met veel invallend licht of in een zonovergoten kamer moet je rekening houden met de opstelling.

Webcams hebben vaak een vaste brandpuntsafstand, omdat de persoon in beeld op een voorspelbare afstand van de camera zit. Bij een huddle camera als de iiyama UC CAM80UM-1 zal die afstand variëren met de omvang van de groep en de ruimte. De keuze voor autofocus is dan ook logisch. Hierbij stelt de camera zelf scherp op het object. Dat gaat redelijk bij deze iiyama.

Het systeem heeft een seconde nodig om de focus vast te leggen, wat niet heel snel is. Daarna is het wel prima in staat het gezicht strak in beeld te houden. Ook wanneer je in een groep bent, dan houdt de camera zich goed staande. Je moet wel op een gelijke lijn zitten. Dan nog zal de persoon die het dichtste bij de camera zit wat onscherp in beeld komen. Dat effect is subtiel en valt op wanneer je zelf aandacht op die persoon legt. Wanneer je te dichtbij zit, dan kan de camera niet scherpstellen; daar is dit product dan ook niet voor bedoeld.

Beeldhoek van 80 graden en ruisonderdrukking

De beeldhoek van 80 graden is voldoende om meerdere mensen in één keer op beeld te krijgen. Zoals geschreven verschilt het niet heel veel van reguliere webcams met een vergelijkbare prijs. Die hebben meestal een vergelijkbare beeldhoek; de één zit er net onder, de ander zit er net boven. Het voordeel van de grotere hoek is ook, dat je meer dan alleen een gezicht in beeld kan brengen. In combinatie met de hoge resolutie sensor is dat beeld bovendien voldoende gedetailleerd. De iiyama UC CAM80UM-1 kan tot vier mensen registreren. Daarmee kan de webcam het gevoel van contact dat je met collega’s hebt tijdens vergaderingen vergroten. Je ziet immers iedereen die je moet zien.

De iiyama UC CAM80UM-1 is kantelbaar, zodat je hem netjes waterpas kan stellen

Verder valt op dat de webcam ook bij kunstlicht nette beelden produceert. De witbalans zit dus wel goed. Dat geldt ook voor de detaillering. Veel webcams ogen al snel ruizig bij weinig licht, maar de iiyama UC CAM80UM-1 heeft "2d- en 3d-ruisonderdrukking". Daardoor blijven ook bij weinig licht details behouden, terwijl je weinig tot geen artefacten voorbij ziet komen. Wanneer je veel beweegt, vallen ze meer op. Een teken dat de rekenkracht van de beeldverwerking beperkt is. Tijdens een doorsnee vergadering zal je hier niet snel tegenaan lopen, tenzij er wel heel bewegelijke collega's aanwezig zijn. Je hoeft verder niets te doen aan de ruisonderdrukking, de webcam schakelt zelf in realtime tussen verschillende niveaus voor een optimaal resultaat.

Opnames maken met de iiyama UC CAM80UM-1

Zoals met elke webcam, kan je ook met de iiyama UC CAM80UM-1 beelden vastleggen. Bijvoorbeeld zodat collega's een vergardering later kunnen terugkijken. De webcam kan dit doen in hoge resolutie, tot 4k ultra hd (3840x2160). Zoals gezegd is de maximale beeldsnelheid wel altijd 30 fps. Sommige concurrenten bieden, zeker bij lagere resoluties, hogere beeldsnelheden. Dat kan voor een soepeler bewegend, fraaier plaatje zorgen.

Je kan ook foto’s maken, met maximaal diezelfde 4k-resolutie. Dat is opmerkelijk, gezien de aanwezigheid van een 13 megapixel sensor. Foto's in 4:3-verhouding zijn mogelijk, maar zeer beperkt in kwaliteit (0,5 megapixels).

Wanneer je livestreamt, video’s opneemt of een vergadering bijwoont, dan is een goed geluid ook van belang. De twee microfoons van de iiyama UC CAM80UM-1 doen hun werk behoorlijk goed. Het geregistreerde geluid klinkt helder en luid, waardoor je in elk geval goed verstaanbaar bent. Stemmen klinken niet echt vol en warm, waardoor je misschien alsnog wil investeren in een aparte microfoon. Zeker voor professionele streaming doeleinden - het bedrijfsvlog of iets dergelijks - is betere geluidskwaliteit aan te bevelen. Voor een vergadering, meeting of personen in een vergaderzaal volstaat het wel. Dankzij de far field microfoon zijn zelfs personen die tot vier meter verderop zitten klinken verstaanbaar. Wel kan je bij zo'n afstand horen dat ze verder weg zitten.

Conclusie

Onder de streep bevalt de iiyama UC CAM80UM-1 eigenlijk prima. Als dat wat verrast klinkt, is de reden simpelweg dat iiyama weliswaar sinds jaar en dag bekend staat als leverancier van uitstekende beeldschermen, maar op het vlak van unified communications (zoals het dit segment zelf noemt) een nieuwkomer is.

Helemaal perfect is de camera niet. Huidtinten vertonen een onnatuurlijk oranje kleurzweem, en de afwezigheid van enige vorm van tegenlichtcompensatie is jammer. Daarnaast is de audioregistratie erg droog. Geen van deze zaken is een enorme sta-in-de-weg voor het beoogde gebruiksdoel. Hooguit zal je erop moeten letten de camera niet op een raam te richten, maar dat is voor geen enkele webcam een goed idee.

Voor online en hybride vergaderingen doet de iiyama UC CAM80UM-1 zijn werk prima. Wil je hem ook gebruiken voor het maken van opnames en streaming, dan zouden we een losse microfoon wel adviseren.

Afgezien hiervan zijn installatie, gebruiksgemak en beeldkwaliteit ruimschoots voldoende tot gewoon goed. De camera is goed verstelbaar en de ruisonderdrukking doet zijn werk goed, zodat ook vergaderen bij weinig of kunstlicht prima kan. Gezien de huidige marktprijs is deze camera dan ook zeker het overwegen waard als betaalbare, effectieve oplossing voor online vergaderingen.

Goede Deal Augustus 2023 Pro

iiyama UC CAM80UM-1

iiyama UC CAM80UM-1 in een oogopslag
Afmetingen 11,7 x 5,3 x 4,85 cm
Gewicht 160 g
Lens f/2.2, 80°, autofocus
Sensor 13 megapixel
Resolutie 2160p 30 fps
1440p 30 fps
1080p 30 fps
Audio 2 microfoons, 4 m. bereik, 180° stepopname
Aansluiting USB-C (camera)
USB-A (pc)
Verstellen Kantelhoek 10°, 360° roteren
Werkt met Teams, Zoom, Skype, alle andere UVC-compatible programma's
Prijs ca.  € 100
Koop Bol.com