De Logitech MX Brio moet een nieuwe standaard voor webcams neerzetten
Sinds het einde van de coronapandemie gaat het minder vaak over thuiswerken, maar ondertussen zijn veel bedrijven en werknemers toch in elk geval een deel van de week niet op kantoor. Voor overleg met kantoor is videovergaderen een vaste waarde geworden. Tijdens de pandemie nam de belangstelling voor webcams flink toe, en daarmee ook de kwaliteit. Zelfs in laptops is de doorsnee camera toch een stukje beter dan vóór 2019. Er valt echter nog een wereld te winnen. Met een nieuw vlaggenschip wil Logitech zijn meest geavanceerde webcam tot nog toe introduceren. De Logitech MX Brio vervangt de Brio 4K niet, maar moet wel betere beeldkwaliteit bieden.
Logitech MX Brio: betere kleurweergave bij weinig licht
De MX Brio heeft vergeleken met de Brio 4K een aanmerkelijk lichtgevoeliger sensor. De pixels op deze zogenaamde Starlight sensor zijn volgens de fabrikant 70% groter en kunnen daarmee veel meer licht opvangen. Door deze sensor te combineren met een betere lens moet de Logitech MX Brio ook bij slechte lichtomstandigheden een goed plaatje laten zien. Dat was (en is) het zwakke punt van het topmodel tot dusver, de Brio 4K. Waar die bij genoeg licht een fraai plaatje neerzet, nemen kleurverzadiging en contrast snel af bij gebruik in het halfduister. Bovendien gaat de Brio 4K niet heel vlot om met snel wisselende lichtomstandigheden - denk aan een wolk die voorbij de zon trekt, en daarmee tijdelijk het invallende licht blokkeert.
De Logitech MX Brio is voorzien van meer rekenkracht en - natuurlijk, zouden we bijna zeggen - kunstmatige intelligentie oftewel AI om ook bij snel wisselende lichtomstandigheden de beeldkwaliteit te garanderen. Met deze combinatie van eigenschappen moet de MX Brio meer details laten zien, waardoor je beter in beeld bent en het contact bij online gesprekken natuurlijker voelt.
Logitech positioneert de MX Brio voor een brede schare gebruikers. Van consumenten die gewoon in hoge kwaliteit willen videobellen, tot creators en streamers, tot online vergadertijgers. Hij komt er in twee uitvoeringen, de MX Brio en de MX Brio 705 for Business. Laatstgenoemde is via Logitech Sync ook op afstand te beheren; hardwarematig zijn de twee identiek. Er zijn maar liefst drie softwarepakketten van Logitech om de instellingen van de webcam aan te passen. Voor gewone gebruikers is er Options+, voor gamers Logitech G Hub en voor zakelijke gebruikers Logi Tune. Met elke van deze opties kan je, als je dat wilt, tot in detail de weergave aanpassen.
Een aardige feature is Show Mode, dat Logitech eerder al introduceerde bij de Brio 500. Hiermee kan je de camera voorover kantelen en zo iets laten zien dat je in handen hebt, of wat voor je op tafel ligt. Bijvoorbeeld om een snelle schets te maken, of om een object te tonen. Dit werkt doordat de standaard van de camera met een herbruikbare plakker vastzit aan de achterkant van je (laptop)scherm. Desgewenst kan je de Logitech Brio MX ook op een statief plaatsen, de vereiste schroefdraad zit erin.
Een andere nuttige voorziening is de privacy shutter: door aan de ring rond de lens te draaien, sluit je deze fysiek af van de buitenwereld. Voor het registreren van geluid zitten er twee beamforming microfoons in de camera. Een daarvan pikt omgevingsgeluid op, zodat dit kan worden weggefilterd. De ander registreert je stem. Een voorziening die de Brio 4K wél heeft, maar de MX Brio niet, is een infrarood sensor. Het is daardoor niet mogelijk de Logitech MX Brio te gebruiken voor Windows Hello gezichtsherkenning.
Verschil Logitech MX Brio en MX Brio 705 for Business
De MX Brio en de MX Brio 705 for Business zijn hardwarematig identiek. Het voornaamste verschil is dat laatstgenoemde is gecertificeerd voor gebruik met Teams, Meet en Zoom. Daarnaast is dat model zoals geschreven op afstand te beheren met Logitech Sync. Dat is het softwarepakket van het bedrijf voor IT-beheerders, waarmee ook randapparatuur in kaart kan worden gebracht en beheerd. Logitech meldt dat de MX Brio 705 for Business in combinatie met Logi Tune ook RightSight autoframing ondersteunt. We kregen te horen dat ook de 'gewone' MX Brio dit doet, mits dus in combinatie met Tune.
Prijs en beschikbaarheid
De Logitech MX Brio krijgt een adviesprijs van 229 euro, de MX Brio 705 for Business gaat 249 euro kosten. De eerste is beschikbaar in de kleuren Graphite en Pale Grey, de tweede alleen in Graphite. De Graphite editie bevat 82% hergebruikt plastic, de Pale Grey 75%. Beide zijn vanaf vandaag te koop. Een test sample van de MX Brio is al bij ons aanwezig en een review kan je zeer binnenkort verwachten.