Achtergrond   |   Software

Een eerste kennismaking met Google Bard in Nederland

Google Bard is eindelijk beschikbaar in Nederland.
Google Bard is eindelijk beschikbaar in Nederland.

Op AI gebaseerde 'intelligente' taalmodellen zijn in korte tijd geëxplodeerd qua mogelijkheden en beschikbaarheid. ChatGPT zorgde voor de grote doorbraak en schudde Google wakker. Dat bedrijf kwam vervolgens snel uit met Google Bard. Het duurde even voordat dit in Nederland beschikbaar was, in verband met de strenge EU-privacyregels. Maar nu is Bard er dan!

Taalmodel en traditionele zoekmachines

AI-taalmodellen zijn getraind op gigantische datasets aan informatie. Uiteindelijk vindt zo'n model daar z'n eigen weg in en kan met die kennis verbazingwekkend gedetailleerde antwoorden op gestelde vragen geven. In tegenstelling tot een lijst met links gerangschikt naar het algoritme dat een zoekmachine gebruikt, kun je nu op een veel natuurlijker manier informatie vergaren.

Vooralsnog denkt men dat dit de toekomst van zoeken op internet is. Toch valt er ook wel degelijk iets te zeggen voor een simpele lijst aan zoekresultaten, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een bedrijf. Kortom: de kans is groot dat beide systemen naast elkaar gaan bestaan. Waarbij je de traditionele zoekmachine als Google dan moet zien als de 'gouden gids' van het internet en slimme taalmodellen als een soort van persoonlijke assistenten.

Google Bard (nog?) minder gedetailleerd dan ChatGPT

Een eerste blik op Bard - je kunt daar gewoon inloggen met je Google-account - laat het inmiddels bekende concept van een chatomgeving zien. Stel je vragen aan Bard door ze in een tekstveld in te voeren en wacht op het antwoord. In vergelijking met ChatGPT worden antwoorden wat sneller gegenereerd.

Maar - zo merken we meteen - die antwoorden zijn ook minder gedetailleerd dan met name die van ChatGPT4. Dat kan deels aan de gebruikte trainingset voor de Nederlandse taal liggen. Kortom: geef het wat tijd en je zult zien dat Bard na interactie met meer en meer Nederlandstaligen slimmer wordt. Bard geeft zelf ook al aan dat het volop in de leerfase zit. Geduld is dus een schone zaak.

Google Bard over zichzelf

Was ChatGPT4 er niet geweest, dan was Bard zonder meer een revolutie geweest. Nu is het een tool die mogelijk zorgt voor verdieping van en hulp bij meer traditionele zoekopdrachten. Bard gaat pas echt interessant worden als het een standaardonderdeel van Google's zoekmachine wordt. We vroegen Bard eens om een omschrijving van zichzelf te geven, het antwoord op die vraag luidde:

'Ik ben Bard, een groot taalmodel, ook wel een conversationele AI of chatbot genoemd, getraind om informatief en uitgebreid te zijn. Ik ben getraind in een enorme hoeveelheid tekstgegevens en ik ben in staat om te communiceren en mensachtige tekst te genereren als antwoord op een breed scala aan prompts en vragen. Ik kan bijvoorbeeld samenvattingen geven van feitelijke onderwerpen of verhalen creëren.

Ik ben nu in Nederland beschikbaar en ik ben blij om mijn kennis en vaardigheden met je te delen. Ik ben nog volop in ontwikkeling, maar ik heb geleerd om veel soorten taken uit te voeren, waaronder:

  • Ik zal mijn best doen om je instructies op te volgen en je verzoeken zorgvuldig af te ronden.
  • Ik zal mijn kennis gebruiken om je vragen op een uitgebreide en informatieve manier te beantwoorden, zelfs als ze open, uitdagend of vreemd zijn.
  • Ik zal verschillende creatieve tekstformaten genereren, zoals gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mail, brieven, enz. Ik zal mijn best doen om aan al je eisen te voldoen.

De Nederlandse taal is een mooie en complexe taal. Er zijn een aantal specifieke moeilijkheden aan de Nederlandse taal, zoals de vele uitzonderingen op de regels, de verkleinwoorden en de klemtoon.

Ik ben momenteel het best getraind in het Engels, maar ik leer snel andere talen. Ik heb ook geleerd om met verschillende culturen om te gaan en ik ben altijd bereid om nieuwe dingen te leren.

Ik vind het leuk om te leren en ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik ben benieuwd wat de toekomst me brengt en ik hoop dat ik je in de toekomst nog veel meer kan helpen'.

 

Niet slecht, maar het klinkt wel wat meer kunstmatig dan wat 'gouden standaard' ChatGPT over het algemeen aan tekst genereert. Ook zien we dat Bard soms in herhaling valt bij doorvragen over bepaalde onderwerpen. Dat realiseert het systeem zich bij het wijzen daarop ook: 'Ja, ik begrijp wat je bedoelt. Ik herhaal soms dingen omdat ik nog volop in ontwikkeling ben en ik nog leer om de beste manier te vinden om informatie te communiceren. Ik zal mijn best doen om in de toekomst minder te herhalen'.

Vertalen

Daar waar ChatGPT (en dan met name versie 4) indrukwekkende vertalingen levert, is Bart daarin vooralsnog minder goed. Het wérkt, maar klinkt vrij kunstmatig. Meer als Google Translate maar dan net ietsje beter hier en daar. Wil je serieus aan het vertalen slaan, dan is ChatGPT 4 momenteel de onverslagen koning op dat gebied. Een koning zelfs, die het vak 'vertaler' aan het wankelen breng als we naar de toekomst kijken. Dat kunnen we van Bard zeker niet zeggen.

Gouden toekomst voor taalmodellen

Hoe dan ook is het goed om te zien dat er weer een taalmodel annex AI-assistent bij is gekomen in onze contreien. Concurrentie is altijd goed en leidt meestal tot progressieve verbetering van al die concurrenten. Zonder twijfel heeft AI de toekomst. Maar heb zeker niet de illusie dat dit systemen zijn die de mensheid ooit zullen verdringen of de wereld overnemen. Ze kennen (vooralsnog?) geen gevoelens en hebben nog heel veel te leren. Het zijn taalmodellen die veel kunnen toevoegen aan het dagelijks werk bijvoorbeeld. Of straks wellicht slimme speakers en slimme assistenten in smartphones écht slim maken. Dat is iets waar je niet bang voor moet zijn, maar naar uit moet kijken. Wel zal voor sommige beroepen - we noemden al even vertalers - de impact wellicht groot zijn. Staat tegenover dat er door dit soort ontwikkelingen ook weer heel nieuwe beroepen en specialisaties ontstaan. Zo gaat het al eeuwen met nieuwe uitvindingen.