Nieuws   |   Software

Bard moet het antwoord van Google op ChatGPT worden

Bard moet het antwoord van Google op ChatGPT worden
Google Bard moet het antwoord van de zoekgigant worden op ChatGPT. Vooralsnog blijft het bij een aankondiging, de nieuwe dienst zal pas later publiek beschikbaar komen.

Sinds de introductie van ChatGPT 3 in november vorig jaar heeft dit AI language model nogal wat buzz weten te genereren. Dit 'taalmodel' is gebaseerd op een enorme hoeveelheid tekst en presenteert zich als een slimme assistent. Een die in staat is om een gesprek te voeren, een artikel of een schoolwerkstuk te schrijven, maar ook om vragen te beantwoorden. Dat zorgde voor de nodige ophef bij de autoriteit op dit gebied, Google Search. Google laat nu weten met een eigen intelligente assistent te komen. Naast deze Google Bard kondigt het ook een reeks andere toepassingen van AI aan.

Google en AI

Feitelijk heeft Google al jaren een slimme assistent: Google Assistant. Deze zit in tal van producten ingebakken en dient vooral als een toegang tot de zoekmachine van het bedrijf. Hoewel Google al vele jaren in kunstmatige intelligentie investeert (zoals in DeepMind), liep het daarmee tot dusver niet erg te koop in de consumentenproducten.

Bij ChatGPT spreken een paar dingen tot de verbeelding, waaronder het schijnbare vermogen van de bot om met je mee te denken en je aanvullende input en vragen te verwerken om een eerder antwoord of resultaat te verbeteren. Daarnaast blijkt deze dienst ook verrassend veelzijdig: zoals inmiddels heel wat copywriters en scholieren hebben geconstateerd levert het 'nieuwe' teksten aan, die op het eerste gezicht prima voor mensenwerk kunnen doorgaan. Daarmee bereikte ChatGPT ook mensen die de techwereld niet op de voet volgen. Inmiddels kan je geen krant openslaan zonder een opiniestuk over de effecten van deze techniek voor ogen te krijgen.

Google zal dat met lede ogen hebben aangezien, want eind december vorig jaar was het opeens alle hens aan dek bij het bedrijf. Hoewel Google zoals geschreven al een berg AI-expertise in huis heeft, werd die nog niet vertaald naar producten die consumenten wisten aan te spreken zoals ChatGPT dat doet.

Google Bard

Om die reden kondigt het bedrijf nu een eigen tegenhanger aan, die Bard gaat heten - een verwijzing naar Shakespeare, aldus de woordvoerder van Google. Een tamelijk ambitieuze naam, want van echte creativiteit kan je de AI chatbots tot dusver niet beschuldigen. 

Google Bard is gebaseerd op het eigen Language Model for Dialogue Applications (LaMDA). Dat was eerder in het nieuws omdat een inmiddels ex-medewerker van het bedrijf meende dat dit taalmodel tekenen van bewustzijn vertoonde. Dat is onwaarschijnlijk, maar wel een indicatie dat ook dit een geavanceerde bot is, die in staat is tot op zekere hoogte een gesprek te voeren en vragen in 'natuurlijke taal' te beantwoorden.

'Verse informatie'

Bard moet, in de woorden van Google, de 'kennis van de wereld combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onze grote taalmodellen'. De dienst maakt hiervoor gebruik van informatie van het internet om 'verse antwoorden van hoge kwaliteit' te leveren. Dit lijkt een kleine steek onder water naar ChatGPT, dat is getraind met data tot en met 2021, waardoor het geen zinnige feitelijke antwoorden kan geven op vragen over zaken die na dat jaar gebeurd zijn. Bard moet net als ChatGPT in staat zijn om eigen werk te produceren, dingen uit te leggen op een bepaald niveau (bijvoorbeeld van een 9-jarige), maar ook feitelijke informatie bieden op concrete vragen.

In eerste instantie komt Bard beschikbaar voor een selecte groep van 'vertrouwde testers', aldus Google - later moet de dienst ook voor het publiek toegankelijk worden. Denkelijk wil Google nog even goed testen om uitwassen zoals gezien met eerdere AI chatbots te voorkomen. Overigens gebruikt Bard vooralsnog een 'lichtgewicht' versie van LaMDA, die minder rekenkracht vereist en waardoor de dienst sneller breed beschikbaar kan worden gemaakt. 

Meer AI van Google naast Bard

Google gebruikt de aankondiging van de nieuwe dienst om tegelijk te wijzen op de AI-expertise die het al inzet voor bestaanden diensten, en nieuwe technieken die eraan zitten te komen. 

Google AI in zoekresultatenZo gebruikt Google Search al de nodige tijd kunstmatige intelligentie om menselijke taal te begrijpen. Iedereen die Google frequent gebruikt, zal dat weten. De tijd dat je louter met 'zoektermen' in Google zocht is al lang voorbij, de meeste mensen typen gewoon een volzin in. Voor het begrip daarvan zet Google dus AI in, voorheen een techniek die BERT heet en sinds twee jaar opvolger MUM. Die laatste kan bijvoorbeeld ook belangrijke momenten in video's herkennen en vindbaar maken. Google zet MUM ook in om expliciete of shockerende content te vinden en te markeren.

Op vergelijkbare manier zal Google nieuwe AI-algoritmes (zoals LaMDA, maar ook PaLM, Imagen en MusicLM) gebruiken om kerndienst Search verder te verbeteren. Daarmee moet Googles zoekmachine in de toekomst niet alleen relatief eenvoudige, feitelijke vragen kunnen beantwoorden, maar ook complexere. In het voorbeeld van Google: 'hoeveel toetsen zitten er op een piano?'  versus 'wat is lastiger om te leren spelen, piano of guitaar?'