Review   |   Televisies

Hisense U7 (2023) review: de 65U79KQ is een zeer complete TV

Hisense U7 (2023) review: de 65U79KQ is een zeer complete TV
Hisense U7 (2023) - Hisense 65U79KQ

De toestellen in het middenklasse segment leveren elk jaar meer waar voor hun geld. Sinds de komst van onder meer Hisense neemt de keuze ook steeds meer toe. Stevige concurrentie dus, wat doorgaans goed is voor de consument. Ook de Hisense 65U79KQ, onderdeel van de Hisense U7 lijn voor 2023, biedt een rijke uitrusting. De belangrijkste vraag: is de prijs inderdaad scherp?

De Hisense 65U79KQ is een 65 inch (165 cm) tv met miniled full array local dimming achtergrondverlichting. Daarnaast biedt het toestel quantum dots voor een rijkere kleurweergave en een hoge beeldsnelheid tot 144 Hz. Daarbij komt het - uiteraard - met snelle HDMI 2.1-aansluitingen en eigen eigen VIDAA smart tv-platform. Hisense koos bovendien voor een paneel met hoog contrast, en levert ruime ondersteuning voor gaming en hdr-formaten. Genoeg om de potentiële koper aan te spreken!

Hisense U7 (2023) design: goede, maar geen luxe afwerking

De Hisense 65U79KQ heeft een fijne, metaalkleurige rand rondom het scherm. Aan de onderrand is die wat breder, zodat er plaats is voor het Hisense logo. In profiel bekeken is hij zeker niet van de slankste: het deel met de elektronica en aansluitingen is net geen acht centimeter diep. Het scherm is bovenaan wel dunner, maar de diepte wordt stapsgewijs groter. Dat oogt niet heel elegant.

Aan de achterkant heeft het toestel wat schuine ribben die het scherm verstevigen. De kunststof behuizing van de elektronica heeft een horizontaal streeppatroon met centraal daarin een grote woofermodule. De centrale voet heeft de vorm van een gebogen lint. De opstelling is stabiel, maar de verbinding tussen voet en scherm mag iets robuuster. De afwerking is over het algemeen goed, maar zeker niet luxueus te noemen.

Aansluitingen van de Hisense 65U79KQ

De Hisense 65U79KQ heeft een gangbare selectie aansluitingen. Zo zijn er vier hdmi-poorten, waarvan twee uitgerust met de volledige hdmi 2.1-bandbreedte (48 Gbps). Dat is vereist voor gamers die in 4K120 willen spelen op de pc, of op de PlayStation 5 of Xbox Series X. Voor pc-gamers is er een klein extraatje: het scherm ondersteunt snelheden tot 144 beelden per seconde. Om daarvan gebruik te maken, moesten we wel een zogeheten custom resolutie aanmaken op onze Nvidia videokaart.

De Hisense U7 (2023) heeft meer te bieden voor gamers. Er is ook ondersteuning voor ALLM (low input lag) en variabele verversingssnelheid (VRR). In zowel HDMI VRR, AMD FreeSync én Nvidia G-Sync Compatible. Die laatste staat niet in de specificaties, maar werkte wel. De door ons gemeten input-lag is prima: 7,8 ms (2K120) en 15,7 ms (4K60) respectievelijk.

De ARC/eARC gaat via een van de 48Gbps poorten. Als je dus én een soundbar én meer dan een 4K120 (gaming)bron wilt gebruiken, moet je regelmatig kabels wisselen. Dat is wel iets om rekening mee te houden voor fervente gamers.

Hisense U7 (2023) - Hisense 65U79KQ aansluitingen

De rest van de aansluitingen omvat twee usb-poorten, een composiet video-ingang met stereo minijack, een optische digitale audio-uitgang, en een hoofdtelefoonaansluiting. Ethernet, WiFi 5 en Bluetooth zijn ook aanwezig. De ethernetpoort, optische uitgang en een usb-poort staan naar achter gericht. Ze zijn weliswaar licht verzonken, maar je moet hier toch rekening mee houden als je een strakke wandmontage wenst.

De tv is uitgerust met een enkelvoudige tv-tuner, een antenne-aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Opnemen of live tv pauzeren is mogelijk als je externe usb-opslag aansluit.

Installatie van de Hisense 65U79KQ

De installatie verliep vlot tijdens onze test. Je kan deze uitvoeren met de afstandsbediening, maar ook via de VIDAA-app. Dat laatste is aan te raden als je wil inloggen met een VIDAA-account. Dat is gelukkig niet verplicht. De smartphone maakt het proces gemakkelijker. Bovendien is de app een handige afstandsbediening. Ook kan je vanuit de app erg eenvoudig media van de smartphone naar de tv sturen.

Smart TV op de Hisense U7 (2023): VIDAA met stembediening

Hisense blijft zweren bij een vlotte gebruikservaring, en VIDAA lijkt dat ook echt wel te leveren. Navigeren door de smart tv-omgeving of in de instellingen gaat zonder enige wachttijd. Apps starten vlot en voelen responsief aan tijdens het gebruik.

De 65U79KQ heeft een ingebouwde far-field microfoon. Die kan je in- en uitschakelen met een schuifknop vooraan onder het logo én via een menu-instelling. Ook zit er een microfoon op de afstandsbediening. Hiermee kan je Vidaa Voice gebruiken, ook in het Nederlands, om bepaalde commando’s te geven (start met ‘help’), of om te zoeken. De resultaten leken vooral uit YouTube, Rakuten, Prime Video en Disney+ te komen.

Hisense U7 (2023) - Hisense 65U79KQ VIDAA 7 home scherm

Centraal in beeld op het Home-scherm vind je nog steeds je persoonlijke selectie apps, waarvan je de volgorde zelf bepaalt. Zodra je een van de apps selecteert, verschijnen daarboven aanbevelingen uit die dienst. De rijen onder de apps zijn algemene, op de regio gebaseerde aanbevelingen. Individuele aanbevelingen zijn als feature in ontwikkeling. Die zou tegen eind 2023 beschikbaar moeten komen.

Hisense U7 (2023) - Hisense 65U79KQ VIDAA 7 home scherm

In deze nieuwe versie is er maar een beperkt aantal veranderingen. De iconen voor je account, zoekfunctie, meldingen, ingangen en instellingen zijn naar de linkerzijde van het Home-scherm verplaatst. Zo zie je de aanbevelingen onderaan het scherm beter. Wie inlogt met een VIDAA-account, kan onder dat account nu meerdere profielen maken. Dat is heel wat handiger dan een account per familielid.

Hisense U7 (2023) - Hisense 65U79KQ VIDAA 7 ingangen selectie

Aangezien streamingdiensten steeds belangrijker worden als onderdeel van ons kijkplezier, heeft VIDAA besloten om het Home-scherm als een 'ingang' (naast bijvoorbeeld de tuner en de hdmi-poorten) te beschouwen. Home verschijnt bovenaan de lijst als je de input-toets gebruikt. We begrijpen de redenering, maar erg nuttig vinden we het niet. Het Home-scherm heeft immers een eigen toets op de afstandsbediening.

Gebruik je de tv ook graag met een persoonlijke screensaver? Dat kan nu, via de VIDAA-app kan je beelden selecteren die je wilt gebruiken als screensaver.

Smart tv-systemen staan of vallen met hun aanbod aan apps. Daar heeft Hisense dan ook werk van gemaakt. Naast internationale namen zoals YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+, Apple TV en Rakuten TV zijn voor Nederland ook NPO, Kijk, NLziet, Videoland en Viaplay beschikbaar. Helaas is in België geen enkele lokale app beschikbaar. Wel staan VTM Go en Streamz nog altijd op de planning. VIDAA heeft ook een eigen streamingdienst, VIDAA free, die oudere en meer onbekende films, tv-reeksen en documentaires biedt.

Hisense laat nieuwe versies van VIDAA doorstromen naar oudere modellen, indien mogelijk en vooral enkel als dat de gebruikservaring niet schaadt. Een 100% garantie op updates is er dan ook niet.

Remote van de Hisense U7 (2023): fraai metaal en gebruiksvriendelijk

Vorig jaar leverde Hisense een kunststof afstandsbediening die ons maar matig beviel. Dit jaar grijpt de fabrikant terug naar het lichtmetalen model dat twee jaar geleden ook gebruikt werd. Dat is niet alleen heel wat stijlvoller, het is ook niet overladen met sneltoetsen voor streamingdiensten die je nooit zal gebruiken. Er zijn er zes (in plaats van twaalf op de vorige remote): Netflix, Prime Video, YouTube, Disney+, Deezer en VIDAA TV. Die laatste is een integratie van streamingkanalen en live tv, maar in België en Nederland is er nog geen aanbod, dus deze toets brengt je rechtstreeks naar live tv.

Hisense U7 (2023) - Hisense 65U79KQ afstandsbediening

De afstandsbediening is slank en ligt goed in de hand. Ondanks de compacte layout is een foute toets indrukken erg zeldzaam, want elke toets heeft een specifieke, duidelijke vorm. Daardoor voel je goed waar je duim zit.

Sterk verbeterd contrast op de Hisense U7 (2023)

Vorige modellen in de U-reeks gebruikten vaak ips-type panelen. Dit jaar koos Hisense voor een va-paneel (behalve op de 75-inch versie, dat is nog steeds een ips-type). Dat levert een sterke verbetering van het contrast.

Daarbij komt de full array local dimming miniled-achtergrondverlichting, die het contrast verder moet verhogen. Dit is onderverdeeld in 32x12 (384) zones: prima in deze categorie, en opmerkelijk beter dan vorig jaar. De processor stuurt de zones snel en correct aan, zelfs bij bewegende voorwerpen zien we geen lastige zone-sporen. Toch lijkt het ons dat Hisense niet het maximum aan contrast uit deze opstelling haalt. Het ANSI-contrast loopt op tot ongeveer 7.500:1, maar met zoveel zones en een goed eigen contrast van het va-paneel hadden we beter verwacht.

De processor verbergt zichtbare zonegrenzen wel, maar laat daarvoor iets te veel aangrenzende zones mee oplichten, waardoor er toch een vaag halo-effect zichtbaar is. Uiteraard heeft dat ook invloed op het contrast en op de zwartweergave. We evalueerden de Filmmaker beeldmode en die gebruikt de laagste stand voor lokaal dimmen. De medium-stand gaf een betere zwartwaarde en impactvoller contrast. Schaduwnuances blijven erg goed bewaard, ook in heel moeilijke donkere hdr-scènes. Kleinere lichtaccenten verliezen wat intensiteit; dat is bij alle lokale dimming zo.

Flink wat licht uit de Hisense 65U79KQ

Hisense ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Je bent dus voor alle hdr-content voorzien. De miniled-achtergrondverlichting heeft genoeg licht in huis voor heldere beelden. In hdr Filmmaker Mode haalt het 10% venster 586 nits, het 25% venster gaat zelfs naar 734 nits, terwijl een volledig wit scherm 549 nits haalt. Dat zijn goede resultaten, maar ze blijven toch wat achter in vergelijking met sommige concurrenten. Hisense claimt in de specificaties 1000 nits en dat halen we duidelijk niet. Het kleurbereik is wel uitstekend: daar leveren de quantum dots 97% P3.

Om alle witdetail in hdr zichtbaar te maken moet je ‘HDR-tonemapping’ activeren. Dat maakt echter de middentonen wat te helder en daardoor verliest het beeld aan contrast en diepte. We prefereren daarom toch om die instelling uit te laten staan. Het verlies van witdetail is immers enkel bij heel helder gemasterde scènes duidelijk zichtbaar.

Zowel in sdr als hdr is de Filmmaker Mode van de Hisense 65U79KQ goed gekalibreerd. In sdr neigt de grijsschaal wat naar rood, en vreemd genoeg trekt dat nog wat verder naar oranje als je lokale dimming gebruikt. Gelukkig blijven de kleuren daarvan gespaard, enkel huidskleuren kunnen daar licht door beïnvloed worden. In hdr is de kalibratie bijzonder goed, met een neutrale grijsschaal en prima kleurweergave. Door de voorzichtige dimming-aanpak en ietwat matige piekhelderheid missen we wel wat van de impact die hdr kan bieden.

Beeldverwerking van de Hisense U7 (2023)

De Hisense 65U79KQ levert goede, maar vrij zachte upscaling. We merken dat Hisense de ruisonderdrukking licht verbeterd heeft voor willekeurige ruis. Blokvorming ten gevolge van MPEG-compressie blijft wel moeilijker te bekampen. Om strookvorming tegen te gaan heeft Hisense nu wel een oplossing, al doet die het enkel goed bij erg zachte gevallen. Zet de instelling niet te hoog, dan verlies je veel detail. Adaptief contrast kan in sdr helpen om het beeld wat contrastrijker en scherper te maken.

Dit toestel heeft een paneel met goede bewegingsscherpte, en het heeft nog een andere truc in petto. Het kan niet alleen 144Hz aan, maar ook 240Hz, al verlies je dan wel wat verticale resolutie. Dat is mogelijk zichtbaar bij fijn gedetailleerde beelden, maar lastiger is dat we een sleepspoor zagen bij sommige bewegende voorwerpen. Stoort je dat, dan kan je de bewegingsscherpte ook verbeteren via de Clear Motion-instelling, al maakt die donkere scènes te helder. Combineer beide in elk geval niet. Kies een van de twee al naargelang je voorkeur, of laat ze beiden uit. Wie camerabewegingen in film zonder judder wil zien, kan de motion interpolation activeren. Die werkt goed, zonder overmatige fouten, maar aarzelt uitzonderlijk, tenzij je de 240Hz mode gebruikt.

Audiokwaliteit van de Hisense 65U79KQ

De Hisense U7 (2023) komt met een bovengemiddeld uitgerust audiosysteem. Naast twee 20 watt luidsprekers is er een 20 watt woofer in de rug van het toestel opgenomen. We verwachten dan ook wat meer pit dan van een standaardtoestel.

Dat is precies wat de Hisense 65U79KQ levert. Dankzij ondersteuning van zowel Dolby Atmos als DTS:X geven titels met hierin gecodeerde soundtracks een prima surroundeffect. Ook muziek kan overtuigen, met een goede basweergave.  In deze categorie zijn de audioprestaties prima te noemen.

Wil je meer lezen over de audioprestaties van de Hisense 65U79KQ? Lees dan ook de review op onze zustersite HiFi.nl!

Conclusie

De Hisense 65U79KQ is een mooi totaalpakket, met een goede combinatie van helderheid, contrast en kleur en een prima kalibratie. Er is verbetering mogelijk in de lokale dimming om iets meer contrast te leveren, en ook tonemapping moet vermijden dat er contrast verloren gaat. Voor België valt het gebrek aan lokale apps op, de Nederlandse klant wordt op dat vlak momenteel een stuk beter bediend.

Deze tv is prima geschikt voor de doorsnee woonkamer: je kan er perfect mee van film genieten, maar ook sport en games zijn geen enkel probleem. De bewegingsscherpte is erg goed en met de 240Hz-optie valt er nog wat extra scherpte uit het beeld te halen. VIDAA zorgt voor een vlotte smart tv-ervaring. De prijs is iets te hoog gemikt, maar een bescheiden korting corrigeert dat al. 

Wil je meer lezen over de Hisense 65U79KQ? Lees dan ook de review op onze zustersite HiFi.nl!

Goede Deal Juli 2023

Hisense U7 2023 (65U79KQ)

Hisense U7 2023 (65U79KQ) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) ULED LCD
FALD MiniLED backlight, 384 zones
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ, HLG
Geluid 40W 2.1-kanaals
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD)
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR
2x USB
Composiet video + stereo minijack
optisch digitaal audio uit
Hoofdtelefoon
Ethernet
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV VIDAA 7
Energieverbruik SDR 100 watt (F) / HDR 210 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
144,9 x 89,4 x 30,6 cm, 20,6 kg

zonder voet:
144,9 x 83,8 x 7,7 cm, 19,7 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 245 nits,
HDR: 354 nits

10% venster: 
SDR: 375 nits
HDR: 583 nits

100% venster:
SDR: 490 nits
HDR: 549 nits

Contrast: 
5.054:1 (native)
7.439:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6274 K
Gamma: 2,28
Grijsschaal (dE2000): 2,88
Kleurafwijking (dE2000): 1,53

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 3,40
P3-dekking: 97,3%

Adviesprijs € 1399
Kopen Coolblue