De Pixel Watch 3 komt in twee maten en moet langer werken op een acculading
Inmiddels loop ik bijna een jaar met een Pixel Watch 2 rond, de review zit nog altijd in de pen. Iedere keer dat ik het apparaat doorgrond denk te hebben, ontdek ik weer een nieuwe eigenaardigheid - of handige functie. Met wat geluk is het nuttige achtergrond voor een review van de Pixel Watch 3, want die komt er nu dus aan. Eén in elk geval welkome verbetering is de accuduur.
Pixel Watch 3: een nieuw formaat en een helderder scherm
De ronde Pixel Watch had tot dusver een doorsnee van 41 mm. Een fraai compact formaat, maar wat klein voor sommige polsen. De Pixel Watch 3 komt ook met een doorsnee van 45 mm op de markt. Dat sluit meer aan bij het formaat van grotere horloges. Beide modellen krijgen een wat groter scherm, doordat de omlijsting verkleind is. Bij de kleinere Pixel Watch 3 is dat 10% meer, bij de grotere 40% meer - naar we aannemen, vergeleken met het vorige, kleinere model.
De gebruikte oled-schermpjes zijn ook helderder, twee keer zo helder als bij het vorige model zelfs. Google spreekt van een piekhelderheid van 2000 nits. Nu was de helderheid zelden een probleem in mijn ervaring met de Pixel Watch 2. Eerder is het met name 's avonds te helder. Daar heeft Google bij het nieuwe horloge ook wat aan gedaan, deze produceren op de laagste helderheid nog maar 1 nit. Dat is erg handig in de bioscoop of als je je slapende kleine niet wilt storen. Ook de beeldsnelheid is flexibel geworden, de schermen kunnen terugschakelen naar 1 beeld per seconde. Dat is met name handig om het 'always on display' zuiniger te maken.
Ondanks de hogere helderheid belooft Google een werktijd tot 36 uur op een acculading voor beide formaten. Naast efficiëntere schermen moet ook de hybride architectuur van het horloge hieraan bijdragen. Bepaalde delen van de processor blijven gewoon uit, zolang ze niet nodig zijn. Een wat mij betreft handige en welkome toevoeging is automatische detectie van je slaap. Ben je onder zeil (wat af te lezen is via de hartslagsensor), dan zet de Pixel Watch 3 automatisch 'bedtijd modus' aan. De notificaties gaan uit, evenals het scherm. Die stand zit ook op de voorloper, maar moet je handmatig aanzetten.
De Pixel Watch 3 45 mm heeft een 35% grotere accu. De accu in de kleinere uitvoering laadt dan weer 20% sneller op, overigens via dezelfde lader die de Pixel Watch 2 ook gebruikt. Je moet wel minimaal een 30 watt usb-c lader gebruiken. Over de laadtijd van de Pixel Watch 2 had ik al niet heel veel te klagen - alleen over de frequentie waarmee hij moet bijladen. Een volle dag en nacht kom ik er niet mee door.
Nieuw gereedschap in Fitbit
De Pixel Watch werkt met twee apps. De Google Watch app voor het doen van instellingen aan het apparaat zelf, en Fitbit voor het verwerken van alle data die het horloge produceert. Dat blijft zo bij de Pixel Watch 3, en Fitbit krijgt er wat functies bij. Die heten respectievelijk Daily Readiness, Cardio Load en Target Load. De Daily Readiness is een score die een indicatie geeft hoe je die dag het beste kan doorbrengen: in rust of juist met een extra fysieke uitdaging. De score is gebaseerd op een algoritme dat je hartslag in rust, hartslagvariatie en recente slaapkwaliteit afweegt.
Cardio Load houdt in de gaten of je te veel of te weinig traint, op basis van de inspanning die je hart verricht en de intensiteit van je dagelijkse activiteiten. Vermoedelijk kan ik wel bedenken hoe dat voor mij uitpakt, gekluisterd aan een bureau. Target Load is een gepersonaliseerd trainingsdoel, dat je elke ochtend krijgt. Het combineert je Daily Readiness met je Cardio Load: ben je fris als een hoentje en niet oververmoeid door trainen, dan mag je flink tegenaan. Ben je uitgeput door slaapgebrek en inspanning, dan zal het doel minder ambitieus zijn. In een dagelijkse 'Fitbit Morning Brief' krijg je dit alles voor je kiezen, samen met het weer en informatie over je hartslag, bloedzuurstofverzadiging en huidtemperatuur.
Verder komt de Pixel Watch 3 met nieuwe hulpjes voor hardlopers, om het rennen te plannen en je gestelde doelen te behalen. Dat zijn zaken die veel andere smartwatches en sporthorloges al bieden, waar Google dus een lacune vult. Volgens de makers is dit nieuwste Pixel horloge in het bijzonder goed in het meten van je hartslag bij het hardlopen. Een betere sensor, gecombineerd met machine learning, moet in staat zijn om ook bij allerhande vibraties accuraat je hartslag uit te lezen. Daarnaast houdt het je cadans, lengte en hoogte van je stappen en je grondcontact bij. Dit alles verschijnt in een nieuw dashboard voor hardlopen in Fitbit.
Alarmfunctie erbij
Een nieuwe functie is 'Loss of Pulse Detection' oftewel detectie van verlies van hartslag. Als het hart van de drager er opeens mee stopt, kan de Pixel Watch 3 automatisch contact opnemen met alarmdiensten en een geautomatiseerd bericht doorzetten met onder meer je locatiegegevens. Dit komt vanaf september in 'diverse landen in Europa' beschikbaar. Omdat afstemming met overheden noodzakelijk is voor deze functie, zal per land verschillen wanneer Loss of Pulse Detection werkt.
Samenwerking met Google producten
De Pixel Watch 3 werkt nauw(er) samen met andere Google producten. Zo kan je hem gebruiken als afstandsbediening voor de nog te verschijnen Google TV Streamer. Ook kan je beeld erop tonen van een Google Nest camera, om te zien wie er voor je deur staat bijvoorbeeld - en met die persoon te praten. Een ander aardigheidje is dat je nu opnames kan maken met het horloge, om die later met de Audio Recorder app op Pixel smartphones te transcriberen.
Omdat er nu een ultrawideband chip in de horloges zit, kan je deze ook gebruiken om je telefoon te ontgrendelen. Zolang het horloge in de buurt is, kan je zonder extra authenticatie je smartphone gebruiken. Ook werkt Google samen met autofabrikanten om de Pixel Watch 3 als digitale sleutel in te zetten, te beginnen met BMW en Mini.
Prijs en beschikbaarheid Pixel Watch 3
De Pixel Watch 3 in 41 mm komt beschikbaar in obsidiaan (zwart), porselein (wit), grijsgroen en gepolijst zilver, met respectievelijk een zwart, zilver-, goud- of rosekwartskleurig bandje. De 45 mm versie komt ook in obsidiaan, porselein, terwijl de derde optie gematteerd grijsgroen aluminium is met een bandje in dezelfde kleur. Ze kosten respectievelijk 399 en 449 euro voor de wifi-uitvoeringen, en 499 en 549 euro voor de versies met 4G-ondersteuning.