De nieuwe Chromecast is groter, luxer en duurder dan ooit - en heet geen Chromecast meer
Nu ja, prijzig is relatief. De 119 euro die Google gaat vragen voor de Google TV Streamer, zoals het apparaat officieel heet, is veel vergeleken met de voorlopers. De 4K uitvoering van de Chromecast met Google TV kwam op de markt voor net iets minder, maar is inmiddels voor iets meer dan 60 euro te vinden. Aan de andere kant, een Apple TV 4K kost ruim 150 euro en een Nvidia Shield TV van 2019 moet nog altijd 159 euro opbrengen. Die twee kunnen in elk geval één kenmerk van de nieuwste Chromecast niet evenaren: jawel, Google heeft er - natuurlijk - AI in gestopt.
Google TV Streamer: elegant, onopvallend ontwerp
Met de Google TV Streamer laat Google het 'dongle' concept los. Bij de vorige incarnaties was al sprake van een bovenmodaal groot apparaat dat aan een hdmi-poort moest hangen. Dit model zet je gewoon ergens neer. Uit het zicht, in het zicht, het maakt niet heel veel uit. Het is een staaltje van bijzonder onopvallend ontwerp, zullen we maar zeggen. Doe maar iets glooiends in neutraal grijswit, lijkt de instructie te zijn geweest. Alleen Amerikanen mogen hem ook in Hazel bestellen. De behuizing bevat 65% hergebruikt plastic. Een hdmi-kabel levert Google overigens niet mee. Wel zo milieuvriendelijk, maar hou er rekening mee als je die niet hebt liggen.
Het kastje bevat drie aansluitingen: ethernet, usb-c en 'hdmi 2.1'. Wat de hdmi-aansluiting betreft houdt Google nog in het midden of die geschikt is voor 4K120 (in theorie een optie met GeForce Now). 'TBC' oftewel 'to be confirmed', was vooralsnog het antwoord op onze vraag. De specificaties lijken erop te wijzen van niet, overigens. De ethernetaansluiting kan snelheden tot 1 gigabit aan. Dat is zeker fijn voor wie om wat voor reden dan ook niet draadloos kan streamen. Veel tv's hebben nog altijd 100 megabit netwerkpoorten, maar die volstaan niet altijd voor het hoogste kwaliteit 4K HDR materiaal van streaming diensten.
Voor WiFi houdt Google het enigszins conservatief op WiFi 5, een standaard uit 2013. Toch wat jammer in het jaar dat WiFi 7 breed beschikbaar komt. Wel is naast Bluetooth ook een Thread border router en radio ingebouwd. Daarmee is het potentieel een heuse smarthome hub, zeker omdat Matter ondersteund wordt. Google heeft ook de Google Home interface opgenomen, iets wat het voor het eerst deed in de Pixel tablet.
Desgewenst kan je die interface oproepen met de 'programmeerbare knop' op de (vergeleken met de Chromecast met Google TV) vernieuwde afstandsbediening. Deze is nu meer geschikt voor kleinere handen, voorzien van een textuur achterop en - jawel - volumeknoppen op de voorzijde in plaats van op de zijkant. Raak je het ding kwijt, dan kan je een knopje indrukken op de Google TV Streamer om de afstandsbediening door middel van piepjes te lokaliseren. Handig. Net als bij eerdere edities is een microfoon voor stembediening ingebouwd.
Krachtiger hardware
Voor streamen biedt de Google TV Streamer ondersteuning voor moderne standaarden. Uiteraard 4K HDR, maar ook Dolby Vision en Dolby Atmos. De processor moet 22% sneller zijn dan die in het vorige model. De hoeveelheid werkgeheugen is verdubbeld (van 2 naar 4 GB) en de hoeveelheid opslag zelfs verviervoudigd (van 8 GB naar 32 GB). De opslag is niet uitbreidbaar met een geheugenkaartje, want daar zit geen lezer voor op het apparaat. Uitbreiden via een usb hub met een geheugenstick of kaartlezer kan evenmin, zo vernamen we desgevraagd van een woordvoerder van Google. Dit kon wel op de eerdere Chromecasts.
Wat deze specificaties in de praktijk betekenen, is lastig te voorspellen. Voor het draaien van de Google TV interface (gebaseerd op Android TV OS 14) is het ruim voldoende (veel televisies moeten het met minder doen). Of het kastje voldoende snel is voor game streaming, is ook 'TBC'. Voor het gebruik van lokale AI zal het allicht noodzakelijk zijn, maar de vraag is hoeveel van de AI-functies van de Google TV Streamer lokaal draaien.
Ai, ai, AI
Het is die AI die de Google TV Streamer tot overtuigend apparaat moet maken. Het uitgangspunt is dat mensen tegenwoordig vaak net zo lang bezig zijn om een programma of serie uit te zoeken om naar te kijken, als ze daadwerkelijk aan het kijken zijn. Schrijver dezes herkent dat wel. Middels AI - in de vorm van een versie van het Gemini model van Google - moet uitkomst bieden. Je kan gewoon vragen om een algemeen concept ('ik heb zin in een film die me aan vakantie doet denken', in het voorbeeld van Google) en AI komt met een reeks aanbevelingen die daarop aansluiten. Zon, exotische lokaties, etcetera.
Daarnaast biedt de Google TV streamer meer informatie over de titels die het toont. Daarbij laat het kadertjes zien met 'waar het over gaat', 'wat mensen erover zeggen' en 'wat je moet weten'. Bij het eerste moet je denken aan een soort samenvatting, bij het tweede aan een samenvatting van online reacties en kritieken, bij het laatste aan informatie over zaken die mogelijk gevoelig liggen - geweld, grof taalgebruik, etc. Bijzonder is dat al deze kadertjes gemaakt zijn met generatieve AI en dus niet uit een database komen.
Ook de alternatieve screensaver modus werkt met generatieve AI. Die moet zorgen voor meer personalisatie dan tot dusver mogelijk was: naast kijken naar je eigen foto's, kan je ook op basis van een prompt beelden laten genereren.
Smart home hub op de Google TV Streamer
Naast AI is de toevoeging van de Google Home hub op de Google TV Streamer de belangrijkste vernieuwing. Hiermee volgt Google in de voetsporen van Apple, dat al enige tijd de mogelijkheid biedt de Apple TV als HomeKit hub in te zetten. Tot vorig jaar was Google home een app op de smartphone, met de Pixel tablet kreeg het een aparte en overzichtelijke interface voor een groter scherm. Die kan je op je tv weergeven met de Google TV Streamer. Zo kan je bijvoorbeeld je slimme verlichting aanpassen. Of zien wie er voor de voordeur staat - mits je een videodeurbel van Google hebt. Ook tijdens het kijken kan je zo iemand binnenlaten, bijvoorbeeld, want er verschijnt een pop-up in beeld.
Ook kan je automatiseringen maken met Google Home, om bijvoorbeeld met één handeling het licht te dimmen, de gordijnen te sluiten en Netflix te starten. Dat soort automatiseringen moet eenvoudiger zijn door Gemini, dat instructies in 'gewone taal' moet begrijpen. Die feature komt echter aanvankelijk pas naar een klein aantal Nest abonnees, voordat deze na het nodige testen breder beschikbaar komt.
Een andere mogelijkheid die je nu hebt, is je tv combineren met speakergroepen in Google Home. Of het ook mogelijk wordt om zo het geluid van de tv draadloos weer te geven op gekoppelde speakers, is nog niet duidelijk.
Prijs en beschikbaarheid Google TV Streamer
De Google TV Streamer zal vanaf 24 september te koop zijn, voor een prijs van 119 euro in Nederland en België.
Google TV Streamer in een oogopslag | |
Kleuren | Porcelain, Hazel (alleen VS) |
Afmetingen | 16,2 x 7,6 x 2,7 cm |
Gewicht | 160,7 g |
Weergave | 4K HDR, 60 fps |
Video | Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG |
Audio | Dolby Digital (Plus), Atmos |
Aansluitingen | HDMI 2.1 USB-C (voeding/data) Ethernet (1 Gbps) |
Draadloos | WiFi 5 (dual-band 802.11ac) Bluetooth 5.1 Thread Matter-ondersteuning |
Geheugen | 4 GB werkgeheugen 32 GB opslag |
OS | Android TV OS 14 met Google TV |
Adviesprijs | € 119 |
Beschikbaar | 24 september 2024 |