Review   |   Tablets

Google Pixel Tablet review: tablet en smart home hub in één

De Google Pixel Tablet wordt compleet met een speaker- en oplaaddock geleverd.
De Google Pixel Tablet wordt compleet met een speaker- en oplaaddock geleverd.

Het is geen geheim dat de markt voor Android-tablets al jaren in het slop zit. De iPad van Apple bedient mensen die een tablet zoeken op hun wenken. Voor wie dat te duur is (of wie uit Apple's 'walled garden' wil blijven) zijn er prima budget tablets op Android. Die zijn goed voor een spelletje, video's kijken, en websurfen. Toepassingen die het grotere scherm echt nuttig inzetten, zijn (anders dan bij Apple) zeldzaam. Hierdoor blijven ook de qua eigenschappen fraaie tablets van merken als Samsung en Xiaomi moeilijk te verkopen. Met de Google Pixel Tablet lijkt Google het concept een nieuwe impuls te willen geven. Niet in de laatste plaats door een groot aantal eigen apps te herzien voor gebruik op een groter scherm, maar ook door de tablet net even anders in te zetten. Hoe bevalt dat?

Google Pixel Tablet

Google Pixel Tablet: nu ook een smart display

Het lijkt wat paradoxaal geredeneerd. Om iedereen te overtuigen van de kracht van een Android tablet, combineert Google hem met een heel ander product, namelijk een smart display. Dat is een centrale plek om allerlei apparaten in je smarthome te bedienen. Daarnaast is het een slimme assistent, die je met spraakcommando's bedient. Bijvoorbeeld ook om informatie op te vragen. Google had er al een aantal in het eigen assortiment, onder de naam Nest Hub. Deze apparaten combineren beeldscherm, speaker en microfoon voor een reeks smarthome-gerelateerde functies.

Google Pixel Tablet

Aangezien tablets vaak binnenshuis worden gebruikt, is het helemaal geen gek idee beide apparaten te combineren. De Google Pixel Tablet verandert in een smart display vanaf het moment dat je hem aan de meegeleverde dock bevestigt. Dan is het in feite een grote versie van de Google Nest Hub. Ook qua uiterlijk lijkt hij daar dan sterk op.

Google Pixel Tablet

Voor 679 euro krijg je zowel de tablet als het dock. Je kunt de tablet niet zonder basisstation kopen, maar zo’n station is wel los te koop voor 149 euro. De gedachte zal zijn dat je zo de tablet in meerdere kamers als smart hub kan inzetten. De officiële hoes met kickstand kost 99 euro.

Het docking station van de Google Pixel Tablet

Het dock beschikt over een magnetisch oppervlak waar je de tablet aan bevestigt. Daarmee laadt de Google Pixel Tablet op, zodra de contactpunten elkaar raken. De tablet aan het dock bevestigen is zo gedaan. Je kunt hem beste van boven naar beneden bewegen; dan voel je hem vanzelf vastklikken. Dit kun je met één hand doen, in tegenstelling tot de tablet verwijderen. Probeer je dat wel, dan is de kans groot dat je hem met dock en al omhoog trekt. Of dat je hem uit je hand laat vallen op het moment dat die loskomt. De magneet is best sterk, wat niet helpt bij het ontkoppelen.

Dat is een vervelende ervaring voor een product waarbij het idee is dat je hem regelmatig loskoppelt om in de hand te gebruiken. Daarom raden we aan altijd twee handen te gebruiken. Dan kun je iets meer kracht gebruiken op de tablet, waardoor die gemakkelijker loskomt. Investeer je in de hoes, met kickstand, dan is het losmaakproces niet per se gemakkelijker. Wel kan je hem dan sneller positioneren op het dock. De aluminium ring van de kickstand heeft namelijk een iets grotere ovale vorm dan het basisstation, die helpt om hem op de tast te plaatsen. Dat je hem met hoes en al kunt docken is sowieso handig.

Google Pixel Tablet

Opvallend aan het dock is dat Google voor de stroomaansluiting geen gebruik maakt van usb-c. Dat is jammer, want het is niet duurzaam. Als je konijn de kabel van de adapter kapot knaagt, heb je geen alternatief in huis en moet je contact opnemen met Google. Met een usb-c lader zou je bovendien de tablet ook rechtstreeks kunnen opladen, wanneer je alleen de tablet meeneemt op vakantie, bijvoorbeeld.

Google Pixel Tablet dock achterzijde

Het Pixel-dock heeft een speaker ingebouwd, net zoals de Google Nest Hub dat heeft. Aangezien de Google Pixel Tablet ondersteuning aanbiedt voor Google Cast, kun je hem opnemen in je draadloze speakernetwerk. De audio klinkt over het algemeen helder en luid, maar het basgeluid klinkt een beetje dof en is niet echt warm of diep. Zet je het dock op een bureau neer op een kantoor en zet je het geluid niet al te hard, dan kan het ermee door. Pas wel op wanneer je de volumeknoppen gebruikt; druk je te hard, dan duw je de tablet mogelijk van het dock af, zo ondervonden wij tijdens het testen.

Hoe bruikbaar is de combinatie?

Naast een bureau is een aanrecht ook een mooie plek om de Google Pixel Tablet inclusief dock op te parkeren. Dan heb je altijd recepten en tutorials bij de hand, bijvoorbeeld. En anders kunnen kinderen zich er prima mee vermaken, aangezien het slimme scherm in de houder fungeert als een complete tablet (daar later meer over).

Google Pixel Tablet

Verder is de meerwaarde van het dock afhankelijk van hoe je je smarthome ingericht hebt. Je kunt allerlei smarthomeproducten aansturen via Google Home en de Google Assistent, maar alleen wanneer die het Google-platform ondersteunen. Dat klinkt logisch, maar we zeggen het er toch even bij: het is geen universele smarthomehub. Opvallend is dat de ondersteuning voor third-party apparaten redelijk basaal is en dat er op moment van schrijven zelfs functies ontbreken van Googles eigen deurbel. Zo kan de Pixel Tablet nog geen geluid- en videomeldingen van de Nest deurbel weergeven, terwijl een Nest Hub dat wel kan. Deze functies worden volgens Google later nog toegevoegd.

Google Pixel Tablet

Wat de hub wel handig maakt, is het feit dat je er je agenda mee kunt synchroniseren, net zoals op een normale Android-tablet. Daardoor komen herinneringen, geheugensteuntjes en agenda-afspraken vanzelf in beeld. Dat kan dan weer niet met een Nest Hub. Ook kun je er je muziek mee bedienen, bijvoorbeeld via Spotify, wanneer alle apparaten op hetzelfde wifi-netwerk actief zijn. Dat kan dan weer wel met een Nest Hub, dus bijzonder is het niet. Al met al laat de hubervaring nog wat te wensen over, maar daarmee is nog niet alles gezegd.

Google Pixel Tablet

Toch zijn we best positief over de combinatie van tablet en dock. Dat heeft een simpele reden. We maken al jaren gebruik van tablets, maar vergeten die nog al eens op te laden. Android tablets hebben bovendien de neiging notoir snel te ontladen, ook als je ze niet gebruikt. Oplaadstandaards moet je doorgaans los kopen. Met de Google Pixel Tablet haal je een compleet pakket in huis. Het dock laadt de tablet op, waardoor die altijd klaar is voor gebruik. Dat is een groot voordeel in vergelijking met andere Android tablets. Iedereen die zo'n apparaat heeft, zal zich dat kunnen inbeelden.

De Google Pixel Tablet: scherp beeld en geluid

Of je nu gamet, je smarthome bedient, naar een video kijkt of je geheugensteuntjes beheert – je krijgt altijd te maken met het scherm van 10,95 inch. Dit is geen oled-scherm, zoals op de duurdere Samsungs en Apples, maar een ips lcd. Toch geeft dat heldere en diepe kleuren weer. De kijkhoek is ook redelijk groot, waardoor meekijken voor andere mensen geen probleem hoeft te zijn; de kleurweergave blijft accuraat. Dat is handig als meerdere kinderen op de achterbank een film kijken of wanneer je videobelt met een groepje mensen.

Google Pixel Tablet

Daar komt bij dat het scherm een behoorlijk hoge resolutie en daarmee pixeldichtheid heeft. De 276 pixels per inch is iets meer dan op bijvoorbeeld een Galaxy Tab S8 of een 2022 Apple iPad Air. Beelden ogen dan ook scherp, al kun je tijdens het gamen nog wel eens gekartelde randen tegenkomen. Tijdens het lezen of wanneer je naar foto’s kijkt, heb je nergens last van. Dan oogt de content ontzettend scherp en super leesbaar.

Google Pixel Tablet

Aan de zijkanten van de Google Pixel Tablet zitten vier luidsprekers. Die komen het best tot hun recht  wanneer je de tablet horizontaal vasthoudt. De speakers laten een helder en luid geluid horen. In vergelijking met de dock is de laagweergave natuurlijk een stuk minder. Ook klinken hoge tonen in muziek al snel wat afgeknepen en scherp. Game-audio en geluid tijdens het videobellen klinken acceptabel; je kunt iedereen gelukkig goed verstaan.

De afwezigheid van een 3,5 mm audio-aansluiting is een minpunt wat ons betreft. Tablets worden vaak door kinderen gebruikt, en een simpele hoofdtelefoon is dan wel zo prettig (en goedkoop). Die kan je niet zonder meer aansluiten, een verloopkabel of een bluetooth headset zijn vereist.

Een grote Pixel-smartphone?

Onder de motorkap van de Google Pixel Tablet zit dezelfde processor als in de Pixel 7, Pixel 7 Pro en Pixel 7a. Daardoor krijg je toegang tot dezelfde voor- en nadelen die we ook aantreffen op de Pixel-smartphones. Aangezien daar al veel aandacht aan hebben besteed in de hiervoor gelinkte reviews, staan we er alleen kort bij stil. De Tensor G2 processor wordt snel warm. Daardoor kan het gebeuren bij dagelijks gebruik, en zeker bij gamen, dat er zo nu en dan een hapering plaatsvindt. Deze processor kan niet op tegen de Qualcomm Snapdragon 8 modellen. Wel heeft hij een paar eigen trucs, die Google benut in eigen toepassingen. Zo is de Pixel Tablet de eerste tablet die de 'magische gum' en 'scherper maken' functies in Google Photos kan gebruiken.

Google Pixel Tablet

Afgezien van de warmte-ontwikkeling kan je prima gamen op de tablet. Android-games draaien gewoon met 60 beelden per seconde en ogen daardoor lekker vloeiend. Verder is de Google Pixel Tablet gewoon een soort grote Pixel-smartphone, waardoor je hem perfect voor dagelijkse taken inzet.

Google Pixel Tablet

Qua accuduur heb je te maken met een middenmoter. Je kunt de tablet tien tot twaalf uur onafgebroken gebruiken. Zoals altijd geldt: dat is sterk afhankelijk van het gebruik. Game je er heel de middag op? Dan loopt de batterij sneller leeg. Als je alleen wat mails checkt, websites bezoekt of gewoon je foto’s  bekijkt, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Een groot probleem is de accuduur overigens niet, aangezien de tablet constant opgeladen wordt. Opladen gaat wel erg langzaam door het laadvermogen van 15 watt; dat speelt alleen een rol wanneer je haast hebt.

Google Pixel Tablet met fijne Android-ervaring

Het fijne aan Google-producten gebruiken is dat je toegang krijgt tot een naadloze Android-ervaring, waar geen onnodige toeters en bellen aan toegevoegd zijn. Ook krijg je te maken met een minimale hoeveelheid verplichte apps. Dit zijn, zoals altijd, de Google-apps die ook op andere Android-apparaten staan. Qua software-ondersteuning kun je niet beter krijgen momenteel. De Google Pixel Tablet krijgt tot en met juni 2026 Android-upgrades (waardoor je waarschijnlijk net Android 17 misloopt die in de herfst van 2026 verschijnt). Beveiligingsupdates ontvangt de tablet tot en met juni 2028.

Google Pixel Tablet

Vooralsnog moeten we het nog doen met Android 13. Dat is geen straf, aangezien dit een verfijnde, goed door ontwikkelde en prettig ogende interface is. Op smartphones werkt dit al heel goed en op een tabletscherm komt dit besturingssysteem ook goed tot z’n recht. Daar komt bij dat Google de nodige optimalisaties voor tablets heeft doorgevoerd. Je kunt twee apps netjes naast elkaar laten draaien, actieve widgets toevoegen (iets wat iPadOS 17 pas sinds dit jaar aanbiedt) en gemakkelijk bestanden van de ene app naar de andere app verplaatsen. Zo kun je razendsnel een foto toevoegen aan een e-mail of chatdienst, middels het principe van vastpakken, verslepen en loslaten. Ook maken diverse apps beter gebruik van de ruimte, zoals Gmail, Files en Contacten. Dat pakt meestal uit als een tweedeling, met links een overzicht en rechts details. De YouTube app is bijna zoals op het web.

Daarnaast is het fijn om te zien dat je verschillende profielen kunt aanmaken, bijvoorbeeld voor je kind(eren). Aangezien de tablet een prominente plek in huis heeft, dankzij de smarthomefactor, en kinderen er vaak op jonge leeftijd behendig mee omgaan, is het goed om te weten dat ze een eigen profiel en daarmee veilige omgeving kunnen gebruiken. Je kunt leeftijdsbeperkingen en tijdsloten instellen, terwijl je eigen gegevens en betaalpassen buiten bereik blijven. Vergeet ondertussen niet je eigen profiel van beveiliging te voorzien. De tablet is dus geschikt voor gezinnen met kinderen.

Tot slot: de camera’s

De Google Pixel Tablet is voorzien van twee camera's. De camera achterop is minder belangrijk dan op een smartphone, want je zal er niet dagelijks foto’s mee maken. Voor wat simpeler gebruik volstaat hij, maar hij kan zich zeker niet meten met de Pixel camera's van de smartphones. Verwacht er veel niet te veel van. Kleuren ogen wat flets, terwijl foto’s zichtbaar verscherpt ogen. Video’s maak je maximaal in 1080p en 30 fps. Dat is naar moderne maatstaven instapniveau. Wil je video's opnemen, dan raden we aan je smartphone erbij te pakken.

De selfiecamera is interessanter. Hoewel die dezelfde specificaties en nadelen heeft als de achtercamera, kan hij je tijdens een videogesprek (via bijvoorbeeld Google Meet) centraal in beeld houden. Als je te veel beweegt, kan de camera een beetje gaan dwalen. Hou je het bij af en toe wat verzitten, dan blijf je goed zichtbaar in beeld. Ook kan je een virtuele achtergrond achter je hoofd te plaatsen, zodat het lijkt alsof je ergens anders bent. Is je kantoor of kamer een beetje een rommeltje, dan kun je dat via de software dus maskeren. Dat kan bovendien ook op een ruimtelijke manier, waardoor het nog realistischer overkomt. De achtergrond beweegt dan met je mee.

Conclusie

De Google Pixel Tablet is een prima zelfstandige tablet, die in de middenklasse net wat meer biedt dan de - schaarse - concurrentie. Daarnaast is dit een perfecte kompaan voor in en om het huis, dankzij het dock en de smarthome-functies. Natuurlijk kun je zelf ook een andere tablet instellen als een soort hub voor je slimme huis, maar met de Google Pixel Tablet haal je meteen een complete oplossing in huis. Daar betaal je wel flink voor: 679 euro of zelfs 779 euro voor de versie met meer opslagruimte.

Het is jammer dat de tablet niet los te koop is. Niet iedereen zal behoefte hebben aan de dock-functies. Dankzij het dock voelt de tablet toch behoorlijk prijzig. Dat zal je dus echt moeten en willen benutten. Verder moet je er rekening mee houden dat de processor dezelfde voor- en nadelen meeneemt van Pixel-smartphones. In het gebruik is het wat moeizame afnemen van de tablet van de dock een nadeel. Dat het basisstation geen usb-c en de tablet zelf geen audiopoort heeft is eveneens jammer.

Toch zijn we onder de streep redelijk enthousiast over de combinatie tablet met dock. De Google Pixel Tablet is altijd opgeladen en klaar voor gebruik, waardoor je nooit misgrijpt. Mocht je al overwegen om een Nest Hub aan te schaffen, dan is de Pixel Tablet een veelzijdiger alternatief. Daarvoor moet Google wel als de wiedeweerga de ontbrekende functionaliteit toevoegen middels een update.

Google Pixel Tablet in een oogopslag
Kleuren Porcelain, Hazel
Afmetingen 25,8 x 16,9 x 0,81 cm
Gewicht 493 g
Beeldscherm 10,95 inch (27,8 cm) LCD
2560x1600 pixels (276 PPI)
500 nits helderheid
Werkt met USI 2.0 stylus pennen
8-bit (16,7 mln. kleuren)
Geluid 4 luidsprekers
3 microfoons met ruisonderdrukking
Camera's Voorzijde:
8 MP, 1/4", f/2.0, fixed focus, 84°
1080p met 30 fps video

Achterzijde:
8 MP, 1/4", f/2.0, fixed focus, 84°

Features:
Magic Eraser
Photo Unblur
Long Exposure
Panorama
Manual white balancing
Locked Folder
Night Sight
Top Shot
Portrait Mode (front camera only)
Portrait Light
Motion autofocus
Frequent Faces
Live HDR+
Guided Frame
AAnsluitingen Tablet:
USB-C (5 Gbit/s)
4-pin accessoire aansluiting voor laden, data en audio

Dock:
Propriëtaire voedingsadapter
Magnetische aansluiting met pogo-pin
Draadloos WiFi 6 met Google Cast
Bluetooth 5.2
Dock 15 watt opladen
4,35 cm luidspreker
Sensoren Vingerafdruk (in zijkant knop), omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, Hall
Processor Google Tensor G2
Titan M2 security chip
Geheugen 8 GB LPDDR5 werkgeheugen
128 GB / 256 GB UFS 3.1 opslag
Adviesprijs v.a. € 679