Life
Nieuws   |   Mobiliteit

Als je hangry bent volgens deze app van graze, kan je een gratis snack bezorgd krijgen door Gorillas

Als je hangry bent volgens deze app van graze, kan je een gratis snack bezorgd krijgen door Gorillas
De graze hangry scanner claimt te kunnen zien of het tijd is voor een snack. Wat ie doet als je gewoon niet happy bent, moet je zelf proberen.

Er zijn van die persberichten die je eigenlijk direct naar de prullenbak wilt verwijzen. Zoals eentje van een snackmerk dat gaat samenwerken met een 10-minuten bezorgdienst. Zeker als ze daarbij een app introduceren. Die ook nog iets doet met gezichten scannen. Hello and goodbye Mr. Privacy, dat moet je niet ondersteunen. Maar goed, vooroordelen zijn net zo min bevorderlijk voor een vriendelijke samenleving als een lage bloedsuikerspiegel, dus fluks het pr-bureau gemaild. Is er nog een beetje aan privacy gedacht bij dit marketinggeintje? Zowaar kregen we bemoedigende antwoorden op onze vragen, dus vooruit met de geit (geit, graze, snap 't u 'm?). graze (zonder hoofdletter, jawel) komt met de Hangry Scanner. Een app die kan zien of je je in dat befaamde schemergebied tussen hongerig en gepikeerd bevindt, zo is de claim. Is het antwoord 'ja'? Dan kan je een gratis snack van graze bezorgd krijgen door Gorillas. Aangezien snacks bezorgen de raison d'être van graze is, is de hoop vermoedelijk dat je 't niet bij die ene bezorging laat.

Hangry, say what?

Hangry is een portmanteau - een duur woord voor samentrekking - van de woorden hungry en angry, in goed Nederlands hongerig en boos. Hebben sommige mensen last van. Die worden lichtgeraakt en snel geïrriteerd, wanneer ze te lang niks hebben gegeten. Heeft naar verluidt iets met bloedsuiker te maken, maar wij zijn van de tech, niet van de medische wetenschap. Ervaringsdeskundig, dat dan weer wel.

Met behulp van software (gebaseerd op machine learning ai-algoritmes) is het tegenwoordig verbazingwekkend goed mogelijk te zien hoe iemand zich voelt, simpelweg door hun gezichtsuitdrukking te analyseren. Blij, boos, verdrietig, een computer kan het tegenwoordig zien. Emotieherkenning krijgt minder aandacht dan gezichtsherkenning, maar het wordt net zo zeer ingezet als hulpmiddel voor beveiliging. Er zijn luchthavens waar een computer alarm slaat als je bepaalde tekenen van stress vertoont. 

Belangrijke kanttekening: vooralsnog gaat het om relatief simpele emoties. Het hiervoor aangehaalde systeem kan bijvoorbeeld zeven emoties herkennen, waarvan een niet eens een emotie is: blijdschap, verdriet, boosheid, verrassing, walging, angst en 'neutraal'. 

Hangry scanner, jawel

Dat roept de vraag op in welke mate de nu door snackmerk graze aangekondigde hangry scanner daadwerkelijk kan zien of je boos bent omdat je al twee uur niks te snacken hebt gehad, of omdat je collega al een half uur aan het vertellen is over hoeveel zijn investering in zonnepanelen en een elektrische auto hem (het is altijd een hem) gaat besparen, terwijl jij dagelijks in weer en wind op je fiets aan het zwoegen bent. Aangezien dit toch vooral een marketingverhaal is, gokken we dat het al heel wat is, als de app het verschil kan zien tussen een grote glimlach en het gezicht dat je trekt wanneer Harry van boekhouding in de kantine net 't laatste broodje kroket voor je neus wegsnaait.

Die vraag vonden we dan ook minder interessant, dan wat die app nu precies doet met je gegevens. Je gezichtsdata uit handen geven voor een gratis snack, dat klinkt niet als een enorm goede deal. Diverse bedrijven wereldwijd zijn hard bezig met het verzamelen van biometrische gegevens. Zit je eenmaal in zo'n databank, dan kom je er niet meer uit.

Hangry scanner en privacy

Om die reden hebben we de makers van de hangry scanner, 'creative tech agency Robot Kittens' gevraagd wat de waarborgen zijn voor gebruikers met honger en/of een slecht humeur. De antwoorden vielen ons mee. Tijmen Mulder, hoofd ontwikkeling van de app, liet op onze vragen weten dat het bedrijf geen data opslaat: "Omdat we privacy erg belangrijk vinden slaan wij niets op. Dus de data is veilig."

Ook is er geen koppeling tussen de datapunten die de app detecteert, en de bestelling bij Gorillas. Daarnaast zijn de punten niet gekoppeld aan een persoon. Ze staan tijdelijk op het apparaat. In de woorden van Mulder: "We leggen geen relatie tussen de Gorillas bestelling en de punten die gevonden zijn in de web-app. Deze punten zijn per definitie niet herleidbaar naar de persoon en worden ook slechts tijdelijk on-device gebruikt. Geen van deze data gaat naar de campagneservers."

graze hangry scanner siteIn stappen werkt het als volgt, zo vernemen we:

  • Ga naar de Hangry Scanner website (het is een web-app)
  • Geef toestemming voor gebruik van de camera
  • De web-app analyseert gezichtsuitdrukking en emoties. Mulder: "Dit gebeurt op het device van de gebruiker, deze informatie slaan wij nergens op."
  • Gebruikersscore wordt berekend
  • Gebruiker krijgt "een anonieme link naar Gorillas waarbij geen relatie gelegd wordt tussen de Gorillas NAW-gegevens en de persoon die de Hangry Scanner heeft gebruikt."

De antwoorden die we kregen, laten de mogelijkheid open dat je NAW-gegevens wel worden bewaard door Gorillas en/of graze, bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief of een aanbieding. Daarvoor moet je de voorwaarden - die er ongetwijfeld zullen zijn - zelf doornemen. TANSTAAFLthere ain't no such thing as a free lunch. Maar soms ben je hangry, en dan moet je wat. 

De Hangry Scanner is te vinden op https://grazehangryscanner.nl. De site is gemaakt om te werken op de browser van je mobiele telefoon.

Tip: je kan de hangry scanner ook vanaf een desktop pc of laptop gebruiken. Om dat te doen, klik je ergens op de site met je rechtermuistoets. Selecteer dan 'Inspecteren'. In het venster dat dan opent naast de site, zie je linksboven een pijlsymbool. Daarnaast zit een knop waarmee je kunt schakelen tussen desktop en mobiele weergave. Klik daarop en de site herlaadt als mobiele site. De scannerfunctie werkt nu ook met de webcam van je pc.

graze Hangry Scanner graze Hangry Scanner