Review   |   Televisies

Hisense 55A85H review: OLED-kwaliteit voor een bodemprijs

Hisense 55A85H review: OLED-kwaliteit voor een bodemprijs
De Hisense 55A85H is een zeer scherp geprijsde, complete OLED TV met prima beeldkwaliteit.

De gedachte dat oled tv’s enkel als premium product beschikbaar zijn, moeten we opzij schuiven. Dat is in elk geval de boodschap die Hisense lijkt te brengen met de 55A85H. Het toestel heeft een bijzonder scherpe prijs terwijl het toch heel wat te bieden heeft. Zo heeft hij HDMI 2.1-aansluitingen, ruime hdr-ondersteuning, een flinke audioconfiguratie en de nodige smart tv-functies. Te mooi om waar te zijn, of is de Hisense 55A85H echt een goede deal?

Handige draaivoet: kenmerk van de Hisense 55A85H

Eerder dit jaar reviewden we de Hisense 55A86G. Dit betaalbare oled toestel liet weinig steken vallen op het vlak van beeldkwaliteit of functionaliteit. Het enige echte gemis was de afwezigheid van snelle hdmi-poorten. Die zijn vooral van belang voor bezitters van next-gen consoles als de Playstation 5 en Xbox Series X. Die bieden met HDMI 2.1 een hoge beeldsnelheid op 4K-resolutie, maar daarvoor moet ook de tv er uiteraard over beschikken. Dat was nog niet zo bij de 55A86G, maar de 55A85H heeft die wél.

De Hisense 55A85H heeft zeker aan de bovenkant een fraai slank profiel

Het toestel heeft verder een vergelijkbaar ontwerp, met een voet waarop het paneel naar links en naar rechts kan zwenken. Dat zie je niet zoveel meer en kan bijvoorbeeld handig zijn als je tv niet recht tegenover je bank staat. Het ontwerp van de 55A85H lijkt verder als twee druppels water op het eerder besproken model, met dus een zeer dun profiel aan de bovenkant, dat aan de onderzijde wat dikker is. 

Prima piekhelderheid van de Hisense 55A85H

Om maar meteen in het diepe te springen: we waren in de eerste plaats nieuwsgierig naar de beeldkwaliteit van deze oled-tv. Immers, met de komst van qd-oled en de nieuwste oled-modellen van andere fabrikanten is er niet alleen flink wat concurrentie, maar zijn ook de gemiddelde prestaties gestegen.

Onze metingen wijzen al snel uit dat je voor deze prijs niet de hoogst mogelijke piekhelderheid mag verwachten. Dat wil niet zeggen dat je geen waar krijgt voor je geld, integendeel. De piekhelderheid op zowel het 10% venster als het volledig witte scherm is zeer goed, en als we vergelijken met de 55A86G, dan zien we een 10-30% verbetering. Alleen voor een volledig wit scherm is de piekhelderheid hetzelfde als bij het oudere model.

Ook tegenover vergelijkbare toestellen van dit jaar zien de cijfers er prima uit. Zo levert een Panasonic TX-55LZW984 bijvoorbeeld gelijkaardige prestaties. Voor het kleurbereik scoren oled-tv’s allemaal erg dicht bij elkaar, dus de 96% dekking van het P3-kleurbereik is een goed cijfer, in lijn met de verwachtingen.

Goede, maar geen perfecte kalibratie op de Hisense 55A85H

De Hisense start met perfect contrast, goede piekhelderheid en flink wat kleurbereik. Een prima basis, maar veel hangt uiteraard ook af van wat je als fabrikant met dat potentieel doet. Om dat te beoordelen schakelen we naar de Filmmaker Mode. Die blijkt bij standaarddynamiek (in SDR) alvast zeer mooie beelden te produceren. De grijsschaal is neutraal, weliswaar met een heel lichte gele tint, maar die ga je zonder een correcte referentie ernaast niet merken. De kleuren zijn erg natuurlijk, en enkel in de meest intense tinten iets te donker. Er is ook voldoende schaduwdetail, en het scherm toont een prima uniformiteit. De Filmmaker Mode is wel erg donker; de Bioscoop Dag mode levert vergelijkbare resultaten, maar is geschikter als je in een doorsnee verlichte woonkamer kijkt.

Hisense 55A85H

Voor hdr-weergave is er ook goed nieuws. Daar zorgt ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision IQ er alvast voor dat je de beste hdr-formaten kunt binnenhalen, met zeer mooie resultaten. Voor HDR10 schakelen we opnieuw naar de Filmmaker Mode. Ook die is iets donkerder dan noodzakelijk. Hisense lijkt de HDR10-metadata te negeren en kiest voor een conservatieve tonemapping. Het beeld verliest hierdoor wat intensiteit, zowel wat kleur als helderheid betreft. Zwartnuances worden wel goed bewaard. Is het materiaal erg helder gemastered, dan gaat er wel witdetail verloren en zien we ook wat kleurnuances verdwijnen. Deze zaken maken het beeld niet slecht; ze verbergen eerder wat van het potentieel, maar het resultaat blijft zeker goed te smaken.

Beeldverwerking

Mooie, natuurlijke beelden hangen vooral af van een goede kalibratie, maar ook beeldverwerking speelt een belangrijke rol. We kijken immers heel verschillende types materiaal, in verschillende resoluties en van uiteenlopende kwaliteit. Ook op dat vlak laat de Hisense 55A85H zich niet gemakkelijk op een fout betrappen. Oled-schermen leveren heel goede bewegingsscherpte. Het 120 Hz-paneel heeft een bliksemsnelle reactietijd, waardoor je veel detail ziet in snelle actiescènes.

Hisense 55A85H

De motion interpolation kan pan-beelden vrij goed vloeiend maken, al zien we dat de processor niet krachtig genoeg is om dat foutloos te doen in heel snelle pans. De beeldverwerking levert kortom solide resultaten, al zien we geen onderdelen waarop deze echt uitblinkt. Upscaling en deinterlacing zijn goed. Als je het beeld wat te zacht vind, kan je de scherpte lichtjes optrekken. De ruisonderdrukking gaat voorzichtig te werk. Enkel blokvorming ten gevolge van mpeg-compressie blijkt een lastige horde voor de processor. Dat is vooral zichtbaar wanneer je hele zachte kleurovergangen hebt, daar zijn dan stroken (in jargon: banding) in zichtbaar die de processor niet kan wegdrukken.  Zeker in donkere beelden viel dat sterk op. Het is een fout die we echter ook bij andere merken soms zien.

Aansluiten op HDMI 2.1

Op de 55A86G moest je het nog stellen met HDMI 2.0, maar dit nieuwe model heeft die tekortkoming niet meer. De HDMI 3 en 4 aansluitingen beschikken nu over de 48 Gbps bandbreedte van HDMI 2.1. Ze ondersteunen 4K120, ALLM, en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync), zodat gamers met een PS5 of Xbox Series X het maximum uit hun console kunnen halen. De input-lag is zeer goed: 16,4 ms in 4K60 en 7,7 ms in 2K120.

ARC/eARC-ondersteuning vind je op HDMI 3, voor het gebruik van een externe audio-oplossing moet je dus een van de HDMI 2.1-ingangen opofferen.

Hisense 55A85H aansluitingen

De rest van de aansluitingen bestaat uit twee usb-poorten, een composiet video en stereo cinch-ingang (voor oudere toestellen met analoge uitgangen), een optisch digitale uitgang en hoofdtelefoonaansluiting. Voor live tv is er een enkelvoudige tv-tuner, met een aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Sluit externe usb-opslag aan als je wil opnemen of live tv pauzeren.

Smart TV op de Hisense 55A85G: VIDAA U 6 werkt vlot en is beloftevol

Voor smart tv-functionaliteit gebruikt Hisense het VIDAA U-platform, dat je ook bij Loewe terugziet. Centraal op het Home scherm hiervan staat een rij apps. Je kan zelf kiezen welke dat zijn en in welke volgorde ze verschijnen. Verder naar onderen krijg je aanbevelingen per streamingdienst. Bovenaan het scherm staan iconen voor de zoekfunctie, ingangen, instellingen, meldingen, gebruikersprofiel en stemcommando’s.

Je kan via de smartphone app met verschillende gebruikersprofielen werken. Daarvoor moet je dan inloggen met een VIDAA U-account, maar je bent niet verplicht dat te doen. Het Home scherm verspilt veel ruimte aan een lege banner die de helft van het scherm inneemt. Maar zodra je een app-icoon selecteert, verschijnen er aanbevelingen uit die dienst (indien beschikbaar).

Hisense 55A85H ViDAA U6 Smart TV omgeving

Het VIDAA U app-aanbod is meer dan behoorlijk. We vinden de belangrijkste streamingdiensten zoals YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+ en Apple TV. HBO Max is een naam die nog ontbreekt. Voor Nederland zijn er ook al heel wat lokale diensten beschikbaar (NPO Start, KIJK, NL ziet), maar voor België ontbreken alle lokale apps nog. Hisense werkt aan de beschikbaarheid van nog meer apps, we zien bijvoorbeeld Streamz en VTM Go op de wishlist staan.

VIDAA U werkt erg vlot, je navigeert snel door het aanbod of de instellingen. Hisense claimt ook dat nieuwe versies doorstromen naar oudere modellen, tenzij dat de gebruiksvriendelijkheid (lees vlotte navigatie) zouden hinderen.

Hisense 55A85H afstandsbedieningDe afstandsbediening was een kleine schok. We weten dat sneltoetsen voor streamingapps ondertussen een vast gegeven zijn op elke remote, maar twaalf sneltoetsen lijkt ons wat overdreven. De remote heeft ook absoluut geen modern uiterlijk. De layout is gelukkig wel vrij handig, en de grote toetsen zorgen voor een vlotte bediening.

Een beetje extra volume? Dat kan.

Toestellen in deze prijsklasse moeten het al te vaak stellen met ondermaatse geluidskwaliteit. Het is dan ook een fijne vaststelling dat Hisense de 55A85H een flinke 60 watt vermogen en ondersteuning voor DTS HD en Dolby Atmos heeft gegeven. Daarmee konden we de volumeknop zonder al te veel problemen opendraaien, en de kamer vullen met geluid.

Filmfragmenten en Dolby Atmos testtracks kwamen erg goed uit de verf, met goede bas en een mooi ruimtelijk beeld, al ontbreekt dat gevoel van audio boven je hoofd wel. Schakel het toestel via de instellingen naar Dolby Atmos in plaats van DTS voor een wat vollere klank. Bij muziek hoor je eerder dat er nog ruimte is voor verbetering, zeker als je wat lastigere genres zoals metal beluistert. De klank is niet altijd even secuur, en soms hoor je de processor ingrijpen, al doet hij dat gelukkig niet met al te harde hand. In deze prijscategorie is dit al bij al een goed resultaat.

Conclusie

Als de missie was om een zeer betaalbare, moderne oled-tv op de markt te zetten, dan is Hisense zeker geslaagd in die opzet. De 55A85H levert flink wat beeldkwaliteit, met ruime hdr-ondersteuning, HDMI 2.1-aansluitingen, prima audio en een vlot smart tv-systeem. De tv staat op een draaivoet, dat is een klein detail dat we ook appreciëren.

We hebben heel weinig aan te merken als minpunten. De moeilijkheden met kleurstroken zien we ook bij andere fabrikanten. En het blijft nog even afwachten of Hisense het ecosysteem van VIDAA U kan opvullen met de gewenste (lokale) apps. Voor deze prijs zijn dat zaken die je zeker door de vingers mag zien.

Aanrader Januari 2023

Hisense 55A85H

Hisense 55A85H in een oogopslag
Afmetingen 122,6 x 74,1 x 29,1 cm (met voet)
122,6 x 7,12 x 6,8 cm (zonder voet)
Gewicht 21,5 kg (met voet)
18,1 kg (zonder voet)
Beeldscherm 55 inch (139 cm) W-OLED
4K UHD (3840x2160)
120 Hz
HDR HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid Luidsprekers:
4x 10W + 2x 10W 

Standaarden:
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD)
Aansluitingen 2x HDMI 2.1 (48 Gbps), 2x HDMI 2.0 (18 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD FreeSync), 2K HFR, 4K HFR
2x USB
1x composiet video/stereo audio-in
1x optisch digitaal audio uit
Ethernet, WiFi 6, Bluetooth
Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2, 1x CI+ 1.4
Smart TV ViDAA U6
Energieverbruik SDR: 84 W (G)
HDR: 92 W (G)
Testresultaten Piekhelderheid (2% venster)
SDR: 348 nits
HDR: 750 nits

Piekhelderheid (10% venster)
SDR: 349 nits
HDR: 726 nits

Piekhelderheid (100% venster)
SDR: 105 nits
HDR: 148 nits

Contrast: oneindig

SDR-resultaten:
Kleurtemperatuur: 6261 K
Gamma: 2,4
Grijsschaal (dE2000): 1,7
Kleurweergave (dE2000): 1,9

HDR-resultaten:
Grijsschaal (dEICTCP): 3,10
P3-dekking: 96,2%
Adviesprijs € 1099
Koop Coolblue