Achtergrond   |   Televisies

Dit zijn de nieuwe Hisense televisies voor 2023

Dit zijn de nieuwe Hisense televisies voor 2023
Hisense introduceert een compleet nieuwe lijn televisies voor 2023, waarbij opvalt dat zelfs de instapmodellen een behoorlijk riante uitrusting hebben - en het topmodel, deze Hisense UX, indruk maakt met heel veel dimming zones.

Hisense is in China heel groot: het verkoopt er meer televisies dan elke ander merk. Ook kijkend naar wereldwijde aantallen is het een speler in de topklasse, die alleen Samsung moet laten voorgaan. In Nederland is de positie nog aanzienlijk bescheidener, maar ook hier wil het merk opstoten in de vaart der volkeren. Zo vernamen we van een woordvoerder van de fabrikant bij de introductie van de 2023 Hisense tv line-up. We konden alvast kort kennismaken met de nieuwe toestellen, die op het eerste gezicht uitstekend kunnen concurreren met hier bekendere namen. 

2023 Hisense tv event

2023 Hisense tv line-up: scherpe prijzen

Hisense hanteert een vrij logische opbouw voor de namen van zijn toestellen. Het maakt onderscheid tussen ULED, QLED en OLED. ULED zijn lcd-gebaseerde toestellen met een local dimming backlight in combinatie met een quandum dot filter. QLED-modellen missen de local dimming. OLED tv's maken, de naam spreekt voor zich, gebruik van een oled-paneel. De 2023 Hisense tv modellen zijn te herkennen aan de K in de naam.

2023 Hisense TV Line-up

Voor we naar de individuele modellen gaan kijken, valt op dat Hisense een scherp prijsbeleid combineert met een rijke functieomvang over de hele line-up. Vrijwel alle lijnen krijgen een vorm van fully array local dimming, iets wat bij de concurrentie pas op luxere modellen het geval is. Het merendeel gebruikt bovendien mini-led als verlichting, wat bij bijvoorbeeld Sony is voorbehouden aan het absolute topmodel.

Ook beschikken alle toestellen voor hdr-weergave over ondersteuning voor zowel Dolby Vision en Atmos, als HDR10+. In de A7K is dat standaard Dolby Vision en HDR10+, in de U7K standaard Dolby Vision en HDR10+ Adaptive. Alle series daarboven hebben Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Die versies houden rekening met omgevingslicht bij de weergave van hdr-beelden. Wederom zaken die bij de concurrentie lang niet standaard aanwezig zijn.

Daarnaast levert Hisense bij alle lijnen een afstandsbediening met microfoon. Die werkt samen met Amazon Alexa en VIDAA Voice stembediening. Bij de Hisense UXK, U8K en U7K is ook een microfoon in de tv verwerkt, voor 'hands-free voice control'. 

Zoals gezegd gaat dat gepaard met scherpe prijzen. De kleinste versie van instaplijn Hisense A7 krijgt een adviesprijs van 549 euro. In de winkel zal die, zo meldt Hisense zelf ook, vermoedelijk nog wel wat lager uitvallen. Voor dat bedrag krijg je wel een toestel met quantum dot filter voor een groter kleurbereik, samen met de genoemde kenmerken. 

Hisense UX: heel veel minileds voor hele hoge piekhelderheid

Het topmodel van de 2023 Hisense line-up is de Hisense UX-serie. Deze bestaat uit twee modellen, een van 65 inch en een van 85 inch. Beide hebben een zeer fijnmazig miniled backlight. In het geval van de 65-inch versie biedt dat 1456 zones, bij de 85 inch zijn het er zelfs 5184 (!). Hiermee moeten deze toestellen piekhelderheden behalen van respectievelijk 1500 en 2500 nits.

Hisense rust de UXK uit met de Hi-View Engine X videoprocessor uit zijn 8K-televisies, die (nog) niet in Nederland beschikbaar komen. Deze in eigen huis ontwikkelde chip is bijzonder krachtig en moet zorgen voor beeldkwaliteit die kan wedijveren met de top van de concurrentie. Daarnaast gebruikt de Hisense UX  naar eigen zeggen een paneeltechniek die de voordelen van ips (grote kijkhoek) met die van va (hoog contrast) combineert. Het scherm kan 144 beelden per seconde weergeven en ondersteunt AMD Freesync Premium. Daarmee moet het ook voor pc gamers aantrekkelijk zijn.

Krachtig geluid en WiFi 6E

Het toestel heeft ook bovengemiddeld krachtige audio, met een 4.1.2 configuratie. Luidsprekers zitten aan de zijkanten en bovenop voor een ruimtelijke weergave. Achterop zit een subwoofer. Hoewel het niet de dunste televisie ooit is (dat zijn miniled-tv's zelden), oogt het slank. Dat komt doordat het over de hele hoogte dezelfde diepte heeft, en omdat de luidsprekers aan de zijkanten schuin weglopen.

De Hisense UXK is voorzien van WiFi 6E, wat uitzonderlijk te noemen is. Veel televisies gebruiken ook in 2023 nog WiFi 5, of hooguit WiFi 6. De extra 6GHz-frequentie van de UX moet helpen om altijd meer dan voldoende bandbreedte te bieden voor draadloos streamen. Het besturingssysteem voor het toestel is VIDAA U7, en het is voorbereid voor kalibratie met Calman software.

De 65-inch uitvoering van de Hisense UX krijgt een adviesprijs van 2699 euro. Dat is gezien de specificaties zeer scherp te noemen. Topmodellen van de concurrentie met dit formaat kosten al snel 3000 à 3500 euro. Het 85-inch model is een stuk prijziger, met een adviesprijs van 5999 euro. Ter vergelijking, het topmodel QNED tv met miniled van LG kost 6599 euro.

2023 Hisense topmodel met OLED: Hisense A8

In tegenstelling tot landgenoot TCL levert Hisense zowel tv's met miniled als met oled. Eerder bespraken we al de Hisense 55A86G en de 55A85H. Die bleken uitstekend te presteren, zeker gezien de competitieve prijs. Met name de 55A85H met zijn snelle hdmi-ingangen kon ons bekoren.

Voor 2023 komen er weer twee nieuwe oled-modellen in de line-up, de Hisense A85K-serie. Het gaat om een 55- en een 65-inch model. Volgens Hisense zullen ze een OLED EX-paneel gebruiken van LG Display, de nieuwste mla-techniek laat het merk vooralsnog links liggen. Vermoedelijk vanwege de stevige prijs die dit met zich meebrengt, getuige bijvoorbeeld de recent gereviewde LG G3 OLED.

De Hisense A8 voor 2023 onderscheidt zich net als de voorgangers met een voet waarop het dunne paneel kan draaien. Het toestel ondersteunt Freesync Premium en is net als de UX voorzien van WiFi 6E en VIDAA U7. Ook dit model is klaar voor kalibratie met Calman.

Waar de meeste modellen van Hisense al vrij snel op de markt moeten komen, zal het wat langer duren voor de A85K leverbaar is. Dat zal vermoedelijk in het derde kwartaal zijn. De prijzen die Hisense nu communiceert, kunnen tegen die tijd ook anders zijn, zo meldde men ons. Dus onthou dat de prijzen van respectievelijk 1999 euro (55 inch) en 2799 euro (65 inch) nog kunnen wijzigen.

2023 Hisense U8: 1500 nits piekhelderheid

Een stap onder de Hisense UX is de Hisense U8-lijn gepositioneerd. Voor 2023 zijn dat de U8K-modellen. Deze hebben een elegant design, met een relatief smalle centrale, platte voet. De toestellen zullen verkrijgbaar zijn in 75, 65 en 55 inch en beloven een piekhelderheid tot 1500 nits voor de twee kleinere beeldmaten. De 75-inch U8K moet een nog altijd respectabele 1300 nits halen. Hiervoor beschikken de U8K tv's over respectievelijk 1056, 1008 en 672 local dimming zones. Daarmee zijn zeer lage zwartwaardes en hoge contrasten mogelijk, zoals we al konden zien op de demonstratie-opstellingen op het evenement van Hisense.

Deze televisies maken gebruik van een contrastrijk va-paneel, voorzien van een afwerkingslaag die spiegelingen moet voorkomen. Ze maken gebruik van de 'gewone' Hi-View Engine videoverwerking en bieden 144Hz-weergave en Freesync Premium.

De Hisense U8K serie is voorzien van meerkanaals surround geluid (2.1.2 audio) met Dolby Atmos. Onder het scherm is een zeer slanke soundbar verwerkt. Net als de topmodellen is de U8 uitgerust met WiFi 6E. Ook VIDAA U7 is hier het smart tv platform, en ook deze toestellen zijn 'Calman Ready'.

Toestellen in de 2023 Hisense U8-lijn beginnen bij 1499 euro voor de 55-inch uitvoering. De 65-inch versie kost slechts 200 euro meer: 1799 euro. De 75-inch versie ten slotte krijgt een adviesprijs van 2299 euro.

2023 Hisense U7: tot 100 inch (!)

Hoewel de Hisense U8 met zijn extreem hoge piekhelderheid en fraaie ontwerp zeker tot de verbeelding spreekt, vermoeden we dat de eronder gepositioneerde 2023 Hisense U7 wel eens het succesnummer van het jaar van het bedrijf kan worden. Deze serie heeft een wat traditionelere, brede voet en mist de speakers direct onder het beeldscherm van de luxere U8. Ook is de piekhelderheid iets bescheidener: die gaat tot 1000 nits (900 nits bij de 55-inch versie).

Hisense U7K

Verder vertoont de U7K vooral veel overeenkomsten met het duurdere broertje. Zo zijn ook dit toestellen met een slank omlijst, contrastrijk va-paneel met antireflectie coating. Ook de U7K-lijn is voorzien van local dimming. Die heeft 1056 zones in de 100-inch (!) versie, in de 85-inch versie zijn dat er 1296; in de 75 inch 512, in 65 inch 384 en op 55 inch 240. De Hisense U7K toestellen kunnen eveneens 144 beelden per seconde tonen (via een aangesloten pc) en bieden Freesync Premium voor variabele beeldsnelheid. 

Bovendien is de audio met een 2.1 systeem met ingebouwde subwoofer niet onderbemeten te noemen, en is ook hier VIDAA U7 aanwezig, evenals Calman-ondersteuning. Weliswaar maakt Hisense van WiFi 6E geen melding, maar deze serie is wel nog een stuk toegankelijker qua prijs. De 55-inch uitvoering van de Hisense U7K is 999 euro, de 65-inch variant 1399 euro en de 75-inch 1799 euro. Van de 85- en 100-inch versies is de prijs nog niet bekend. 

2023 Hisense U6: zeer toegankelijke local dimming tv's

Waar de U7-serie voor 2023 een zeer mooie balans tussen prijs en eigenschappen lijkt te bieden, zet Hisense met de U6-lijn voor 2023 vol in op de prijsbewuste koper. De U6K heeft een stuk lagere piekhelderheid, geen Dolby Vision IQ, een eenvoudiger schermafwerking en geen 144Hz-weergave of Freesync. Ook de audiovoorzieningen zijn basaler, terwijl het smart tv platform VIDAA U6 is: een versie ouder dus.

Daar staat tegenover dat de prijzen voor deze toestellen nog een stukje lager liggen. De twee uitvoeringen van 55 en 65 inch kosten respectievelijk 849 en 1049 euro. Daarvoor bieden ze wél local dimming met miniled (respectievelijk 192 en 120 zones) met een piekhelderheid van 600 nits. Ook ondersteunen de U6K-toestellen HDR10+ Adaptive en zoals gezegd, Dolby Vision, Dolby Atmos, en stembediening met een microfoon in de afstandsbediening.

Instapper voor 2023: Hisense A7

Dat brengt ons op het instapmodel voor 2023 van Hisense, de A7K-serie. Deze zal verkrijgbaar zijn in 43, 50, 55, 65 en 75 inch en begint zoals gezegd op een zeer scherpe 549 euro. Dat is scherp omdat deze gehele lijn is voorzien van quantum dot filters op het lcd, waarmee een breed kleurbereik mogelijk is. Dat is van belang voor de hdr-weergave, die deze toestellen ondersteunen met Dolby Vision en HDR10+.

De prijzen: 649 euro voor de 50-inch, 699 euro voor de 55-inch, 899 euro voor de 65-inch en 1299 euro voor de 75-inch.

Prijs, maar ook kwaliteit

Hisense richt zich naar eigen zeggen dit jaar in eerste instantie op het segment onder de 1000 euro. Dat is in Nederland nog altijd bijna drie kwart van de markt, zo meldde het bedrijf op basis van GfK-cijfers. 

Op dit moment kent iets meer dan 9 procent van de Nederlanders het merk Hisense, zo leverde eigen onderzoek op. Daar valt dus nog een wereld te winnen. Van de kopers van televisies overweegt momenteel slechts een klein percentage een toestel van Hisense, wees hetzelfde onderzoek uit. Echter, het merendeel van die groep kiest uiteindelijk wél voor een Hisense tv. Het merk moet het momenteel nog vooral hebben van de scherpe prijs en van promoties. 

De komende tijd wil Hisense laten zien dat het naast scherpe prijzen ook fraaie ontwerpen en hoge kwaliteit biedt. Net zoals alle grote fabrikanten benadrukt het ook oog voor duurzaamheid te hebben. Daarnaast wil het inzetten op innovatie, met de eigen beeldprocessor, en features als Game Mode Pro en VIDAA.

De toestellen die we tot dusver testten, bevielen ons prima. De modellen voor 2023 zien er veelbelovend uit, en we zien ernaar uit die aan de tand te voelen.

Beschikbaarheid 2023 Hisense TV's

De nieuwe Hisense televisies moeten de komende maanden op de markt komen, vanaf juni 2023 voor de eerste ULED-modellen. Het merendeel moet vanaf juli te koop zijn. Alleen de A85K oled-modellen zullen pas later dit jaar verschijnen.