Review   |   Televisies

Hisense 55U8HQ review: opvallend goede, betaalbare miniLED TV

Hisense 55U8HQ review: opvallend goede, betaalbare miniLED TV
De Hisense 55U8HQ is een opvallend scherp geprijsde televisie met minLED verlichting en een bovengemiddeld goede geluidsweergave.

De Hisense 55U8HQ is een 55 inch-tv met miniled full array local dimming achtergrondverlichting. Daarnaast is het paneel voorzien van quantum dots voor rijkere kleurweergave en kan het 120 beelden per seconde tonen, goed voor gaming en sportuitzendingen. Voor gaming zijn er ook snelle hdmi 2.1-aansluitingen, terwijl streaming liefhebbers bediend worden met de fraaie VIDAA U-omgeving die het merk deelt met Loewe.

Hisense 55U8HQ

Het toestel belooft een hoge helderheid en ruime kijkhoek, zodat hij zelfs in een stevig verlichtte woonkamer mooie beelden kan leveren. Daarmee is het een soort tegenhanger van de recent besproken 55A85H op basis van oled-techniek, die juist in minder lichtrijke omgevingen het beste uit de verf komt. De 55U8HQ heeft in elk geval op papier alles in zich om het goed te doen als familie-tv, die voor alle gezinsleden wat te bieden heeft. Of dat in de praktijk ook zo is, lees je in deze review.

Hisense 55U8HQ: een fors toestel

Een misvatting die we met enige regelmaat tegenkomen, is dat minileds voor een ultradun toestel zorgen. Wellicht vanwege de naam: miniled. Bij dezen zetten we dat dus recht, want het is zeker niet het geval. Een miniled tv heeft achter het hele paneel een laag met led-lampjes. Dat neemt meer ruimte in dan verlichting via de zijkanten, zoals bij een gewone led tv.

Dat is ook zichtbaar bij deze Hisense 55U8HQ. In profiel meten we een kleine acht centimeter. Vermoedelijk ligt dat niet alleen aan de backlight (achtergrondverlichting) van de televisie. We vermoeden dat ook de luidsprekers die zichtbaar zijn aan de bovenzijde, en de forse woofermodule in de rug, er mede voor verantwoordelijk zijn. De welving van de rug verzacht het profiel nog wat, maar het blijft wel een fors toestel.

De afwerking is goed, maar bevat geen opvallende details. Het scherm kreeg een slank donkerzilveren kader en onderaan is een met stof afgewerkte luidsprekerbalk zichtbaar. Het toestel staat op een brede centrale voet.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat het design weinig ruimte laat voor plaatsing van een soundbar. Wil je die onder de rand van het scherm laten uitkomen, dan mag hij hooguit 5 cm hoog zijn - en nog een centimeter minder, als je hem op de voetplaat zet. Mag een externe soundbar de ingebouwde blokkeren, dan heb je met 8 centimeter wat meer speelruimte. Aan de andere kant, zoals verderop te lezen doen de in het toestel aanwezige speakers het bovengemiddeld goed - heb je toch al een soundbar op het oog, dan lit een televisie zonder ingebouwde strook speakers meer voor de hand.

Aansluitingen van de Hisense 55U8HQ

De selectie aansluitingen is identiek aan wat die van de recent gereviewde Hisense 55A85H. Van de vier hdmi-aansluitingen beschikken twee (hdmi 3 en 4) over de volledige hdmi 2.1-bandbreedte (48 Gbps). Die kan je dan gebruiken om te gamen in 4K120. Er is ondersteuning voor ALLM en VRR (hdmi VRR en AMD Freesync). De input-lag van 16,5 ms in 4K60 en 7,6 ms in 2K120 is voldoende laag voor een responsieve spelervaring.

ARC/eARC is ondersteund op een van de twee hdmi 2.1-aansluitingen. Gamers die twee consoles, of een console en een pc willen aansluiten én een soundbar of externe AV receiver , moeten daar rekening mee houden. Bijvoorbeeld door een sounbar of receiver te kopen met hdmi 2.1 ingang.

Hisense 55U8HQ aansluitingen

Hisense 55U8HQ aansluitingenVerder zijn er twee usb-poorten beschikbaar, een composiet video-ingang met stereo minijack, en een optische digitale audio-uitgang. Wil je een hoofdtelefoon gebruiken, dan kan dat via de hoofdtelefoonuitgang of via Bluetooth. Uiteraard is er ook WiFi en Ethernet.

De tv is uitgerust met een enkelvoudige tv-tuner, een antenne-aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Wil je opnemen of live tv pauzeren, dan kan dat door externe usb-opslag aan te sluiten. Hou er rekening mee dat je door de enkelvoudig uitgevoerde tuner niet kunt opnemen en tegelijk een andere zender kunt bekijken.

Ingebruikname van de Hisense 55U8HQ en VIDAA U

Zoals bij nagenoeg alle merken kan je de Hisense installeren met de afstandsbediening, of via een smartphone-app. De installatie gidst je zonder problemen door alle stappen. Net zoals de 55A85H is deze 55U8HQ uitgerust met het VIDAA U6 smart tv-systeem. In de review van de 55A85H kan je hier in meer detail over lezen.

Hisense 55U8HQ

De belangrijkste opmerking is dat het app-aanbod voor dit platform en daarmee bij Hisense wat achterloopt. Vooral bij lokale content (en meer specifiek voor België) ontbreken er nog namen. De belangrijkste internationale streamingdiensten zijn wel allemaal aanwezig. Hisense werkt aan het verder beschikbaar maken van populaire apps.

We waren over het algemeen tevreden over de werking. De tv reageert vlot en navigeert snel door de menu’s en start apps zonder aarzelen op. Hisense claimt dat je volgende versies van VIDAA U ontvangt, maar het maakt wel als voorbehoud dat het gebruiksgemak optimaal moet blijven. Een 100% garantie is dat dus niet, maar het is wel een veilige keuze.

Zo veel sneltoetsen!

Sneltoetsen krijgen steeds meer plaats op de afstandsbediening. Dat is handig, maar op een bepaald moment is het wel genoeg. Je kan immers onmogelijk voor elke app een sneltoets voorzien. De Hisense remote tast met twaalf sneltoetsen wat ons betreft echt wel de grens af. Netflix, Disney+, YouTube, Prime Video, zelfs Rakuten TV, dat vinden we nog nuttig. Maar de andere toetsen (zoals voor Facebook Watch, NBA League of Kidoodle TV), neen, dat lijkt echt overdreven.

Hisense 55U8HQ

Een veel betere keuze zou zijn om drie of vier vaste sneltoetsen te bieden, en dan vier programmeerbare toetsen. Die zijn dan voor iedereen nuttig. Het is afwachten hoe die ontwikkeling zal gaan de komende jaren. De afstandsbediening ziet er verder niet erg modern uit. Maar, de toetsen zijn groot en handig, en in gebruik vonden we hem zeker degelijk.

Matig contrast ondanks lokaal dimmen

Hisense gebruikt in de 55U8HQ een ads-paneel, een variant van ips-technologie. Dat type paneel levert een goede kijkhoek, al let je best op wanneer je vanuit een hoek kijkt. Zit je te hoog, dan creëert de coating een duidelijke waas. Tegelijkertijd is dit paneeltype zeker geen hoogvlieger voor contrast. Die beperking valt direct op wanneer je de kamer verduistert. In normale verlichtingsomstandigheden is het veel minder storend.

Om het contrast te verbeteren is de 55U8HQ voorzien van een miniled-achtergrondverlichting. Dit type backlight kan lokaal de helderheid verhogen of verlagen, op basis van wat op het scherm te zien is. Voor donkere delen dimt het, voor lichte delen schijnt het helderder. Het local dimming backlight van de Hisense 55U8HQ is onderverdeeld is in 14x8 zones. In totaal 112 zones dus en dat is eigenlijk te weinig om veel impact te hebben.

Zelfs met dimming geactiveerd gaat het ANSI-contrast maar nipt over de 1.700:1. Wel blijven de zonegrenzen goed verborgen, en er is veel schaduwdetail. Kleine, heldere accenten verliezen wel wat intensiteit. In sdr zijn we over het algemeen tevreden met de prestaties, ook al is de kalibratie van de Filmmaker Mode zeker voor verbetering vatbaar. De grijsschaal neigt naar rood, dat is soms ook zichtbaar in huidskleuren, en kleuren zijn iets te intens.

Hisense 55U8HQ

Minileds voor veel licht

De 55U8HQ kan wel heel veel licht produceren. In de hdr Filmmaker Mode, die overigens beter gekalibreerd is dan de sdr tegenpool, meten we een piek van 1441 nits. Dat is indrukwekkend. Zelfs op een volledig wit veld haalt hij net geen 600 nits. Ook het kleurbereik is enorm groot: we meten een uitstekende 96% dekking van de P3-kleurruimte.

Bekijk je heldere hdr-beelden, dan kan de Hisense die troeven optimaal uitspelen. De processor bewaart veel witdetail, levert mooie kleuren met flink wat punch en blijft altijd trouw aan de intentie van het beeld. Minder goed vergaat het hem in donkere scènes. Daar maakt de combinatie van matig contrast en veel licht de zonegrenzen regelmatig zichtbaar. Dit in tegenstelling dus tot in sdr-modus.

Hisense 55U8HQ

Hisense ondersteunt bovendien Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Het houdt dus voor beide formaten ook rekening met informatie van de lichtsensor. Hierdoor kan hij de hdr-beelden nog beter aanpassen voor het toestel. Dat is nog een extra troef boven op het feit dat hij met hdr-formaten overweg kan.

Beeldverwerking van de Hisense 55U8HQ

De Hisense 55U8HQ deelt vermoedelijk zijn processor met de 55A85H. We zien in elk geval grotendeels dezelfde resultaten. Dat betekent op de meeste vlakken goede en betrouwbare beeldverwerking. Enkel compressieruis en strookvorming (banding) blijven een heikel punt waar Hisense nog aan moet werken. Het is iets om rekening mee te houden als je veel kijkt naar tv zenders of streaming diensten met matige beeldkwaliteit (lees: veel compressie, cq. weinig bandbreedte).

Zolang je kwalitatief goed materiaal bekijkt, is dat natuurlijk geen probleem. Het 120 Hz-paneel zorgt voor goede bewegingsscherpte, er is enkel een wat zachte rand rond bewegende voorwerpen. Daardoor verlies je het fijnste detail in snelle actiescènes. De motion interpolation is goed, maar de processor is niet krachtig genoeg om in snelle panbeelden alle stotter weg te werken.

Stevige filmgeluid

Speakers bovenaan het toestel, een luidsprekerbalk onderaan, een woofer in de rug en een totaal van 70 watt vermogen, daar moet toch wat mee te doen zijn? We leggen onze favoriete Star Wars-scènes op, spelen wat muziek en Dolby Atmos demo’s en de conclusie wordt al snel duidelijk. Uitstekende resultaten, zeker voor deze prijs.

Hisense 55U8HQ voet

De filmmuziek heeft een brede, ruimtelijke klank, maar de hoogtekanalen van Dolby Atmos-tracks zijn slechts beperkt hoorbaar. Wel klinkt Dolby Atmos fraaier dan DTS Virtual:X, naar onze mening. De bas is occasioneel wat té aanwezig, dat kan je zelf bijregelen. Er is meer dan voldoende volume en de set gaat niet al te gemakkelijk in vervorming. In veel huiskamers zal dit ruimschoots volstaan: geen externe soundbar of versterking nodig.

Conclusie

Na alle metingen en ervaringen valt de prijs van de Hisense 55U8HQ eigenlijk heel erg mee. Die is zelfs echt sterk te noemen. Belangrijk om in het achterhoofd te houden bij dit toestel is dat de 55U8HQ op zijn best is in een typische, verlichtte woonkamer. Daar kan hij met zijn enorme helderheid en intense kleuren altijd knappe beelden produceren, en is het matige contrast geen dealbreaker. Ga je het toestel in een donkere hoek zetten, of vooral met weinig licht kijken, dan kun je beter nog eens de review van de 55A85H met zijn oled-paneel erbij pakken.

De Hisense 55U8HQ ondersteunt alle hdr-formaten, heeft de nodige troeven voor gamers en sportfans, en is uitgerust met een goed smart tv-systeem. Dat hij voor zijn prijs ook nog eens prima audio levert, maakt hem een regelrechte aanrader.

Aanrader Januari 2023

Hisense 55U8HQ

Hisense 55A85H in een oogopslag
Afmetingen 123,3 x 78,4 x 30 cm (met voet)
123,3 x 73,4 x 7,8 cm (zonder voet)
Gewicht 24,5 kg (met voet)
19,4 kg (zonder voet)
Beeldscherm 55 inch (139 cm) minLED LCD
4K UHD (3840x2160)
120 Hz
HDR HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid Luidsprekers:
4x 10W + + 20 W + 2x 5W 

Standaarden:
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD), DTS Virtual:X
Aansluitingen 2x HDMI 2.1 (48 Gbps), 2x HDMI 2.0 (18 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD FreeSync), 2K HFR, 4K HFR
2x USB
1x composiet video/stereo minijack
1x optisch digitaal audio uit
3,5 mm hoofdtelefoon
Ethernet, WiFi 6, Bluetooth
Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2, 1x CI+ 1.4
Smart TV ViDAA U6
Energieverbruik SDR: 82 W (G)
HDR: 170 W (G)
Testresultaten Piekhelderheid (2% venster)
SDR: 477 nits
HDR: 868 nits

Piekhelderheid (10% venster)
SDR: 549 nits
HDR: 1441 nits

Piekhelderheid (100% venster)
SDR: 529 nits
HDR: 588 nits

Contrast
1162:1 (native)
1742:1 (met local dimming)

SDR-resultaten:
Kleurtemperatuur: 6098 K
Gamma: 2,24
Grijsschaal (dE2000): 5,85
Kleurweergave (dE2000): 4,01

HDR-resultaten:
Grijsschaal (dEICTCP): 3,40
P3-dekking: 95,7%
Adviesprijs € 999
Koop Coolblue