Nieuws   |   Smartwatches & sporthorloges

De Fit 4 maakt Huawei's instap sporthorloge nog aantrekkelijker

De Fit 4 maakt Huawei's instap sporthorloge nog aantrekkelijker
De Huawei Fit 4 komt ook in een robuustere Pro-versie, maar die is beduidend duurder. Voor veel mensen zal de 'gewone' Fit 4 al een prima optie zijn als instap sporthorloge.

De Huawei Fit 3 beviel ons prima, vooral als sporthorloge en gezondheidstracker. Om bekende redenen kent de fabrikant flinke beperkingen op het vlak van smartwatch features: integratie met apps van derden is lastig, zo niet onmogelijk. Elk nadeel heeft z'n voordeel, want het dwingt de Chinese fabrikant de andere aspecten van zijn horloges nóg beter te maken. De Huawei Fit 4 komt dan ook met behoorlijk wat upgrades, zeker als je bedenkt dat dit een zeer betaalbaar instapmodel is.

Huawei Fit 4: nu met barometer en snelle GPS

Het design van de Fit 4 lijkt sterk op dat van de Fit 3. Die was een stuk vierkanter geworden, waarmee het ontwerp meer dan een beetje lijkt op een Apple Watch. Die vergelijking maakt Huawei ook, in elk geval qua afmetingen, gewicht en accuduur. De Fit 4 is weer iets dunner geworden (net geen halve millimeter, al oogt het door andere belijning dunner) en een gram zwaarder: 27 in plaats van 26 gram. Vergeleken met het model van Apple nog altijd zeer licht. Ook qua accuduur verlaat de Fit 4 de Watch, want de Fit 4 moet het minstens 7 dagen op een acculading uithouden. Het nieuwe model kan bovendien draadloos laden (de Fit 3 laadde met pogopinnetjes) en in 60 minuten van 0 naar 100% capaciteit gaan.

Vergelijkingen met de Apple Watch op het vlak van smartwatch functies maakt Huawei wijselijk niet. Hoewel het app-aanbod voor de Fit 4 iets groter wordt, houdt het nog altijd niet over. De belangrijkste vernieuwing is dat het een manier heeft gevonden om te betalen met het horloge via nfc. Dat gaat met een app van Quicko, al kan je die niet koppelen aan een betaalrekening of creditcard. Je moet tegoed storten. Beter dan niets, maar tekenend voor de lastige situatie waarin Huawei zich bevindt in de Westerse markt. Deze functie moet overigens later ook voor de Fit 3 en andere Huawei horloges met nfc beschikbaar komen.

Huawei is wél trots op de gps van de Fit 4, die zich volgens het bedrijf kan meten met die van Apple. De Fit 4 krijgt zogeheten 5-system, dual-frequency gps. Daarbij maakt de positiebepaling gebruik van vijf navigatienetwerken en kan het twee frequenties tegelijk gebruiken. Het beloofde resultaat: veel snellere en nauwkeuriger positiebepaling, ook in omgevingen met veel hoge gebouwen. Zo'n functie was tot voor kort alleen op peperdure horloges te vinden. Wie graag precies zijn of haar (sport)activiteit buitenshuis bijhoudt, zal hier zeker mee gebaat zijn. Ook de mogelijkheid je route over water te vast te leggen is nieuw en handig.

Daarbij krijgt de Fit 4 ook de beschikking over 'offline maps' oftewel de mogelijkheid kaarten te downloaden op het horloge. Zo kan je dus navigeren zonder gekoppelde smartphone op zak. Een andere toevoeging is stemgestuurde navigatie, zodat je bijvoorbeeld bij het fietsen geen rare bewegingen met je pols hoeft te maken. De ingebouwde speaker kan ook instructies geven voor je workouts.

Verdere vernieuwingen: bloedzuurstofmeting (SpO2), warmup/stretch routines voor 7 verschillende sporten, gratis cursussen om je hardloopprestaties te verbeteren, een verbeterde hartslagmeter, de mogelijkheid om heart rate variability (hrv) in kaart te brengen en tekstinvoer met een on-screen toetsenbord (zij het niet in het Nederlands). En misschien ook niet onbelangrijk: een beeldscherm met nog wat hogere helderheid, nu 2000 nits.

Al bij al dus erg veel verbeteringen in de Fit 4, zeker gezien de vrijwel gelijk gebleven prijs.

Huawei Fit 4 Pro: overtreffende trap

Met zoveel upgrades kan je je afvragen waarom Huawei ook nog een Fit 4 Pro introduceert. Wij deden dat in elk geval een beetje. Dit model is de overtreffende trap van de Fit 4, uitgevoerd met krasbestendig saffierglas, een met titanium versterkte voorzijde en (nog) hogere kwaliteit aluminium voor de behuizing. Daarop zit een grotere kroon (draaiwiel), speciaal voor wie sport met handschoenen aan. Het display van dit model is met 3000 nits nog helderder. 

Qua functionaliteit voegt het een thermometer voor polstemperatuur toe (waarmee het volgen van de menstruele cyclus nauwkeuriger kan worden) en een ECG-functie. Ook is dit model geschikt voor duiken tot 40 meter diepte. De wijzerplaten kan je aanpassen op basis van favoriete gebruiksscenario's (sporten) en dit model heeft de 'golf course mode' ondersteuning die Huawei eerder beschikbaar maakte voor topmodellen in de Watch GT-serie. 

Prijzen en beschikbaarheid

De prijs van de Huawei Fit 4 Pro komt daarmee wel fors hoger, op 279,99 euro. De Huawei Fit 4 moet 169,99 euro gaan kosten, een tientje meer dan het model van vorig jaar. Wij zouden het wel weten. De beide modellen zijn vanaf vandaag te koop via diverse grote retailers.

Huawei Watch Fit 4 in een oogopslag
Kleuren Zwart, grijs (met nylon band), paars, wit
Afmetingen 4,3 x 3,8 x 0,95 cm
Gewicht 27 g
Beeldscherm 1,82 inch (4,6 cm) OLED
480 x 408 pixels (347 PPI)
2000 nits piekhelderheid
60 Hz
Accu 400 mAh
10 dagen normaal gebruik
7 dagen intensief gebruik
Draadloos laden
60 min laadtijd 0-100
GPS Five-system dual-band (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS)
Sensoren Barometer, versnellingsmeter, kompas, omgevingslicht, hartslag 
Waterdicht tot 5 ATM
Verbinding Bluetooth 5.2
Adviesprijs v.a. € 169,99

 

Huawei Watch Fit 4 Pro in een oogopslag
Kleuren Zwart, bluaw, groen (met nylon band)
Afmetingen 4,45 x 4 x 0,93 cm
Gewicht 30,4 g
Beeldscherm 1,82 inch (4,6 cm) OLED
480 x 408 pixels (347 PPI)
3000 nits piekhelderheid
60 Hz
Accu 400 mAh
10 dagen normaal gebruik
7 dagen intensief gebruik
10 min laden voor 1 dag gebruik
60 min laadtijd 0-100
GPS Five-system dual-band (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS)
Sensoren ECG, SpO2, barometer, versnellingsmeter, kompas, omgevingslicht, hartslag 
Waterdicht 5 ATM (tot 40 meter diep duiken)
Verbinding Bluetooth 5.2
Adviesprijs v.a. € 279,99