Value
Review   |   Smartwatches & sporthorloges

Huawei Watch Fit 3 review: comfortabel inzicht in je gezondheid

De Huawei Watch Fit 3 biedt een keur aan wijzerplaten. Sommige, zoals het hier getoonde standaardexemplaar, vertonen ook animaties. 
De Huawei Watch Fit 3 biedt een keur aan wijzerplaten. Sommige, zoals het hier getoonde standaardexemplaar, vertonen ook animaties. 

Huawei vroeg me de Watch Fit 3 te testen op een opportuun moment. Ik loop al een tijdje met de gedachte rond weer eens een tracker om te doen, want de weerslag van bijna twee jaar verontachtzaming van de gezondheid na de komst van gezinsuitbreiding tekent zich steeds scherper af. Uit eerdere ervaring wist ik dat het helpt om dan wat cijfermatige motivatie bij de hand te hebben, zogezegd. De Huawei Watch Fit 3 is wel wat meer dan een tracker, al is hij niet heel veel duurder. Dit sporthorloge ging dan ook niet zozeer om de pols om nieuwe sportrecords te vestigen, maar om inzicht te krijgen in het nulniveau. Daarvoor blijkt het een prima hulpje, dat nog heel wat meer in de mars heeft.

Wil je het naadje van de kous weten over de nauwkeurigheid van de hartslagmeter bij intervaltraining of hoe goed de Fit 3 je power lifts registreert, dan moet je niet hier zijn. Wil je weten hoe de Watch Fit 3 bevalt om inzicht te krijgen in gezondheid, beweging en slaapkwaliteit, en hoe het zit met gebruiksgemak, dan moet je vooral even verder lezen.

Huawei Watch Fit 3: lichter en voordeliger 

De Huawei Watch Fit 3 is een soort bruggetje tussen de kalere trackers van de Chinese fabrikant en de 'echte' horloges. Bij de voorganger Fit 2 was nog meer sprake van een tracker-achtig uiterlijk: met een langgerekt en smal display. Een soort luxere versie van de Xiaomi Band 4 en 5, waar ik een paar jaar terug ervaring mee opdeed. Of tegenhangers van de bekende Fitbit Charge serie. Huawei heeft overigens ook een nog lager gepositioneerde 'Band', inmiddels beland bij nummer 8. Met een prijs van zes tientjes is die een stuk voordeliger dan de Fit 3, die officieel 160 euro moet opbrengen. 

Huawei Watch Fit 3

De Fit 3 heeft dan ook een groter beeldscherm, een langere accuduur, ingebouwde gps en bovenal een geavanceerdere sensor op de pols. Vanuit mijn perspectief was de geavanceerdere slaapanalyse van de Fit 3 interessant. Het is jammer dat Huawei geen duidelijke 'upgrade chart' biedt voor de verschillende modellen, het aanbod aan zogenaamde wearables van het merk is onderhand duizelingwekkend. Om toch enig inzicht te bieden in het verschil met de luxere Watch-modellen: de Fit 3 heeft een (iets) minder geavanceerde polssensor, geen temperatuurmeter, geen hoogtemeter en een simpeler gps. Voor de rest zitten de functies van de duurdere Watches erop.

Vergeleken met die (nog) meer op klassieke horloges lijkende 'Watch' modellen van het merk is de Fit 3 wel beduidend goedkoper. Als je tenminste vergelijkt met de huidige Watch 4 generatie; een Watch 3 GT kan je voor minder op de kop tikken. Voordeeltje van de Fit 3 ten opzichte van die horloge-horloges is dat het onderwerp van deze review kleiner en lichter is. Met een gewicht van pakweg 26 gram (exclusief bandje) voel je 'm amper om de pols. Potentieel een voordeel bij het dragen 's nachts, essentieel voor dat inzicht in slaapkwaliteit.

'Bekend' design...

Huawei levert de Watch Fit 3 in een strak wit doosje. Daarin zit naast het horloge een laadkabeltje zonder adapter en wat papierwerk. De afwezigheid van een adapter is geen groot gemis, de Fit 3 laadt op met 5 volt bij 1 ampère en letterlijk elke usb-lader uit recente heugenis is dan ook afdoende. Vermoedelijk heb je er wel een stuk of wat in een lade liggen. Opladen aan de kant van het horloge gaat met een stel magnetische contacten; dat kan eigenlijk niet misgaan.

Huawei Watch Fit 3 achterkant

De Fit 3 is verkrijgbaar in vier kleuren met een siliconen bandje, maar daar heb ik toevallig een broertje dood aan. Na pakweg een jaar probleemloos gebruik van dat soort bandjes met genoemde trackers van Xiaomi resulteerde het van de ene op de andere dag in irritatie, uitslag en andere nare verschijnselen. Gelukkig heeft Huawei ook een versie met een witlederen bandje en een met een soort nylon/canvas bandje. Eerstgenoemde richt het nadrukkelijk op dames, maar was sowieso niet beschikbaar. De andere gelukkig wel. Deze uitvoering kost precies hetzelfde als die met een siliconen band, maar sluit met klittenband in plaats van een gespje. Bandjes wisselen is overigens eenvoudig. Er zit een klein knopje aan de twee randen waar het bandje aansluit. Druk dat in, en het bandje laat los. Een nieuw plaatsen is een kwestie van erin duwen. De verbinding is heel solide.

Huawei Watch Fit 3 met siliconen bandje

Het kastje van het klokje zelf doet meer dan een beetje denken aan de Apple Watch. De afgeronde rechthoek met een ronde draaiknop rechtsboven en een drukknop eronder: ik kreeg met enige regelmaat de vraag of ik eindelijk naar kamp Apple was overgestapt. Nee dus, en wie goed kijkt zie ook wel dat gelijkend iets anders is dan identiek. De Watch Fit 3 heeft rechtere zijkanten en een minder sterk gebold scherm. Het model van Huawei is ook iets smaller, iets dunner en veel lichter. In het geval van het door mij gedragen exemplaar is de draaiende kroon ook knalrood, een optie die Apple bij mijn weten nog niet biedt. 

Maar toch, de overeenkomst is duidelijk zichtbaar. Daarbij helpt de interface niet. Ik ben - zoals inmiddels duidelijk moge zijn - geen dagelijks gebruiker van de fraai gestileerde producten uit Cupertino en had weinig weet van hoe een Apple Watch interface eruit ziet. Nu weet ik dat wel, want ik toonde die van de Fit 3 trots aan iemand die wél dagelijks met 'het origineel' om de pols loopt. Die liet me enigszins geshockeerd zien dat Huawei hier wel heel erg het grote voorbeeld nadoet. Meer daarover later.

Kortom, het kan zijn dat men denkt dat je met een ander horloge loopt, dan je daadwerkelijk doet, als je met de Fit 3 over straat gaat. Is dat erg? Beroepshalve ben ik geen fan van een gebrek aan originaliteit. Aan de andere kant kan je 't beter goed kopiëren, dan slecht zelf bedenken. 

Sporthorloge. Geen smartwatch. Met een uitstekende accuduur.

Dit is wel een goed moment om echt te benadrukken dat de Huawei Watch Fit 3 in de basis iets anders is dan een Apple Watch - of een willekeurige andere smartwatch. Het is namelijk geen smartwatch. Het is een sporthorloge annex gezondheidstracker. Je kan 'm gebruiken om te zien of je genoeg beweegt, om te helpen bij een (werkelijk gigantische) hoeveelheid sporten en om te zien of je een beetje fatsoenlijk slaapt. Maar je kan er (vrijwel) geen apps op installeren, je kan er niet je smart home mee bedienen, en je kan er niet tegen praten.

Huawei Watch Fit 3 'smart' overzicht

Nou ja, dat kan wel, maar dan gebeurt er niet veel. Alleen in combinatie met een voldoende recente Huawei smartphone kan je beschikken over een 'AI assistent' die overweg kan met spraak. En dankzij de politieke problemen van Huawei in de Verenigde Staten zijn dat soort telefoons de laatste jaren bijzonder lastig verkrijgbaar in de Westerse markt.

Huawei Watch Fit 3 - AI functies vereisen een Huawei telefoon met EMUI

Qua 'slimme functies' kan je het volgende doen met de Watch Fit 3. Je kan ermee bellen (via Bluetooth, gekoppeld aan je telefoon). Notificaties en berichten ontvangen kan ook, onder meer van Whatsapp. Je kan muziek afspelen die op het horloge is opgeslagen. Ook kan je het gebruiken als afstandsbediening voor de camera van je smartphone. Daarnaast kan je via een aparte app ('For Spotify Controller'), die je zowel op de Watch Fit 3 als op je smartphone moet zetten, Spotify bedienen. Daarvoor moet je wel je Spotify inloggegevens in de betreffende app invoeren. Er is ook een app voor integratie van Google Calendar, een spelletje ('Surfing Joe'), een app om klantenkaarten te verzamelen à la Google Wallet, een navigatie app en een stedengids, een extra weer app (er zit al een weersoverzicht op de Fit 3, maar goed), een calculator en een Arabisch ogende app voor nieuws.

That's it. Alle smartwatch-achtige functies passen in één uit de kluiten gewassen alinea. Zolang je niet hoeft te praten tegen je horloge of de verlichting niet wilt dimmen met een app op je pols, is dat prima. Voor veel mensen is een horloge als dit bedoeld als rustiger alternatief voor een smartphone. Wel de notificaties, niet dat ding in je handen om direct even vijf social media feeds en drie websites te lezen. Dat kan met de Watch Fit 3 net zo goed als met een smartwatch met alle toeters en bellen.

Sterker, de Huawei Watch Fit 3 heeft één waanzinnige troefkaart in vergelijking met dat soort apparaten. De accu gaat serieus lang mee. Huawei claimt 10 dagen bij een 'normaal' gebruiksscenario. Dat aantal haalt het in mijn ervaring zonder meer. In een periode van ruim een maand heb ik 'm twee keer aan de lader gelegd. Waarvan één keer omdat ik dan het laadkabeltje niet mee hoefde te nemen tijdens een trip van meer dan een week. Kom daar maar eens om bij een Apple, Pixel of Samsung Watch. Die halen vaak nog geen twee dagen. Nee, dan de Watch Fit 3. Een Watch 4 GT gaat overigens nóg langer mee, maar over de Fit 3 heb ik in dit opzicht niks te klagen.

Uitstekend afleesbaar en waterbestendig

Die lange accuduur is des te indrukwekkender, omdat de Fit 3 een volwaardig oled-beeldscherm heeft. Geen 'memory-in-pixel' transflexief display, dat goed afleesbaar is in direct zonlicht, maar binnenshuis een lampje vereist. Het is een hoge resolutie, contrast- en kleurrijk schermpje, dat ook in de buitenlucht nog voldoende helder blijkt. Standaard staat het op minder dan de helft van de helderheid, maximaal kan het meer dan 1500 nits produceren, aldus Huawei. Dat was niet lang geleden ongekend fel.

Huawei Watch Fit 3

Het is niet 'always-on' (tenzij je dat aanpast), maar reageert zeer goed op polsbewegingen. Wil je zien hoe laat het is of hoeveel stappen je hebt gezet, dan volstaat de natuurlijke beweging van je pols iets naar je toe keren. Het beeld is direct zichtbaar. Always-on kan wel, maar kan volgens de makers tot de helft van de accutijd kosten. Let wel, 'always-on display' houdt in dat je permanent een zwart scherm met daarop tijd en datum ziet. Niet de volledige wijzerplaat met alle tracking-functies. Dat is vergelijkbaar met wat 'always-on' op de meeste smartphones betekent. Maar misschien niet wat je verwacht. Je kan instellen dat dit basale scherm automatisch naar het volledige scherm springt bij een polsbeweging, of niet - en pas bij het indrukken van een knop alle data toont.

Voor pixeltellers is het misschien interessant om te weten dat het 1,82 inch (4,6 cm) metende schermpje 480 bij 408 pixels telt en daarmee 347 pixels per vierkante inch. Meer dan een Apple Watch Series 9. Voor de gewone gebruiker volstaat te weten dat het een scherp en helder scherm is. Als ik er iets over te klagen zou hebben, is dat het relatief klein is. Een Watch 4 GT van Huawei telt weliswaar niet gek veel meer pixels, maar je leest er zeker berichten net wat makkelijker af. Maar goed, mijn ogen zijn ook niet meer piepjong, en het formaat is net zozeer een pluspunt van de Fit 3.

Het scherm doet het overigens ook prima in en onder water. De Watch Fit 3 is een paar keer mee het zwembad in geweest, en heeft dat prima overleefd. Ik had ook niet anders verwacht, aangezien het waterdicht moet zijn tot 5 meter diep.

Permissies tot je er tureluurs van wordt

Huawei kan niet meeliften op het Google Play Services ecosysteem, dankzij genoemde politieke troublures. Dat betekent dat je de Huawei Health app, bedoeld voor het uitlezen van informatie van de Watch Fit 3 (en alle andere Huawei wearables) niet uit de Play Store kan halen. In plaats daarvan moet je een alternatieve app store installeren, en 'm daaruit downloaden. Dat gaat redelijk naadloos, zeker als je de qr-code op de verpakking scant met je camera app. Daarbij kan je aangeven wat voor merk smartphone je hebt, en afhankelijk van het antwoord kan Huawei de procedure nog wat verzachten. Mijn Pixel 7 en 8 Pro zaten er helaas niet bij (gezien de relatie met Google niet zo gek) en dus kreeg ik een worst case ervaring. Met een Samsung is het naar verluidt prettiger.

Het installeren van de app zelf is een kwestie van Google's gepiep over niet-geautoriseerde app-bronnen uitzetten en de AppGallery toestaan. Is die geïnstalleerd, dan volgt Huawei Health automatisch. In het geval van de Pixel moest ik helaas voor elke afzonderlijke functie van de app toestemming geven. En dat zijn er nogal wat: Calendar (voor herinneringen voor afspraken), Call logs, Contact en Phone (om te bellen), Location, Music and Audio, Nearby Devices, Notification, Photos and videos, Physical activity en SMS. Dan kan je ook nog toegang geven tot de camera en de microfoon, maar daar zag ik geen noodzaak toe. Maar goed, het zijn al meer dan genoeg permissies om handmatig te activeren.

Daarmee houdt het feest niet op, want elke gezondsheidsfunctie op de Watch Fit 3 zelf gaat vergezeld van een waarschuwing in duplo, die je dus twee keer moet bevestigen cq. wegtikken, voor je de functie kan gebruiken. De strekking is steeds hetzelfde: de Watch Fit 3 is geen medisch apparaat en er gebeurt niks geks met je data, maar die moet wel verwerkt worden om de functie mogelijk te maken. En dat dus zes keer. Gelukkig is het op gegeven moment ook over, dan zijn alle waarschuwingen verleden tijd en kan je de Watch Fit 3 gewoon gebruiken. 

AppGallery op je telefoon is overigens een apart gebeuren. Google Play Store heeft de onhebbelijke gewoonte om niet te melden als er app updates zijn en lijkt updates uit te voeren wanneer het er zin in heeft - of niet. Zo heb je soms opeens 70 niet-geüpdatete apps. AppGallery meldt het actief als er een update is van een app die je geïnstalleerd hebt. Soms ook terwijl die niet in de Play Store beschikbaar is. Dan voelt het toch niet helemaal lekker om zo'n update te installeren. Over een tijdje, wanneer we meer gewend zijn aan meerdere app winkels, zal dat vast anders zijn.

Bediening van de Huawei Watch Fit 3: het touchscreen

De bediening van de Fit 3 gaat met een combinatie van het aanraakscherm en de fysieke knoppen. Kort na introductie was er een fikse update, waardoor daar best het een en ander aan veranderde. Dat zal ik je besparen, want wanneer je dit leest, is dat niet relevant meer. Op moment van schrijven is het als volgt. In de basis toont de wijzerplaat van de Fit 3 een geanimeerd bolletje met in elke hoek andere informatie. Met de klok mee vanaf linksboven: hartslag, beschikbare accucapaciteit, slaapduur en aantal stappen. Wil je een andere wijzerplaat? Dat kan, er is keus uit honderden. Deels gratis, en nog veel meer betaald (een paar euro, voor zover ik kon zien). Standaard staan er een stuk of tien op het horloge, meer toevoegen kan via de Huawei Health app.

Veeg je naar rechts op de wijzerplaat, dan zie je een overzichtje met 'kaarten', welgeteld twee. Een voor het weer en een voor het afspelen van muziek. Vanaf elk ander scherm is naar rechts vegen equivalent aan 'terug'. Veeg je naar beneden op de wijzerplaat, dan opent een snelmenu, vergelijkbaar met hoe dat werkt op smartphones. Hier kan je naar de instellingen, een alarm instellen, het scherm vergrendelen, etc. Veeg je naar boven op de wijzerplaat, dan open je recente notificaties.

Met naar links vegen kom je in opeenvolgende 'kaarten' oftewel schermen voor verschillende doeleinden. Dat kunnen er maximaal zes zijn, je kan aanpassen wat hier getoond wordt. Standaard zijn het drie concentrische cirkels met je activiteit (aantal keer opstaan, aantal keer bewogen en inspanningsminuten. Daar kan je doelen voor definiëren, en elk uur krijg je een herinnering of statusupdate. Het tweede scherm toont je hartslag, met eronder zes bolletjes voor de gezondheidsfuncties. In de bovenste rij ademoefeningen, een hartslagmeting en de 'health clovers', een soort klaverblad dat je moet vullen met slapen, bewegen en niet-gestressed zijn. Op de tweede rij zit een overzicht over tijd van je stressniveau, je slaapkwaliteit van de afgelopen nacht en de bloedzuurstofmeting (SpO2).

Het derde scherm toont de 'smartwatch' functies, maar die zijn zoals gezegd beperkt. Je kan hier contacten zoeken (die moet je eerst toevoegen via de Health app, om de een of andere reden), bellen, muziek op je telefoon bedienen (nog een keer) en een summiere weekagenda zien. Het vierde scherm is het sportscherm, dat standaard je stappen, aantal keer opstaan, verbruikte calorieën en inspanningsminuten laat zien. Je kan hier ook rechtstreeks een sport starten, oftewel aangeven dat je gaat lopen, hardlopen, zwemmen of fietsen. Voor die vier posities kan je uit 12 sporten kiezen, plus voorgeprogrammeerde trainingen en 'overige sporten'. 

Scherm vijf toont de maanstand, en scherm zes kan je naar eigen inzicht invullen. Je kan daar meer gedetailleerde gezondheidsinformatie tonen, maar ook bijvoorbeeld een kompas, contacten of een overzicht van telefoongesprekken. 

...en de knoppen

Wie dit allemaal gelezen heeft, zal duidelijk zijn dat er nogal wat wegen naar Rome leiden op de Watch Fit 3. En dat is voor je aan het aanpassen slaat. Afhankelijk van je voorkeuren kan je op tal van plekken inzicht krijgen in je hartslag, aantal stappen of het weer, om maar iets te noemen. Aan de ene kant prettig, aan de andere kant voelt het alsof de makers wisten dat de functie-omvang niet van smartwatch-niveau was, en dus op meerdere plekken dezelfde informatie is gezet. Ik vond het zelf niet bijzonder storend, maar het valt wel op.

Huawei Watch Fit 3 bedienen met wieltje

Naast het touchscreen zijn er dan nog de fysieke knoppen. Een enkele druk op het draaiende kroonwiel wekt het scherm. Een kleine polsbeweging doet dat ook. Zoals al geschreven, 'always on' is mogeljk, maar halveert volgens Huawei de accuduur. Het scherm reageert werkelijk zo goed op intentionele (en soms ook niet-bedoelde) bewegingen, dat ik nooit de behoefte had het altijd aan te zetten. Het gaat soms alleen net wat te vlot uit, maar een kniesoor die daarop let. Afijn, een druk op de - in mijn geval rode - knop werkt dus ook. Heb je dan zo'n geanimeerde wijzerplaat, dan kan je die laten bewegen door aan het wieltje te draaien. Heel leuk, voor een seconde of twee, drie. Daarna had ik het wel gezien en heb ik de wijzerplaat ingeruild voor een exemplaar dat niet te pas en te onpas beweegt.

Druk je op de draaiknop terwijl het scherm actief is, dan opent wat we maar de app lade zullen noemen: het overzicht van alle afzonderlijk op te roepen functies. Die zitten ook in de diverse beschreven schermen verwerkt, dus die ga ik niet nog een keer allemaal opnoemen. Al zijn het er ook weer niet zoveel. Eventueel geïnstalleerde apps, zoals Camera Opus om je smartphone camera te bedienen of die For Spotify Controller, komen ook in dit overzicht te staan. Je kan in- en uitzoomen op het overzicht door aan het wieltje te draaien. Met het touchscreen kan je er ook verticaal en horizontaal doorheen bewegen. Inderdaad, dat gaat dus net zoals op een Apple Watch.

De knop onder de draaikroon heeft standaard de functie om een overzicht van workouts te openen. Zo je wilt, kan je dat aanpassen naar iets anders. Standaard zijn er 12 verschillende sporten waar je uit kan kiezen, naast cursussen en trainingsschema's. Maar via 'other' kan je andere sporten toevoegen, uit een assortiment van meer dan 100. Krachttraining, taekwondo, schermen, turnen op de stok (enkel of dubbel), een keur aan dansstijlen, je kan het zo gek niet verzinnen of de Watch Fit 3 kan je inspanningen erin voor je bijhouden. Huawei heeft naar eigen zeggen een paar gigantische trainingscentra waar sporters de hele dag bezig zijn om de hiervoor vereiste data te produceren.

Gezondheidsfuncties: wat kan de Huawei Watch Fit 3 je vertellen?

Zoals gezegd had ik de Watch Fit 3 vooral in test als beoogd gezondheidscoach. In die rol stelt het horloge zeker niet teleur. Elk uur krijg je motiverende herinneringen om te bewegen en je doelstellingen te behalen. De hartslagmeter is in elk geval voor mijn relatief zittende bestaan accuraat, zowel vergeleken met een borstband als een Pixel Watch 2 zijn de resultaten nagenoeg identiek. Het vertelt me dat ik niet in optimale conditie verkeer, en mijn rust hartslag aan de hoge kant is. Geen verrassing, maar wel een concreet doel om wat aan te doen.

Dat geldt minder voor de stappenteller, althans, steeksproefgewijs. De Pixel Watch 2 lijkt meer stappen te tellen, maar een kwartiertje afwassen wordt door dat apparaat ook als flinke wandeling geregistreerd. De Watch Fit 3 lijkt minder gevoelig voor dat soort false positives. Maar voor andere weer niet. Terwijl ik dit schrijf heb ik volgens de Pixel Watch 2 zo'n 3700 stappen gezet, volgens de Watch Fit 3 ruim 4000. Loop ik 10 afgemeten stappen, dan telt de Fit 3 er meestal daadwerkelijk 10. Soms ook 9, of 11.

Wanneer je daadwerkelijk loopt (en niet alleen maar gedurende een dag een aantal keer naar het koffieapparaat stapt), ontlopen de tellers elkaar minder. Wandel ik de hele dag over een beurs of door een stad, zoals onlangs in Taiwan, dan komen de twee heel dicht bij elkaar in de buurt. Hoe meer samples, hoe hoger de precisie, lijkt het. Kortom, het is de nauwkeurigheid die je van een polsgebonden stappenteller mag verwachten. 

Huawei Watch Fit 3 - stappenteller detail

Het enige wat ik miste - en waar de Watch Fit 3 wel over zou moeten beschikken - is automatische activiteitsdetectie. Die zou er moeten zijn voor hardlopen, wandelen, elliptisch en roeien, maar ik heb geen meldingen gezien met de vraag of ik toevallig aan het wandelen was. Nu ben ik zelden enthousiast over dit soort detectie, want het is in mijn beperkte ervaring altijd (veel te) laat. De Pixel Watch 2 vraagt me regelmatig na 10 minuten stevig doorlopen of ik misschien een wandeling aan het maken ben. Maar goed, mocht je deze functie van belang vinden, bij de Fit 3 lijkt hij nog niet vlekkeloos te werken.

Een functie die de gemoederen zal verdelen, zijn de tips en aansporingen waarmee het horloge je bestookt. Elk uur krijg je een overzicht van je doelen en in welke mate je op weg bent die te halen. Zit je te lang achter elkaar, dan zal het horloge trillen en melden dat het echt tijd is om even te gaan lopen. Ik vind dat wel prettig, want op mezelf kan ik probleemloos urenlang achter een scherm zitten werken. Dat is simpelweg niet gezond, en een hulpje om daarop te attenderen is welkom. Dat de aanmoedigingen soms wel erg enthousiast zijn, neem ik op de koop toe.

En als ik weer eens mijn dagdoel niet behaald hebt, vertellen horloge en app me geruststellend dat ik in elk geval mijn best heb gedaan. Of dat effectief is, is de vraag - maar ik weet wel dat ik niet zit te wachten om bestraffend toegesproken te worden door zo'n digitale coach. Dan maar onverdiende lof.

Wat wel handig zou zijn - maar dit geldt zeker niet alleen voor deze watch - is dat enige intelligentie wordt toegepast. Als ik me met 100+ kilometer per uur verplaats (wat de gps in principe kan weten), is de kans groot dat ik niet even een wandelingetje kan gaan maken. Want dan ben ik aan het autorijden. Ook iets waarbij pauzes handig zijn, maar het getril aan mijn pols ervaar ik dan wél als storend. Hetzelfde geldt in zekere zin voor meldingen tijdens trein- en vliegreizen. 

Inzicht in slapen op de Huawei Watch Fit 3: veel details

Het inzicht in slaapkwaliteit is gedetailleerd. De vraag is alleen hoe nauwkeurig het is, en wat je eraan hebt. Ik slaap doorgaans korter dan ik zou willen (katten en kinderen, een gouden combinatie). Bovendien word ik nogal eens wakker 's nachts. Dat laatste registreert de Watch Fit 3 heel goed. Beter dan de Pixel Watch 2, volgens welke ik bijkans meer wakker ben dan niet. Dat kan ook een definitiekwestie zijn, want ik ben een lichte slaper. Maar de verhouding tussen lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap is op elke willekeurige dag behoorlijk anders volgens Google dan volgens Huawei. Wie er gelijk heeft? Gevoelsmatig neig ik naar Huawei.

Waar de Watch Fit 3 ook beter in lijkt te zijn, is daadwerkelijk vaststellen of ik slaap. Lig ik een uur in bed te lezen, dan telt Fitbit (de app van Google voor de Pixel Watch 2 - don't ask) dat als slaap. Huawei Health niet. Die app is ook behulpzamer in het analyseren van de verschillende delen van de nacht. In de Fitbit app krijg je een statisch overzicht, bij Huawei kan je per tijdstip zien hoe lang een slaapsegment duurde. Huawei geeft ook veel meer details over je slaapkwaliteit, van 'Deep sleep continuity' tot 'sleep efficiency' en 'breathing quality'. Misschien meer dan je wilt weten. Maar per onderdeel wel een toelichting en als er iets niet in orde is, een suggestie wat je kan doen. Dat komt vaak neer op wat meer bewegen voor je gaat slapen, en/of een warm bad. Dat is geen advies waar je snel de plank mee misslaat. 

Aan de andere kant maakt Fitbit een 'slaapprofiel' voor je aan, waarin al die zaken soort van worden samengevat. Momenteel ben ik een egel, blijkbaar. Kortom, ik neig ernaar de informatie van Huawei nuttiger te vinden, al weet ook Huawei niet dat een kind van minder dan twee jaar en een stel katten bovengemiddelde invloed op je slaapkwaliteit kunnen hebben. Gek genoeg vraagt de app niet naar dat soort leefomstandigheden, maar gezien de datahonger van techbedrijven is dat ook wel weer geruststellend.

Overigens is dit een mooi moment om nog even expliciet te melden dat ik in elk geval de Watch Fit 3 niet als vervelend ervoer tijdens het slapen. Uiteraard is dat iets wat per persoon zal verschillen, maar het nylon bandje en lichte kastje heb ik niet als storend ervaren. Het is ook prettig dat het schermpje zichzelf uitschakelt wanneer de Fit 3 detecteert dat je slaapt. 

De weg vooruit: gezonder zonder abonnement

Naast aanmoedigen om te bewegen en tips om beter te slapen, laat de Watch Fit 3 pas echt zien wat hij voor je kan doen, als je hem meer informatie voert. Zoals je lengte, gewicht en wat je eet en drinkt. In de Health app zit een uitgebreide functie hiervoor, op basis van een grote database van voedingsmiddelen. In veel gevallen volstaat het om een streepjescode van een verpakking te scannen en in te voeren hoeveel je van het betreffende product hebt geconsumeerd. Daarmee is het een behoorlijk gebruiksvriendelijke calorietracker.

Huawei Health app

In combinatie met informatie over je gewicht en lengte zal de app tips geven om bijvoorbeeld een streefgewicht te behalen. Het is handig om zowel calorieverbruik als inname in één app te hebben - voorheen gebruikte ik MyFitnessPal voor het bijhouden van calorie intake, maar dit is een prima alternatief. Aan de andere kant kan ik die app ook installeren op mijn Pixel Watch 2 en zo eventueel de smartphone thuislaten. Dat kan dan weer niet met de Watch Fit 3.

Op basis van je calorie inname en inspanningspatroon kan de Fit 3 gepersonaliseerde planningen maken voor voeding en beweging, om zo de doelen die je voor jezelf stelt te helpen bereiken. Zover ben ik nog niet gegaan, maar de kans is groot dat ik daar in de toekomst nog wel eens een blik op ga werpen. Het zijn zaken die Fitbit ook biedt, maar daar betaal je flink voor een Premium abonnement met alle mogelijkheden. Aan Huawei Health zijn vooralsnog geen abonnementskosten verbonden.

Conclusie

Fitness trackers zijn fijne apparaten om een basaal idee te krijgen over hoeveel je beweegt. Voeg er gps en een fatsoenlijke scherm aan toe, en die informatie wordt gedetailleerder en inzichtelijker. Bovendien hoeft je smartphone dan niet meer mee voor een rondje rennen. De stap naar een sporthorloge is kortom aan te bevelen, maar niet altijd goedkoop. De Huawei Watch Fit 3 is nog best betaalbaar, vergelijkbaar met een Fitbit Charge 6, maar dan meer horloge dan tracker. Dat is vooral een kwestie van design, met meer keuze uit wijzerplaten waarmee hij er meer uit ziet als een 'echt' horloge. 

Groot voordeel boven de bekende concurrent is dat de informatieve bijbehorende app volledig functioneel is, zonder er maandelijks voor te hoeven betalen. Nu levert Fitbit Premium ook zaken die je bij Huawei Health niet zal aantreffen, zoals een 'daily readiness score' of video's met trainingen, maar het bijhouden van slaapkwaliteit is bij Fitbit bijvoorbeeld betaald - bij Huawei niet. 

Qua draagcomfort, schermkwaliteit en accuduur gooit de Watch Fit 3 hoge ogen. Ook de accuraatheid van de stappenteller en hartslagmeter zijn, voor zover ik kan bepalen, prima. Dat geldt trouwens ook voor de bloedzuurstofmeter, de waardes komen overeen met die van de Pixel Watch 2. N=2 zegt niet alles, maar het lijkt erop dat Huawei's TruSeen 5.5 sensor goed werk aflevert. Uiteindelijk gaat het vooral erom wat de achterliggende algoritmes ermee doen. Op dat vlak biedt de Fit 3 nuttige tips, motivatie en uitgebreide mogelijkheden om aan je conditie en gezondheid te werken. In welke mate je daar daadwerkelijk mee aan de slag gaat, is uiteraard aan jou.

Voornaamste kritiekpunt is de wat omslachtige installatie en de talrijke waarschuwingen en disclaimers waar je je bij het eerste gebruik doorheen moet worstelen. Maar goed, dat is een eenmalige exercitie, waarna je er eigenlijk geen last meer van hebt. Met de (aanzienlijk duurdere) Pixel Watch 2 heb ik ook heel wat te stellen gehad, maar daar kom ik in een toekomstig artikel nog op terug. Als je kan leven met een apparaat dat buiten het ecosysteem van Google moet werken, is de Watch Fit 3 wat mij betreft een aanrader voor dagelijks inzicht in je gezondheid.

Goede Deal Juni 2024

Huawei Watch Fit 3

Huawei Watch Fit 3 in een oogopslag
Kleuren Zwart, groen, wit, roze, grijs (met nylon band), wit (met leren band)
Afmetingen 4,3 x 3,6 x 0,99 cm
Gewicht 26 g
Beeldscherm 1,82 inch (4,6 cm) OLED
480 x 408 pixels (347 PPI)
1500 nits piekhelderheid
60 Hz
Accu 400 mAh
10 dagen normaal gebruik
7 dagen intensief gebruik
10 min laden voor 1 dag gebruik
60 min laadtijd 0-100
GPS GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS
Sensoren Versnellingsmeter, kompas, omgevingslicht, hartslag (TruSeen 5.5)
Waterdicht tot 5 ATM
Verbinding Bluetooth 5.2
Adviesprijs v.a. € 159,99