Huawei FreeBuds Pro 4 review: buitenbeentje met eigen talenten

De Huawei FreeBuds Pro 4 zijn de nieuwste draadloze oordoppen van de Chinese fabrikant, de opvolger van de FreeBuds Pro 3 (en de FreeBuds Pro 2, uiteraard). De fabrikant positioneert ze als luxe oordoppen, die toch niet extreem duur zijn. Voor 199 euro heb je deze stijlvolle oortjes, die elk voorzien zijn van een forse 11-mm driver en een snelle planar magnetic-driver voor het hoog. Huawei pakt enorm uit met geluidskwaliteit, incluis ondersteuning voor lossless-geluid.
Als je dan denkt aan aptX Lossless, de nieuwe codec die Qualcomm pusht, zit je helaas verkeerd. Het gaat hier om een Huawei-technologie, die voor onze markt niet zo relevant is. Hij werkt namelijk alleen met Huawei smartphones, die hier sinds de perikelen met Amerikaanse sancties amper verkocht worden door afwezige ondersteuning van Google.
Design van de FreeBuds Pro 4: een hoekigere kijk op de zaak
Net als Samsung opteert Huawei voor een hoekig ontwerp, dat knipoogt naar de Apple AirPods Pro, maar ook z’n eigen ding doet. De versie die wij ontvingen had een case in een zacht parelmoerwit, met een metalen randje dat het nog meer op een juweeldoos deed lijken. Het grote Huawei-logo doorbreekt die illusie wel snel. De oortjes zelf hebben een rechthoekig staafje met alweer een metalen randje. Het doet de FreeBuds Pro 4 wat chiquer overkomen. De zwarte uitvoering met gouden accenten of matgroene editie zien er ook wel knap uit. Op die twee versies zie je de fijne lijntjes aan de buitenkant wellicht beter.
De oortjes dragen een IP54-label, waardoor ze voor sporten misschien niet de beste keuze zijn. Huawei benadrukt ook dat de case helemaal niet tegen water kan. Niet op tafel laten slingeren als er kans bestaat dat er een glas drank wordt omgestoten, dat is de boodschap. Dat is overigens eerder de norm dan een uitzondering.
Het Huawei dilemma: zoeken naar de app (in de Play Store)
Een moeilijkheid bij oordoppen van Huawei is dat de bijhorende AI Life app niet in de Play Store te vinden is. De reden is bekend en haalden we al aan: het Chinese Huawei leeft nog altijd in onmin met de Amerikaanse overheid. Hierdoor kunnen ook Huawei-telefoons geen volledige Android met Google-diensten draaien. En je moet dus op een Android-smartphone die niet van Huawei is, de AI Life-app handmatige downloaden en installeren. Gek genoeg is de AI Life-app er wél voor iOS. Met je iPhone ben je dus snel vertrokken.
Voor Android moet je de app downloaden vanaf de Huawei-site. Daarbij krijg je wellicht een veiligheidswaarschuwingen op je telefoon te zien. Eens je het installeert, krijg je een app te zien die een soort controlecentrum is voor alle Huawei-apparaten. Een gelijkaardige aanpak als bij Samsung dus. Ook hier moet je na het installeren van de app en het koppelen van de FreeBuds Pro 4 nog een bijkomende module voor die oortjes downloaden. Het duurt niet lang, dus het is niet hinderlijk.
De app voor de FreeBuds Pro 4 toont heel helder, met af en toe menu’s die iets blitser zijn. Als je een geluidspreset onder Huawei Sound kiest bijvoorbeeld. Aangezien deze oortjes niet over heel veel extra functies beschikken, valt er verder niet heel veel in te stellen.
Lossless-audio? Alleen met een Huawei toestel
De FreeBuds Pro 4 passen ook in het rijtje van hoofdtelefoons van smartphonebouwers die minder functies hebben bij telefoons van derden. Zo pakt Huawei uit met een interessante lossless audio-optie, die niet op basis van aptX Lossless functioneert, maar met L2HC 4.0. Dat is een nieuwe versie van een Bluetooth-codec van Huawei zelf. Zover we kunnen zien zijn er geen andere merken die het gebruiken. Met LDAC als backup codec, heb je ook bij andere Android-toestellen een betere kwaliteit. Je moet hiervoor wel uitdrukkelijk kiezen in de AI Life-app. Anders gebruik je AAC – sowieso zoals altijd de enige keuze op een iPhone. Een lichtpunt: als je AAC gebruikt, dan kun je rekenen op een half uur meer accuduur. In dat geval gaat de accu van de FreeBuds Pro 4 5 uur mee, met NC ingeschakeld. Dat is echter nog altijd een matig resultaat.
Op de Huawei MatePad Pro die in de testruimte rondslingert, ging het instellen van de FreeBuds Pro 4 – niet verrassend – vlotter. Maar de HarmonyOS-versie die op deze tablet draait, was ook te oud voor de lossless-overdracht. Die konden we dus niet testen.
Knikken om op te nemen
Bij Huawei houden ze wel van kekke functies. Deze keer valt Head Control op. Dit uitleggen is niet moeilijk. Als je een oproep ontvangt, dan kun je het aannemen door ‘ja’ te knikken, of afwijzen door ‘neen’ te schudden.
De oortjes bedienen doe je door te knijpen aan de voorkant van het staafje. Dat doe je om muziek te pauzeren en in een playlist te verspringen. Het volume verander je dan weer door te vegen. Wil je schakelen tussen noise-cancelling en de transparantiemodus, dan moet je wat ongemakkelijk langer knijpen. Vergeleken met de Galaxy Buds3 Pro, die ook zo’n knijpfunctie hebben, werkt het hier wel beter.
Op veel oortjes in de duurdere klasse is een optie aanwezig om automatisch naar transparantiemodus te springen als je begint te praten. Die zit niet op deze Huawei oortjes.
Geluidskwaliteit van de FreeBuds Pro 4: getuned door experts
Volgens Huawei zijn de geluidsmodi ‘Gebalanceerd’ en ‘Klassiek’ door muziekprofessionals bepaald. De oude samenwerking met Frans luxe-audiomerk Devialet lijkt voorbij. Of het waar is of niet, de Gebalanceerd instelling biedt inderdaad een heel goede, neutrale afregeling. De standaardmodus is wat donker/dof, maar dit is wat mij betreft heel sterk.
De bassen die de FreeBuds Pro 4 neerzet zijn indrukwekkend door hun diepte en zuiverheid, terwijl de fijne details heel goed gepositioneerd worden. Leonard Cohens ‘Nevermind’, dat de intro vormt voor True Detective season 2, komt hierdoor heel meeslepend binnen. Ook tijdens het kijken zijn er verschillende momenten dat geluidseffecten (zoals een deur die off-screen sluit) ver naar links of rechts weerklinken. De prachtige muziek van Abel Selaocoe op ‘Hymns of Bantu’ weerklinkt met een vederlichte toets, met overtuigende diepte en natuurlijkheid.
De gecomprimeerde klank die je vaak bij draadloze oortjes hebt en die klassiekere muziek minder interessant maakt, ontbreekt hier volledig. Muziekliefhebbers zullen de FreeBuds Pro 4 op prijs stellen, filmfanaten en gamers wensen misschien meer ruimtelijke audio. Al heb je ook voor deze zaken een paar geslaagde presets.
Noise-cancelling van de FreeBuds Pro 4: de Ultra-stand doet het goed
De noise-cancelling op de FreeBuds Pro 4 kent vier standen (naast ‘uit’): dynamisch, cosy, general en ultra. Je kunt deze enkel in een submenu veranderen, niet via de knijpbediening. Spijtig, want er is een zeker verschil tussen de vier NC-standen, met name tussen Dynamic/Ultra en Cosy/General. Die laatste twee grijpen veel zachter in. Je hoort nog aardig wat lawaai, maar lage herrie wordt afgevlakt. Misschien nog wel een goede optie voor op een concert in een zaal met slechte akoestiek…
De Ultra-stand is zeer effectief. Bijna al het storende lawaai bij onze synthetische test wordt hiermee geëlimineerd. Het is nog net niet op Sony-niveau, maar het zit in de juiste richting. Opvallend is wel dat bij een vaste geluidsbron een felle hoofdbeweging een merkbare aanpassing van de NC uitlokt. Soms was dat irritant, het leek dan alsof even een van de oren verstopt was. Dat klinkt misschien erger dan het echt was, maar het is wel merkbaar. In een trein of vliegtuig zal het lawaai ook eerder rondom je zijn, niet uit een specifiek punt komen.
Kampioen voor het bellen
Als je thuis belt, dan krijgt je gesprekspartner een heldere, ietwat kunstmatige stem te horen. Hoe de FreeBuds Pro 4 presteert als er veel lawaai of wind rondom je is, is ronduit indrukwekkend. Je hoort heel even een algoritme ingrijpen, maar na pakweg een seconde krijg je een volle stem te horen, zonder een spoor van omgevingslawaai. Wellicht het indrukwekkendste resultaat op dit gebied tot nu toe! Dat maakt de Huawei’s meteen een aanrader als je iemand bent die heel de dag met de oortjes in loopt te bellen.
Conclusie
De FreeBuds Pro 4 zijn geslaagde oordoppen die uitblinken op het vlak van spraak- en geluidskwaliteit. Het kunnen wegdrukken van herrie als je belt is echt indrukwekkend. Meestal maken claims over een driver die net weer groter is, weinig indruk. Groot is niet altijd beter. Bij deze Huawei-oortjes levert het wel degelijk diepere bassen op en een goede scheiding van het laag en midden/hoog. Muziek wordt knap neergezet. De matige accuduur is het voornaamste kritiekpunt. Kan je daarmee leven, dan is er veel om de FreeBuds Pro 4 aan te bevelen. Dat de app installeren zo’n gedoe is op veel Android-telefoons, is wel een forse barrière. Met de iPhone heb je daar geen last van.
De uitstekende prestaties met bellen zijn reden om een award toe te kennen voor het innovatiewerk door Huawei. Als de opvolgers nu eens een uurtje of 7, 8 met noise-cancelling werken, wordt dat echt een aanrader zonder voorbehoud.
Huawei FreeBuds Pro 4
Huawei FreeBuds Pro 4 in een oogopslag | |
KLeuren | Zwart, wit, groen |
Afmetingen & Gewicht |
Per dopje: 29,1 x 21,8 x 23,7 mm, 5,8 g Laadcase: 6,6 x 2,5 x 4,7 cm, 47 g |
Drivers | 11 mm dynamische driver Planair diafragma driver Frequentiebereik: 14 Hz - 48 kHz |
ANC | Intelligente Dynamische ANC 2.0 (47 dB) 4 ANC modi |
Bediening | Touch |
Accu | 55 mAh / dopje 510 mAh - laadcase Speelduur met L2HC/LDAC: 6,5 uur (zonder ANC) 4,5 uur spelen (met ANC) Speelduur met AAC: 7 uur (zonder ANC) 5 uur (met ANC) Met case: 30 uur spelen (zonder ANC) 22 uur spelen (met ANC) Opladen (USB-C en Qi 2W) 1 uur laden voor laadcase 40 min. laden voor dopjes in case |
Verbinding | Bluetooth 5.2 Codecs: L2HC / LDAC / AAC / SBC |
Waterdicht | IP54 stof- en spatwaterdicht |
Adviesprijs | € 199,99 |