Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Samsung Galaxy Buds3 Pro review: fraai geluid en heel veel functies voor een scherpe prijs

De Samsung Galaxy Buds3 Pro kwamen later dan gepland op de markt en zijn geheel iets anders dan hun voorgangers, de Galaxy Buds2 Pro.
De Samsung Galaxy Buds3 Pro kwamen later dan gepland op de markt en zijn geheel iets anders dan hun voorgangers, de Galaxy Buds2 Pro.

Hoewel ze tegelijk aangekondigd werden, duikt de Samsung Galaxy Buds3 Pro veel later op dan de goedkopere Buds3. Dat was niet helemaal de bedoeling, kun je zo tussen de lijnen lezen. Blijkbaar was er een quality control-probleem dat voor vertraging zorgde. De uitgebreidere functies op de Buds3 Pro hebben daar vast mee te maken. Plus het verlangen van Samsung om de introductie van de draadloze oordoppen die het moeten opnemen tegen de Apple AirPods Pro 2 niet in mineur te doen verlopen.

Samsung Galaxy Buds3 Pro

De Samsung Buds3 Pro komt met een adviesprijs van 249 euro. Dat is iets minder is dan bij de grote concurrenten. Bovendien is Samsung het merk bij uitstek dat van acties en dynamische prijzen houdt. Als je dit enkele maanden van nu leest, is de kans groot dat het prijskaartje nog aangenamer is geworden. Waarschijnlijk hoef je daar niet lang op te wachten; ook als we nu rondkijken, zien we bij sommige retailers de Galaxy Buds3 Pro al voor 189 euro.

Galaxy Buds3 Pro: een ander design

De Buds 3 Pro mogen heel sterk lijken op de goedkopere Buds 3, qua specificaties en functies zijn het echt heel andere oortjes. Je spreekt hier ook niet om een lichte update ten opzichte van de uitstekende Galaxy Buds 2 Pro. Dat zijn oortjes met een geweldige prijs/kwaliteitverhouding, en die in elk geval op moment van schrijven nog goed verkrijgbaar zijn.

Het verschil met de Buds 3 en de Buds 2 Pro is al merkbaar aan het design. Waar de vorige generaties echt buds waren – kleine toestellen in je oor – kiest Samsung nu voor een ontwerp met staafje. Je moet er geen doekjes om winden: hierdoor lijken de Buds3 Pro op wat Apple produceert. Het staafje driehoekig maken, verandert daar weinig aan. 

Samsung Galaxy Buds3 Pro

Op vlak van waterbestendigheid en accuduur doen de Buds3 Pro het beter dan ooit, met een IP57-label (wat moet voldoen voor licht sporten). De accuduur imponeert minder: zes uur met NC ingeschakeld. Dat is verre van baanbrekend anno 2024. De WF-1000XM5 van Sony haalt acht uur met ruisonderdrukking.

De Buds 3 Pro zijn beschikbaar in zilver of in koelkastwit. Wellicht zal die laatste het populairste zijn, misschien wel omdat het subtieler overkomt. Maar net als bij de oortjes van Apple zie je ook op de witte Buds 3 Pro vuil relatief snel. Dat gaat op voor zowel de spierwitte dopjes als voor het doosje dat je argeloos in een stoffige binnenzak stopt. 

Bediening van de Galaxy Buds3 Pro: knijpen mag

De gelijkenis tussen de Buds3 en Buds3 Pro kent zijn grenzen. Ja, als de toestellen in hun doosje met het transparante deksel steken, zie je het verschil amper. Haal je ze eruit, dan is het duidelijer. Net als bij de Apple Airpods hebben de goedkopere oortjes van Samsung een design dat eerder los in het oor ligt. De duurdere Pro's zitten met dopjes in het oorkanaal. Alleen dat verschil zal qua comfort voor sommigen al de doorslag geven. Niet iedereen houdt van dopjes in het oor. Kan je daarmee leven, dan geeft het de Pro's wel een stabieler gevoel. Ook bij het lopen en roeien.

Samsung Galaxy Buds3 Pro

Wat Galaxy Bud3 oortjes delen, is de bediening op het staafje. Die werkt deels met touch (vegen op de rand het verst van het gelaat) en deels met knijpen (de rand aan je gelaat). Die posities ervaarde ik toch als onhandig, vooral als je snel iets wilt doen terwijl je rondloopt. Het touchgedeelte werkte wel prima, in elk geval met een blote vinger. Het knijpen? Net als bij voorgaande pogingen om via knijpcontrols te werken (zoals door Huawei) zijn er toch wat nadelen. Het voornaamste 'probleem' is dat je iets te veel kracht moet uitoefenen, waardoor het toestel weer losser in je oor komt te zitten.

Is twee beter dan één?

De Buds3 Pro zijn voorzien van een 2-wegs configuratie. In elk toestel zitten dus twee speakers én twee versterkers. Dat zie je niet vaak, tenminste niet bij (actieve) true wireless oortjes met eigen versterking. Bij passieve in-ears zijn meerdere drivers helemaal niet ongewoon. Er zijn zelfs modellen met achttien (18!) van die dingen - per oor. Meer is overigens niet per se beter; sommige fabrikanten (zoals Sennheiser) vinden één enkele speaker beter.

Bij TWS’en is het dus zeldzamer. Meerdere drivers en versterkers zijn complexer én zullen meer stroom verbruiken. Een tikje technisch: Samsung zegt dat de tweeter een planar magnetic-exemplaar is, wat je doorgaans eerder bij duurdere over-ear hoofdtelefoons terugziet. Het Koreaanse bedrijf heeft sinds de overname van de Harman-groep natuurlijk aardig wat audiokennis in huis gehaald. Samengevat: het wordt uitgespeeld als een pluspunt, maar eigenlijk is het gewoon een technische eigenschap.

Samsung Wearable-app bij de Galaxy Buds3 ProVeel features met wisselend nut

Samsung heeft z’n best gedaan om zoveel mogelijk functies aan de nieuwe Pro-oortjes te schenken. De Galaxy Buds3 Pro pakken daan ook echt uit met features waaraan je waarschijnlijk nooit gedacht heb. Niet alles komt echt noodzakelijk over, maar dat er een functie is dat de transparantiemodus inschakelt als een sirene weerklinkt kan waardevol zijn - mocht je ooit een land bezoeken waar tsunami’s of luchtalarmenen een ding zijn. Deze functie werkt ook als je begint te spreken, wat hopelijk vaker nuttig zal zijn. Sommige zaken lijken ons altijd nutteloos, zoals de verlichting op de oortjes.

Niet de belangrijkste feature, maar toch wel handig: als je een firmware-update moet installeren vertelt de app je exact hoelang het gaat duren. Het duurde bovendien nooit langer dan een minuut of drie.  Dat is allebei een verademing vergeleken met sommige draadloze oortjes. Bij zowel Sony als JBL duurde het in het verleden soms meer dan tien à vijftien minuten om nieuwe software te installeren. Geen eeuwigheid, maar vaak wel net heel lastig. Bijvoorbeeld als je tijdens het werken per ongeluk zo’n update initieert, terwijl je eigenlijk zo dadelijk een videomeeting moet doen.

Enkel met Samsung

Bij oortjes van smartphonefabrikanten zie je vaak dat ze extra’s bieden in combinatie met een smartphone van hetzelfde merk. Dat is ook bij de Galaxy Buds3 Pro het geval. Je kunt ze natuurlijk met alle Bluetooth-toestellen verbinden, zelfs iPhones. De Galaxy Buds-app (die ingebed is in de Galaxy Wearable app) heb je niet op iOS.

Een van de zaken die je mist op alle - en dus ook andere Android-telefoons - die niet van Samsung zijn, is de ondersteuning voor de SSC-codec. Deze codec is van Samsung zelf en biedt ondersteuning voor (lossy) hi-resaudio. Die Ultra High Quality Audio-modus is er wel enkel op recente Samsungs met One UI 6.1.1 of hoger. Op andere telefoons val je terug op SBC en AAC – een aptX-versie of LDAC, daar moet je niet op rekenen.

Ook 360 Audio met headtracking is enkel beschikbaar in combinatie met Samsung-telefoons. Wel op veel meer modellen, aangezien One UI 3.1 of hoger volstaat. Deze functie werkt trouwens ook met een heel aantal recente Samsung-tv’s, waaronder de Neo QLED 8K- en 4K-toestellen en de OLED-tv’s.

Galaxy AI

Samsung Wearable-app bij de Galaxy Buds3 ProGalaxy AI ontbreek uiteraard ook niet, aangezien het een speerpunt is in Samsungs marketing. Niet alle Galaxy AI-functies zijn even nuttig, maar een die echt aanspreekt is het realtime-vertalen. De Galaxy Buds3 Pro kunnen daarbij een rol spelen, door een spreker in een vreemde taal bijna simultaan in je oren vertaalt te laten weerklinken. Sinds heel recent is er ook ondersteuning voor Nederlands

Verwacht echter niet het niveau van een echte tolk. Als ik de functie losliet op een speech van Franse president Macron voor het V.N., dan kon ik met de vertaling in de oren wel de grote lijnen verstaan. Een accurate vertaling was het zeer zeker niet. Uiteraard betrof het relatief complexe materie om te verwerken, al was er ook wel minder omgevingsgeluid dan pakweg een gesprek in een restaurant. Bij een conversatie over wat er op het menu staat of de parkeergelegenheid bij een hotel is de vertaling wat trefzekerder, al is er toch wat meer intelligentie mogelijk.

Laat zich vlot tunen

In de Wearable-app vind je een uitgebreide equalizer. Standaard staat de Galaxy Buds3 Pro ingesteld op ‘In Balans’, wat inderdaad een betrekkelijk evenwichtige keuze is. Een goed evenwicht van frequenties is één ding, bij oortjes met meerdere drivers is het ook uitkijken of ze qua timing op elkaar zijn ingesteld. Dat lijkt het geval als we de driedimensionaliteit bij de duetten van Andrew Bird en Madison Cunningham horen. Het is een precies geluidsbeeld, met een neutralere tuning die juiste accenten legt. Wedden dat Samsung hier weer voor de wetenschappelijk bepaalde Harman-sound ging, dat bepaald is door grote groepen mensen te bevragen over wat ze het liefst horen?

De kwaliteit van het audiogedeelte blijkt ook als we spelen met de equalizer en de voorziene presets. De Basboost doet precies wat het belooft, met behoudt van zuivere bassen die niet overheersen of vervormen. Dat betekent dat ‘Zero Sum’ van The Smile z’n opzwepend ritmegevoel behoudt, iets dat vaak verdwijnt als de bassen niet zo afgemeten meer zijn. Kortom, als muziekweergever krijgt de Buds3 Pro een duim omhoog. Het is zeker beter dan de 'gewone' Buds 3.

Als je het kunt gebruiken, dan is de 360 Audio-functie bij video de moeite waard. Verbonden met een S24 Ultra gaf het de indruk geluid met lichte hand virtueel surround te maken. Bij de eerste Star Trek-film bleven dialogen natuurlijk klinken en waren piepende geluidseffecten op de brug van de Enterprise nooit té aanwezig, zaken die wel eens anders zijn bij andere Ruimtelijke Audio-functies. De headtracking werkt ook goed; het is zeker bij gebruik met een tv een stukje beleving extra. Bij muziek blijft 360 Audio toch een minder interessante functie. De track op Rachel Chinouriri’s ‘What A Devastation Turn of Events’ wer er een tikje fel en juist minder driedimensionaal door.

Spraakkwaliteit is goed in stillere omgevingen. Als het qua wind en herrie meevalt, kun je zeker een videocall of telefoongesprek voeren met een hoge graad van verstaanbaarheid. Zodra omgevingslawaai echter een bepaald punt overstijgt, wordt het plots heel lastig. In tegenstelling tot oortjes met Qualcomms cVc-technologie, lijkt er hier geen poging te worden gedaan om spraak van de herrie te scheiden. Goed voor thuis- en kantoorwerk dus, onderweg zoek je beter een stil plekje op.

Geen totale stilte: ruisonderdrukking van de Galaxy Buds3 Pro

In een huiselijke of kantooromgeving dempen de Galaxy Buds 3 Pro vrij efficiënt lichte herrie, zoals een stofzuiger. Stemmen en de geluiden van mensen die rondlopen blijven hoorbaar. Dat is niet per se een nadeel, maar als je totale stilte zoekt, dan zit je hier niet echt goed. Tegelijkertijd ervaarde ik ook een zeker kunstmatig drukgevoel van de noise-cancelling. Dat is een probleem waarbij het brein abuislijk meent dat er een drukverschil bestaat (zoals wanneer je plots stijgt of daalt). Sommige mensen hebben er vaak last van, maar zelf ervaar ik het bijna nooit. Gek dat het hier wel is. De noise-cancelling komt daarnaast minder sterk over als bij de Buds2 Pro, wat toch verrassend is.

Samsung Galaxy Buds3 Pro

Dat is niet het complete plaatje. De noise-cancelling van de Buds3 Pro is namelijk heel selectief, wat eigenlijk wel goed is. Op een vlucht van en naar een audioshow naar Polen wisten de Buds3 Pro zo het lawaai van het vliegtuig grotendeels te elimineren. De AirPods en de Sony's deden het nog beter, maar de rust was meer dan voldoende aanwezig om kritisch naar muziek te luisteren. Wel verrassend is dat de stem van de stewardess goed doorkwam, zelfs in de hoogste NC-stand.

Wat een enorme impact had op de effectiviteit van de ruisonderdrukking was een functie die best wel diep in de Wearable-app verstopt zit. 'Geluid naar wens aanpassen', te vinden bij Geluidskwaliteit en effecten, zet een algoritme in om de weergave aan te passen naargelang hoe los de pasvorm is. Van de beschrijving zou je denken dat de functie te maken heeft met geluidskwaliteit. Dat is niet zo: zelfs als de Buds3 Pro perfect zaten, leverde inschakelen van deze functie een betere afsluiting van omgevingsgeluid op.

Conclusie

Wat de Buds3 Pro echt redt is de relatief lage (markt)prijs. De adviesprijs is al niet heel hoog in vergelijking met de concurrenten, maar de prijs in de winkel is met wat korting helemaal scherp - gezien de muzikale prestaties en de geleverde audiokwaliteit. De Wearable-app zit ook prima in elkaar.

Op andere vlakken stellen deze oortjes toch teleur. De autonomie oftewel de accuduur is niets bijzonders. Samsung heeft weliswaar een enorme hoeveelheid functies in de oortjes gepropt, maar veel daarvan zijn overbodig. Is opnemas maken met 360°-audio echt iets waar iemand op te wachten zit, bijvoorbeeld? Gelukkig zitten die extra de prestaties niet in de weg. De noise-cancelling kán heel goed presteren, maar de selectieve goede prestaties maken deze oortjes op dit vlak niet tot een automatische aanbeveling.

De Samsung Buds3 Pro zijn vooral een aanrader als je een nieuwe Samsung-telefoon bezit. Dan profiteer je maximaal van de features en codec-ondersteuning. Ook met andere Android-telefoons is het geen slechte keuze, al mis je dan iets als hi-res audio. iPhone-eigenaars? Tja, die zullen toch wel voor AirPods kiezen - en gezien de afwezige ondersteuning door Samsung voor de Buds 3 Pro kan je ze moeilijk ongelijk geven. 

Naarmate de prijs verder daalt, zal het eenvoudiger worden de Buds 3 Pro aan te raden. Je krijgt simpelweg veel voor je geld, zeker als bezitter van een Samsung smartphone. Maar voor een nieuw topmodel hadden we toch meer verwacht op het gebied van ruisonderdrukking en accuduur. 

Goede Deal November 2024

Samsung Galaxy Buds3 Pro

Samsung Galaxy Buds 3 Pro in een oogopslag
Afmetingen
&
gewicht
Dopje:
1,81 x 1,98 x 3,32 cm, 5,4 g

Case:
5,9 x 4,9 x 2,4 cm, 46,5 g
Drivers 10,5 mm Dynamic 
6,1 mm Planar
Geluidskwaliteit 24-bit / 96 kHz Hi-Fi 
360 Audio met Direct Multi-Channel 
ANC ANC met 3 microfoons + Voice Pickup Unit
Ambient sound modus
Stemdetectie
Accu 53 mAh (dopje)
515 mAh (case)

6  / 26 uur speeltijd met ANC
7  / 30 uur speeltijd zonder ANC
4,5 / 20 uur spreektijd met ANC
5 / 22 uur spreektijd zonder ANC
Verbinding Bluetooth 5.4, Auto Switching
Codecs: Samsung Seamless Codec  (SSC), SSC UHQ, AAC, SBC
Sensoren Versnelling, Hall, Touch, Voice Pickup Unit
Waterdicht IP57
Adviesprijs € 249
Koop bij

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt