Value Pro
Review   |   Monitoren

iiyama ProLite XCB3494WQSN review: veelzijdig beeldscherm met sterke kanten voor werk en gaming

iiyama ProLite XCB3494WQSN review: veelzijdig beeldscherm met sterke kanten voor werk en gaming
De iiyama ProLite XCB3494WQSN is een monitor met twee gezichten. Hij heeft alles in huis voor een handige USB-C docking monitor, maar ook wat troeven om als gaming monitor dienst te doen.

De iiyama ProLite XCB3494WQSN is een ultrawide monitor met twee gezichten. Via de usb-c interface sluit je eenvoudig een kantoorlaptop aan met een enkele kabel. Daarmee verbind je niet alleen toetsenbord en muis, maar ook eventueel bedraad netwerk voor een stabiele verbinding. Ben je klaar met je werk, dan schakel je eenvoudig over naar een game setup. Dat kan ook een tweede pc of laptop zijn, met een krachtige videokaart en een tweede set randapparatuur voor een optimale game ervaring. Ook die sluit je rechtstreeks op de onlangs aangekondigde XCB3494WQSN aan. Het scherm moet vanaf medio mei te koop zijn, wij konden het alvast testen.

De adviesprijs is scherp: 499 euro. Ter vergelijking, de onlangs aangekondigde AOC CU34P2C kost 619 euro. Hoewel de basiseigenschappen vergelijkbaar zijn, is de maximale beeldsnelheid van dat model lager (100 in plaats van 120 Hz) en heeft het geen bedrade netwerkaansluiting. Het maakt ons extra nieuwsgierig hoe deze iiyama in de praktijk bevalt.

Uit de doos

iiyama levert de ProLite XCB3494WQSN met alle kabels die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Hdmi, displayport en usb-c kabels zitten alle in de doos. Uiteraard ook een voedingkabel - de voeding is ingebouwd, dus er slingert geen lelijke losse adapter rond. De enige kabel die je eventueel zelf moet regelen is een extra usb 3.0-kabel voor de verbinding met een tweede pc.

Sluit je die aan, dan kan je gebruik maken van de kvm-functionaliteit van het scherm. Met een toetscombinatie wissel je dan tussen de aangesloten pc’s. Handig als je bijvoorbeeld een laptop van de zaak hebt die is dichtgetimmerd door systeembeheer. Games installeren is sowieso geen goed idee op je werk-pc.

De iiyama ProLite XCB3494WQSN kan uitstekend dienst doen als scherm voor productief werk, waarbij je meerdere programma's gelijktijdig naast elkaar kan weergeven.

Installeren van de iiyama ProLite XCB3494WQSN

Installeren is verder een fluitje van een cent. De verticale drager is al door iiyama aan het scherm bevestigd, dus het enige wat je moet doen is de V-vormige horizontale voet erop monteren. Dat kan met de duimschroef die er al in zit, geen gereedschap nodig. Het scherm is in hoogte verstelbaar en kantelbaar op de voet, maar zwenken behoort niet tot de mogelijkheden.

Vastdraaien van de voet van de iiyama ProLite XCB3494WQSNVervolgens is het een kwestie van de kabels aansluiten. Voor een usb-c laptop kan je volstaan met de enkele usb-c kabel. Eventueel kan je een draadloze ontvanger voor muis en toetsenbord in een van de drie usb-a poorten prikken. Bedraad kan ook - er zijn drie van die poorten. Wij kozen voor een Logitech Unifying ontvanger voor regulier kantoortikwerk en een muis en toetsenbord van Mountain voor de game sessies.

Naast de usb-poorten tref je bij de aansluitingen hdmi 2.0, displayport 1.4 en, bijzonder, een rj45 netwerkpoort. Daarmee kan je verbinding maken met een bedraad netwerk, wat nuttig kan zijn voor een stabiele en/of veiliger verbinding.

De monitor detecteert automatisch via welke ingang een signaal binnenkomt, dus na het opstarten hoef je alleen in Windows nog even de weergave-instellingen aan te passen om het bureaublad uit te breiden naar het tweede scherm. Daarnaast is het handig de verversingsfrequentie direct goed in te stellen. Een ding om rekening mee te houden: de usb-c aansluiting kan óf video met hoge snelheid (100/120 Hz) transporteren, óf usb data (en dus ook netwerkverkeer). Wil je beide, dan kan je voor video beter hdmi of displayport gebruiken. Dit kunnen we iiyama niet aanrekenen, het is inherent aan de beperkingen van usb-c.

Aansluitingen van de iiyama ProLite XCB3494WQSN - er zitten er heel wat op, waaronder USB-C met 65 watt opladen, en een netwerkpoort.

Snelheid en HDR

Dat is namelijk een van de leuke eigenschappen van deze monitor: hij heeft een va-paneel met een hoge verversingssnelheid. De va-techniek zorgt voor goede zwartwaarden en daarmee een hoog contrast. De hoge snelheid resulteert in een soepele beeldweergave bij het gamen, maar ook bij het dagelijks gebruik is het prettig. Ook de muiscursor beweegt merkbaar soepeler over het scherm. Je merkt het ook bij zaken als vensters slepen, vergroten en verkleinen: het voelt allemaal prettiger aan. Vergelijk het met een moderne smartphone met een hoge schermsnelheid. Ben je er eenmaal aan gewend, dan voelt teruggaan naar ‘ouderwetse’ 60 Hz als een achteruitgang.

De monitor heeft een hdr-optie, maar op een wat aparte manier. Hij schakelt niet automatisch over naar hdr, wanneer je dat in Windows activeert. De implicatie lijkt dat hdr10 niet (goed) wordt ondersteund. Wel kan je het handmatig doen met een optie in het menu. Daarmee kan je dus ook feitelijk niet-hdr materiaal 'in hdr' weergeven. We zouden het niet aanraden, het doet de beeldkwaliteit geen goed. Je kan het eens proberen met een film of serie, of een game. Maar de beperkingen qua helderheid en kleurbereik betekenen dat de hdr-beelden hoe dan ook achterblijven bij een 'echte' hdr-monitor. 

iiyama ProLite XCB3494WQSN in gebruik als kantoorscherm

Bij het dagelijkse gebruik bevalt de iiyama ProLite XCB3494WQSN prima. Het heeft voldoende helderheid voor goed verlichte omgevingen. De piekhelderheid is niet bijzonder hoog, maar het contrast is wel uitstekend. Het beeld is trillingsvrij en kan wanneer het donker wordt redelijk dimmen. Wel zou dat van ons nog wel wat donkerder mogen, maar je wordt niet snel verblind in het duister. Vermoedelijk gaat de helderheid niet lager om de 'flikkervrije weergave' mogelijk te maken. 

Overdag in de weer met de iiyama ProLite XCB3494WQSN

Ook de bediening is goed. Er zit rechts achter het scherm een joystickje waarmee je het on-screen menu oproept. Dat is ook in het Nederlands beschikbaar. De menu-opties zijn duidelijk ingedeeld en overwegend goed te volgen, ook voor de leek. Veel van de opties zal je niet snel gebruiken. Power users missen vermoedelijk uitgebreidere kalibratiemogelijkheden, maar die moeten in een andere klasse shoppen. De bediening is vele malen beter dan de bekende onduidelijke knopjes die je vaak aantreft bij goedkopere beeldschermen.

Wat bij een ultrawide monitor altijd goed bevalt en dus ook bij dit scherm is de werkruimte. Met 3440x1440 pixels heb je flink meer ruimte dan op een standaard qhd-monitor. En dat formaat biedt al meer dan standaard full hd. Ben je daaraan gewend, dan is ultrawide pure luxe. Het paneel is gebogen, maar de kromming is niet storend. Dat is echter wel een persoonlijke kwestie - hou je niet van gebogen schermen, dan is deze iiyama wellicht niet de beste keuze voor jou. Op dit formaat vinden we het een meerwaarde hebben boven een volledig vlak scherm.

Ook voor toepassingen als videobewerking is een ultrawide als de iiyama ProLite XCB3494WQSN heel geschikt.

Gamen op de iiyama ProLite XCB3494WQSN

Deze monitor valt in de ProLite serie van iiyama. Wie bekend is met de indeling van het merk weet dan: dit is een scherm dat primair voor kantoorwerk is bedoeld. Door het gekozen paneel heeft het alleen ook heel aardige basiseigenschappen voor gaming.

Dat is om te beginnen de hoge verversingsfrequentie. Via hdmi is dat 100 Hz, via displayport en usb-c zelfs 120 Hz. Natuurlijk zijn er tegenwoordig nog veel hogere snelheden mogelijk. De instap voor gaming ligt eigenlijk momenteel zo rond de 165 Hz. Dat haalt dit scherm niet, maar als we heel eerlijk zijn: het verschil tussen 60 en 120 Hz is een heel stuk groter dan tussen 120 en 165 Hz.

De iiyama ProLite XCB3494WQSN kan tot 120 beelden per seconde weergeven, zoals hier te zien in de instellingen van Warframe.

We hebben de nodige uurtjes op de XCB3494WQSN gegamed, waaronder de snelle shooter Warframe. Die kenmerkt zich door felle kleuren en hoge contrasten, een uitdagend scenario voor een gaming monitor. Zeker een op basis van va-techniek, zoals dit model van iiyama. Toch levert het een alleszins speelbare ervaring op, met soepele beeldweergave en fraaie, verzadigde kleuren. Geheel vrij van ghosting is het niet, maar er is mee te leven. Dankzij adaptive sync hoef je niet bang te zijn voor screen tearing.

Overdrive artefacten bespeuren we hoe dan ook niet, een pluspunt. Het brede scherm laat het toe om in diverse games het field of view aan te passen. Je kijkt als het ware door een groothoeklens, en ziet dus meer dan bij een standaard kijkhoek. Dat kan een tactisch voordeel opleveren.

Voor een casual potje gamen is de XCB3494WQSN zonder meer toereikend. Veeleisende gamers zullen krachtiger hdr-weergave missen en ongetwijfeld nog snellere beelden wensen met (nog) minder ghosting. Voor action rgps en open world games kan je prima uit de voeten op dit scherm.

Na het werk een potje gamen op de iiyama ProLite XCB3494WQSN

Testresultaten

Uiteraard hebben we naast onze subjectieve gebruiksindruk de iiyama ProLite XCB3494WQSN ook getest. Daarvoor kijken we als altijd naar helderheid en contrast, kleurechtheid en responstijden.

De kleurweergave van de iiyama ProLite XCB3494WQSN is direct uit de doos al heel behoorlijk. In sRGB-modus is nog iets beter.We schreven het al, de helderheid van het scherm houdt niet over. We meten maximaal iets meer dan 350 nits. Ruim voldoende voor kantoorwerk, maar niet voor hdr-weergave. Aan de andere kant, meer dan iiyama zelf opgeeft. De zwartwaarde is aangenaam laag, dankzij de gebruikte techniek. Dat zorgt voor een goed contrast, al hebben we het wel eens beter gezien bij va-panelen. De helderheidsverdeling, oftewel de uniformiteit, is opvallend netjes. Dat is vaak een uitdaging voor dit soort brede monitoren, maar het is mooi gelijkmatig verlicht.

Kijken we naar de kleurweergave, dan valt allereerst op dat het scherm in de standaardmodus veel te koel van kleur is. Dat komt door de te hoge kleurtemperatuur. Prima voor kantoorwerk (maar niet nodig), maar het doet enige afbreuk aan hoe foto’s eruit komen te zien. Die worden wat blauwig. Jammer, want afgezien daarvan is de kleurafstelling opvallend goed. Het scherm kan nagenoeg de hele sRGB-kleurruimte tonen en zelfs een aardig deel van de P3-kleurruimte. Dat betekent dat de kleuren voldoende verzadigd zijn, in elk geval voor huis-tuin-en-keukengebruik.

Het lukt de iiyama ProLite XCB3494WQSN maar met mate om de voor 120 Hz vereiste responstijden te behalen.De responstijden ten slotte zijn redelijk. Op 100 Hz via hdmi is ruim 80 procent van de transities voldoende snel om de beeldsnelheid bij te houden. Op 120 Hz via displayport is dat iets meer dan 60 procent. Beide zijn met de overdrive in maximale stand, waarbij we nagenoeg geen overshoot meten. Dat komt overeen met onze observaties. Denkelijk doe je jezelf een groter plezier door op 100 Hz te gamen, dan op 120 Hz. Dan heb je het minste last van ghosting en nog altijd een heel soepele ervaring.

De iiyama ProLite XCB3494WQSN doet het beter op 100 Hz dan op 120 Hz.

Conclusie

Met de iiyama ProLite XCB3494WQSN levert de Japanse fabrikant een monitor af die van alle markten een beetje thuis is, maar waarbij de nadruk ligt op productief gebruik. Wat dat betreft is het goed dat het voor ProLite koos en niet voor G-Master. Met zijn rijke selectie aansluitingen, inclusief usb-c met oplaadmogelijkheid, is het een fijn scherm om als docking monitor te gebruiken met een laptop. Eén kabel aansluiten en gaan.

Mocht je thuis ook nog een game pc hebben met een stevige videokaart, dan valt er ook prima te gamen op de XCB3494WQSN. Verwacht geen prestaties als van een volbloed gaming monitor, maar zeker met 100 beelden per seconde is het best genieten op het brede, detail- en contrastrijke scherm. De 120 Hz optie zien we meer als een leuke extra, maar daarbij loop je wel tegen de grenzen aan van wat dit scherm vermag.

Bij dit alles moet je de prijs niet vergeten. De iiyama ProLite XCB3494WQSN heeft een adviesprijs van 499 euro en dat is eigenlijk spotgoedkoop, als je bedenkt wat dit scherm allemaal in huis heeft. Daarmee is het een absolute aanrader als je een veelzijdige monitor zoekt die je voor werk en gaming kunt gebruiken.

Uitstekend Mei 2022 Value

iiyama ProLite XCB3494WQSN

 

iiyama ProLite XCB3494WQSN in een oogopslag
Formaat

34 inch (86,4 cm) VA, 21:9
Zichtbaar oppervlak 79,7 x 33,4 cm

81 x 42,5-55,5 x 27,5 cm
8,7 kg

Resolutie 3440x1440 (UW QHD)
Aansluitingen DisplayPort 1.4
HDMI 2.0
USB-C (65 W PD)
USB-B 5 Gbit/s
3 x USB-A 5 Gbit/s
3,5 mm headset
RJ45 ethernet
voeding (intern)
Helderheid 300 nits
Contrast 3000:1
HDR Ja
Kleurweergave 99% sRGB
8-bits kleurdiepte
Ergonomie 13 cm hoogte verstelbaar
-3° ~ 20° kantelen
Portretstand
Bijzonderheden Freesync Premium
Black tuner
Blue light reducer
KVM switch
Flicker free
Testresultaten

Kleurdekking (gamut/volume)
98,6% / 115,6% sRGB
74,2% / 79,7% AdobeRGB
81,2% / 81,9% DCI-P3

Helderheid
Minimaal: 86,3 nits
Maximaal: 369 nits

Uniformiteit: goed

Standaardweergave (250 nits)
Gem. DeltaE 2
Max. DeltaE 3,86
Grijs DeltaE 0,64
Kleurtemperatuur 8187 K
Zwartwaarde 0,09 nits
Contrast 2778:1

sRGB (standaard 155,2 nits)
Gem. DeltaE 0,86
Max. DeltaE 1,79
Grijs DeltaE 0,84
Kleurtemperatuur 6266 K
Zwartwaarde 0,067 nits
Contrast 2330:1

DCI-P3 (250 nits)
Gem. DeltaE 2,32
Max. DeltaE 5,89
Grijs DeltaE 0,62
Kleurtemperatuur 8210 K
Zwartwaarde 0,089 nits
Contrast 2775:1

Responstijden 100 Hz (OD 5)
Gemiddeld: 5,67 ms G2G
Beste: 0,8 ms
Slechtste: 16,8 ms
Percentage < 10 ms: 86,7%

Responstijden 120 Hz (OD 5)
Gemiddeld: 8,56 ms G2G
Beste: 1 ms
Slechtste: 23,8 ms
Percentage < 8,33 ms: 63,3%

Prijs € 499