Nieuws   |   Desktop PC's

Intel viert tiende verjaardag van NUC met modulaire Raptor Canyon mini-PC

Intel viert tiende verjaardag van NUC met modulaire Raptor Canyon mini-PC
De Intel 'Raptor Canyon' NUC 13 Extreme Kit is een basis voor een extreem krachtige, extreem compacte (en extreem dure) desktop PC.

Desktop pc's worden elk jaar krachtiger, dankzij nieuwe processors en videokaarten. Op een ander vlak verandert er weinig: de vorm waarin die onderdelen zitten. Dat ligt aan de inmiddels ronduit bejaarde ATX form factor. Intel timmert al tien jaar aan de weg met NUC, maar ATX blijft moeilijk te vervangen. Misschien dat de nieuwe Intel NUC 13 Extreme Kit, codenaam Raptor Canyon, een pad naar de toekomst effent?

 

Wat is er mis met ATX?

ATX is de standaard die bepaalt hoe desktop pc's in elkaar steken. Hierin staat hoe een pc-voeding eruit moet zien en waar die aan moet voldoen, hoe groot een moederbord moet zijn en waar daarin de schroefgaten moeten zitten, enzovoorts. Hoewel Intel zelf aan de wieg stond van de ATX form factor, slaagt het bedrijf er niet echt in een opvolger in de markt te zetten. 

Dat is jammer, want ATX is zwaar verouderd, al werkt Intel de standaard regelmatig bij op belangrijke details, zoals vereisten voor pc voedingen. Toen ATX werd geïntroduceerd, hadden computers nog tal van aparte insteekkaarten voor allerlei toepassingen. Denk aan geluidskaarten, netwerkkaarten, opslag-controllers en dergelijke. Anno 2022 hebben veel computers helemaal geen insteekkaarten meer. Alle functionaliteit zit op het moederbord, of in de processor. Alleen gaming pc's hebben een aparte videokaart voor de broodnodige extra grafische power.

En zo zit de doorsnee ATX desktop pc vooral vol met lucht. Ze nemen daardoor onnodig veel ruimte in. Daar komt bij dat het interne ontwerp van ATX ook niet ideaal is voor een goede luchtdoorstroming. Idealiter gaat koele lucht zo recht mogelijk de kast in, langs de warme onderdelen, om er als warme lucht snel weer uitgeblazen te worden. De indeling van ATX is daar verre van optimaal voor.

In de loop der tijd heeft Intel de nodige alternatieven ontwikkeld, maar die werden nooit breed opgepakt in de markt. Een trom waar het bedrijf alweer tien jaar op slaat is de Next Unit of Computing. Heel compacte pc'tjes van ongeveer tien bij tien centimeter. Voor diverse toepassingen heel geslaagd, maar ook deze zijn niet echt een nieuwe standaard geworden.

Intel NUC 13 Extreme Kit: Raptor Canyon

Een reden dat NUC geen opvolger van ATX is geworden, is misschien wel dat Intel zelf eigenlijk te succesvol is met de kastjes. Concurrenten slagen er niet echt in om vergelijkbare producten voor een vergelijkbare prijs te maken. Daarnaast is NUC wel heel beperkt qua uitbreidingsmogelijkheden. Er is geen plek voor insteekkaarten en er is hooguit ruimte voor één of twee opslagapparaten. Plus, ze maken gebruik van relatief dure laptoponderdelen.  

Intel NUC 13 Extreme Kit detailDe Intel NUC 13 Extreme Kit is in die zin een flinke afwijking van de norm. Deze kit bevat namelijk twee onderdelen: een behuizing met voeding en ruimte voor een grote uitbreidingskaart (tot een 3-slots dikke videokaart), en een Intel NUC 13 Extreme Compute Element.

Dat onderdeel is een printplaat met daarop een processorvoet voor een standaard desktopprocessor (uiteraard geschikt voor de 13e generatie Intel Core). Verder zitten er slots op voor geheugen in laptopformaat, tot drie snelle ssd's en een hele zwik aansluitingen. Inclusief bedraad en draadloos netwerk, en natuurlijk Thunderbolt 4.

Het Intel NUC 13 Extreme Compute Element kan in z'n geheel in de Intel NUC 13 Extreme Kit geplaatst worden. Daarin maakt het verbinding met de videokaart. Op die manier kan je een zeer krachtige pc maken, mits je natuurlijk de vereiste processor, geheugen, ssd's en videokaart monteert. En dat in een kastje van 33,7 cm diep, 13 cm breed en 31,8 cm hoog. Vergeleken met een volledige ATX-behuizing is dat heel compact. Ook de vergelijking met een heel kleine mini-ITX behuizing met ruimte voor een aparte videokaart, zoals de SilverStone RV03, valt in het voordeel van Intel uit. Zeker omdat in de Raptor Canyon een 3-slots videokaart past. Daarmee hoef je bij mini-ITX niet aan te komen zetten.

Intel NUC 13 Extreme Compute Element

Weg naar de toekomst?

We kunnen ons voorstellen dat fabrikanten als Asus en MSI het concept zouden kunnen oppakken en uitbouwen. Potentieel is er veel te zeggen voor de integratie van de onderdelen die je vaak tegelijk vervangt (moederbord, processor, geheugen). Zo zou je eens in de zoveel tijd een nieuw 'Compute Element' kunnen aanschaffen, zonder je complete pc te vervangen.

Aan de andere kant blijkt uit de prijs wel dat het Compute Element veruit het duurste deel is van de Raptor Canyon kit. Daarnaast is het maar de vraag of Intel dit concept gaat vrijgeven aan potentiële concurrenten. Maar toch, het zou wel mooi zijn voor de toekomst van de desktop pc, een nieuwe form factor met een meer modulaire benadering.

Prijs en beschikbaarheid Intel Raptor Canyon NUC 13 Extreme Kit

Voor de combinatie van (potentiële) rekenkracht en compactheid moet je dus flink in de buidel tasten. Intel gaat hem leveren met een i5, i7 of i9 processor en de prijs loopt uiteen van 1179 tot 1549 dollar. Daar moet je dan dus nog geheugen, opslag en een videokaart bij optellen. Het losse Intel NUC 13 Extreme Compute Element gaat 760 tot 1100 dollar kosten, afhankelijk van de configuratie.

Vooralsnog zal dit moois alleen in China te koop zijn. De rest van de wereld moet 'in de loop van 2022, tot begin 2023' wachten. Er is dus nog even tijd om te sparen.

Bron: Intel