iRobot Roomba Combo 10 Max review: terug naar de tekentafel
![Het nieuwste aan de Roomba Combo 10 Max is het basisstation; de robotzuiger zelf lijkt wel erg veel op de Combo J9+ uit 2023.](https://cdn.xingosoftware.com/techfi/images/fetch/dpr_1,w_658,l_techfi/https%3A%2F%2Ftechfi.nl%2Fassets%2Fupload%2Fimg%2Fpublic%2Foriginal%2Firobot-roomba-combo-10-max-07.jpg)
Online kom je de Roomba Combo 10 Max tegen voor verschillende prijzen. De adviesprijs bedraagt officieel 1449 euro, maar verscheidene winkels bieden hem al aan voor bedragen tussen de 750 en 1000 euro. Heel vreemd is dat niet: deze dweilende robotstofzuiger werd al meer dan een half jaar geleden aangekondigd. Al die tijd hebben we bij TechFi gewacht op een recensie-exemplaar, dat eind december eindelijk arriveerde.
Roomba Combo 10 Max: weinig vernieuwing in de robotstofzuiger zelf
Vergeleken met de Roomba Combo J9+ (die ik testte voor een andere publicatie) is er bar weinig veranderd aan het nieuwe model. In elk geval als we naar de stofzuiger zelf kijken. Zo beschikt de Roomba Combo 10 Max wederom, of liever: nog steeds, over een robotarm die de dweillap van boven naar beneden beweegt om te gaan dweilen. Komt het apparaat een kleed of tapijt tegen, dan trekt de arm omhoog en parkeert die de lap bovenop. Daardoor weet je zeker dat vloerkleden en dergelijke nooit vochtig zullen worden tijdens de schoonmaakbeurten.
Het is een kenmerkend iRobot-ontwerp, maar wel één waar we best wat kritiek op hebben. Net zoals bij voorgaande dweilmodellen van het merk is dweilen op deze manier niet de meest effectieve methode. Het grootste deel van de concurrentie is inmiddels overgestapt op roterende of pulserende dweilpads (zoals bij Dreame en Ezviz; Eufy heeft weer een ander systeem) die sneller en grondiger werken. Net als het vorige model heeft de Roomba Combo 10 Max wel een modus waarin het vaker over vieze plekken heengaat. Daardoor verdwijnen een hoop vlekken alsnog, maar het proces neemt veel tijd in beslag. Ook blijven er strepen achter op de vloer.
Hoewel die robotarm dus slim oogt, lijkt het dweilsysteem van de Roomba Combo 10 Max verouderd. Daarbij helpt het niet dat de robotstofzuiger zelf eigenlijk identiek is aan die van de genoemde Combo J9+. De enige verschillen die ik heb opgemerkt opgemerkt zijn Enhanced Dirt Detection (waarbij het systeem de camera inzet om nog meer vuil te zien liggen) en de optie ‘alleen dweilen’ binnen de app. Beide zijn feitelijk software verbeteringen. Voor echte vernieuwing, in elk geval vergeleken met de voorganger, moet je kijken naar het basisstation van de Roomba Combo 10 Max. Dat heeft wel een flinke update gekregen, waar we verderop in deze recensie dieper op ingaan.
Vooruitlopend op de bevindingen, zijn we toch een beetje teleurgesteld in de Roomba Combo 10 Max. Positief is dat de vloer na een schoonmaakbeurt meestal vrij is van stof en andere viezigheden. Ook kan het apparaat goed overweg met lange (dieren)haren.
Daar staat tegenover dat naast het dweilen ook het stofzuigen langer duurt dan bij de concurrentie. Het apparaat produceert bovendien flink wat lawaai tijdens zijn werk. De combinatie van de robotachtige wieltjes en het harde zuigsysteem produceren zo veel lawaai, dat je liever niet thuis wil zijn wanneer de robot z’n werk doet. Door die twee zaken zit 'even snel stofzuigen voor de visite komt' er meestal niet in. De vergelijkbaar prijzige Dreame X50 Ultra is ook niet stil, maar maakt hoorbaar minder herrie – en presteert door de bank genomen ook beter.
Beperkt navigatiesysteem van de Roomba Combo 10 Max
Het blijft niet bij lawaai en traagheid. Het navigatiesysteem van de Roomba Combo 10 Max kan ook niet meekomen met de huidige stand van zaken in de markt. Het apparaat botst constant tegen meubilair, wat al snel voor de nodige frustratie zorgt. Daarbij heeft de Roomba Combo 10 Max het moeilijk met zwarte objecten. In mijn huis staat een klein stenen beeldje van een zwarte kat (dat ooit van oma was) op de vloer: daar ramt de stofzuiger achteloos tegenaan. Ook de zwarte bankpoten zijn niet veilig.
Andere robotstofzuigers remmen af zodra Japie in beeld komt, en rijden netjes om de poten heen. Het navigatiesysteem laat dus te wensen over, terwijl dat ooit een pluspunt was van Roomba'. Uiteindelijk komt de robot overal wel een keertje, maar het gaat letterlijk niet zonder slag of stoot. Het systeem leunt voor het navigeren op een enkele camera en wat sensoren. De concurrentie maakt ondertussen gebruik van nauwkeurige LiDAR-systemen. Het systeem van iRobot is wel goed in het herkennen van allerlei zaken (zoals stoelen, kabels, sokken en meer), die het indien nodig kan vermijden. Dáár botst het dus niet tegenaan, maar dat maakt het lompe gedrag rond niet-herkende objecten en meubilair eigenlijk vooral opvallender - en ergerlijker.
Dat gezegd hebbende kan de stofzuiger zich redelijk goed uit benarde situaties werken. In dit huis bestaan twee uitdagende situaties: een stoel naast een lamp met een grote, ronde voet en een spiegel met twee pootjes die net genoeg ruimte bieden voor de omtrek van de robotstofzuiger. Het duurt even en het vergt wat ge-heen-en-weer van het apparaat, maar uiteindelijk rijdt het zichzelf los. Heel even dachten we dat de spiegel om zou vallen, maar gelukkig bleef die staan. Het gaat, maar wederom niet zonder stoten.
Kleinere accu, minder onderdelen
Een opvallende stap terug ten opzichte van de Combo J9+ is dat de accu van de Combo 10 Max kleiner is. Om precies te zijn 4200 mAh versus 4460 mAh. Bovendien lijkt de accu sneller leeg te lopen, wat mogelijk iets te maken heeft met de gebruikte techniek (lithium-ijzer-fosfaat). Daardoor duurt schoonmaken nog langer. Met mijn bescheiden appartement is de Max bijna vier uur (!) bezig, terwijl de genoemde X50 Ultra met een uur klaar is.
Dat komt niet alleen doordat de Roomba Combo 10 Max veel langer doet over het uitvoeren van de taken, maar ook omdat het tussentijds moet opladen. Dat neemt maar liefst anderhalf uur in beslag. Maar ook 2,5 uur is te lang. Het huis is 57 vierkante meter groot: het zou simpelweg niet zo lang moeten of mogen duren. Bij stofzuigers van andere merken is dat dan ook niet het geval, terwijl die minder botsen en beter schoonmaken.
Tot slot is het schoonmaaksysteem verder identiek aan de j9+. Dat betekent dat twee rubberen borstels onderop samenwerken om haren en dergelijke de opvangbak in te werken, en dat er één zijborstel is. Die borstel kan niet opzij bewegen en zo bijvoorbeeld hoeken en plinten schoner krijgen. Dat kan bij andere robots in dit prijssegment wel. Concurrerende modellen hebben daarnaast een tweede zijborstel en soms ook extra borstels voor onderop, waarmee je gemakkelijker vastgelopen haren verwijdert. Dit zijn allerlei dingen waar de Max in tekortschiet, zeker in het licht van de prijs.
Het vernieuwde basisstation van de Roomba Combo 10 Max
Het voelt een beetje gek om zo negatief te klinken over een robotstofzuiger die pakweg een jaar geleden nog goed mee zou kunnen komen. Maar het is nu eenmaal zo dat deze markt razendsnel beweegt. iRobot loopt simpelweg achter de feiten aan. Dat gaat ook op voor het vernieuwde basisstation. Een groot nadeel van de Combo j9+ was dat die de dweillap niet voor je kon schoonmaken of zelfs drogen. Dat probleem pakt de fabrikant gelukkig aan met de Roomba Combo 10 Max, maar het gaat helaas wel op een typische iRobot-manier.
In het dock zit nu een antibacteriële, rubberen borstel die de dweil moet droogkrijgen. Alleen: dat werkt niet goed. Zelfs niet nadat het station vier uur bezig is (met een constant aanwezig, hoog piepsignaal) met het droogproces. Zelfs dagen nadat het systeem klaar is met schoonmaken en drogen, voelt de lap nog steeds nat aan (niet eens vochtig, maar echt nat). Gelukkig stinkt die niet, maar dit is echt vervelend. Want zo moeten we alsnog de dweil zelf wassen om te voorkomen dat die viezigheid door het huis heen trekt.
Maakt er een zooitje van
Het droogproces lijkt ook gebouwd te zijn op relieken uit het verleden. iRobot heeft zich vastgebeten in het verouderde ontwerp van de dweilarm, waardoor de ingenieurs iets moesten verzinnen dat daarop aansluit om de boel droog te krijgen. Nu moet de robot een paar keer over de rubberen borstel in het station rijden om iets gedaan te krijgen. Het lijkt erop dat die de lap probeert uit te wringen, maar handig is anders. Het levert een waterbende op (in en soms naast het station), omdat de robot in beweging is op het moment dat die de dweil probeert te drogen.
Daarnaast zijn we niet te spreken over de leegzuigkwaliteiten van het zogenoemde AutoWash Dock. Na een schoonmaakbeurt moet het de robotstofzuiger ontdoen van opgezogen stof en dergelijke, maar er blijft veel troep achter in de bak. Dat merkten we toen we de robot omdraaiden om iets te controleren; op dat moment viel de inhoud op de grond (zie de foto). Dat soort dingen mogen eigenlijk niet gebeuren bij een apparaat met een adviesprijs van 1449 euro. Concurrerende robots in dit prijssegment, en soms goedkoper, doen dit beter. Wat gaat er mis bij iRobot?
De app kan een opfrisbeurt gebruiken
Tot slot een korte blik op de app. Die mag al de nodige jaren een opfrisbeurt krijgen. Hoewel de app redelijk overzichtelijk is, voelt die gedateerd aan. Zo heeft de aangemaakte kaart een hoop strakke lijnen en hoeken, terwijl die niet altijd aansluiten op de werkelijkheid. Je kunt de robot daarnaast niet volgen of terugvinden op de kaart. Het is voorgekomen dat ik (op afstand) een melding kreeg dat de robot een taak staakte, maar vervolgens kon ik niet zien waar die was gestrand. Onhandig als je hem dan niet kunt vinden. Gelukkig stond hij in dit geval midden in de kamer, maar hij zal maar onder een bed verdwijnen.
Hoewel het handig is dat je favoriete schoonmaakinstellingen kunt opslaan, kleeft ook hier een nadeel aan. Je kunt de opties namelijk niet achteraf bijstellen. Op het moment dat je op de tegel tikt die een favoriete schoonmaakronde activeert, krijg je een foutmelding te zien. De afspeelknop, die de ronde start, werkt dan weer wel. Het zijn van die kleine dingen die al snel ergerlijk worden, wat de toch al niet geweldige ervaring een bittere nasmaak geeft. Je verwacht dit gewoon niet van de marktleider.
Elders biedt de app gelukkig wel genoeg zelf in te stellen mogelijkheden aan. Zo kun je zelf de kaart indelen en bepalen hoeveel zuigkracht en water de Max moet gebruiken. Ook kun je handmatig de vuile bak leegzuigen of de dweilpad wassen, als je dat nodig vindt. Daarnaast is het altijd fijn om te zien dat fabrikanten inzicht geven in de verschillende, vervangbare onderdelen. Zo kun je op tijd filters, borstels, stofzuigzakken en waterbakken vervangen wanneer nodig. Dat vinden we dan ook een basisbehoefte, zeker op dit hoge prijspunt.
Conclusie
Het moge duidelijk: iRobot moet terug naar de tekentafel. De Roomba Combo 10 Max is feitelijk een Combo j9+ met minder accucapaciteit en twee softwarematige vernieuwingen; het laadstation is beter, maar feitelijk corrigeert het vooral een grote omissie van de voorganger. Bovendien werkt het in de praktijk niet goed, zowel niet met legen van de opvangbak als met drogen van de dweil.
Zelfs voor de helft van de prijs zouden dit vervelende eigenschappen zijn. De fabrikant heeft duidelijk last van de wet van de remmende voorsprong, en is inmiddels links en rechts ingehaald door de concurrentie. Het bedrijf blijft vasthouden aan het zelf ontwikkelde dweilsysteem, maar doet daar zijn ingenieurs en klanten tekort mee. Het is prima als iRobot zich niet wil conformeren aan de concurrentie, maar vergelijkbaar geprijsde robotstofzuigers zijn krachtiger, werken langer op een acculading, dweilen én navigeren beter en bovenal: vereisen minder van de eigenaar. Je koopt juist een robotstofzuiger om er geen omkijken naar te hebben, maar dat is bij de Roomba Combo 10 Max juist waar het aan schort.
iRobot Roomba Combo 10 Max in een oogopslag | |
Afmetingen & Gewicht |
Robot 33,9 x 33,8 x 8,7 cm (LxBxH), 5 kg AutoWash Dock basisstation 40,1 x 51 x 44,6 (LxBxH), 10,45 kg |
Accu | 4200 mAh LFP (lithium-ijzerfosfaat) |
Reservoirs | Robot Stofbak: 313 ml Watertank robot: 210 ml Dock Schoonwatertank: 3 l Vuilwatertank: 2,5 l |
Doosinhoud | Roomba Combo 10 Max robot AutoWash dock Netsnoer Extra accessoires: 1x zeer efficiënt luchtfilter, 1x borsteltje voor randen en hoeken (zijborstel), 1x vuilafvoerzak, 1x microvezel dweilpad |
Adviesprijs | € 1499 |
Koop bij |