Review   |   Speakers

KEF LSX II review: een stap voorbij standaard streaming speakers

KEF LSX II review: een stap voorbij standaard streaming speakers
De KEF LSX II is een zeer veelzijdige stereo speakerset met uitgebreide ingebouwde streamingfuncties én een groot aantal aansluitmogelijkheden.

In de doos van de KEF LSX II vind je niet één, maar twee luidspekers. Meteen maak je zo kennis met een van de grote troeven van dit systeem: het is gemaakt om muziek in echte stereokwaliteit te verspreiden. Dat is wel belangrijk om weten als je deze KEF vergelijkt met een streaming speaker als de Sonos Five of Denon Home 350. Het prijsverschil daarmee lijkt op het eerste gezicht erg groot, maar de juiste vergelijking is dus om de LSX II tegenover een stereopaar van dergelijke speakers te plaatsen. Dat plaatst de vraagprijs van 1499 euro toch in een ander licht.

KEF LSX II: hip en hedendaags design

Waar Sonos, Denon en nog anderen vergelijkbare concepten aanbieden, is de LSX II allesbehalve een afkooksel van de marktleider. Je ziet dat deze speakers (of liever: dit muzieksysteem) uit een traditionelere hifi-hoek komen, al pronken ze wel met een design dat heel hedendaags en hip overkomt. Zo zijn ze naast in zwart ook verkrijgbaar in wit, blauw, rood en beige.

KEF LSX II

De LSX II is uitgerust met alle streamingopties die je kunt wensen, maar bezit ook aardig wat ingangen. Die uitgebreidere connectiviteit is ongebruikelijk bij speakers zoals deze. Je kunt hierdoor veel verbinden met de KEFs, waaronder je televisie, via hdmi-earc.

Klein formaat, toch een krachtige bas

De LSX II-speakers zijn behoorlijk klein. Elk toestel is niet veel groter dan een Sonos One, om maar een vergelijking te maken. Wie een bescheiden formaat gelijkstelt met magere bassen, zal opkijken als ze deze speakers voor het eerst horen. Ze komen sterk over, misschien wel omdat je het niet verwacht.

Hun kleine formaat maakt het makkelijk om deze speakers een plaats te geven. Wij konden ze bijvoorbeeld op een tv-meubel onder een grote tv aan de muur parkeren. Ze zijn niet erg diep, dus wellicht raak je ze ook kwijt op een boekenplank. Stel je voor, een boekenplankspeaker die effectief op een plank past.

KEF LSX II

De fabrikant voorziet daarnaast nog een aantal optionele accessoires voor andere opstellingen. Stands bijvoorbeeld, uiteraard in dezelfde kleuren beschikbaar als de speakers. Er is ook een stand voor op een bureau en een houder voor muurmontage.

Aansluiten van de KEF LSX II: draadloos of met de kabel

De twee LSX II-speakers verbinden draadloos met elkaar. Als je dat wenst, kun je wel een meegeleverde (ethernet)kabel tussen de twee leggen. Draadloos werkte bij ons prima. Gebruik je een kabel, dan wordt de audio wel in een hogere (hi-res) kwaliteit doorgestuurd van een speaker naar de andere.

Een van de twee LSX II-toestellen is de meester of dominante speaker. Op dit apparaat zitten alle ingangen, zoals de hdmi-poort. Als je er voor kiest om je tv hierop aan te sluiten, zal je wellicht wel een iets langere HDMI-kabel op de kop moeten tikken. Bij een televisie aan de muur is een exemplaar van 2,5 à 3 meter aan te raden, zeker als je netjes wil wegwerken.

KEF LSX II - aansluitingen

Typisch KEF

De speakers zelf zijn best mooi. Op designvlak is het 61 jaar oude KEF niet in het verleden blijven hangen, maar heeft het modern industrieel design omarmd. Dat maakt hun speakers vaak heuse blikvangers. Dat geldt ook voor de LSX II, met zijn afgeronde hoeken, hip Scandi-stofje aan de zijkanten en bollere voorkant met de centraal geplaatste, opvallende driver.

Ook dit is typisch KEF: het past een zogenaamde coaxiale driver toe, waarbij de tweeter in het midden van een woofer is gemonteerd. Het Britse merk heeft deze uitvinding verfijnt tot de UniQ-driver, met een opvallende waveguide over de tweeter die doet denken aan de binnenkant van een sinaasappel. KEF kiest er echt voor om hier de aandacht op te vestigen door dit onderdeel een contrasterende kleur te geven.

KEF LSX II

Dat contrast hangt samen met de gekozen kleur uit het genoemde palet. Bij de kobaltblauwe uitvoering is de driver in het goud uitgevoerd. Felrood, met zwarte accenten rond een glimmende rode speaker kan ook. De zwarte en witte uitvoeringen ogen wat rustiger, al is ook daar de tweeter in het goud uitgevoerd. Toch is het allemaal best stijlvol gedaan. Je kunt er over discussiëren, maar de mooiste LSX II zou wel eens de bruin-blauwe Soundwave Edition kunnen zijn.

Streaming in overvloed

De vele fysieke ingangen maken de LSX II veelzijdiger dan typische draadloze speakers. Dat wil echter niet zeggen dat streaming achterblijft. De kleine KEFs zijn op dat vlak goed uitgerust. Er is een eigen app (waarover verderop meer), maar ook genoeg alternatieven. Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth en DLNA-ondersteuning betekenen dat je altijd wel een manier vindt om muziek te streamen. Voor de audiofielen is er zelfs een Roon-etiket.

Zoals je aan de naam kan zien, zijn dit de tweede generatie LSX-speakers. Streaming en app-bediening zijn net de punten die in deze update grondig werden aangepakt, naast de toevoeging van hdmi-arc. Daarmee biedt de LSX II veel meer opties op dit vlak dan zijn voorganger. Die kan je wel vaak voor veel lagere prijzen oppikken.

De LSX II deelt overigens het onderliggende platform met de grotere LS50 Wireless II en de forse zuilen van de LS60 Wireless.

Bediening van de KEF LSX II met de KEF Connect app

Bij de vorige generatie moest je de LSX instellen en bedienen met één app en streamen met een ander. Onhandig, en gelukkig is dat nu anders. Je installeert gewoon de KEF Connect-app. Met zijn fraaie interface en kleine extra’s is het een app die aangenaam is om te gebruiken. Draaiend op een iPad Air detecteerde deze meteen de LSX II-speakers en presenteerde een stappenplan om ze met het WiFi-netwerk te verbinden. En te updaten, een proces dat wel bijna twintig minuten duurde.

Vanuit het Home-scherm van de app kun je de ingang selecteren op de speaker, maar ook snel naar een streamingdienst of favorieten podcast of internetradiostation springen. Die twee hoofdfuncties kun je ook uitgebreider bekijken via twee aparte schermen (Remote en Music). Die bereik je via iconen onderaan.

Een belangrijke reden om de app te installeren is de EQ Settings functie. Hier vind je instellingen om de weergave van de speakers aan de ruimte aan te passen. Je kunt daarbij kiezen voor eenvoudige instellingen of meer geavanceerde opties, naargelang je kennisniveau.

Grote soundstage met stemmen in het midden

Een van de dingen die de UniQ-driver sterk doet, is stemmen heel close en met veel body presenteren. Het maakt dat je makkelijk een connectie krijgt met de muziek en de vocalen. Het moet ook gezegd worden dat het stereobeeld dat de KEF's oproepen veel meer prikkelt dan het diffusere dat je uit een soundbar krijgt.

KEF LSX II - KEF Connect-app

Dat ervaarden we bijvoorbeeld met het nieuwe album van Anna B Savage, een Londense zangeres met een theatrale manier van zingen en een bijzondere stemkleur. Soms denk je naar Antony and the Johnsons luistert, ergens zwevend tussen een mannen- en een vrouwenstem. Dat is nu net niet het geval bij het mooie ‘Ghost’, een nummer die de KEF LSX II zeer geslaagd weergeeft. Het intimieme, warme karakter van Savage’s stem is er helemaal aanwezig. Ook bij het volgende nummer, ‘I Can Hear the Birds Now’, pakken haar vocalen. De LSX II brengen zelfs het continue glijden van haar vingers over de gitaarsnaren heel gedetailleerd, heel tastbaar.

KEF LSX II

Ook bij de fraaie Britse soul van Nathalie Duncan overtuigt de KEF LSX II met een geslaagde vocaalweergave. Dat de piano er net iets minder uitspringt, bederft de pret niet.

Een punt waarop deze speakers anders klinken dan pakweg de Sonos Five is de meer open weergave, zonder dat er meteen heel hoog detail te rapen valt. Het gefluit dat er even is bij ‘Silent Running’ van Gorillaz hangt bijvoorbeeld hoog in de kamer. De beat die dit nummer voortstuwt mag er ook wel zijn: het is heel aanwezig, zonder echt diep te duiken.

KEF LSX II: beter in kleinere kamers

De beperkingen van de LSX II zitten ook daar. Dankzij slimme processing weet KEF alles uit het kleine design te halen. Dat maakt indruk in een kleinere woonkamer, maar in een grotere ruimte moet je toch een aparte subwoofer overwegen als je echt diepe subbassen wil ervaren. Bovendien zal de toevoeging van zo’n sub de speakers zelf meer ontspannen en gedetailleerder doen klinken. Ze worden immers ontlast. Je kunt een subwoofer bekabeld aansluiten of draadloos via KEF’s KW1-accessoire.

KEF LSX II - KEF Connect-app - EQ Instellingen

Een soort tussenoplossing die nog wel een redelijk resultaat oplevert is in de app de basextensie op ‘extra’ te zetten. De duurdere en grotere LS50 Wireless II weet op vlak van bassen natuurlijk sterker te presteren. Om maar te zwijgen van de high-end LS60 Wireless – maar die kost dan ook vijf tot zes keer meer.

Soms beter dan een soundbar

Wellicht het meest onverwachte aan de LSX II is hoe deze speakers de meeste soundbars overtroeven op vlak van beeldvorming op een grotere schaal. Jij krijgt natuurlijk stereo te horen, niet surround. Dolby Atmos-effecten moet je niet verwachten. De speakers stralen echter wel breed uit en creëren daardoor en grotere soundstage dan een modale soundbar.

KEF LSX II

Zet je de KEF-speakers links en rechts van je tv, dan krijg je een grotere geluidsmuur waarin best wat beweging voorkomt. Omdat ze ook goed zijn met muziek, pakken ze ook muzikale soundtracks bij films geslaagd aan. De som van die zaken maakte de audio bij de eerste afleveringen van seizoen twee van ‘Carnival Row’ op Amazon cinematisch, hoewel we niet de volle Atmos-ervaring kregen die we wel op onze surroundopstelling meemaken.

Conclusie

De KEF LSX II zijn knappe speakers. Dat slaat niet alleen op de vormgeving, maar zeker ook op de geluidskwaliteit. Het is zijn echte hifi-luidsprekers, die uitgesproken anders klinken dan de typische draadloze speakers waar je misschien eerder aan denkt als je een streaming oplossing overweegt. Streamingopties bezit de KEF LSX II in overvloed, terwijl de KEF Connect app de opties biedt om de speakers te tunen. Voornaamste nadeel in vergelijking met de bekende streaming speakers is dat het prijskaartje duidelijk hoger is. Maar daar krijg je ook veel voor terug.

Het compacte formaat maakt de KEF LSX II heel handig en eenvoudig te plaatsen. De omvang ontlokt verbazing wanneer je hoort welke bassen er uitkomen. Tegelijkertijd ligt daar ook hun beperking. In een grote kamer en bij een hoger volume lopen ze tegen hun grenzen aan. Voor die situaties is er de LS50 Wireless II. In een flat of compactere woonruimte zijn de LSX II niet enkel mooie muziekmakers, maar ook een goedklinkend alternatief voor een soundbar. Mits je kunt leven zonder surround, dat wel. Ten slotte klinkt de LSX II ook heel goed op korte afstand. Die nearfield-prestaties maken deze speakers ook geschikt voor bureaugebruik. Een bijzonder veelzijdige set, kortom.

Uitstekend Maart 2023

KEF LSX II

KEF LSX II in een oogopslag
Kleur Carbon black, Mineral white, Cobalt blue, Lava red, Soundwave (beige)
Afmetingen 24 x 15,5 x 18 cm (per speaker)
Gewicht 7,2 kg (per set)
Driver Uni-Q driver array:
1,9 cm aluminium dome tweeter
11,5 cm magnesium/aluminium 
Frequentiebereik 49 - 47.000 Hz
Versterker
(per speaker)
2x klasse-D
Tweeter: 30W 
Woofer: 70W
Aansluitingen HDMI ARC
Toslink optisch digitaal
USB-C
3,5 mm analoog
RJ45 (netwerk)
RJ45 (speaker)
RCA subwoofer uitgang
Draadloos WiFi 5
AirPlay 2, Chromecast, Roon Ready, UPnP compatible
Bluetooth 4.2
Streaming Spotify via Spotify Connect
Tidal via Tidal Connect
Amazon Music
Qobuz
Deezer
QQMusic via Qplay
Internet radio
Podcast
Bron en weergave Bronkwaliteit:
Netwerk: tot 384 kHz/24-bit
Optisch: tot 96 kHz/24-bit
USB-C: tot 192 kHz/24-bit
HDMI: tot 1.411 Mbps PCM

Afspeelkwaliteit:
Draadloos: 48 kHz / 24-bit
Bedraad: 96 kHz / 24-bit
Ondersteunde
formaten
MQA, DSD, FLAC, WAV, AIFF, ALAC, AAC, WMA, MP3, M4A, LPCM, Ogg Vorbis
Adviesprijs € 1499
Koop

Bol.com

Coolblue