Met ULT speakers en een hoofdtelefoon gaat Sony de strijd aan met JBL
JBL heeft het afgelopen decennium een ongekend sterke positie in de 'personal audio' markt opgebouwd. Hoewel een oudere generatie het merk wellicht associeert met kwaliteitsluidsprekers en car audio, is het voor jongeren dé eerste keuze voor Bluetooth-speakers, (in-ear) hoofdtelefoons en partyspeakers. Onlangs vertelde JBL ons nog dat het een marktaandeel van meer dan 50% heeft in Bluetooth-speakers en meer dan 90% in partyspeakers. De naamloze nummer twee staat op zeer grote afstand. De positie is vergelijkbaar met die van Sony in de jaren '90 van de vorige eeuw. Die Japanse fabrikant is nu vastbesloten marktaandeel terug te winnen. Daarvoor zet het een nieuw merk in de markt: ULT. Met de Sony ULT Wear hoofdtelefoon, ULT Field 1 en ULT Field 7 Bluetooth-speakers en de ULT Tower 10 partyspeaker zet het daarvoor een eerste stap. Kenmerkend aan alle producten is een speciale ULT-knop. Wat die doet lees je hieronder.
Sony ULT: voor jongeren en voor liefhebbers van hiphop en dance
Zowel qua merknaam, marketinguitingen als qua klanksignatuur is ULT overduidelijk gericht op een jongere doelgroep. En dan wel specifiek fans van 'urban' muziekstijlen als rap, hiphop en drill rap, en EDM oftewel electronic dance music. Allemaal genres met een stevige beat en (kei)harde baslijnen. Bas- oftewel laagweergave is dan ook hét kenmerk van de nieuwe ULT productlijn. Direct uit de doos zijn ze al getuned voor stevige laagweergave, maar met behulp van de ULT-knop kan je als gebruiker nog een niveautje dieper gaan. Op sommige producten zelfs twee niveaus.
De eerste drop - om maar in het jongeren jargon te blijven - producten bestaat uit de ULT Wear hoofdtelefoon, de ULT Field 1 en de ULT Field 7 Bluetooth-speakers en de ULT Tower 10 partyspeaker. De eerste, derde en vierde uit dat lijstje bieden met hun ULT-knop twee 'extra bas' standen. Respectievelijk zijn dat deep bass en attack bass. De eerste moet met name een (nog) diepere bas laten horen, de tweede combineert dat met een meer 'punchy' bass die snelle baspulsen nog beter hoor- en voelbaar moet maken.
ULT Wear: een 1000XM4, maar dan anders
De hoofdtelefoon eerst. De Sony ULT Wear 1 lijkt in veel opzichten op de fameuze WH-1000XM4 noise-cancelling hoofdtelefoon voor frequente reizigers met een stevig budget. Hij heeft dezelfde vorm, dezelfde drivers en dezelfde processor voor actieve ruisonderdrukking. Verschillen zijn er ook. In plaats van aanraakbediening zitten er fysieke knoppen op. Ook zit er één microfoon minder in, waardoor de ruisonderdrukking mogelijk net van een wat lager (maar nog altijd uitstekend) niveau is. Bovenal is de tuning compleet anders. De WM-1000XM4 heeft van zichzelf een gebalanceerd, neutraal geluid - dat je desgewenst kan aanpassen naar een meer uitgesproken eigen voorkeur. De ULT Wear heeft uit de doos al een equalizer-stand met benadrukte bas. En dat is vóór je de ULT-knop één of twee keer indrukt.
De ULT Wear werkt echter wel met dezelfde Sony Headphones app, inclusief mogelijkheid de equalizer aan te passen. Een neutralere weergave moet dus ook mogelijk zijn. Daarnaast biedt de ULT Wear de voordelen van de 1000XM4, zoals adaptieve ruisonderdrukking, draagcomfort, een sensor die muziek start of pauzeert als je de hooftelefoon op- of afzet, een compact en opvouwbaar ontwerp (dat bij de WH-1000XM5 ontbrak) en een lange accuduur. Hij moet 30 uur kunnen spelen op een lading, en na 3 minuten laden moet je weer 1,5 uur verder kunnen. De koptelefoon ondersteunt uit de doos Bluetooth Multipoint voor het gelijktijdig verbinden met twee apparaten. De ULT Wear wordt iets goedkoper - qua adviesprijs - dan de WH-1000XM4.
ULT Field 1 en ULT Field 7: een kleine en een hele grote Bluetooth-speaker
De twee eerste ULT Bluetooth-speakers zijn een kleiner model en een heel groot exemplaar. Sony steekt niet zonder stoelen of banken dat de ULT Field 1 min of meer rechtstreeks tegenover de JBL Flip 6 wordt gepositioneerd. De ULT Field 7 moet de concurrentie aangaan met de Xtreme 4 en in zekere zin ook de Boombox. Qua formaat gaat hij meer richting Boombox, de prijs is eerder vergelijkbaar met die van de Xtreme 4.
De ULT Field 1 is de enige ULT speaker met maar één ULT stand: de 'attack bass' ontbreekt. Het formaat van het apparaat en de drivers maakt die stand simpelweg onmogelijk, zo begrepen we. Op een event eerder deze week konden we alle apparaten al eventjes beluisteren, maar dat was te kort om een oordeel uit te spreken. Dat de ULT Field 1 tot de nodige laagweergave in staat is, werd wel duidelijk. Het apparaat heeft hiervoor naast de twee ingebouwde drivers ook twee passieve radiatoren, aan de zijkanten. Het ontwerp is vergelijkbaar met dat van JBL: een cilinder met aan de beide uiteinden genoemde passieve radiatoren.
De ULT Field 1 is zo ontworpen dat hij tegen een stootje kan, en meer. Hij moet een val van 1,2 meter hoogte prima kunnen overleven, waarbij de rubberen randen aan de uiteinden zullen helpen. Ook is hij waterdicht (IP67) en zelfs bestand tegen zeewater - hij is ook roestbestendig, zo vernamen we. Dat is een wat uitgebreidere bescherming dan de concurrentie biedt, die doorgaans wel benadrukt dat de waterdichtheid beperkt is tot zoet water. De ULT Field 1 komt beschikbaar in zwart, wit, grijs met een groenzweem en oranje. De accuduur moet tot 12 uur bedragen (bij een kwart van het maximumvolume).
Dan de ULT Field 7, in veel opzichten de grote broer. Dit is een serieus grote (en zware, ruim 6 kilo) cilinder met eveneens twee grote passieve radiatoren aan de uiteinden. In het binnenwerk gaan echter naast twee tweeters ook twee full-range 'X-Pand' drivers schuil. Daarmee produceert deze speaker een nog veel imposantere laagweergave. Inderdaad, het soort bas dat je kan voelen - dat kunnen we in elk geval al beamen. Deze speaker is voorzien van verlichting aan de uiteinden en moet maar liefst 30 uur doorspelen op een acculading. Ook deze speaker is IP67-gecertificeerd en roestbestendig. Hij mag dus mee naar het strand.
Beide speakers bieden een 'Party Connect' modus, waarin je tot 100 exemplaren met elkaar kan verbinden om dezelfde muziek af te spelen. Een stereopaar optie is ook aanwezig. Beide configureer je in de Sony Music app.
ULT Tower 10: 29 kilo extreme basweergave
Het pièce de résistance van de nieuwe ULT-lijn is zonder meer de Sony ULT Tower 10. Deze gigantische partyspeaker zet Sony lijnrecht tegenover de PartyBox Ultimate van JBL. Het 1 meter 10 hoge apparaat weegt maar liefst 29 kilo, dus het is maar goed dat er twee flinke wielen onder zitten. Bovenop prijkt een aanraakgevoelig, spatwaterbestendig en RGB-verlicht bedieningspaneel. Eronder zitten vier tweeters (twee voor, twee achter, voor '360 graden geluid') en daar weer onder zit een enkele, reusachtige, woofer.
De ULT Tower 10 is bedoeld om feestjes op te luisteren met muziek, en dan feestjes met een paar honderd aanwezigen. Ook deze kan je desgewenst combineren tot 100 stuks met de Party Connect optie, al vergt dat wel een diepteinvestering en een locatie van stadiumformaat. Voor meer bescheiden momenten kan je de ULT Tower 10 ook via een optisch digitale kabel met je tv verbinden om actiefilms 'iets' meer impact te geven.
Aardig is dat deze speaker ook geschikt is voor karaoke, en dat Sony de daarvoor benodigde microfoon gewoon meelevert. Bij concurrent JBL moet je die apart aanschaffen. Desgewenst kan je twee microfoons aansluiten, maar slechts één kan je draadloos verbinden. De andere draadloze connectie is nodig voor je bron: alles werkt namelijk gewoon met Bluetooth. Maar goed, met een optionele bedrade tweede mic kan je de wijde omgeving van je duetten laten genieten.
Prijzen en beschikbaarheid Sony ULT
Alle Sony ULT producten zijn vanaf vandaag beschikbaar, in eerste instantie via MediaMarkt, Bol en Coolblue. De prijzen zijn, zoals je mag verwachten gezien de ambities, competitief. De ULT Wear moet 200 euro gaan kosten, de ULT Field 1 140 euro, de ULT Field 7 350 euro en de ULT Tower 10 1200 euro.