Review   |   E-readers

Kobo Elipsa 2E review: een grote verbetering op de eerste Elipsa

Kobo Elipsa 2E review: een grote verbetering op de eerste Elipsa
De Kobo Elipsa 2E is een sterk verbeterde versie van de Elipsa uit 2021

De Kobo Elipsa uit 2021 kwam eigenlijk iets te vroeg op de markt. De opbouw van documenten ging vrij traag, de stylus was zwaar en onhandig, en schrijven ging met een merkbare vertraging. De relatief snelle opvolging moet duiden op gemaakte stappen om deze tekortkomingen weg te werken - al hebben kopers van het eerste model daar natuurlijk weinig aan. Wellicht mede om die reden doet Kobo er nog een schepje bovenop qua functies, om de aanschaf van de premium Kobo Elipsa 2E e-reader aantrekkelijker te maken.

Kobo Elipsa 2E: lekker in de hand

Langzaamaan wordt elk nieuw apparaat van Kobo gemaakt uit 85% gerecycled plastic, in elk geval de buitenkant dan. De los verkrijgbare sleepcover (als je deze dichtklapt, gaat de Elipsa 2E automatisch in slaapstand) is zelfs van 97% gerecycled plastic gemaakt. Bij de Clara vond ik dit merkbaar, het apparaat voelde daardoor wat goedkoper aan. Bij de Elipsa 2E is het precies andersom, het reliëf achterop geeft een fijne grip en je ziet geen vingerafdrukken meer zoals bij de eerste Elipsa.

In landschap-modus ligt het gewicht wat meer onderin, alsof je een boek in je hand hebt. Leg je dat gewicht in de hand waar je niet mee schrijft, dan kun je met je schrijfhand nog prima aantekeningen maken als er geen tafel als ondergrond aanwezig is. De balans klopt, het gevoel klopt, de afwerking klopt, het beeldscherm klopt.

Kobo Elipsa 2E scherm: eInk Carta 1200

Dat brengt ons op het beeldscherm. Dat is hetzelfde als in de eerste Elipsa uit 2021. Voor een e-reader is dat een relatief groot scherm, gebaseerd op eInk Carta 1200. Het heeft een diameter van 10,3-inch. In combinatie met de resolutie van 1404 x 1872 pixels levert het een pixeldichtheid van 227 ppi op. Dat ligt wat onder de scherpte van kleinere e-readers met deze resolutie, maar het ziet er alsnog scherper uit dan je zou vermoeden.

Kobo Elipsa 2E als manga reader

Toch had ik voor een tweede versie een wat hogere resolutie verwacht met een pixeldichtheid van 300 (zoals de Kindle Scribe bijvoorbeeld levert). 10 inch is voor mij het ideale formaat voor het lezen van manga-strips, die in fysieke vorm vaak net iets te klein zijn voor mijn ogen. Ook een pdf-document is nog redelijk leesbaar op dit formaat.

Gelukkig kun je heel eenvoudig ‘pinch to zoom’ toepassen en met twee vingers snel inzoomen, aantekeningen maken en weer uitzoomen.

Stylus 2

Bij de eerste Elipsa introduceerde Kobo ook een Stylus van 39 euro. Deze is nu vervangen door de Stylus 2, met een aanmerkelijk hogere prijs van 69 euro.  Als je hem los moet aanschaffen, tenminste. Wel zo fijn dus dat deze bij de Elipsa 2E wordt meegeleverd en je die extra kosten niet hoeft te maken.

De eerste Stylus kreeg zijn voeding via een losse AAA-batterij. De Stylus 2 kan je opladen via een usb-c aansluiting aan de zijkant. Zodra je gaat laden zie je via een kleine led wanneer de stylus volledig is opgeladen. Deze verspringt dan van oranje naar wit.

De punt van de stylus is ook vervangen. Bij de eerste versie was er een stiftje, dat net zoals bij een Wacom tablet wat speling geeft. Bij de Stylus 2 is de punt meer vergelijkbaar met die van de stylus van Apple, het heeft iets weg van een potloodpunt. De dubbele knop aan de zijkant is vervangen voor een enkele knop en achterop de stylus is nu een wisgedeelte, net als het gumgedeelte op een potlood. Deze werkt ook precies hetzelfde als je aantekeningen hebt gemaakt en deze weer wil verwijderen. Alleen hoef je nu niet zo nauwkeurig te zijn. Als je de wisser over je laatste aantekening strijkt, wordt deze in zijn geheel verwijderd, eigenlijk dus meer een undo-functie.

Ik vind de Stylus lekker in de hand liggen (hij is ook niet helemaal rond) en het schrijfgevoel op het virtuele papier is lekker vlot en soepel. Ook wel fijn dat er ook hier een magneet is die ervoor zorgt dat je de stylus op de Elipsa kan plakken als je even niet hoeft te schrijven.

Notities maken op de Kobo Elipsa 2E

Die snelheid, of liever gezegd, het ontbreken van vertraging, is te danken aan de Elipsa 2E zelf. Deze reageert gewoon sneller en met de eerste stylus (die je er ook op kunt gebruiken) is hij dan ook even snel. Alleen die snelheid is de aanschaf van een 2E ten opzichte van de Elipsa uit 2021 al waard. De vertraging is daar vooral bij het tekenen erg merkbaar, waardoor je niet het idee hebt rechtstreeks op papier te werken. Bij de Elipsa 2E is dat wel het geval. Even snel krassen mag met grote vegen en je merkt het meteen. Maar ook de drukgevoeligheid is synchroon: druk je wat harder, dan wordt de lijn meteen wat dikker.

Kobo Elipsa 2E pen instellingen

Natuurlijk kun je in alle documenten aantekeningen maken, maar voor de notities is er een apart gedeelte in het menu. Naast Mijn Boeken zie je daar namelijk Mijn Notitieblokken. Als je daar een nieuw Notitieblok aanmaakt, kun je een basisversie aanmaken. Daarin kan je schrijven en tekenen zoals jij dat wilt. Dat kan op een witte achtergrond, maar er is ook een heel stel vooraf ingestelde achtergronden, van simpele lijntjes tot storyboard templates.

Kobo Elipsa 2E notitie sjablonen

Een uitgebreid notitieblok geeft je de mogelijkheid om je handschrift in drukletters om te zetten, diagrammen toe te voegen, wiskundige berekeningen te laten uitvoeren en secties toe te voegen. Hier heb je geen mogelijkheden qua achtergrond en zit je vast aan lijntjes (waarvan je de ruimte tussen de lijnen nog wel kan aanpassen). De handschriftherkenning is fantastisch: zelfs als ik mijn eigen handschrift niet meer kan lezen, heeft Kobo nergens problemen mee. En als er wel iets anders wordt geïnterpreteerd, streep je het woord door en schrijf je het opnieuw. Ik heb al een lange tijd niet meer met de hand geschreven; toetsenbord en spraak-naar-tekst gebruik ik dagelijks, maar deze manier van tekstverwerking ga ik zeker vaker gebruiken.

Pocket en Dropbox integratie op de Kobo Elipsa 2E

Als er iets is wat het gebruik van een Kobo e-reader uniek maakt, is het de integratie van deze twee diensten: Pocket en Dropbox. De eerste is een dienst waarbij je allerlei webartikelen kan opslaan om later te lezen. Er zijn meer van dit soort diensten als Instapaper en Evernote, ook hartstikke goed, maar Pocket is voorgeïnstalleerd op de Kobo e-readers. Je hoeft alleen maar in te loggen en al je artikelen worden gesynchroniseerd.

Kobo Elipsa 2E Pocket integratie

Hetzelfde geldt voor Dropbox, alleen heb je na het inloggen 1 map die wordt gesynchroniseerd: Rakuten Kobo, die je terugvindt in de Apps folder. Elk document wat je hierin plaatst, zie je terug op de Kobo e-reader en is rechtstreeks uit deze folder te openen, of het nou een docx, epub of pdf-bestand is. Wil je hier aantekeningen in maken, dan kan dat gewoon met de Stylus en worden deze gelijk in het bestand opgeslagen. Binnenkort schijnt Google Drive op een zelfde manier ondersteund te kunnen worden.

Browsen

Veel e-readers bieden een webbrowser, maar doorgaans meer als extraatje dan als echte functie. Op de meeste e-readers kan je dan ook niet lekker browsen. Dat zit niet alleen in de langzame schermopbouw. De weergave van een pagina heeft vaak meerdere plug-ins nodig, waardoor je niet weet of de webpagina goed wordt getoond. Naast het langzame, hortende scrollen is ook het typen op een virtueel toetsenbord op een e-reader geen pretje. Het reageert gewoon te traag.

Kobo Elipsa 2E browser

Ook op de Kobo Elipsa 2E is de webbrowser nog steeds een beta-functie. Met de genoemde gebruikelijke beperkingen in het achterhoofd, viel de ervaring op deze e-reader eigenlijk enorm mee. De website van TechFi werd redelijk snel opgebouwd, was goed leesbaar, scrollen voelde heel direct aan en zelfs het typen en zoeken in google verliep vlot. Ik zou haast zeggen: haal deze maar uit de beta!

Hardware verbeteringen

We hebben het vooral gehad over de ervaring met de Kobo Elipsa 2E, maar die heeft natuurlijk de hardware van het apparaat als grondslag. Daaraan is dan ook het nodige verbeterd. Nog niet genoemd hadden we de verlichting, die van bovenaf (langs de randen) op het e-ink scherm schijnt. Naast het standaard blauwe licht is er ook de Natuurlijk licht optie. Daarbij schijnt het schermlicht wat warmer (meer oranje).

Kobo Elipsa 2E verlichtingsinstellingen

Verder kan je met dit model via Bluetooth ook audioboeken afspelen. Het apparaat heeft echter geen ingebouwde luidspreker. De opslagruimte zou ook rap vol zijn als je er audioboeken op gaat zetten. Die is met 32 gigabyte gelijk aan die van de voorloper. Ook is deze e-reader niet waterdicht, belangrijk om rekening mee te houden voor als je hem naar het zwembad meeneemt.

Kobo zelf meldt er weinig over, maar onder de motorkap beschikt de Elipsa 2E over een vernieuwde architectuur in het Linux OS en een nieuwe, dual-core 2 GHz Mediatek RM53 processor. Die werkt op één kern 45% sneller, en dat is enorm merkbaar. Het levert een verschil als dag en nacht op met de Elipsa uit 2021. 

Conclusie

De Kobo Elipsa 2E heeft bijna alles wat je van een premium eReader mag verwachten. De afwerking is mooi en stijlvol. Daarbij is het prettig te weten dat hij voor een groot deel duurzaam gefabriceerd is met gerecycled plastic. De snellere processor zorgt voor een aanmerkelijk aangenamere ervaring, niet alleen bij lezen, maar zeker ook bij gebruik van de Stylus. De vernieuwde versie daarvan is een grote verbetering op de eerste versie. Je hebt nu echt een schrijfervaring die pen en papier benadert, zonder vertraging.

Heel prettig zijn de meerdere synchronisatie-opties voor bestanden. Het grote scherm met verlichting die prettig is voor de ogen blijft goed. Dat de resolutie iets hoger had gekund en we bij het zwembad wat moeten oppassen, nemen we op de koop toe.

Aanrader Juni 2023

Kobo Elipsa 2E

Kobo Elipsa 2E in een oogopslag
Afmetingen 19,3 x 22,7 x 0,75 cm
Gewicht 390 g
Scherm 10,3 inch (26,2 cm) eInk Carta 1200
Touchscreen
1404x1872 pixels (227 PPI)
Verlichting Voorgrondverlichting, ComfortLight Pro met instelbare helderheid en kleurtemperatuur
Aansluiting USB-C
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
Opslagruimte 32 GB
Ondersteunde
Bestands-
formaten
EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
Talen Engels, Frans, Frans (Canada), Duits, Spaans, Spaans (Mexico), Italiaans, Catalaans, Portugees, Portugees (Brazilië), Nederlands, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Turks, Japans, Traditioneel Chinees, Pools, Roemeens, Tsjechisch
Bijzonderheden Stylus, handschriftherkenning, audioboeken via Bluetooth
Adviesprijs € 399
Koop

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt