Review   |   Tablets

Lenovo Idea Tab Pro review: als je meer nodig hebt dan de Tab M11

De Lenovo Tab Pro (2025) is een groter dan de vergelijkbaar geprijsde instap iPad. Hij heeft ook meer (en uitbreidbare) opslag, en een meegeleverde stylus. Daarmee is het een interessante alternatief voor de 'standaard tablet', voor wie in het Google in plaats van het Apple ecosysteem vertoeft.
De Lenovo Tab Pro (2025) is een groter dan de vergelijkbaar geprijsde instap iPad. Hij heeft ook meer (en uitbreidbare) opslag, en een meegeleverde stylus. Daarmee is het een interessante alternatief voor de 'standaard tablet', voor wie in het Google in plaats van het Apple ecosysteem vertoeft.

Hoewel Lenovo elk jaar ook duurdere tablets uitbrengt, heeft het merk de afgelopen jaren met name waardering gekregen voor zijn betaalbare modellen. Ook de Lenovo Tab M11 van vorig jaar mocht weer op veel belangstelling rekenen. De markt voor Android tablets in hogere segementen is ook lastig. Toch blijft Lenovo het proberen. De Lenovo Idea Tab Pro (2025) is behoorlijk wat prijziger dan de instappers, maar nog altijd betaalbaar vergeleken met de écht luxe concurrenten. En, niet onbelangrijk, hij kost ongeveer hetzelfde als de instap iPad.

Lenovo Idea Tab Pro (2025): een krachtiger tablet

De Lenovo Idea Tab Pro heeft een adviesprijs van 369 euro. Daarvoor komt het met redelijke specificaties. Zoals een Dimensity 8300-processor van Mediatek, die behoorlijk wat in z’n mars moet hebben. Daarmee is het een beduidend krachtiger tablet dan de Tab M modellen van het merk. Het werkgeheugen is ook ruimer bedeeld, met 8 gigabyte. Verder krijg je er in de basisversie 128 GB aan opslagruimte bij en een styluspen. De Idea Tab Pro is er ook met een meegeleverde hoes, die versie kost 398 euro. Een variant met 256 GB opslag in plaats van 128 GB komt op 399 euro. Als je een toetsenbord wilt, moet je nog eens 100 euro uittrekken.

Lenovo Idea Tab Pro (2025)

In deze review maken we af en toe de vergelijking met de vergelijkbaar geprijsde Samsung Galaxy Tab S9 FE (uit oktober 2023) en de aanzienlijk goedkopere Lenovo Tab M11 (uit april 2024). Vergeleken met de Tab S9 FE biedt de Idea Tab Pro voor ongeveer dezelfde prijs (394 bij Samsung zelf, nog iets minder in de winkel) meer werkgeheugen en een aanzienlijk krachtiger processor.

Kijken we naar de Tab M11, dan heb je het natuurlijk over een geheel andere prijsklasse. Voor de meerprijs biedt de Idea Tab Pro een verdubbeling van het werkgeheugen en een chipset die, op papier, bijna drie keer beter is. Je betaalt daar wel meer dan het dubbele voor. Of dat het waard is, zal afhangen van wat je met de tablet wilt doen. Wil je die ook gebruiken om op te werken, dan is de extra kracht zeker nuttig.

Design en afwerking van de Lenovo Idea Tab Pro (2025): stevig en fraai

Met een gewicht van 620 gram is de Lenovo Idea Tab Pro niet de lichtste. Dat voel je ook wanneer je hem een tijdje vasthoudt. De versie die ik testte heeft een strakke, metaalgrijze afwerking en een duidelijk bevestigingspunt voor de meegeleverde stylus. Die klik je daar magnetisch vast. Helaas kun je deze accessoire zo niet opladen. Dat moet je handmatig doen, met een usb-c-lader. Het aluminium frame voelt verder hoogwaardig en stevig aan. Het apparaat geeft niet mee wanneer je het probeert te buigen. Tot slot zijn de relatief dikke schermranden prettig. Daardoor heb je meer dan genoeg ruimte voor je duimen, om hem stevig vast te houden.

Aan het ontwerp vallen drie andere dingen op. In de eerste plaats: er is geen hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. Die poort verdwijnt op steeds meer apparaten. Juist voor een tablet is het wel een handige om te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen erop spelen of video’s op bekijken. Dan hoef je het geluid zelf niet te horen. Je kunt natuurlijk een bluetooth-exemplaar gebruiken, maar niets is zo praktisch en betrouwbaar als een bedrade headset.

Verder is de Lenovo Idea Tab Pro voorzien van een IP52-certificaat. Het kan tegen waterdruppels en stof, maar is zeker niet volledig waterdicht. Ten slotte is er nu een snelle vingerafdrukscanner in de powerknop verwerkt.

Krachtige processor houdt het hoofd koel

De centrale krachtbron van de Lenovo Idea Tab Pro is zoals gezegd de MediaTek Dimensity 8300 chip. Deze laat zich het beste vergelijken met de Snapdragon 7+ Gen 3, een chip die zich kan meten met eerdere generaties van de Snapdragon 8. Daarmee is het - en dus ook die Dimensity 8300 - een zeer capabele processor. Dat merk je in het gebruik. Apps openen snel, multitasking is geen probleem en van enige hapering is geen sprake. De interface reageert snel en responsief, al bij al een heel prettige gebruikservaring.

Ik heb het systeem door de mangel gehaald met de cpu throttling test. Dat doe ik altijd om te zien of de prestaties constant blijven, of snel inzakken wanneer de processor opwarmt. Dat is hier zeker niet het geval, de Lenovo Idea Tab Pro staat z'n mannetje met hoge prestaties en bescheiden warmteontwikkeling. Die concentreert zich bovendien rondom het midden en de bovenkant van de tablet. Daar zit je niet met je handen wanneer je hem horizontaal vasthoudt, waardoor je er weinig van meekrijgt. Na een minuut of twintig kan de hitte wel naar je vingertoppen kruipen, maar al met al heb ik hier geen last van gehad.

Lenovo Idea Tab Pro (2025)

Omdat veel mensen tablets voor entertainmentdoeleinden gebruiken: de gamingprestaties van dit apparaat zijn goed. Je kunt hier bijvoorbeeld retrogames tot aan de zesde generatie spelcomputers op spelen, gemiddeld genomen in twee keer de oorspronkelijke resolutie. Daarnaast biedt de Google Play Store natuurlijk veel Android-titels aan. Marvel Snap draait als een zonnetje, terwijl bijvoorbeeld Grand Theft Auto: San Andreas zelfs in hogere resoluties soepel loopt. Je kunt dus meer dan prima gamen op de Lenovo Idea Tab Pro.

Qua geheugen biedt de Idea Tab Pro (2025) zoals gezegd 8 gigabyte aan werkgeheugen en 128 GB aan snelle vaste opslag. Die is bovendien uitbreidbaar met een microsd-geheugenkaartje, tot 1 terabyte. Aangezien de versie met 256 GB opslag maar drie tientjes meer kost, zouden we dat sterk adviseren. Weliswaar is een geheugenkaartje van 128 GB vermoedelijk goedkoper, de UFS 4.0 opslag is sneller. Bovendien houd je dan de optie van meer opslag later gewoon nog open.

Scherm- en geluidskwaliteit van de Lenovo Idea Tab Pro (2025)

Het scherm staat bij een tablet natuurlijk centraal. BIj de Idea Tab Pro is dat een heel net exemplaar op basis van ips-techniek. Het is 12,7 inch groot in de diagonaal (32,3 cm) en heeft een hoge resolutie van 2944 x 1840 pixels. Dat is beduidend hoger dan de Tab S9 FE (2304x1440) of de M11 (1920x1200). De pixeldichtheid komt op 273 pixels per inch, dat is vergelijkbaar met high-end tablets met veel hogere prijzen. Alleen hebben die tegenwoordig vaak een contrastrijker oled-scherm.

Los daarvan ogen de beelden bijzonder kleurrijk en gedetailleerd, en natuurlijk heel scherp. Zeker voor foto's is de Idea Tab Pro zeer geschikt, maar als je erop wilt werken heb je genoeg pixels om meerdere toepassingen naast elkaar te tonen. Hoewel er weinig valt aan te merken op de kleuren, kun je die eventueel naar eigen wens aanpassen binnen de instellingen.

Dat geldt ook voor de beeldsnelheid. Die is opvallend hoog. We begrijpen niet helemaal waarom, ook gezien de 'Pro'-aanduiding, maar deze tablet kan 144 beelden per seconde tonen. Dat is fors meer dan de andere twee genoemde modellen. Die gaan maximaal tot 90 Hz. Dat is voor het gros van de mobiele apps en games ruim voldoende. Gecombineerd met de relatief snelle processor zorgt het beeldscherm er in elk geval voor dat alles snel en moeiteloos werkt. Omdat 144 Hz iets meer van de accu vraagt dan 60 of 90 Hz, was het fijn geweest om uit meer mogelijkheden te kunnen kiezen. Maar het is 60 of 144 Hz, meer opties zijn er niet.

De maximale helderheid van 400 nits houdt niet over. Dat is het een-na-grootste minpunt van het scherm, het is niet genoeg om buiten van de tablet te genieten. Binnenshuis is het prima. Het grootste nadeel van het scherm is echter de weerspiegeling. Met een beetje licht om je heen kijk je al snel tegen je eigen gezicht aan. Een beter ontspiegelende laag had het scherm beduidend beter gemaakt. Er is ook een variant van de Idea Pad Pro (2025) met zo'n antispiegellaag, maar die kregen we helaas niet voor deze review. Zelfs met een kleine meerprijs zou die de voorkeur hebben.

Het scherm kan geen hdr-beelden tonen, maar voor een beetje bioscoopervaring is er wel Dolby Atmos. Dat levert de Idea Tab Pro (2025) bovendien over vier speakers, die door JBL afgesteld zijn. De weergave is helder en luid geluid, met in elk geval een idee van diepte met het juiste Atmos-materiaal. Je hoort de geluiden verspringen tussen speakers – maar verwacht er uiteraard niet al teveel van. Het is en blijft immers een dunne tablet. Daarmee is met name de basweergave ondermaats. Voor (zakelijke) gesprekken is het voldoende. Je kunt alles en iedereen goed verstaan en volgen, wat toch het belangrijkste lijkt voor een tablet die zich met 'Pro' tooit.

Android- en software-ervaring op de Lenovo Idea Tab Pro (2025)

Een vaste zwakte bij Lenovo tablets, die zwaarder weegt bij de Idea Tab Pro, is het softwarebeleid. Lenovo levert het al met een oudere Android versie, 14 in plaats van het courante 15. Daarbij krijgt de tablet slechts twee upgrades naar nieuwe versies, dus na Android 16 is het over met de pret. En voor beveiligingsupdates mag je op vier jaar rekenen, waarna de ondersteuning ophoudt.

Gezien de prijs is dat misschien begrijpelijk, maar zelfs twee Android upgrades meer zou betaalbare tablets een stuk waardevoller maken. Zeker nu zelfs zogenaamde middenklasse chipsets krachtig genoeg zijn om langer een soepele werking mogelijk te maken. Samsung levert voor de Tab S9 FE wél vier jaar aan upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Lenovo heeft andere, en naar onze mening niet de juiste, prioriteiten.

Waar Lenovo dan wel weer uitblinkt is in de strakke Android-ervaring die het biedt. Afgezien van wat extra geïnstalleerde apps (zoals Opera, de Google-apps en een notitie-app), krijg je een redelijk 'pure' Android-versie, zonder extra toeters en bellen - of een complete set dubbele apps. Ook zeer de moeite waard zijn de multitaskingmogelijkheden van Lenovo. Zo kun je twee of drie apps naast elkaar draaien, en zelfs een vierde in een apart venster erboven laten zweven. Ook kun je gewoon meerdere apps in zwevende vensters openen. Dit werkt allemaal heel simpel met een druk op de knop bovenin het scherm. Juist met een krachtiger tablet als deze is dat handig.

Smart Connect en AI-opties

De Freestyle-app, die ik al zeer kon waarderen bij de Tab M11, keert terug als Smart Connect. Dit vormt een soort brug tussen je telefoon en computer, waarmee je notificaties, bestanden en apps kunt synchroniseren. In de basis werkt dit hetzelfde als Freestyle. Zo kan je je laptop en tablet met één toetsenbord en muis aan te sturen; alles voelt mooi als een geheel. Toetsenbordaanslagen en muisbewegingen komen lekker snel binnen, waardoor je de tablet prima als tweede scherm gebruikt.

Hoewel Lenovo de tablet als een soort AI-metgezel presenteert, biedt de tablet verrassend weinig kunstmatige intelligentie aan. Circle to Search en Google Gemini zijn aanwezig, naast andere trucjes in Google-toepassingen zals in Google Foto’s. De mogelijkheden zijn volledig optioneel, te negeren en zelfs uit te schakelen als je daar geen behoefte aan hebt.

Met Circle to Search kun je sneller naar informatie op het scherm zoeken. Je drukt dan de smalle balk aan de onderkant van het display in, tekent een cirkel om een object en begint direct een zoekopdracht. Handig voor als je niet weet hoe iets heet, bijvoorbeeld. Gemini is de uitgebreidere en capabelere vervanger van de Google Assistent: een stemassistent die je oproept met ‘Hey Google’. Je kunt zoekopdrachten uitvoeren, dingen op je smartphone aanpassen, smarthomeproducten aansturen of teksten, afbeeldingen en meer genereren.

Gezien de processor is het niet vreemd dat we dit soort mogelijkheden tegenkomen. Voor deze prijs is het extra leuk: dit is één van de goedkoopste manieren om op een mobiel apparaat kennis te maken met de recente Google AI-producten. Lenovo heeft geen eigen AI-toepassingen, en dat is prima. Het past in het schone plaatje van Android en voorkomt dat je wordt opgezadeld met nutteloze opties.

Accu en WiFi van de Lenovo Idea Tab Pro (2025)

Met de accu van de Lenovo Idea Tab Pro (2025) is weinig mis. Met meer dan 10.000 mAh aan energievoorraad gaat de tablet lekker lang mee. Het is altijd lastig om in te schatten wat iemand doet met een tablet. Als je hem er zo nu en dan eens bij pakt voor een spelletje of een videogesprek, dan duurt het dagen voordat de accu leeg is. Gebruik je hem als werkpartner, dan is de kans groot dat je hem voor het einde van dag twee moet opladen.

Lenovo levert geen oplader in de doos, maar het systeem ondersteunt 45 watt-snelladen. Daarmee ben je binnen twee uur gereed voor meer mobiel werk of entertainment. Handig aan dit model is ook de optie voor omgekeerd opladen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een setje oordoppen van stroom te voorzien, wanneer je die via de usb-c-poort aansluit.

Lenovo Idea Tab Pro (2025)

Voor draadloze netwerkverbindingen heeft de Idea Tab Pro (2025) een snelle wifi-adapter aan boord, die WiFi 6E ondersteunt. In een snelle test met onze - WiFi 5 - Google router viel de snelheid niet echt mee, maar vermoedelijk is het tijd voor een router upgrade. Bovendien is het snel genoeg voor streaming; alleen als je een grote game gaat downloaden, duurt het met deze snelheid (ca. 100 Mbit/s) wel wat langer.

Acceptabele camerabeelden

We hebben voor de vorm wat kiekjes geschoten om een beeld te krijgen van de cameramodule van de Lenovo Idea Tab Pro (2025). Doorgaans zijn tabletcamera's niet de beste. Met de enkele dertien megapixelhoofdlens maak je acceptabele kiekjes. De kwaliteit zal niemand omver blazen. De kleuren ogen prettig en accuraat, helemaal met voldoende daglicht. Met de aanwezige hdr-modus kun je foto’s wat extra panache geven. Op onze foto’s kun je zien dat de beelden buiten beter ogen dan de beelden binnen, maar in alle gevallen kun je ze achteraf prima delen via sociale media.

De acht megapixelcamera voorop is goed voor de functie die deze heeft: videobellen. De beelden ogen zeer scherp en helder, en de dubbele microfoons pakken je stem daarnaast goed op. De persoon aan de andere kant van de lijn zal weinig te klagen hebben. We zeggen het er altijd bij: voor de camera’s haal je geen tablet in huis, maar ze moeten wel op niveau presteren. Dat doen beide exemplaren op de Lenovo Idea Tab Pro gelukkig.

Conclusie

Al bij al is de Lenovo Idea Tab Pro (2025) een prima tablet. Hij biedt een aanzienlijk betere ervaring dan de goedkopere Tab M11, maar ook dan de (al anderhalf jaar oude, maar vergelijkbaar geprijsde) Samsung Galaxy Tab S9 FE. Het beeldscherm is aanzienlijk beter en de speakers zijn dat ook. Ook is de pure Android-ervaring van de Lenovo naar mijn mening prettiger, al hangt dat ook af van wat je gewend bent. Bovendien krijg je er standaard een styluspen bij. Waar Samsung wel beter scoort is met het updatebeleid: vier jaar Android-upgrades is een stuk beter dan twee. 

Waar Lenovo zich ook positief onderscheidt is op het vlak van multitasking, pc-verbinding en accuduur. Daar komt bij dat de camera's in elk geval adequaat zijn, duidelijk beter dan die in de M11. Verbeterpunten zijn de maximale helderheid en vooral de weerspiegeling van het scherm. Dat geldt voor veel tablets, helaas. Ook is het jammer dat de stylus niet draadloos kan laden.

Op dit prijspunt vind je niet snel een betere Android-tablet. De OnePlus Pad 2 is zeker een capabele concurrent, maar die kost al gauw 150 tot 200 euro meer, en heeft zijn eigen nadelen.

De grootste concurrent voor deze tablet komt niet met Android, maar met iPadOS. De instap iPad heeft een vergelijkbare prijs, is aanzienlijk lichter, ook zeer snel en heeft een vergelijkbaar scherp scherm. Dat is weliswaar wat kleiner, maar ook duidelijk helderder. Je krijgt er geen stylus bij, en qua opslag moet je het met de helft van de Idea Tab Pro doen. Maar het aanbod aan tablet apps is bij Apple beduidend beter, en bij de iPad van 2022 kon je zeker rekenen op vijf jaar of meer aan ondersteuning. Dat is en blijft dan ook de uitdaging voor Android tablets die wat meer kosten: qua specificaties kunnen ze de strijd wel aan, maar qua ervaring heeft Apple gewoon een voorsprong die nog altijd niet overbrugd is.

Aan de andere kant heeft niet iedereen zin om zich op te sluiten in het prijzige Apple ecosysteem. Draait het hele gezin op Android, dan is een tablet met dat besturingssysteem een veel logischer keuze. Lenovo levert met de Idea Pad Pro dan een grotere tablet met uitstekende eigenschappen. Het is een aanrader voor wie een krachtiger alternatief zoekt voor de Tab M11 (of M10 Plus Gen 3). 

Aanrader Februari 2025

Lenovo Idea Pad Pro (2025)

Lenovo Idea Pad Pro (2025) in een oogopslag
Kleuren Luna Grey, Seafoam Green
Afmetingen 29,1 x 18,9 x 0,7 cm
Gewicht 620 g
Beeldscherm 12,7 inch (32,3 cm) IPS LCD
2944x1840 pixels (273 PPI)
1500:1 contrast
400 nits helderheid
96% DCI-P3 dekking
Speakers 4x 1W JBL speakers, Dolby Atmos
Camera's Achter: 13 MP, autofocus
Voor: 8 MP, fixed focus
Aansluitingen USB-C
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth 5.3
Accu 10.200 mAh Li-Po
11 uur YouTube streaming
45 watt snelladen (adapter niet inbegrepen)
Processor MediaTek Dimensity 8300
1x Cortex-A715 3,35 GHz
3x Cortex-A715 3,2 GHz
4x Cortex-A510 2,2 GHz
ARM Mali-G615 MC5 graphics
Geheugen 8 GB werkgeheugen
128 GB UFS 4.0 opslag
microSD-kaartlezer (tot 1 TB)
Besturingssysteem Android 14
2 jaar Android-upgrades
4 jaar beveiligingsupdates
Fabrikantinfo Productpagina Lenovo
Specificaties Lenovo
Adviesprijs € 369 (v.a.)
Koop bij

Bol.com

Coolblue