De Lenovo Legion Go balanceert tussen Switch en Steam Deck: een eerste indruk
Het is een al lang bestaand ideaal: wat als je je enorme verzameling pc games nu eens overal kon spelen, op een handzaam apparaat in plaats van een desktop of zware laptop? Diverse Chinese fabrikanten leveren hiervoor producten, maar de Steam Deck van Valve was de eerste die het ideaal enigszins waar kon maken. Asus volgde met de ROG Ally, al is de jury still out daarover. De reden: Windows 11. Ook de Lenovo Legion Go maakt gebruik van dat besturingssysteem, maar doet het ook net weer even anders dan de twee eerdere concurrenten. Tijdens IFA dit jaar kregen we de gelegenheid kort een eerste indruk op te doen.
Lenovo Legion Go: be like a Switch?
In de basis volgt de Lenovo Legion Go het concept dat we al kenden. Een touchscreen scherm, met aan weerszijden controllers. Maar, Lenovo pakt het toch wat anders aan. Om te beginnen is het scherm van deze handheld behoorlijk groter en scherper dan dat van de Steam Deck en ROG Ally. Dat is belangrijk, want Windows is niet fijn om te bedienen als zaken als menu-elementen en de cursor te klein worden. Dan grijp je al gauw naar een externe muis. En een vergrootglas. De extra pixels zijn nuttig voor nuances in kleurverlopen, ook als het scherm met behulp van schaling wordt aangestuurd. In de praktijk zal dat al gauw 200% zijn. Daarop stond het systeem ook tijdens onze korte hands-on ingesteld.
Een tweede belangrijk verschil met Steam Deck en Ally, is dat de controllers van de Lenovo Legion Go afneembaar zijn. Dat maakt het mogelijk te gamen, terwijl het apparaat zelf rust op een ingebouwde, uitklapbare steun. Daarmee komt de fabrikant ook deels tegemoet aan het bezwaar van het wat hogere gewicht. Wie lamme armen krijgt, kan het ding neerzetten. Al viel het ons nog wel mee, maar we hadden zoals gezegd niet heel veel tijd voor een indruk.
Aardig aan de benadering van Lenovo is, dat je de rechter controller ook verticaal kunt gebruiken als muis. Dat doe je door hem in een meegeleverde ring te zetten, en een knopje in te drukken. De twee erop aanwezige muistoetsen werken dan als linker- en rechtermuisknop. Je houdt het vast als een ergonomische, verticale muis. Dat is meteen ook wel een beperking, want voor gaming is die positie niet ideaal. We zien het nog wel zitten voor een turn-based strategy game als Civilization, maar voor een klikfestijn als Starcraft of een snelle shooter... dat lijkt uitdagender.
Bekende basis - inclusief bescheiden accu
Zoveel verschillen als er zijn, zijn er ook overeenkomsten met eerdere 'pc handheld consoles'. De processor komt van AMD (een Ryzen Z1 Extreme), er is 16 gigabyte ddr5 werkgeheugen en tot 1 terabyte ssd opslag. Een microsd-sleuf kan met kaartjes tot 2 TB overweg. De accu heeft iets meer capaciteit dan die van de Asus en Valve consoles, iets minder dan 50 wattuur. In combinatie met het relatief grote, veel pixels tellende beeldscherm is de werktijd op een volle accu vermoedelijk vergelijkbaar met die apparaten. Wel prettig is dat het apparaat kan snelladen: een half uur is goed voor 70% capaciteit.
De joysticks en knoppen van de controllers zijn min of meer geplaatst zoals bij de controllers van de Nintendo Switch en de ROG Ally. De sticks en triggers maken gebruik van Hall effect sensoren en moeten daardoor (bijna) immuun zijn voor stick drift. Iets wat bij de Switch Joy-Cons nadrukkelijk niet het geval is.
Op het vlak van aansluitingen heeft de Lenovo Legion Go twee keer usb-c met Thunderbolt 4 en een audio-aansluiting, naast genoemde microsd-sleuf. Daarmee is het apparaat potentieel in staat om met een externe videokaart te werken, of gewoon met een usb-c dock als basis voor een desktopsysteem te dienen.
Het besturingssysteem is zoals gezegd Windows 11. Lenovo heeft een eigen Legion applicatie, Legion Space geheten. Volgens een medewerker zal die ook dienen als uitwisselingsbasis voor controller/knopconfiguratie schema's voor diverse games. Zo moet een groeiend aantal games snel te spelen zijn op het apparaat.
Eerste indruk Lenovo Legion Go
Die knopconfiguratie werkte nog niet geweldig bij onze eerste indruk. Aanvankelijk reageerde het helemaal niet op de controllerknoppen in de demogame (Powerwash Simulator). Ook na het nodige aanpassen door een medewerker bleeft het niet heel soepel werken. De joysticks, het touchscreen en het touchpad deden het, de knoppen een stuk minder. Die voelden sowieso niet heel lekker aan, eerder als een aan/uitschakelaar dan als een controllerknop. Als ze überhaupt al reageerden. Vermoedelijk is dat laatste eerder een configuratieprobleem.
Ook de bevestiging van de controllers aan het apparaat overtuigde niet direct. Je moet een knopje indrukken en ze een klein stukje verschuiven, dan ontkoppelen ze. Vastzetten gaat ook vlot. Maar er zit veel speling in, en heel degelijk voelt het niet. Alsof je het met wat pech per ongeluk zou kunnen afbreken.
Het scherm van de Go is fraai. Het grotere formaat is wat ons betreft een voordeel, en de hoge pixeldichtheid zorgt ook bij aansturing met een lagere resolutie voor een aangenamer beeld. De kans dat je veel games daardwerkelijk met 144 beelden per seconde kan spelen is, gezien de aanwezige chip, klein. Hooguit oudere games. Hoe de speakers klonken konden we nog niet beoordelen, maar doorgaans zal je de Lenovo Legion Go gebruiken met een headset - of in combinatie met de Legion Glasses.
Prijs en beschikbaarheid Lenovo Legion Go
De Lenovo Legion Go gaat afgerond 800 euro kosten en moet in oktober 2023 op de markt komen.
Lenovo Legion Go in een oogopslag | |
Afmetingen & Gewicht |
Met controllers: 29,9 x 13,1 x 4,1 cm, 854 g Alleen basis: 21 x 13,1 x 2 cm, 640 g |
Beeldscherm | 8,8 inch (22,4 cm) IPS LCD Touchscreen QHD+ (2560x1600) 500 nits helderheid 97% DCI-P3 kleurbereik 144 Hz verversingssnelheid |
Audio | 2x 2W speakers Dual microfoon array |
Aansluitingen | 2x USB-C met Thunderbolt 4 3,5 mm audio microSD (tot 2 TB) |
Draadloos | WiFi 6E Bluetooth 5.2 |
Processor | AMD Ryzen Z1 Extreme |
Videokaart | (iGPU) AMD Radeon 700M, 5-25 watt TGP |
Geheugen | 16 GB LPDDR5x tot 1 TB PCI-e 4.0 NVMe M.2 SSD |
Bediening | Afneembare controllers ABXY knoppen, D-pad, L&R Hall effect analoge trekkers, L&R bumpers, View en Menu knoppen, Legion L&R menu knop, 6 programmeerbare grip knoppen, 2 analoge sticks, trackpad |
Adviesprijs | € 800 |
Beschikbaar | Oktober 2023 |