Review   |   Monitoren

Legion Glasses review: prima concept, maar te duur voor wat deze bril levert

De Lenovo Legion Glasses ogen als een uit de kluiten gewassen zonnebril, maar wel eentje waarmee je een groot formaat beeldscherm aan de binnenzijde projecteert.
De Lenovo Legion Glasses ogen als een uit de kluiten gewassen zonnebril, maar wel eentje waarmee je een groot formaat beeldscherm aan de binnenzijde projecteert.

Lenovo introduceerde de Legion Glasses samen met de Legion Go handheld pc. De twee lijken voor elkaar gemaakt, maar de bril werkt met elk apparaat dat het juiste (displayport) signaal over usb-c stuurt. We zagen al een eerste concept tijdens IFA in 2022, de versie die Lenovo vorig jaar toonde en introduceerde verschilt daar amper van. Een uit de kluiten gewassen bril, met aan een kant een usb-c kabel. Om de Glasses te proberen heb ik er een tijdje mee gegamed, maar ook gekeken of ermee te werken valt. Dat valt alleszins mee, maar helaas geldt dat niet voor de prijs.

Lenovo Legion Glasses: mini monitor

Hoewel je bij de Legion Glasses misschien denkt aan 3D of VR, is daar nadrukkelijk geen sprake van. De bril projecteert een vlak scherm voor je neus, alsof je naar een monitor kijkt. Daarvoor gebruikt het een stel micro-oled paneeltjes met een full hd-resolutie. Speciale lenzen zorgen ervoor dat het beeld recht en (min of meer) scherp is. De gebruikte techniek is dezelfde als in de Apple Vision Pro headset, maar met een (veel) kleiner aantal pixels. Het effect is min of meer alsof je van kleine afstand naar een 50-inch televisie kijkt, aldus de makers. Op groot formaat gamen (of werken), zonder daadwerkelijk een meter of meer aan scherm mee te torsen.

Lenovo levert de Legion Glasses met de nodige accessoires, die het apparaat ook geschikt voor brildragers moeten maken. Aangezien ik sinds een paar jaar brildrager af en (althans, tot de leesbril opdoemt), kan ik dat niet beoordelen. Maar met diverse neusbruggen en adapters lijk je met de meeste brillen wel uit de voeten te moeten kunnen. Afgezien daarvan komen de Glasses in een fraai foedraal, waarin je ze veilig kan opbergen. 

Lenovo Legion Go Glasses accessoires

De bril zelf is een redelijk fors uitgevallen exemplaar, maar een passant zal niet per se direct doorhebben dat het iets anders is dan een oversized zonnebril. De brede poten herbergen de nodige techniek, alsmede luidsprekers en bedieningsknoppen. De usb-c kabel aan de linkerkant verraadt dat dit een bril met meer in z'n mars is. Je kan 'm ermee aansluiten op elk apparaat dat displayport via usb-c kan aanleveren. Niet alleen de Lenovo Legion Go, maar ook de ROG Ally, Steam Deck (OLED) of een gaming laptop met deze aansluiting, zoals de HP Omen 17.

Draagcomfort en gebruiksgemak

Qua draagcomfort kan de Legion Glasses ermee door. Het zal per gebruiker verschillen; in mijn geval klemden de poten behoorlijk rond mijn hoofd, maar eenmaal op z'n plek wende dat ook wel. Voordeel is wel dat de bril goed blijft zitten, een onverwachte hoofdbeweging brengt 'm niet van z'n stuk. Het gewicht is bovendien prettig laag, terwijl de usb-kabel voldoende soepel is dat die (eenmaal goed weggeleid) niet in de weg zit.

De bediening is eenvoudig, althans qua knoppen op het apparaat. Links zitten twee knopjes om de helderheid te verhogen of te verlagen, rechts voor het volume. Die laatste leken alleen te werken met de bril op - in de hand bleef het volume hetzelfde. 

Voor gebruik met een pc of handheld console als de Legion Go (of de Steam Deck of ROG Ally bijvoorbeeld) is het handig de Go als secundair scherm aan te sluiten. Je kan ook kiezen voor dupliceren, maar niet elke toepassing zal daarmee akkoord gaan. In combinatie met een console heb je betrekkelijk weinig knoppen om te bedienen, dus daarmee kom je op de tast een heel eind. Sluit je de Legion Go aan op een laptop, dan kan je maar beter blind typen. In theorie kan je door de bril heen kijken, maar in de praktijk zie je heel weinig. Zeker in een normaal verlichte ruimte. Ben je eenmaal aan het gamen, dan maakt het minder uit - al is het eenvoudiger met een game die je met een paar toetsen bedient, dan een mmorpg met dertig verschillende toetscombo's. 

In de praktijk zat ik nogal eens onder de bril te turen naar het toetsenbord bij het invoeren van tekst, en dan heb ik toch al heel wat jaren een typediploma. Ook wanneer je wisselt tussen een gewoon scherm en de Glasses zou je willen dat je even met een toetsdruk door de bril heen kon kijken. Je kan met een lange druk op 'helderheid lager' (het knopje links het dichtste bij je hoofd) de bril even uitzetten, maar dan is het alsof je door een heel donkere zonnebril tuurt. Het kan dus even hannesen zijn om je game - of andere toepassing - gebruiksklaar te hebben, voor je met de Glasses op aan de slag kan.

Legion Glasses in gebruik

Voor games leveren de Legion Glasses een behoorlijk mooie ervaring op. Het beeld is bijna beeldvullend, alsof er een scherm voor je neus zweeft. Door het gebruik van oled is het contrast uitstekend, evenals de kleurweergave. De felle kleuren van Hades spetteren er vanaf. Ook de helderheid is ruimschoots voldoende. Je bent wel beperkt tot 60 beelden per seconde. Dat is voor een handheld geen echt bezwaar, die hebben toch niet genoeg rekenkracht om veel meer frames te leveren. In combinatie met een krachtiger apparaat zou het natuurlijk leuk zijn een soepeler beeld te hebben, maar 60 fps is te doen. 

Lenovo Legion Go Glasses

Omdat je vrijwel niets langs het geprojecteerde beeld ziet, went het vrij snel dat het beeld met je hoofd mee beweegt. Waar ik wel tegenaan liep, is dat de scherpte niet overhoudt. Full hd klinkt als heel wat, maar op het equivalent van 50 inch op neusafstand is het toch wat grofkorrelig. Je merkt het vooral bij kleinere elementen, zoals de instructies in Hades links bovenin het scherm. Het helpt niet dat de scherpte naar de randen toe wat afneemt. Er is aan te wennen, maar meer pixels zou toch fijn zijn.

Ik heb de Glasses ook gebruikt met wat andere toepassingen, zoals het schrijven van een deel van dit artikel, wat webbrowsing en social media. Voor dat laatste doeleinde zijn ze prima geschikt. Je kan de Glasses ook gebruiken in combinatie met een geschikte smartphone. Dat houdt in, een exemplaar met displayport signaal via usb-c, zoals recente Galaxy S-serie smartphones. Google doet er vooralsnog helaas niet aan bij de Pixel toestellen, maar een Motorola Edge Pro van de afgelopen paar jaar werkt weer wel. Zo kan je ook bijvoorbeeld Netflix of YouTube video's kijken, waarbij de wat lage resolutie eigenlijk geen probleem is. Ondertitels zijn prima te lezen. 

Voor desktopgebruik is de scherpte wel een beperking. De namen van toepassingen bij snelkoppelingen op het bureaublad zijn nog wel te ontcijferen, al wordt het lastig als ze aan de rand van het scherm staan. De kleine pictogrammen in de taakbalk rechtsonder worden wel heel fuzzy. Je ogen moeten hard werken met accommoderen om die te bedienen, wat op den duur gaat vermoeien. Een stuk tekstverwerken is te doen, maar het voelt toch een beetje grofkorrelig. 

Geluid: opvallend goed, maar niet perfect

De Legion Glasses hebben zoals geschreven ingebouwde speakers. Die zitten zo gepositioneerd, dat het geluid je oren prima bereikt. De weergave viel me erg mee, gezien de zeer beperkte omvang. Er is weinig ruimte voor drivers of een klankkast, dus de verwachtingen waren laag. Midden- en hoge tonen komen echter prima naar voren. Spraak en dialogen in games en video's zijn uitstekend te volgen. Zet je het volume te hoog, dan geldt dat ook wel voor je omgeving: er lekt dan aardig wat weg. Opletten dus in de publieke ruimte.

Wat de bril niet kan leveren, is enige mate van laagweergave. Middels signaalverwerking wordt er nog wel wat geprobeerd, maar echt laag kan je niet verwachten van een systeem als dit. Daarvoor is ofwel een betere afsluiting rond (of in) de oren nodig, ofwel een veel grotere driver. Voor een optimale ervaring is een afzonderlijke hoofdtelefoon (denkelijk beter in-ear dan over-ear) aan te raden. 

Conclusie

Voor gamen en video's kijken zijn de Lenovo Legion Glasses op zich prima geschikt. De scherpte laat soms te wensen over, maar het merendeel van de tijd is dat geen onoverkomelijk bezwaar. Voor andere toepassingen loop je daar sneller tegenaan. Het grootste gemis is eigenlijk de afwezigheid van een volledige transparantiemodus, waarmee je met een enkele druk op de knop door de bril heen kan kijken. Qua draagcomfort en constructie is het een prima ding, zij het niet de meest elegante bril ooit. Maar goed, er zit een hoop techniek in.

Wat de Legion Glasses opbreekt, is de prijs. Voor afgerond 500 euro kan je ook - bijna - een Meta Quest 3 kopen. Die heeft weliswaar geen oled, maar wel een veel hogere resolutie, een transparantiemodus en de mogelijkheid deze te gebruiken als extern beeldscherm én voor VR- en AR-toepassingen. Bovendien werkt dat apparaat zowel zelfstandig als in combinatie met een externe bron. Kostte de Legion Glasses pakweg 300 euro, dan zou het zeker het overwegen waard zijn. Voor op reis of gewoon om te gamen of een video te kijken zonder je omgeving te storen.

De huidige prijs is een significant percentage van een Legion Go handheld pc, en benadert die van de ROG Ally. Het instapmodel Steam Deck kost zelfs minder. Voor iets wat bedacht is als accessoire voor dat type apparaat is deze bril gewoon te duur, zeker met de beschreven beperkingen.

Lenovo Legion Glasses in een oogopslag
Afmetingen 15,5 x 7,9 x 5 cm (LxDxH)
Gewicht 96 g
Beeld 0,49 inch (1,25 cm) Micro-OLED
Full HD (1920x1080)
38° beeldhoek
Bediening 4 knoppen voor helderheid en volume
Sensoren Nabijheid, inertia (beweging), gyroscoop
Aansluiting USB-C met DisplayPort 1.2
Adviesprijs € 499
Koop bij

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt