Lenovo Legion Slim 7 Pro review: gaming laptop met gesplitste persoonlijkheid
Gaming laptops zijn per definitie een compromis, maar tegelijkertijd leveren ze betere prestaties dan ooit. Bovendien zijn onderdelen voor desktop pc's momenteel zo slecht verkrijgbaar, dat een kant-en-klaar systeem ook in draagbare vorm heel aantrekkelijk is. Tel daarbij op dat gaming laptops er tegenwoordig ook nog best leuk uit kunnen zien. Kortom, we kunnnen ons goed voorstellen dat je een machine als de Lenovo Legion Slim 7 Pro overweegt: het onderwerp van deze review.
De Lenovo Legion Slim 7 Pro is in meerdere uitvoeringen te koop. Die verschillen in bijvoorbeeld het gebruikte beeldscherm en de videokaart. Bij dit artikel vind je de specificaties van de versie die we testten. We kunnen alvast melden dat deze specifieke combinatie niet onze keuze zou zijn.
Lenovo Legion Slim 7 Pro: ingetogen ontwerp
Welke versie je ook koopt, je krijgt een apparaat van pakweg twee kilo, dat nergens dikker is dan 19 millimeter. Het 15,6-inch (39,6 cm) beeldscherm bepaalt grotendeels de afmetingen. In de breedte zijn die maar een paar millimeter groter dan van het scherm zelf, in de hoogte is hij wel fors dieper. Het design is kenmerkend voor de Lenovo gaming laptops. Daarbij is het scharnier van het scherm niet helemaal achterop geplaatst. Er steekt nog een smalle strook achter het scherm uit. Dat is slim, want daardoor kan de schermklep minder hoog blijven, en oogt de rand onder het scherm kleiner. Bovendien houdt het opengeklapte scherm zo je vingers weg van warmteafvoer.
Anders dan je misschien zou denken, gaat dit ontwerp niet ten koste van de ruimte voor touchpad en toetsenbord: beide zijn riant. Het touchpad is lekker glad en reageert prima. Het toetsenbord tikt prettig, met ruim voldoende travel en een goede aanslag. Bovendien heeft het aangenaam grote cursortoetsen. Dat is een van de weinige zaken waaraan deze laptop als gaming model te herkennen is. De meeste laptops hebben irritant kleine, half weggestopte cursortoetsen.
Afgezien daarvan is het design mooi ingetogen. Karakteristiek, maar zeker niet schreeuwerig. Je zou hem ook prima als een werk- of studielaptop kunnen gebruiken, want je ziet er niet aan af dat er bovengemiddeld veel rekenkracht onder de kap zit. Door het gebruikte materiaal, aluminium, voelt de Legion Slim 7 ook best luxe aan. Helaas is het wel erg gevoelig is voor vingerafdrukken, die je er maar moeilijk afgepoetst krijgt.
Geen hdmi of displayport (zonder dongle) op de Lenovo Legion Slim 7 Pro
Positief als we zijn over het design, is Lenovo bij de aansluitingen van de Legion Slim 7 Pro wat te veel doorgeslagen naar standje onopvallend zakelijk. Zo is er geen direct bruikbare video-uitgang. Lenovo levert een verloopje mee van usb-c naar hdmi en vga, vermoedelijk ingekocht bij de zakelijke afdeling van het bedrijf. Vga anno 2021, Lenovo? Voor een gaming laptop? Sowieso is een dongle gewoon niet handig. Erger: via usb-c zijn de mogelijkheden voor verbindingen met een hoge verversingssnelheid of kleurdiepte beperkt.
Verder zijn er best wat aansluitmogelijkheden: links een geheugenkaartlezer en een headset-aansluiting, rechts dus twee keer usb-c. Achterop zit nog twee keer usb-a en de voedingsaansluiting. Alle usb-poorten kunnen bovendien 10 gigabit aan. Allemaal mooi, maar we missen node een full-size hdmi en displayport. Achterop is daar ook best ruimte voor.
Vreemde schermkeuze voor een gaming laptop
De variant van de Legion Slim 7 Pro die we ontvingen, was voorzien van het topmodel beeldscherm dat Lenovo beschikbaar heeft voor dit model. Dat is een 4K ultra hd-scherm, met dus 3840x2160 pixels. Het heeft een enorm kleurbereik, een hoge helderheid en kan overweg met hdr- en dolby vision-beeld. Hartstikke mooi, als je films wilt kijken. Of foto's of video's wilt bewerken. Wil je gamen, dan heb je liever een full hd- of qhd-paneel met hoge verversingsfrequentie: 144 beelden per seconde, of meer. Volgens onze test is het paneel in ons testexemplaar van topkwaliteit, met nauwkeurige kleurweergave en inderdaad diepverzadigde kleuren - maar sneller dan 60 Hz wordt het niet.
Bovenin de dunne schermrand zit een webcam, die je met een fysiek schuifje kan afdekken. Lenovo was een van de eersten die daarin voorzag, nadat Edward Snowden (weet je nog) had duidelijk gemaakt dat geheime diensten kunnen meeloeren. Inmiddels zie je ze vaker, wij juichen het toe. Minder enthousiast zijn we over de webcam zelf, een tamelijk basaal 720p exemplaar, zonder Windows Hello gezichtsherkenning. In het coronatijdperk is dit toch net even een wat belangrijker onderdeel, dat dus ook meer kwaliteit moet bieden. Overigens heeft de laptop als alternatief voor camera-Hello wel een vingerafdruklezer, in de power-knop.
Lenovo Legion Slim 7 Pro: krachtig, maar vooral aan de adapter
In gebruik is de Lenovo Legion Slim 7 Pro een potent apparaat. Niet zo gek, gezien de AMD Ryzen 7 5800H processor met acht fysieke rekenkernen, gecombineerd met een Nvidia GeForce RTX 3060 videokaart met 6 GB eigen gddr6-geheugen. Daarmee kan je elke moderne game met enige mate van soepelheid spelen, al zal je niet altijd het onderste uit de kan kunnen halen. Zeker in de schermresolutie van ons testmodel wordt het dan wat heftig voor de videokaart. Heb je een game die geschikt is voor dlss 2.0 (Nvidia's AI schalingstechniek), dan kan je natuurlijk aanzienlijk betere prestaties verwachten.
We hebben de laptop met diverse games in de praktijk gebruikt en hadden weinig te klagen. Met een schuifje hier en een instellinkje daar zijn de framerates prima. Voor het idee hebben we 'm ook getest met gestandaardiseerde benchmarksoftware, PCMark10 en 3DMark. De uitkomsten vind je in de tabel bij dit artikel, maar ze zijn in lijn met wat je mag verwachten. Er zijn weinig taken waar deze laptop niet toe in staat is, afgaande op de testresultaten. De opslag is een wat oudere Samsung PM981a ssd, maar die presteert nog altijd heel behoorlijk.
Groot is die alleen niet. Hij heeft een capaciteit van slechts 512 gigabyte. Met moderne games zit dat zo vol. Wat dat betreft helpt het niet dat er bloatware op de laptop staat, waaronder een opdringerige probeerversie van een virusscanner. Het werkgeheugen is met 16 GB ook niet riant, al is het genoeg voor gaming. Voor creatieve toepassingen is het weer wat krap. Daar komt bij, dat het niet geweldig uitbreidbaar is: er is één al gevuld sim-slot, dus de volgende stap is 24 GB. Dat is ook direct het maximum.
Prestaties op accu
De prestaties nemen fors af als we niet testen aan de adapter, maar op de ingebouwde accu. De PCMark10 score zakt bijvoorbeeld pakweg 30% in, van 6491 punten naar 4107 punten. Kijken we naar de 3DMark Time Spy test, dan zien we dat de Legion Slim 7 Pro op accu hier zelfs 60% inlevert in de vergelijking met de prestaties op de adapter. Dat is niet uitzonderlijk voor gaming laptops, maar wel iets om rekening mee te houden. Als je mobiel gaat gamen, zal je de resolutie (nog verder) omlaag moeten draaien. Dan nog moet je rekening houden met minder beelden per seconde, en een minder vloeiende weergave.
Hoe lang je met die accu kan gamen, houdt ook niet over. We haalden tussen de 1 uur en 26 minuten, en de 1 uur en 47 minuten. Voor andere toepassingen heeft de Legion Slim 7 Pro een langere adem. Je kan pakweg 5,5 uur video kijken - toch een aardige filmmarathon. Een dag werken haal je ook, in de Office test kwamen we op 8,5 uur uit. Maar ja, daar koop je een apparaat als dit niet voor.
Tamelijk luidruchtig en warm
Het valt te verwachten: een processor van het kaliber Ryzen 5800H en een videokaart à la RTX 3060 in een laptop van 18 millimeter dik, dat kan alleen met de nodige koeling. Lenovo heeft daarvoor twee flinke ventilatoren ingebouwd, die het treffend ColdFront 2.0 noemt. Die houden zich netjes koest als je weinig meer doet dan wat sites bladeren, maar zwengel je een stevige game aan, dan gaan de ventilatoren mee. Met een toetscombinatie (Fn+Q) kan je dan nog schakelen tussen prestatiemodus, rustige modus en gebalanceerde modus, maar standaard zijn die fans gewoon flink hoorbaar. Dat komt mede door de relatief hoge frequentie die ze produceren, een beetje een gierend geluid.
Dankzij die koeling wordt de Legion Slim 7 Pro niet te warm. Bovendien loopt de warmte vooral op waar je 'm weinig aanraakt: direct onder het scherm. Het toetsenbord blijft koel, wat wel zo prettig is. De warmte moet wel ergens heen, en dat is deels aan de zijkanten. Toch heeft Lenovo dat best goed aangepakt, de laptop blaast alleen hoog achter naar buiten. Daardoor wordt je hand, die vermoedelijk links of rechts op een muis naast de laptop ligt, niet meteen gestoofd.
Conclusie
De Lenovo Legion 7 Slim Pro doet veel goed, maar het is lastig hem aan te raden. Zeker in deze uitvoering. Voor gamers is het 4K uhd-scherm volstrekt niet aantrekkelijk, want veel te langzaam. De beperkte mogelijkheden een externe monitor aan te sluiten om dat te omzeilen, zijn daarom extra pijnlijk. Voor creatieve professionals is de combinatie van een krachtige processor, snelle videokaart, snelle sd-geheugenkaartlezer en een 4K scherm met een groot kleurbereik verleidelijker. Voor die doelgroep is het beperkte werkgeheugen en dito ruimte voor uitbreiding wel een obstakel. Beide potentiële groepen gebruikers zullen tegen de beperkte opslagcapaciteit aanlopen.
De aanwezigheid van bloatware met irritante popups is in dat licht des te ergerlijker. Daar komt bij dat de prestaties op netspanning uitstekend zijn, maar op accu wel heel erg afnemen. Zeker voor veeleisende toepassingen, de grafische kaart levert echt véél in. Dan nog is de accuduur bij dat soort toepassingen niet best, de twee uur haalden we niet. Gamen zonder stekker, dat is toch een beetje waarom je een gaming laptop koopt.
Althans, en dat moeten we ook zeggen: in normale tijden. Dat zijn dit echter niet. Videokaarten voor desktop pc's zijn bijkans niet te verkrijgen - of zo duur, dat het gewoon niet leuk meer is. Deze Lenovo Legion Slim 7 Pro heb je voor 1699 euro. Alleen al een RTX 3060 kost momenteel rond de 800 euro. Wie in deze tijden wil gamen, moet leven met compromissen. Zoals een laptop die het beste aan de lader werkt. Fijn aan deze Lenovo is in elk geval, dat je 'm voor meer dan gamen alleen kunt gebruiken. Sterker, áls je weer naar kantoor mag, kan de Legion Slim 7 Pro zo mee. Ben je een intensieve multitasker die ook af en toe een spelletje speelt, dan is deze laptop met een ietwat gesplitste persoonlijkheid mogelijk voor jou een interessante, out-of-the-box keuze.
Lenovo Legion Slim 7 Pro in een oogopslag | |
Afmetingen | 35,6 x 25,2 x 1,6-1,9 cm |
Gewicht | 1,9 kg |
Beeldscherm | 15,6 inch (39,6 cm) IPS 3840x2160 pixels (4K UHD) Wide gamut (AdobeRGB) Helderheid: 500 nits Contrast: 1500:1 Snelheid: 60 Hz |
Processor | AMD Ryzen 7 5800H |
Videokaart | Nvidia GeForce RTX 3060 6GB |
Werkgeheugen | 16 GB DDR4-3200 |
Opslag | 512 GB Samsung PM981a |
Draadloos | WiFi 6 (Killer Wireless-AX 1650) Bluetooth 5.1 |
Aansluitingen | 2x USB-C 10 Gbit/s (met DP) 2x USB-A 10 Gbit/s SD-geheugenkaartlezer 3,5 mm hoofdtelefoon |
Webcam | HD |
Accu | 71 Wh LiPo 230W adapter |
Testresultaten |
PCMark 10 Accuduur PCMark 10 3DMark CPU adapter: 3DMark CPU accu: 3DMark CrystalDiskMark: Beeldscherm: |
Adviesprijs | € 1699 |