Review   |   Televisies

LG G2 review: LG maakt zijn topmodel OLED TV nog helderder

LG G2 review: LG maakt zijn topmodel OLED TV nog helderder
LG G2 OLED 2022

LG vernieuwt dit jaar zijn oled tv's vanaf 55 inch met 'OLED Evo', wat duidt op de aanwezigheid van een OLED EX paneel van LG Display, in combinatie met een nieuwe processor. Dit paneel is efficiënter, waardoor het een hogere helderheid kan tonen - of minder stroom kan verbruiken, of een combinatie daarvan. In de topserie G2, onderwerp van de review van vandaag, belooft LG een helderheidstoename tot 30 procent. In de C2 toestellen moet dat nog altijd 20 procent zijn. Kortom, de verwachtingen over deze nieuwste generatie oled tv's zijn hooggespannen - en de LG G2 OLED stelde ons gelukkig niet teleur!

LG G2 OLED 2022

Oogstrelend design met verschillende opstellingen

De G-reeks is het paradepaard van LG en kreeg enkele jaren geleden een design dat specifiek voor wandmontage bedoeld is. De G2 benadrukt dat premium design nog extra. Het zilverkleurige metalen kader rondom is van voor bekeken amper een lijntje van een millimeter. Het kader is scherp afgelijnd en loopt ook enkele centimeters door aan de achterzijde. De antracietgrijze rug met zijn horizontaal streeppatroon zit dan ook wat dieper achter het toestel, waardoor het geheel er erg luxueus uitziet. Dankzij het gebruik van nieuwe materialen is de G2 overigens flink wat lichter dan zijn voorganger. Deze 65 inch tv weegt 22,8 kg, de G1 woog 29,0 kg!

LG G2 OLED beugel

Omdat wandmontage de specialiteit is van dit toestel, levert LG de wandbeugel mee in de doos, met de nodige schroeven en pluggen overigens. Die wandbeugel past in een uitsparing in de rug van het toestel, zodat de tv echt nauw aansluit op de muur. Maar je kunt het toestel ook een tiental centimeter van de muur trekken en het vervolgens beperkt links of rechts draaien.

LG G2 OLED op de draaivoet

Natuurlijk kan je de G2 ook opstellen op een tv-meubel, met een optionele centrale voet. Dat is overigens een draaivoet. Of kies voor iets meer excentriek, zoals de LG Gallery vloerstand.

LG G2 OLED aansluitingen

Geen verrassing hier, de G2 heeft vier hdmi 2.1-aansluitingen. Die zijn ook erg compleet. Ze bieden de maximale bandbreedte (48 Gbps), en ondersteunen ARC/eARC, ALLM, VRR en 4K120. De doorsnee kijker kan dat ter kennisgeving aannemen, maar voor gamers is het des te belangrijker. Die zijn er zeker van dat hun next-gen consoles (de PlayStation 5 en Xbox Series X) hun maximum potentieel kunnen realiseren. Op de G2 kan je dan ook gamen in 4K, aan 120 beelden per seconde, en met variabele verversingssnelheid (VRR) waarbij hij zowel AMD Freesync als NVIDIA Gsync biedt. De input-lag is amper 14,0 ms (gemeten in 4K60) of zelfs maar 5,5 ms (gemeten in 2K120) in de game beeldmode.

LG G2 OLED aansluitingen

Je vindt verder enkel nog drie usb-aansluitingen, en een optische digitale audio-uitgang. Wie een hoofdtelefoon wil gebruiken, moet een draadloos Bluetooth-model kiezen. Uiteraard is er ook in ethernet en wifi voorzien.

Het is opvallend dat LG dit model (de G26LA) uitrustte met een enkelvoudige tv-tuner. Om precies te zijn, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, met één CI-slot. Op een topmodel hadden we liever een dubbele tuner gezien. Je kan weliswaar opnemen en live tv pauzeren als je een usb harde schijf gebruikt,  maar opnemen en tegelijk iets anders bekijken is geen optie. Wie toch die mogelijkheid wilt, moet zoeken naar de G29LA.

Extra opties voor aansluiten

De G2 heeft ook twee weinig voorkomende opties. Een is een infrarooduitgang met bijgeleverde IR-blaster. Daarmee kan je na een eenvoudige configuratie aangesloten apparaten bedienen, ook als die in een kast staan. Je zet gewoon het IR-blaster oog mee in de kast, voor de toestellen.

LG is ook de enige fabrikant die WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) ondersteunt. Dat is een handige manier om draadloos externe luidsprekers aan te sluiten, die je dan kan bedienen vanop de tv. Het WiSA-aanbod is echter relatief beperkt. En waar LG vorig jaar de G1 nog de mogelijkheid gaf om een 5.1-opstelling met WiSA te maken, kan de G2 maximaal een 2.1-opstelling creëren. Draadloze surround maken is dus niet meer mogelijk op deze manier.

Wie het fraaie design maximaal tot zijn recht wil laten komen, zorgt er best voor dat er zo weinig mogelijk kabels in het zicht zijn. We hopen dat LG ooit ook een oplossing zoals de Samsung One Connect levert. Daarbij loopt er slechts één kabel naar de tv.

webOS 22: slimme tv-beleving

Een slimme tv biedt steeds meer mogelijkheden. Het streaming aanbod van LG is in elk geval erg volledig. Daarnaast krijg je AirPlay 2 en Google Cast (voor YouTube en Netflix). Je kan ook  het hele smartphonescherm spiegelen naar de tv. De ingebouwde mediaspeler ondersteunt de bekendste formaten, met uitzondering van xvid en DTS-geluid.

Via Sports Alerts houdt de tv je op de hoogte van je favoriete sport teams. Nieuwe functies dit jaar zijn MultiView en Always Ready. Met MultiView bekijk je twee bronnen tegelijk. Je kunt voorlopig maar weinig zaken combineren, maar LG belooft dat flink uit te breiden. Met Always Ready krijgt je tv een functie als je geen tv kijkt. Zet een klok, eigen foto’s, kunstwerken of een muziekspeler op het scherm. Wie andere slimme apparaten in huis heeft, kan die integreren in het ThuisDashboard.

LG G2 OLED webos22 LG G2 OLED webos22 LG G2 OLED Thuisdashboard

Het gebruiksgemak van webOS 22 is prima. De interface reageert snel en navigeren gaat erg vlot. Alleen is het jammer dat het Home-scherm erg veel plaats verspilt. De bovenste rij toont tips en weerberichten, en een tegel met de recentst gebruikte bron. Daaronder verschijnen grote aanbevelingen, maar die kan je niet aanpassen. Pas daaronder zie je de lijst met apps. Nog verdere rijen (op de volgende schermen) bevatten bijvoorbeeld het Thuisdashboard en een overzicht van de streamingdiensten. De volgorde van de apps en de rijen eronder kan je wél personaliseren. LG heeft dit jaar bovendien profielen toegevoegd. Verschillende familieleden kunnen dus een eigen layout hanteren, met ook eigen aanbevelingen.

LG G2 OLED en webOS 22 bediening

De Magic Remote blijft een van de leukste afstandsbedieningen om mee te werken. Je bestuurt de cursor op het scherm, gewoon door er naar te wijzen. Dat is ideaal in je smart tv-gebruik. Gebruikt als een klassieke remote kan ook, met de d-pad. De numerieke toetsen kan je zelf programmeren als sneltoetsen voor je favoriete apps. Er zijn al aparte sneltoetsen voor Netflix, Prime Video, Rakuten TV en Disney+. Een NFC-tag maakt het doodeenvoudig om je smartphone met de tv te koppelen. Zo stream je audio, of spiegel je je smartphonescherm.

LG OLED65G26LA afstandsbediening

Beeldkwaliteit LG G2 OLED: rijke hdr-beelden

Het nieuwe OLED Evo-paneel is de troef waarmee de G2 kan uitpakken. Het gebruikt een ander oled-materiaal en is voorzien van een extra koeling. Dat levert een paar belangrijke voordelen. Om te beginnen is de piekhelderheid aanzienlijk verbeterd. We meten in de Filmmaker HDR beeldmode een piek van 950 nits, significant meer dan de G1, die bleef steken op 800 nits. Wat ook belangrijk is: die verbeterde helderheid merk je in alle materiaal, ook wanneer de gemiddelde helderheid van het beeld vrij hoog is. De koeling maakt het paneel bovendien minder gevoelig voor image retention. En die verbeterde prestaties levert hij toch met een lager energieverbruik.

Maar, er is meer. LG heeft de algoritmes en de in de tv aanwezig processor flink onder handen genomen. Slimmere en fijnmazigere tonemapping maakt dat LG de HDR10-beelden bijzonder goed kan weergeven. Elk beeld krijgt een eigen analyse en behandeling. Witdetail wordt niet verdoezeld, ook niet wanneer de beelden op een heel heldere manier gemastered zijn. Tegelijkertijd bewaart hij uitstekend zwartdetail en heel veel kleur, zodat je voluit kan genieten van zijn 97% P3 kleurbereik.

De LG ondersteunt Dolby Vision, maar niet HDR10+. Gezien het beperkte aanbod tillen we daar niet al te zwaar aan.

Filmmaker mode voor natuurlijk beeld

Gezien de hdr-prestaties moet het niet verbazen dat sdr-beelden, toch nog steeds een enorm deel van het aanbod, er fantastisch uitzien. De Filmmaker mode is de beste keuze voor wie een natuurgetrouw beeld wil. De kalibratie is erg goed, al zien we wel een paar kleine afwijkingen. De grijsschaal heeft iets te veel rood, en dat kan zichtbaar zijn in sommige huidstinten.

LG G2 OLED 2022

Het beeld is ook erg donker, door een relatief hoge gammawaarde. Dat geeft wel erg veel diepte, maar we merken dat hij ook wat zwartdetail verliest.  Laat die opmerkingen je echter niet afschrikken. Film, sport of games: het maakt niet uit. De LG G2 levert beeld om duimen en vingers bij af te likken.

Verfijnde beeldverwerking

Van de vijfde generatie Alpha9 processor mag je uitstekende beeldverwerking verwachten. LG heeft een aantal kleine maar belangrijke verbeteringen aangebracht. Zo wordt het upscaling en ruisonderdrukking proces in minder stappen uitgevoerd. Beide gebruiken een deep learning AI-techniek. Ruis krijgt zo nauwelijks nog een kans en lage resolutiebronnen zien er bijzonder scherp uit. Waar LG wel nog wat kan verbeteren is bij zachte kleurgradiënten in donkere beelden, 'al moet gezegd dat die geen echt hinderlijke banding (strookvorming) meer vertonen.

Ook aan de weergave van zeer donkere nuances is gesleuteld. Het dithering-algoritme dat ingezet wordt voor de donkerste tinten is minder agressief, zodat het beeld een zachter karakter bewaart. Ook hinderlijk flikkeren in die donkere nuances is nu verdwenen.

De processor zorgt voor een zeer goede bewegingsscherpte. Wie een hekel heeft aan ‘judder’ (het lastige gestotter van 24 fps-filmbeelden bij pan-shots), kan dat met TruMotion oplossen. De ‘Natuurlijk’ instelling genoot onze voorkeur. ‘Vloeiend’ elimineert alle judder, maar veroorzaakt bij heel snel bewegende pan-shots kleine beeldfouten.

Gamers krijgen via het ‘game dashboard’ heel wat extra opties om aan het beeld te sleutelen. Zo is de ‘Dark Room’ mode wat zachter voor de ogen, handig als je lange hdr-gaming sessies plant in het duister. Pc-gamers kunnen zelfs naar een ultrawidescreen beeldverhouding schakelen.

Geluidskwaliteit LG G2 OLED: potige audio ondanks slank profiel

Zo een superslanke tv, dat lijkt een recept voor pover geluid. Toch heeft LG zijn best gedaan om dat te vermijden. De 60 watt 4.2 kanaalsconfiguratie zorgt voor een erg overtuigende klank. Er is een kleine portie bas, maar het hoeft niet te verbazen dat je geen daverende diepe tonen hebt.

Na wat Dolby Atmos demo’s en filmsoundtracks zijn we overtuigd dat de G2 erg leuke en potige audio levert. De surroundervaring is hoorbaar, en de tv vermijdt vervorming bij hoge volumes zonder dat op een storende manier te doen. Voor optimale resultaten kan je met een korte procedure de audio laten aanpassen op basis van de kamerakoestiek.

Conclusie

De LG OLED65G26LA zet met zijn nieuwste OLED Evo-paneel een bijzonder knappe prestatie neer. De verbeterde helderheid is zichtbaar in nagenoeg elke scène, ongeacht oorsprong of type van de beelden die je bekijkt. De nieuwe processor geeft hdr-beelden nog een extra zetje, zodat die helderheid én rijke kleuren nog beter tot hun recht komen. Gecombineerd met het oneindige oled-contrast zorgt het voor beelden die haast uit het scherm springen.

Het vernieuwde webOS 22 biedt tal van mogelijkheden en werkt erg vlot. Voor gamers maken de compleet uitgeruste hdmi 2.1-aansluitingen en vele features de G2 erg aantrekkelijk. Met zijn exclusief en stijlvol design is hij een echt prentje aan de muur. Hou er wel rekening mee dat de prijs navenant is, en dat hij dit jaar ook heel wat concurrentie zal krijgen.

Uitstekend Mei 2022

LG G2 OLED (OLED65G26LA)

LG G2 OLED (OLED65G26LA) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) OLED
4K UHD (3840x2160)
120 Hz
HDR HDR10, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid 4x 10W + 1x 20W luidsprekers
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (48 Gbps, ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync, 2K HFR, 4K HFR)
3x USB
1x optisch digitaal audio uit
1x ethernet
Draadloos WiFi
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV LG webOS 22
Energieverbruik SDR 95 watt (F) / HDR 213 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
144,1 x 88,2 x 22,5 cm, 27 kg

zonder voet:
144,1 x 82,1 x 2,4 cm, 22,8 kg
Testresultaten Piekhelderheid (2% venster):
SDR: 396 nits
HDR: 947 nits

Contrast: oneindig

SDR Kleurtemperatuur: 6252 K

SDR Gamma: 2,46

Kleur- en grijsafwijkingen:
Grijstinten (dE2000): 1,59
Kleuren (dE2000): 1,72
HDR Grijstinten (dEICTCP): 1,40

P3-kleurbereik: 97%
Adviesprijs € 3499
Kopen

Bol.com

Coolblue