Nieuws   |   Televisies

De LG OLED Flex is half monitor, half televisie - en naar wens plat of gebogen

De LG OLED Flex is half monitor, half televisie - en naar wens plat of gebogen
De LG OLED Flex LX3 is een OLED TV die van plat tot sterk gebogen kan veranderen, dankzij een flexibel paneel en een ingebouwde motor die het scherm platter of krommer maakt.

Wie de afgelopen jaren techbeurzen bezocht, zag ze regelmatig: oled-beeldschermen (en trouwens ook lcd's) die meerdere vormen konden aannemen. Van plat naar gebogen en weer terug. Van een echt product is het tot dusver voor zover we weten niet gekomen, maar daar komt nu verandering in. De LG Flex OLED (LX3) is een ambitieus beeldscherm dat in productie is genomen na uitgebreid overleg met de Koreaanse gameliefhebbers. Eén van de uitkomsten: het moest zowel plat als gebogen zijn. En dat heeft LG dus gedaan.

LG Flex OLED

De LG Flex OLED is gebaseerd op dezelfde generatie oled-panelen als die in de huidige LG oled tv's. De Flex is qua features en beeldeigenschappen vergelijkbaar met de C2 OLED, zo vernamen we. Hij telt dus vier snelle hdmi-ingangen, voorzien van alle technieken waar het hart van de (console) gamer sneller van gaat kloppen. Variabele beeldsnelheid, lage input lag, hoge verversingsfrequentie en ga zo maar door. Ook heeft het scherm het voor oled kenmerkende hoge contrast en de dito kleurenrijkdom. 

LG OLED Flex (LX3)

Daarmee houden de overeenkomsten wel op, want de Flex heeft een paar dingen die je op de C2 bepaald niet aantreft. Direct zichtbaar is de voet heel anders. De LG Flex OLED staat op een in hoogte verstelbare voet, waarop het paneel ook kan kantelen. Die voet is overigens fraai elegant uitgevoerd, het voelt niet alsof je een buitenformaat monitor neerzet, als je 'm op je tv-meubel plaatst. Maar hier wordt dus wel duidelijk rekening gehouden met een andere doelgroep dan de standaard tv-kijker.

LG OLED Flex (LX3)

Het grootste verschil is uiteraard dat beeldscherm zelf. Het kan gemotoriseerd in 20 stappen van 5 graden veranderen van geheel vlak, naar gebogen met een curve van 900R. Dat betekent, dat de kromming hetzelfde is als van een cirkel met een straal van 90 cm (en dus een diameter van 1 meter 80). Dat is zeer sterk gebogen, waardoor je dicht op het scherm gezeten middenin de actie zit. Wil je tv-kijken, dan is zo'n kromming wat veel van het goede. Zeker als je tekst (ondertitels bijvoorbeeld) in beeld hebt. Met een druk op de knop van de afstandsbediening kan je dan het beeld vlak(ker) maken. Naast stapjes van 5 graden kan dat ook met drie voorkeursinstellingen. Daarmee kan je snel schakelen tussen standen die je in de praktijk prettig vindt.

Een laatste benoemenswaardig verschil is het formaat: de LG Flex OLED komt vooralsnog op één formaat te koop, 42 inch (107 cm). De C2-serie is er uiteraard in een hele reeks formaten, waarvan 42 inch de kleinste is.

Extra's van de LG Flex OLED

Omdat de LG Flex OLED voor gamers is ontworpen, heeft hij een aantal voorzieningen om die groep extra te behagen. Zo is het gebruikte beeldoppervlak naar wens aan te passen. In plaats van de volle 42 inch kan je er ook voor kiezen 32 of zelfs maar 27 inch te gebruiken. Dan zit er een zwarte rand om de rest van het beeld (je kan zelf bepalen of het kleinere actieve schermdeel hoog, midden of laag geplaatst is). Uiteraard benut je dan ook een kleiner aantal pixels en is de resolutie dus lager. De scherpte is volgens dezelfde logica identiek.

Ook heeft LG een nieuwe Game app ingebouwd, die alleen in de LX3 zit. Deze biedt custom screensavers, snelkoppelingen naar populaire apps als Twich en YouTube, en maakt het mogelijk snel te schakelen tussen aangesloten apparaten. Ook heeft LG de eigen Gaming Optimizer aangepast aan de Flex, met extra instellingen voor geluid voor diverse game genres, een equalizer, de mogelijkheid te schakelen tussen AI Game Sound en Dolby Atmos, en uitgebreide instelmogelijkheden voor wie het geluid geheel naar eigen hand wil zetten.

Met de Multi View modus kan je beeldmateriaal van twee verschillende bronnen tegelijk bekijken, waarbij je kan schakelen tussen het bijbehorende geluid. Een bron kan ook een stream vanaf een smartphone zijn, overigens.

Ten slotte heeft de LG Flex OLED rgb-verlichting aan de achterzijde, net als veel andere gaming monitoren. 

Het enige wat we op het eerste gezicht missen op dit toestel is een displayport-ingang. Hoewel steeds meer pc's een hdmi 2.1 uitgang hebben, beperkt dat het aantal bronnen toch enigszins. Afgezien daarvan ziet de LG Flex OLED er spectaculair uit. We hopen binnenkort een exemplaar te kunnen testen.

LG Flex OLED vs Corsair Xeneon Flex 45WQHI vs LG UltraGear 45GR95QE

Wie nu leest over een beeldscherm dat kan buigen van de plat naar gebogen en terug, zal wellicht denken aan de aankondiging van de Corsair Xeneon Flex 45WQHI van enige dagen geleden. De LG Flex OLED is echter een compleet ander scherm. Het is een 42-inch televisie met een 16:9-verhouding, die de mate van buiging met een motor bijstelt. Het scherm van Corsair is een 45-inch monitor met een 21:9 ultrawide verhouding. De buiging van dat model moet je met de hand (!) doen. 

Opvallend genoeg toonde LG op zijn stand op IFA ook een 45-inch monitor met 21:9 verhouding en een sterkte 800R kromming (het als de uiterste kromming van de Xeneon Flex. Deze UltraGear 45GR95QE is echter niet verstelbaar. Meer hierover in een ander bericht.

Prijs en beschikbaarheid

LG heeft nog geen prijs gemeld voor de Flex OLED. Gezien de prijs van een 'standaard' C2 OLED vermoeden we dat die fors hoger zal uitvallen, vermoedelijk (ver) boven de 2000 euro. Wanneer we hier meer over weten, lees je het hier.

LG Flex OLED LX3 in een oogopslag
Beeldscherm 42 inch (107 cm) OLED
Vlak - 900R gebogen
4K UHD (3840x2160 pixels)
Audio 2x 40W speakers
Dolby Atmos
Ingebouwde microfoon
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 48 Gbps (VRR, ALLM, 4K120 HFR)
USB
3,5 mm audio
Beeldverwerking Alpha 9 Gen 5
Snelheid 120 Hz
0,1 ms
Nvidia G-Sync compatible
AMD Freesync Premium
Ergonomie 14 cm hoogte verstelbaar
-5 / 20 graden kantelen
Bijzonderheden RGB-verlichting achter
Multi-view PbP
Adviesprijs n.n.b.