Review   |   Televisies

LG C2 OLED review: OLED TV als monitor? We testen de 42-inch LG OLED42C24LA

LG C2 OLED review: OLED TV als monitor? We testen de 42-inch LG OLED42C24LA
De LG C2 OLED heeft dezelfde technische basis als de LG G2 OLED. De beeldkwaliteit is dan ook uitstekend. Grootste verschil is de piekhelderheid, zeker voor de 42 en 48-inch uitvoeringen.

LG heeft zijn oled-techniek nu al bijna tien jaar kunnen perfectioneren. Een van de resultaten is dat de technologie nu eindelijk ook in 42 inch (107 cm) formaat beschikbaar is. Dat roept meteen ook de vraag op, of je deze tv ook als een oversized monitor kunt gebruiken. Dat hebben we natuurlijk geprobeerd, met een test van de 42 inch uitvoering van de LG C2 OLED, de LG OLED42C24LA om precies te zijn. Eerder testten we al de LG G2 OLED. Die is wat hoger gepositioneerd, maar de C2 vertoont er de nodige overeenkomsten mee. Om die reden verwijzen we ook naar die eerdere review.

42-inch LG C2 OLED: geen blikvanger

Het is een hele opluchting om eens een toestel op te stellen dat amper 9 kg weegt. Wat een verschil met de grotere modellen, waarbij de weegschaal soms meer dan 30 kg aanwijst. Gewoon twee dunne poten links en rechts aan het scherm schroeven, op zijn plaats zetten en klaar ben je.

LG C2 OLED - LG OLED42C24LA LG C2 OLED - LG OLED42C24LA LG C2 OLED - LG OLED42C24LA LG C2 OLED - LG OLED42C24LA LG C2 OLED - LG OLED42C24LA achterkant

Dan valt wel op: deze kleine C2 is niet echt een blikvanger. Hij is best goed afgewerkt, maar ademt niet die typische oled-sfeer uit met een superslank scherm. Het geheel is ongeveer vier centimeter diep, afgewerkt in grijs (of wit) zonder enige franje. De voeten zien er eigenlijk zelfs saai uit.

LG C2 OLED - LG OLED42C24LA voet

Wat wel in het oog springt, is dat het beeld bijna tot aan de rand komt. Amper vijf millimeter zwarte rand rondom (iets meer onderaan), dat benadrukt wel heel mooi het ‘pure beeld’ karakter.

Aansluitingen van de LG C2 OLED

We zullen in deze review vaak naar de G2-review verwijzen, want de C2 en G2 delen enorm veel eigenschappen. Dat begint al bij de aansluitingen. Ook de C2 heeft vier HDMI 2.1-aansluitingen met de maximale bandbreedte (48 Gbps), en ondersteuning voor ARC/eARC, ALLM, VRR en 4K120. Gamers kunnen dan ook zonder problemen een of meerdere next-gen consoles aansluiten, of een pc, om te genieten van high-end gaming plezier. Dat betekent 4K beeld, 120 beelden per seconde, eventueel zelfs in Dolby Vision en met variabele verversingssnelheid (VRR). De C2 ondersteunt zowel AMD Freesync als Nvidia G-sync. De input-lag klokte af op 10,8 ms (gemeten in 4K60) en 5,7 ms (gemeten in 2K120) in de game beeldmode, topresultaten.

LG C2 OLED - LG OLED42C24LA aansluitingenDe andere aansluitingen zijn identiek aan die van de G2, behalve dan de volgende verschillen. Deze kleine C2 beschikt ook over een hoofdtelefoonaansluiting. Die is overigens enkel beschikbaar op de 42 en 48 inch modellen. In tegenstelling zoals bij de G2 is er geen model met een dubbele tv-tuner. Deze C24 heeft geen WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) ondersteuning. Wie dat wenst, moet een C26-model zoeken.

Smart tv en beeldverwerking 

De LG C2 OLED televisies zijn uitgerust met dezelfde vijfde generatie Alpha9 processor als de G2-reeks. Op het vlak van beeldverwerking zijn de resultaten dan ook identiek. Dat geldt ook voor het smart tv-gedeelte en de afstandsbediening. Daarvoor verwijzen we je dan ook naar de relevante onderdelen van onze G2 review.

Kort samengevat: de C2 levert zowel voor beeldverwerking als voor smart tv functionaliteit uitstekende resultaten. WebOS 22 levert een pak functionaliteit in een vlotte interface, met als enige opmerking dat we graag wat meer personalisatie-opties zouden zien voor het Home scherm. De beeldverwerking zorgt voor uitstekende upscaling, ruisonderdrukking en bewegingsscherpte. Ongewenste kleurstroken in subtiele kleurgradiënten werkt hij vrij goed weg, enkel in de moeilijkste gevallen blijven die nog licht zichtbaar.

LG C2 OLED beeldkwaliteit: hetzelfde hoge niveau, met iets lagere piekhelderheid

De LG 42C224LA had weinig moeite om ons te overtuigen van zijn uitstekende prestaties. Als enige aandachtspunt vermelden we de uniformiteit in donkere beelden. Daar zagen we een magenta tint in de meest linkse 10 cm van het scherm. Dat was gelukkig vooral zichtbaar op testbeelden, en speelde nauwelijks op in gewoon beeldmateriaal. In heldere beelden was de uniformiteit prima. Schakel naar de Filmmaker mode voor een nagenoeg perfecte kalibratie. De LG C2 OLED toont erg veel schaduwnuances en we zien dat hij net als de LG G2 wat minder agressief dithert, en geen hinderlijk flikkeren heeft in de donkerste tinten.

We schakelen over naar hdr voor de echte test van het paneel. De piekhelderheid komt uit op 715 nits op het 10% venster. Op een volledig wit scherm houdt hij nog 117 nits over. Met die resultaten levert hij toch ruim 25% in ten opzichte van de G2. Tegenover oudere modellen valt echter op dat hij op het 10% venster erg goed presteert, maar dat de ABL (Average Brightness Limiter) iets sterker ingrijpt, waardoor het volledige witte veld wat lager uitvalt.

Het kleurbereik van 94% P3 blijft uiteraard heel sterk. Algemeen genomen zijn we bijzonder tevreden met die resultaten, vooral omdat hij dezelfde verbeterde tone mapping kreeg als de G2. Elk beeld wordt afzonderlijk geanalyseerd en in meer dan 5000 zones opgedeeld, die elk een optimale tone mapping krijgen. Daardoor haalt hij echt heel veel kleur, schaduwnuances en witdetail naar boven, zelfs in zeer helder gemasterde beelden.

Oud paneel of nieuw paneel, of maakt het niets uit? En hoe zit het met de 55 inch en grotere LG C2 OLED TV's?

Wie vanwege de wat lagere piekhelderheid denkt dat de 42 inch versie van de LG C2 OLED een ouder paneel heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. De spectrumanalyse van ons testsample lijkt op een nieuw type paneel te wijzen. De reden voor de wat lagere piekhelderheid ligt elders: de kleinere pixels van de LG C2 zitten dichter op elkaar, waardoor warmte minder snel wordt afgevoerd. Warmte en helderheid moeten in balans zijn: een te hoge temperatuur kan de pixels immers beschadigen. Om die reden moet de C2 wat meer water bij de wijn doen bij de 42 en 48-inch modellen, dan bij de 55-inch en grotere uitvoeringen.

Volgens LG zijn ook de 42 en 48 inch C2's voorzien van “OLED evo”. Dat is LG's aanduiding voor de combinatie van het paneel en de processor, en moet een bepaald niveau van prestaties aangeven. Belangrijk verschil met de grotere uitvoeringen van de C2 is dat de specificaties van 42 en 48 inch modellen geen ‘Brightness Booster’ vermelden. Die zien we wel bij de 55 inch en grotere modellen. Je mag er dus veilig van uitgaan dat de piekhelderheid van de grotere C2-modellen tussen de resultaten van de 42 inch C2 en de G2 (met ‘Brightness Booster Max’) zullen liggen.

Audiokwaliteit van de LG C2 OLED: de 42C2 blijft achter - op papier

De 42C2 heeft een 2x 10 watt speakeropstelling. Dat is flink wat minder dan de 40 watt van de grotere modellen. Toch zijn we nog meer dan tevreden met de geluidskwaliteit. De klank is aangenaam, hij vermijdt die typisch schelle en benepen klank van veel midrange modellen. Er is nog steeds Dolby Atmos ondersteuning, al haal je daar naast een leuke surround-indruk niet zo veel uit.

Is de 42 inch LG C2 OLED een goede computermonitor?

We konden niet aan de verleiding weerstaan om de C2 als onze computermonitor op te stellen. Na de nodige tijd in gebruik kunnen we een aantal zaken vaststellen. 

In de eerste plaats is 42 inch groot, erg groot. Voorzie voldoende ruimte, en zorg ervoor dat je ver genoeg van het scherm zit. Je zal hoe dan ook merken dat je regelmatig naar links of rechts moet kijken. De positieve kant: op dit formaat profiteer je optimaal van de 4K-resolutie. Je hoeft immers niet te scalen. Je kijkt feitelijk naar het equivalent van vier full hd-monitoren tegelijk. Om dat effect verder te benaderen, kan je Microsoft Powertoys installeren. Met een custom snap layout kan je bijvoorbeeld je werkvenster in het midden houden en de resterende schermruimte links en rechts naar wens indelen.

De 42-inch versie van de LG C2 OLED kan ook dienen als (gaming) monitor.

In gebruik merk je dat de LG C2 OLED een tv is en geen monitor. Dat begint al met de fysieke verstelmogelijkheden: die zijn er niet. Je kunt het scherm niet kantelen, draaien of in hoogte verstellen. Ook schakelt de LG C2 niet automatisch uit als je de pc uitschakelt of in slaapstand zet. Je moet de afstandsbediening dus bij de hand houden. Bovendien is er geen displayport-aansluiting. Om optimaal gebruik te maken van de C2 moet je grafische kaart dus hdmi 2.1 ondersteunen. Ook zijn er geen usb-poorten die je aan je pc kunt verbinden, of een KVM-switch. Voor tv-kijken zorgt het glossy scherm voor een premium beeldervaring, en daar heb je ook profijt van bij bijvoorbeeld video's en games - maar in een fel verlichte omgeving kan de reflectie ook storen.

Aan de andere kant krijg je natuurlijk wel heel wat tv-voordelen ervoor in de plaats. Zoals een veel betere geluidskwaliteit dan de meeste monitoren leveren, een smart tv-systeem, en uitgebreide mogelijkheden om het beeld aan te passen.

Beeldkwaliteit als monitor

Maar hoe is dat beeld? De WOLED subpixelstructuur is niet ideaal voor haarscherpe tekst, maar de pixels zijn klein genoeg dat dit ons niet echt stoorde. Lastiger is de bescherming tegen inbranden. De C2 dimt zijn scherm na verloop van tijd als er statische content op het scherm staat. Bij pc-gebruik gebeurt dat al snel, of je nu het bureaublad toont of bezig bent in een tekstverwerker. Hoewel het geleidelijke dimmen ons niet sterk opviel, merk je het wel wanneer de C2 plots beslist om het scherm weer helderder te maken. Voor ons woog dit nadeel niet op tegen de voordelen van het fantastische oled-beeld, maar voor bepaalde toepassingen kan het een dealbreaker zijn. Denk dan met name aan foto- of videobewerking, waarbij consistent beeld cruciaal is.

De game-ervaring ten slotte op de LG C2 OLED als monitor is fantastisch. Met een hoge resolutie, hoge én variabele beeldsnelheid voor soepele weergave, lage input lag en hypersnelle responstijd kan de LG C2 OLED zich meten met de beste gaming monitoren. Die hebben weliswaar een streepje voor op snelheid (met 240 beelden per seconde of meer topklasse gaming schermen nog aanzienlijk sneller), maar qua responstijd en beeldkwaliteit ligt de oled-techniek een straatlengte voor op lcd. Hierover hoef je dus niet te twijfelen, de C2 is een uitstekende keuze voor gamers.

Conclusie

De LG OLED42C24LA is prachtige kleine tv. Hij biedt nagenoeg alle functionaliteit en beeldprestaties van de grotere 55 inch C2 en G2. Enkel op vlak van piekhelderheid levert hij wat in, maar we vonden het resultaat nog altijd erg goed, en zeker in lijn met wat we van een oled-tv verwachten. Is een 55 inch model voor jou niet nodig, dan haal je met deze kleine knaap toch dat mooie oled-beeld in huis. Je kan hem zeker ook overwegen als computermonitor. Daar is hij misschien niet echt voor bedoeld, maar de voordelen kunnen, afhankelijk van je eisen en gebruik, wel opwegen tegen de nadelen.

Er blijft maar één belangrijk minpunt, en dat is de prijs. De aanbevolen winkelprijs is erg hoog, maar we merken gelukkig wel dat de prijs online al heel wat lager ligt. Dan nog geldt dat het prijsverschil met de grotere modellen relatief klein is. Je moet dus echt op zoek zijn naar een kleine tv - of een grote monitor.

Uitstekend Augustus 2022

LG G2 OLED (OLED42C24LA)

 

LG OLED42C24LA in een oogopslag
Beeldscherm 42 inch (107 cm) OLED
4K UHD (3840x2160 pixels)
120 Hz
HDR HDR10, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid 2x 10W luidsprekers
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (48 Gbps) met ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync), 2K HFR, 4K HFR
3x USB
Optisch digitaal audio uit
3,5 mm hoofdtelefoon
Ethernet
WiFi
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV LG webOS 22
Energieverbruik SDR: 52 W (G)
HDR: 94 W (G)
Afmetingen
&
Gewicht
Met voet: 
93,2 x 57,7 x 17 cm, 9,3 kg

Zonder voet:
93,2 x 57,7 x 4,1 cm, 9 kg
 
Testresultaten Piek helderheid 2% venster:
SDR: 359 nits
HDR: 703 nits

Piek helderheid 10% venster:
SDR: 360 nits
HDR: 715 nits

Contrast: oneindig

SDR-testresultaten:
Kleurtemperatuur: 6402 K
Gamma: 2,38
Grijsschaal (dE2000): 0,89
Kleurweergave (dE2000): 1,28

HDR-testresultaten:
Grijsschaal (dEICTCP): 2,0
P3-dekking: 94%
Adviedsprijs € 1599
Kopen

Bol.com

Coolblue