Review   |   Televisies

LG OLED G4 review: een nieuwe referentie in beeldkwaliteit

De LG OLED G4 biedt dit jaar de keuze tussen een uitvoering voor wandmontage en voor plaatsing op een meubel. De prijs is gelijk, alleen het typenummer is net even anders.
De LG OLED G4 biedt dit jaar de keuze tussen een uitvoering voor wandmontage en voor plaatsing op een meubel. De prijs is gelijk, alleen het typenummer is net even anders.

De LG OLED65G46LS is de 65-inch (165 cm) uitvoering van de LG OLED G4 serie. Dit is - behoudens de draadloze M-serie - de meest luxe lijn van oled televisies van de Koreaanse fabrikant. Als zodanig is hij uitgerust met een topmodel oled-paneel, de tweede generatie met microlens-laag. Daarnaast is er een verbeterde Alpha11 beeldprocessor voor de beeldverwerking ingebouwd. Dit LG vlaggenschip is geschikt voor wandmontage of opstelling op een tv-meubel, beschikt over vier hdmi 2.1-aansluitingen met gamefeatures, een 60 watt audiosysteem en draait op WebOS 24. Dat zal vanaf dit jaar langdurig updates met nieuwe versies krijgen.

Wand of meubel? Jouw keuze.

LG's OLED G4 serie blijft trouw aan zijn missie als topmodel bij uitstek voor wandmontage. Wel geeft de fabrikant je dit jaar ook een keuze voor opstelling op een tv-meubel, zonder de meerkosten die daar voorheen bij kwamen kijken. Voor wandmontage kies je het model met de letters 'LW' in de modelcode (bijvoorbeeld OLED65G45LW). De meegeleverde muurbeugel past naadloos in een uitsparing aan de achterzijde, waardoor de tv vrijwel vlak tegen de muur hangt. Je kan het toestel licht naar voren te trekken, zodat je hem in beperkte mate links of rechts kunt draaien.

Zie je hem toch liever op een tv-meubel, kies dan het model met 'LS' in de code (zoals OLED65G46LS). De vernieuwde voet is een stevige metalen plaat met een ronde nek, instelbaar op twee hoogtes. In de hoge stand is er ruimte voor een soundbar. Het luxueuze ontwerp van het scherm is onveranderd gebleven, met een slank profiel, fijn metalen omlijsting en een vlakke rug, die perfect aansluit bij elke moderne inrichting.

Aansluitingen van de LG OLED G4

Op het eerste gezicht is er niets veranderd bij de aansluitingen van de LG OLED G4. De tv beschikt over vier hdmi 2.1-aansluitingen met een ruime set features. Zo leveren ze alle vier de maximale hdmi-bandbreedte (48Gbps) en ondersteunen ALLM, VRR en 4K120 en QMS (Quick Media Switching). Op hdmi 2 kan je ARC/eARC gebruiken.

Gamers worden al jaren uitstekend bediend door LG. De variabele verversingssnelheid (VRR) ondersteunt zowel AMD FreeSync als Nvidia G-Sync en je kunt gamen in 4K met 120 beelden per seconde. Nieuw dit jaar is dat je ook 144 beelden per seconde kan tonen, uiteraard alleen vanaf een game pc. De gemeten input-lag klokt af op 9,8ms (4K60) en 5,3ms (2K120), uiteraard in game beeldmode.

LG OLED G4 - OLED65G4 aansluitingen

De resterende aansluitingen zijn drie usb-poorten, een optische digitale audio-uitgang, ethernet, WiFi 6 en Bluetooth.  De G4 heeft een enkelvoudige tv-tuner, met een aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI+-slot. Een dubbele tuner zou niet misstaan op een topmodel, maar gezien het toenemend belang van streaming is de beslissing voor een enkelvoudige tuner te begrijpen.

Met externe usb-opslag kan je live tv opnemen. Een IR-blaster maakt het mogelijk aangesloten bronapparaten te bedienen wanneer die in de kast staan, en tot slot ondersteunt de G4 WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) voor 2.1-opstellingen.

webOS 24: een kleine update met een lange levensduur

WebOS kreeg wat kleine aanpassingen, maar blijft gelukkig erg vlot en responsief. Vorig jaar was de belangrijkste update Quick Cards. Deze tegels op het Home scherm functioneren min of meer zoals mappen waarin een aantal functies en apps bij elkaar staan. Die tegels zijn dit jaar iets kleiner geworden. Ook is er een Quick Card bijgekomen voor Toegankelijkheidsfuncties, naast de al bestaande voor Thuis-hub, Thuiskantoor, Games, Muziek en Sport. We vinden het nog steeds een prima idee, maar het blijft jammer dat je zelf geen extra apps aan een Quick Card kunt toevoegen. Je kan enkel de volgorde op het Home-scherm bijsturen.

Onder de Quick Card tegels staan de apps. Ook hier kan je de volgorde aanpassen, of zelfs apps die je niet gebruikt verwijderen. WebOS heeft een uitgebreid aanbod dat alle internationale streamingdiensten bevat en bijna alle lokale apps. Zo missen we nog enkel Ziggo Go (al was er eerder wel een beta), Telenet TV, VRT Max en GoPlay, zeker die laatste twee zouden we graag nog zien verschijnen.

Onderaan het Home-scherm verschijnen er trending content-aanbevelingen, en uiterst links in die rij de laatst gebruikte bron. Verder naar onder op de volgende pagina’s vinden we de “Life’s Good Hub” die een geselecteerd app-aanbod toont, “Nu aan het streamen” toont aanbevelingen uit streamingdiensten, en tot slot “Nieuwe releases” en “Populaire Bioscoopfilms”.  Je kan die categorieën ordenen naar keuze, maar niet individueel weglaten. Diep verstopt in de menu’s zit wel een optie om ze allemaal te verbergen (Algemeen->Systeem->Aanvullende instellingen->Startpagina-instellingen->Inhoudsaanbevelingen).

LG OLED G4 - OLED65G4 afstandsbediening

De LG Magic Remote is onveranderd, met helaas nog steeds een relatief zware toetsaanslag. Maar handig is hij wel, met zijn combinatie van een klassieke afstandsbediening met toetsen samen met een aanwijsfunctie om de cursor op het scherm te bedienen. Er zijn zes sneltoetsen voor apps, maar je kan ook de nummertoetsen programmeren voor andere apps of tv-kanalen.

Wat doen die advertenties hier?

Met stip een van de opvallendste zaken op het Home-scherm is de reclame in de banier bovenaan. Nu zijn we ondertussen gewend dat elke fabrikant daar content-aanbevelingen plaatst, en dat begrijpen we, maar LG plaatst hier ook volledig ongerelateerde reclame (een sportwinkel bijvoorbeeld). Dat vinden we absoluut ongepast voor een premium toestel (en eigenlijk voor alle tv’s). Ook de screensaver toonde plots reclame, gelukkig wel enkel voor LG’s eigen Channels dienst.

LG OLED G4 - OLED65G4 advertenties

Je kan het weliswaar uitschakelen via de instellingen (Algemeen->Systeem->Aanvullende instellingen->Startpagina-instellingen->Home-Promotie), maar dat zou eigenlijk standaard zo moeten zijn.  Een oproep aan alle fabrikanten, en LG in het bijzonder: geen reclame op een aangekocht toestel aub!

webOS Re:New

Erger je je aan het feit dat je smartphone regelmatig nieuwe OS-versies krijgt, maar je LG smart tv vastzit aan het OS van jaar waarin je hem kocht? Dan is er goed nieuws, met het webOS Re:New programma krijgt je LG tv nu vijf jaar lang de nieuwste webOS-versie. Zelfs een aantal toestellen van 2022 en 2023 profiteren mee. Je vindt de volledige tabel in ons 2024 overzicht van LG.

Beeldkwaliteit van de LG OLED G4: piekhelderheid opnieuw gestegen

De oled-panelen met microlenslaag waren in 2023 een echte revolutie. De G4 krijgt nu een tweede generatie paneel met die technologie. Ter herinnering, mla (micro lens array) is laagje piepkleine lenzen dat het helderheidsverlies te wijten aan reflecties binnen het paneel minimaliseert. Deze nieuwe versie heeft een licht aangepaste vorm van de lenzen, en een vernieuwd algoritme. De mla-technologie is beschikbaar tot het 83 inch-model, maar niet op de 97 inch-versie van de G4.

De verbetering is bescheiden: de piekhelderheid van 1644 nits op het 10% venster is ongeveer 10% meer dan vorig jaar. Op het volledig witte scherm halen we nu 241 nits, een toename van ongeveer 15%. De helderheidskroon voor oled televisies blijft dus duidelijk bij de Samsung S95D.

Nog een voordeel van de mla-techniek is de bijna perfecte kijkhoek. Zelfs als je erg ver opzij zit, blijf je correcte kleuren en contrast zien. Ook reflecties worden goed geweerd, zodat de tv mede dankzij de prima helderheid, zelfs in een verlichte kijkomgeving goed presteert. Ons testmodel had ook nog eens een uitstekende uniformiteit. Alle ingrediënten voor top-beelden zijn aanwezig!

Top kalibratie

De LG OLED G4 ondersteunt Dolby Vision IQ (met Precision Detail), maar helaas geen HDR10+. De uitstekende prestaties bij HDR10 worden dankzij LG’s real-time dynamische tonemapping wel bijna naar het niveau van HDR10+ getild, dus echt treuren doen we niet over dat kleine gebrek. In hdr kan de G4 zijn vleugels echt uitslaan: de beelden zijn fantastisch. In HDR10 respecteert hij de metadata, en met content die tot 2.000 nits gaat levert dat al prachtige beelden. Voor nog helderdere content brengt de dynamische tonemapping een uitstekende oplossing, die enkel ingrijpt waar nodig, zodat beelden optimaal helderheid en contrast behouden. De kleine fouten die we vorig jaar opmerkten zijn bovendien verdwenen, zodat je dynamische tonemapping zelfs altijd geactiveerd kunt laten.

Filmmaker Mode is de go to-keuze voor iedereen die het meest natuurgetrouwe, accurate beeld wenst. De G4 levert hier zowel in hdr als sdr een kalibratie die nagenoeg bij referentieniveau aansluit met perfect neutrale grijsschaal, en prachtige natuurlijke kleuren. In zowel sdr als verlies je nog steeds een heel klein beetje schaduwnuance. De tv dithert die donkere tinten zodat ze soms wat ruw lijken.

Verfijnde beeldverwerking van de LG OLED G4

De nieuwe LG beeldprocessor zou zo sterk verbeterd zijn, dat hij een upgrade kreeg in de naam. Het is nu Alpha11, waar het vorig jaar ging om de zesde generatie van de Alpha9. Afgezien van de verbeteringen in de dynamische tonemapping zien we echter geen grote, fundamentele stappen vooruit. Omdat de resultaten al erg goed waren, is dat geen echt probleem.

De kleine fout in deinerlacing is deze generatie weggewerkt. Verder blinkt de processor uit in upscaling, ruisonderdrukking, en het wegwerken van compressiefouten. De 'Soepele Gradatie'-instelling elimineert effectief kleurbanden in gradaties. Nieuwe features zoals 'Perceived Object Enhancing' en ‘AI Director Processing’ passen scherpte, belichting en kleuren aan, maar het effect is subtiel.

De bewegingsscherpte blijft grotendeels onveranderd. Het oled-scherm heeft een snelle pixelrespons, en toont zelfs in snelle bewegingen veel detail. Met TruMotion werk je het gestotter van 24 fps-filmbeelden bij pan-shots weg. 'Cinematografische Beweging' behoudt het filmgevoel, terwijl 'Natuurlijk' of 'Vloeiend' een soepeler beeld geven. Bij die laatste kan je wel af en toe een beeldfout opmerken.

Prima audio in dit slanke model

De LG G4 imponeert niet alleen met zijn beeldkwaliteit, maar levert ondanks zijn slanke profiel ook verrassend goede audio. De 60 watt 4.2-kanaalsoplossing, die zowel Dolby Atmos als DTS:X ondersteunt, biedt een warme en gebalanceerde klank met een hoorbare baslijn.

De Alpha11-processor kan geluid upscalen naar 11.1.2 virtuele kanalen, dat levert een degelijke surroundervaring. Het hoogte-effect van Atmos blijft echter beperkt, te verwachten gezien het ontbreken van opwaarts gerichte luidsprekers. De tv handhaaft de goede geluidskwaliteit ook bij hogere volumes, met minimale vervorming. Toegegeven, we hadden graag een tikje meer volume uit het toestel gehaald, maar de G4 biedt een prettige luisterervaring. Wil je de audio op hetzelfde niveau als het beeld brengen, dan ben je aangewezen op een high-end soundbar.

Conclusie

We gaan er geen doekjes om winden, die reclame op het Home-scherm hoort daar niet thuis. LG, schakel dat alsjeblieft uit. Gelukkig kunnen we dat vooralsnog zelf doen via de instellingen.

Daarmee zijn we eigenlijk direct aan het einde van de minpunten. De LG OLED65G4 bevestigt zijn status als topmodel met uitmuntende beeldprestaties. Het nieuwe oled-paneel biedt een licht hogere helderheid, perfecte contrasten en rijke kleuren, en de uitstekende dynamische tonemapping compenseert het gebrek aan HDR10+-ondersteuning. De Filmmaker Mode levert een nauwkeurige kalibratie, en sterke beeldverwerking zorgt dat alle content er optimaal uitziet.

Gamers vinden hier alles wat ze wensen en de audioprestaties zijn erg goed, ondanks het knappe, slanke profiel. Nu webOS vijf jaar updates belooft, geniet je de komende jaren gegarandeerd van allerlei verbeteringen en aanpassingen. Prijzig blijft hij wel, maar de G4 biedt waar voor zijn geld met topkwaliteit voor zowel film-, sport- als game-liefhebbers.

Uitstekend September 2024

LG OLED G4 (OLED65G4)

LG OLED G4 (OLED65G4) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) WOLED
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid 4x 10W + 2x 10W luidsprekers
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD), DTS:X
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (48 Gbps, ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync, 2K HFR, 4K HFR)
3x USB
1x optisch digitaal audio uit
1x ethernet
Draadloos WiFi 6
Bluetooth
IR-blaster
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV LG webOS 24
Energieverbruik SDR 97 watt (F) / HDR 222 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
144,1 x 91 x 26,3 cm, 29,1 kg

zonder voet:
144,1 x 82,6 x 2,4 cm, 23,8 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 531 nits,
HDR: 1720 nits

10% venster: 
SDR: 627 nits
HDR: 1644 nits

100% venster:
SDR: 313 nits
HDR: 241 nits

Contrast: 
100.000:1 (native)
1.000.000:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6427 K
Gamma: 2,37
Grijsschaal (dE2000): 0,65
Kleurafwijking (dE2000): 1,02

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 3,00
P3-dekking: 97,1%

Adviesprijs € 3399
Koop bij

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt