Het Logitech MX Keys Mini toetsenbordje: kleiner, niet goedkoper dan de MX Keys (maar wel met een emoji toets)
Zogenaamde TKL ('ten-key-less') toetsenborden zonder numeriek deel zijn populair bij gamers. Die winnen er weer wat ruimte voor hun muis mee. Ook ergonomen spreken vaak een voorkeur uit voor een smaller toetsenbord, omdat de muishand dan in meer ontspannen positie uitkomt. Logitech zegt dat het nadrukkelijk werd gevraagd om een kleine versie van het luxe MX Keys toetsenbord uit te brengen. En wie is Logitech dan om nee te zeggen? Voilà, de Logitech MX Keys Mini is er, in een uitvoering voor Windows pc en voor Apple Mac gebruikers.
Verschillen tussen Logitech MX Keys Mini en Logitech MX Keys
Het meest in het oog springende verschil tussen het nieuwe toetsenbord en het bestaande exemplaar is uiteraard dat de MX Keys Mini kleiner is. Hij meet 29,6 cm in de breedte; de MX Keys is 43 cm breed, dus dat scheelt ruim 13 cm. De overige afmetingen zijn vergelijkbaar, met een diepte van ruim 13 cm en een hoogte van 2 cm. De MX Keys Mini is wel ruim 300 gram lichter.
Bekijk je de toetsenborden in detail, dan is te zien dat de MX Keys Mini drie nieuwe toetsen heeft. Een om snel een stemopname te maken (i.c.m. de F6 toets), een voor het dempen van de microfoon (F9), en een heuse emoji toets (F7). Ook de drie toetsen om tussen drie verschillende apparaten te schakelen zijn gecombineerd met functietoetsen F1, F2 en F3. In vergelijking met de MX Keys moesten er natuurlijk wat opgegeven worden - het lijkt erop dat dat vooral media toetsen zijn (alleen afspelen/pauzeren en volume zijn overgebleven), en Windows toetsen voor multitasking.
Verschil tussen MX Keys Mini voor Windows en voor Mac
Logitech brengt zoals gezegd twee verschillende varianten uit van de MX Keys Mini. Een voor Windows (en Linux en ChromeOS), en een voor Apple oftewel MacOS. We hebben het even nagevraagd, maar allebei die varianten werken op alle genoemde besturingssystemen. Je kan dus het MX Keys Mini voor Mac bordje ook prima gebruiken onder Windows.
Het verschil zit in twee zaken: de opdruk van de toetsen (bijvoorbeeld Command in plaats van Ctrl), en de meegeleverde kabel. Die bij de Mac versie heeft aan beide kanten een usb-c stekker; de Windows variant is aan een kant usb-c, de andere de bekende platte usb-a stekker.
10 dagen accuduur - 5 maanden zonder verlichting
Net als de MX Keys heeft de MX Keys Mini ingebouwde verlichting. Die gaat aan, zodra je je handen naar het toetsenbord beweegt. Met de verlichting actief gaat het toetsenbord tot 10 dagen mee op een volledig opgeladen accu, stelt Logitech. Laat je de verlichting uit, dan moet je vijf maanden kunnen halen, voordat je de usb-c-kabel er weer moet inprikken. Dat is dezelfde accuduur als beloofd voor de MX Keys.
Logitech MX Keys Mini indeling: ISO-layout
Het lijkt erop dat Logitech voor Nederland de MX Keys Mini van een iso-indeling heeft voorzien. Dat is iets om rekening mee te houden, want het betekent dat de linkershift erg klein is, om ruimte te maken voor een extra pipe-backslash-toets. Ook is de Enter-toets verticaal en vrij groot uitgevoerd.
Geen USB-ontvanger in de doos - en niet compatible met Unifying
Een ander verschil is dat Logitech bij de MX Keys Mini niet zijn bekende Unifying usb-ontvanger meelevert. Het toetsenbord kan daar ook niet mee werken. In plaats daarvan werkt hij standaard via Bluetooth. Als alternatief kan hij ook verbinding maken met een, los aan te schaffen, Logi Bolt ontvanger.
Meer verschillen: de MX Keys is in één kleur (zwart/grijs) leverbaar, met en zonder polssteun. De MX Keys Mini is in drie kleuren te koop: zwart, wit en roze. Alle zonder polssteun.
Zelfde prijs
De Logitech MX Keys Mini kost 109,99 euro - hetzelfde als de grote broer. Het voelt daarom wat karig dat Logitech geen usb-adapter meelevert. Productietechnisch is een gelijke prijs vermoedelijk prima verklaarbaar. Allicht worden er per uitvoering minder verkocht, en zijn de productiekosten dus relatief hoger. Ook zitten de kosten niet zozeer in het materiaal als wel in onderzoek en ontwikkeling, logistiek en transport. Het zou ons niet verbazen als de kostprijs van de MX Keys Mini hoger is dan die van de MX Keys. Als consument heb je daar echter weinig boodschap aan: de keuze tussen twee gelijk geprijsde producten, waarvan er een kleiner en minder compleet is, voelt vreemd.
Het is even afwachten wat de MX Keys Mini in het schap gaat kosten. Voor de MX producten lijkt Logitech de prijzen doorgaans steviger te bewaken dan voor de rest van het assortiment. De MX Keys is hoe dan ook een uitstekend toetsenbord (mits je kan leven met de iso-indeling, of een ansi-exemplaar koopt in de Verenigde Staten). Er is geen reden om te denken dat ook de MX Keys Mini niet prima zal bevallen.
Zelf uitproberen zal nog even duren: de Logitech MX Keys Mini komt pas eind oktober bij verschillende verkopers in het assortiment. Nu kopen via de site van Logitech lijkt al mogelijk.