Review   |   Smartphones

Motorola moto g200 5G vs Motorola edge 20 review: wat is de beste Moto voor 400 euro?

Motorola moto g200 5G vs Motorola edge 20 review: wat is de beste Moto voor 400 euro?

Bij smartphones uit de middenklasse kan je denken aan apparaten als de Samsung Galaxy A52s of de OnePlus Nord 2, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Nog zo’n merk die sterk inzet op veel bieden voor een redelijke prijs is Motorola. Van dit merk bekijken we de Motorola moto g200 5G en de Motorola edge 20. Laatstgenoemde is voor nog wel iets minder te vinden, maar door de bank genomen zijn ze allebei voor zo'n 400 euro te koop. Vandaar: een Moto g200 vs edge 20 review.

Motorola lokt consumenten niet enkel met hippe, kleurrijke designs voor jongeren en scherpe prijzen. Ze geloven duidelijk ook in het bieden van veel keuze. De in juli 2021 geïntroduceerde Motorola edge 20 en de nog iets nieuwere Moto g200 5G passen in een totaalaanbod dat je gerust enorm mag noemen. Als je dan ook nog het uitgebreide assortiment van rivalen als Xiaomi, Oppo, OnePlus, Samsung en anderen bekijkt, dan wordt het gauw uitdagend om de beste smartphone van 300-400 euro op te sporen. Kunnen deze twee Motorola’s zich staande houden in het concurrentiegeweld?

Moto g200 5G vs edge 20 review: overeenkomsten...

Als we beide toestellen naast elkaar leggen, merken we meteen dat ze uit dezelfde stal komen. Dat komt vooral door de Moto-skin die bovenop Android 11 ligt. Het is wel een heel beperkte toevoeging die Motorola doet, zowel qua visuele blingbling als extra apps. Je krijgt dus een vrij pure Android 11-ervaring, met de belofte dat Android 12 naar de edge 20 en de g200 5G komt.

Motorola interface: de tips zijn soms wat te veel van het goede  - Motorola edge 20 reviewQua interface en het instellen krijg je bij beide precies hetzelfde. Tijdens het testen kregen we het soms op onze zenuwen door de vele behulpzame tips die opduiken. Ben je niet iemand die om de haverklap van telefoon wisselt, vind je die moto-berichtjes misschien wél handig. Vooral omdat de Motorola’s helemaal meegaan in de nieuwe Android-trend om zoveel mogelijk te doen met gebaren. En ja, de moto-app is een knappe manier om allerlei kleinere functies en features te ontdekken. Het is in elk geval heel wat leuker vormgegeven dan de instellingen zelf. 

De moto-app is een knappe manier om allerlei kleinere functies en features te ontdekken.

Die extra features zijn op zich niet zo belangrijk, maar ze zijn wel de peper & zout waarmee een merk zich probeert te onderscheiden van rivalen met quasi-dezelfde hardware. Leuk aan die moto-app is dat je bijvoorbeeld heel snel de interface kunt personaliseren, onder meer door AI-foto-effecten op eigen beelden los te laten. Al werken die geweldig slecht op gezichten, dus het is zeker geen manier om een achtergrond met portret van lief of kind kunstiger te maken. We hebben dit wel vaker bij deze extra functies, en niet enkel bij Motorola: de meerwaarde is soms beperkt.

...en verschillen

Motorola moto g200 5G  - Motorola edge 20 reviewHet design van de twee telefoons verschilt trouwens wel. De edge 20 ligt plat in de hand, de g200 5G is knusser, met een bollere achterzijde. Ook de driedubbele camera’s zijn anders geïmplementeerd.

Toch hebben ze een heel Motorola-achtig gevoel. Dat komt onder meer door details als de vingerafdruksensor aan de zijkant en de mattere kleurafwerking. Deze lijkt van veraf een metaalkleur (een donkerblauw bij onze g200 5G, lichtgrijs bij de edge 20). In de hand voel je echt wel dat het een kunststof is. Niet ongebruikelijk in de middenklasse. Bij de g200 5G is de frame uit metaal, wat steviger overkomt. Je voelt het er verder niet aan af, maar geen van de twee toestellen is echt waterdicht. De IP52-certificering geeft aan dat ze tegen spatten kunnen, maar laat ze niet in gootsteen of zwembad vallen.

Een fijn detail: Motorola geeft nog altijd bij elke telefoon een bumpercase mee. Dat mag het fijne lijnenspel om zeep helpen, het is wel heel nuttig. Ook een lader zit standaard in de doos. Prettig: Motorola levert een 33W snellader gewoon mee in de doos bij de edge 20 - Motorola edge 20 review

Moto g200 5G: veel hardware voor je geld

De moto g200 5G en de edge 20 verschillen in meer opzichten dan de vormgeving. Nu ja, in zoverre dat smartphones écht kunnen verschillen. De wat zwaardere g200 5G is het topmodel uit de populaire en traditionelere moto-lijn, te koop voor net geen 450 euro. Veel voor weinig is altijd het informele motto geweest van de Moto-familie. De g200 5G mag dan niet de goedkoopste moto G zijn, de gebruikte hardware voelt wel heel weelderig aan.

De hardware van de g200 5G voelt weelderig aan in het gebruik.

De bumpercase doet weinig goeds voor het lijnenspel van de Motorola edge 20, maar houdt hem wel krasvrij.Het grote full hd+-scherm gebruikt ips-technologie, geen oled. Het is wel heel goed leesbaar in zonlicht. Tijdens het gebruiken reageert deze Motorola ook heel soepel. Als we dan de specs checken, blijkt het een Qualcomm Snapdragon 888+-chipset en 8 GB werkgeheugen te bevatten. Dat is best goede hardware voor dit prijspunt. Ter vergelijking: dezelfde chipset drijft de iets duurdere S21 FE van Samsung aan. 

Motorola edge 20: dun en licht design

De edge 20 is juist het middelste model van de edge 20-familie. Daarmee is hij gunstiger geprijsd dan de (en onlangs alweer opgevolgde) pro-versie, die naar een topmodelprijspunt neigt. De lite-uitvoering heeft een gelijkaardig design, maar veel tragere hardware. Bij deze reeks draait alles rond een dun en licht ontwerp, in combinatie met een kleurrijk oled-scherm en heel kleine schermranden. Het is iets kleiner – 6,7 versus 6,8 inch – maar echt een wezenlijk verschil is dat niet. De Motorola edge 20 is dunner, de camera's steken daardoor wat meer uit.  - Motorola edge 20 review

De Motorola edge 20 is een indrukwekkend lichte smartphone.

Het mag gezegd worden: Motorola is er met de edge 20 inderdaad in geslaagd een indrukwekkend lichte smartphone te bouwen. Heel klein is de edge 20 niet, maar los daarvan is het wel een toestel dat je in een jaszak of kleine handtas kunt stoppen zonder dat het doorweegt. Dat moet je niet proberen met – pakweg – de Samsung Galaxy S21 Ultra die momenteel onze vaste smartphone is. Vergeleken met een Galaxy S9 is hij dan weer een stuk groter.

Motorola moto edge 20 naast een Samsung Galaxy S9  - Motorola edge 20 reviewMoto g200 5G vs edge 20 review: OLED is beter

De g200 5G in het bijzonder maakte tijdens het testen indruk qua accuduur. Er zit een ruime 5000 mAh accu in, maar hij is ook gewoonweg zuinig. Met gewoon gebruik haalden we net niet twee dagen. Bij de edge 20 gaat het net wat sneller richting een rood batterij-icoon. Beide Motorola’s kun je snel opladen. Een pluspunt is dat je ook echt een 33W-lader meegeleverd krijgt. Draadloos laden? Daarvoor moet je toch een hogere prijsklasse opzoeken.

De moto g200 5G maakt indruk met zijn accuduur.

Een groot verschil tussen de g200 5G en de edge 20 zit ‘em in het scherm. Ips lcd versus oled, dat is nogal een fundamentele keuze. Beide displays zijn knap, maar de oled van de edge 20 vinden we uiteindelijk wel de betere. Met name vanwege het betere contrast. We zouden wel de OLED van de Galaxy A52 of OnePlus Nord 2 iets hoger inschatten, al kan die laatste ‘enkel’ verversen met 90 in plaats van 144 Hz. De verschillen zijn echter niet enorm groot. Een grotere kloof bestaat er tussen goedkopere toestellen en iets duurdere apparaten zoals deze Motorola’s. Dat is meteen een goede reden om toch naar de middenklasse te kijken als je shopt voor een smartphone.Motorola edge 20 naast de moto g200 5G: beide schermen zijn prima.  - Motorola edge 20 review

De kwaliteit van de schermen kun je zelf verbeteren. Bij beide Motorola’s staan de displays bijvoorbeeld standaard ingesteld op een verzadigd kleurenprofiel dat er fel en onnatuurlijk uitziet. Schakel via de instellingen over op ‘natuurlijk’ en de beeldkwaliteit wordt stukken beter. Zowel het ips- als het oled-scherm kun je vastzetten op 144-Hz verversingsfrequentie. De Auto-stand is echter zeer slim en schakelt op het juiste moment naar de hogere snelheid. Dat levert toch een batterijbesparing op. Het heeft nu eenmaal weinig zin om een Netflix-film te bekijken met 144 Hz.

Moto g200 5G vs edge 20 review: camera vergelijking

Motorola camera appOp papier lopen er wat zaken gelijk tussen deze twee Motorola’s, zoals de 108 MP sensor met de relatief lichtgevoelige f1,9-diafragma. De foto’s die we ermee maken zien er betrekkelijk goed uit bij normaal daglicht.

De andere twee camera’s op de achterkant verschillen meer. Bij de edge 20 is er een 3x optische zoom. In theorie een mooie eigenschap voor een middenklasser. In theorie, want of het goed werkt, konden we niet testen. Telkens wanneer we op het 3x-icoontje tikten, crashte de camera-app. De macro-stand op de edge 20 is niet slecht, maar de g200 5G doet het stukken beter. We kunnen echt heel dicht bij een lego-figuur komen en details scherpstellen.

De macro-stand van de g200 5G is duidelijk beter dan van de Motorola edge 20 Foto gemaakt met Motorola edge 20 Foto gemaakt met Motorola moto g200 5G Foto gemaakt met Motorola edge 20 Foto gemaakt met Motorola moto g200 5G De moto g200 5G legt details van aanmerkelijk dichterbij vast

Fotograferen als het donker wordt levert bij beide redelijke resultaten op. Als er één terrein is waarop middenklassers achterblijven op de duurste smartphones, dan is het wel dit. Dan is er nog een specifiek Motorola-klachtje: de Google Assistant-knop aan de zijkant. Als je de gewoonte hebt om bepaalde shots te nemen terwijl de smartphone rust op een oppervlakte, druk je snel deze knop in en vlieg je uit de camera-app. 

Conclusie

Het scherm op de (iets oudere) edge 20 vinden we net wat beter qua leescomfort. Ook is het echt een heel licht, fijn apparaat. Toch is de conclusie van onze Moto g200 5G vs edge 20 review, dat de g200 5G all-round onze voorkeur heeft. Voor zijn prijs krijg je heel wat, waaronder snelle hardware, een uitstekende werktijd op een acculading, een groot display en degelijke camera’s. Eigenlijk is het enkel qua gebruik van kunststof en camera’s dat het geen vlaggenschip is. Het werkt vooral soepel en snel. Daarom is het met name een aanrader voor power users en voor gaming.

De edge 20 moet je vooral op je aankooplijst zetten als dun en licht een prioriteit zijn. Dat er binnenkort waarschijnlijk een edge 30 verschijnt en de edge 20 daarom best goedkoop is, maakt dit zeker nu echt een koopje voor hipsters.

Motorola edge 20 Motorola edge 20 Motorola edge 20 Motorola edge 20 Motorola edge 20 Motorola edge 20 Motorola edge 20 Motorola edge 20 Motorola edge 20 Motorola edge 20 met lader Motorola edge 20 met lader Motorola edge 20 doos Motorola moto g200 5G Motorola edge 20 Camera van de Motorola moto g200 5G Motorola UI Motorola UI Motorola UI Motorola UI Motorola camera opties Motorola edge 20 naast moto g200 5G

 

Motorola edge 20 in een oogopslag
AFmetingen 16,3 x 7,6 x 0,7 cm
Gewicht 165 gram
Kleuren Frosted Grey, Frosted White
Beeldscherm 6,67-inch (17 cm) OLED
2400x1080 pixels, 394 ppi
144 Hz, Corning Gorilla Glass 3
Camera's

Achter:
108 MP, f/1.9 ultrapixel
16 MP groothoek 119° / macrocamera f/2.2, 2,8 cm
8 MP f/2.4 3x optische zoom

Voor:
32 MP, f/2.2

Video-opname:
UHD, UHD 20:9 (3840x1728)
30fps
FHD, FHD 20:9 (1920x864)
30fps, 60 fps

Draadloos 5G, 4G, 3G, WiFi 6, Bluetooth 5.2, NFC
Processor Qualcomm Snapdragon 778 5G
geheugen 8 GB werkgeheugen
128 GB opslag
Aansluitingen USB 2.0, Type-C
Sensors Accelerometer
Nabijheidsensor
Omgevingslichtsensor
Kompas
Gyroscoop
Vingerafdrukscanner
ACCU 4020 mAh LiPo
30 watt TruePower 30 snelladen
Waterdicht IP52 stof- en spatwaterdicht
Meegeleverd Hoesje, 30 watt snellader, kabel, SIM-prikker
Adviesprijs € 499,99
Kopen Coolblue
Bol.com

 

Motorola moto g200 5G in een oogopslag
Afmetingen 168,1 x 7,6 x 0,89 cm
Gewicht 202 gram
Kleuren Stellar Blue, Glacier Green
Beeldscherm 6,8 inch (17,3 cm) IPS LCD
FHD+ 2460x1800 beeldpunten
144 Hz, DCI-P3, HDR10
Camera's

Achter:

108 MP f/1.9 Ultra-pixel
8 MP f/2.2 120º groothoek/macro
2 MP f/2.4 diepte

Voor: 

16 MP f/2.2 quad-pixel selfie

Video-opname:

8K 24 fps
4K UHD 60 fps
FHD 60 fps
Slow-motion (interpolatie) FHD 960 fps
Slow-motion (native) HD 360 fps

Draadloos 5G, 4G, 3G, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, NFC
Processor Qualcomm Snapdragon 888+
Geheugen 8 GB werkgeheugen
128 GB opslag
Aansluitingen USB-C (3.1 met DisplayPort 1.4)
Sensors Vingerafdruk (zijkant), nabijheid, accelero, omgevingslicht, gyroscoop, e-kompas
Accu 5000 mAh, 33W snelladen
Waterdicht IP52 stof- en spatwaterdicht
Meegeleverd Headset, hoesje, lader, USB-kabel, SIM-prikker
Adviesprijs €  449,99
Kopen Belsimpel