Review   |   Toetsenborden

Mountain Everest Max review: het uitzicht een jaar na introductie

Mountain Everest Max review: het uitzicht een jaar na introductie
De Mountain Everest Max is de meest uitgebreide versie van de Mountain Everest, een mechanisch toetsenbord dat je geheel naar je eigen hand kunt zetten.

De Mountain Everest, heet het eerste model. Het is er in een paar uitvoeringen, maar wij gingen aan de slag met de meest uitgebreide. Dat is de Mountain Everest Max, een toetsenbord met een vanaf-prijs van 250 euro. We bespreken het ruim een jaar nadat de eerste exemplaren van de band rolden. Sindsdien heeft Mountain namelijk hard gewerkt aan zowel firmware als software. Daarmee verwachten we een ander product te bekijken, dan de reviewers die het een jaar geleden onder handen namen.

Hoewel toetsenborden vaak nogal op elkaar lijken, zijn er weinig die zich kunnen vergelijken met de Everest. Dat komt doordat dit mechanische toetsenbord in zeer hoge mate modulair is. Anders gezegd, je kan er van alles aan aanpassen. Je kan 'm strak en simpel houden, maar ook bijzonder uitgebreid. Echte liefhebbers kunnen zelfs de schakelaars onder de toetsen vervangen. En dan hebben we het nog niet gehad over de aanpassingsmogelijkheden in software.

Ambitieus

Met die insteek is de Mountain Everest Max, zoals ons testmodel voluit heet, een bijzonder ambitieus product. Mechanische toetsenborden zijn er feitelijk voor twee groepen gebruikers. Liefhebbers, en gamers. Alleen die twee typen geven serieuze bedragen uit aan iets wat voor de meesten een goedkoop te vervangen ramplank is.

Voor pc gamers, de aloude steun en toeverlaat van de hardwareleverancier, is er een werkelijk onstellend aantal opties om uit te kiezen, als we het over mechanische toetsenborden hebben. Het is dus zaak je te onderscheiden. Dat doet Mountain dan ook met verve met de Everest, met genoemde keur aan aanpassingsmogelijkheden.

Daarmee appelleert het niet alleen aan gamers, maar ook aan die-hard toetsenbordliefhebbers. Liefhebbers zijn per definitie veeleisende mensen, en die van toetsenborden meer dan de meeste. We hebben het hier over mensen die er geen been in zien honderden euro's te investeren in volledig op maat gemaakte creaties. Die bestellen ze na overleg op obscure discussiefora bij nog obscuurdere leveranciers. Dit zijn geen mensen die je eenvoudig tevreden stelt met een polssteuntje of een extra setje keycaps.  

Mountain stelde zich de ambitieuze taak om beide groepen aan te spreken. Dat doet het niet alleen met een uitgekiende marketing/crowdfunding campagne, maar ook met een product dat daadwerkelijk anders is dan wat de massa doet. Niet alles daarvan is per se even noodzakelijk, maar leuk is het wel. Of het ook goed is, dan konden we beoordelen door de Mountain Everest Max de nodige weken letterlijk onder handen te nemen.

De Mountain Everest Max zit in een doos met een boodschap Het is een doos met meer verdiepingen. En een lade. Dat belooft wat. Geheel vrij van plastic is de verpakking niet, maar al het plastic is recyclebaar, zo vertelt Mountain ons. Dit is de Mountain Everest Core. Al het andere in de doos, maakt hem tot een Everest Max. Mountain Everest Max Mountain Everest Max In de lade zitten doosjes met accessoires... De volledige inhoud van de Mountain Everest Max doos uitgepakt De doosinhoud van de Mountain Everest Max vanuit een andere hoek.

Wat kan je allemaal aanpassen aan de Mountain Everest (Max)?

Voor we ingaan op de ervaringen, een overzichtje van wat je kunt aanpassen aan de Mountain Everest Max. Dat is zoals gezegd de versie die we testten (met Cherry MX Silent Red schakelaars). De 'kale' variant heet Everest Core. Er is ook nog een Everest Core Barebone, waar je eigen switches en keycaps naar smaak op kunt plaatsen. Als je dat aantrekkelijk vindt, lees je vermoedelijk niet deze review, maar zit je op /r/mechanicalkeyboards

Bij de Mountain Everest Max zit een media dock, een numeriek gedeelte en een polssteun. Alle zijn afneembaar. Bijzonder is dat je het numerieke deel zowel links als rechts kunt aansluiten. Dat gaat met een uitschuifbare usb-c connector en een extra steun. De hoogte / hoek van het toetsenbord is aan te passen met magneetjes. Die kan je stapelen tussen de eveneens magnetische voetjes en het toetsenbord zelf. Daarmee heb je wat meer mogelijkheden om de hoogte te variëren dan bij de doorsnee uitklappende voetjes. Het is leuk bedacht, een beetje gimmicky, maar beslist anders dan anders. 

Net als bij alle mechanische toetsenborden zijn de keycaps op de schakelaars vervangbaar. Standaard levert Mountain exemplaren van abs-plastic, luxere pbt-exemplaren zijn optioneel verkrijgbaar. Van ons hadden die best standaard erbij mogen zitten. Anders dan bij de meeste mechanische toetsenborden, zijn ook alle schakelaars onder de keycaps te vervangen. Zowel voor het vervangen van keycaps als schakelaars levert Mountain gereedschap mee.

Op het numerieke gedeelte zitten vier toetsen met een mini-schermpjes erin. Daarvan kan je in de Base Camp (ja, het is een thema) software zowel de afbeelding als de functie aanpassen. In die software kan je nog veel meer aanpassen. Zoveel, dat we daar verderop op ingaan.

De standaardconfiguratie van de Mountain Everest Max Mountain Everest Max met numpad links Zonder polssteun (niet aan te bevelen) Zonder polssteun in de reguliere configuratie Ook het media dock is afneembaar Puur het numpad en de Everest Core Achterzijde van de Mountain Everest Core Mountain Everest Core zijkant rechts Mountain Everest Core zijkant links Mountain Everest Core achterkant Mountain Everest Core Mountain Everest Core Mountain Everest Core

Mountain Everest Core

Mountain Everest Core detailDe kern - ahem - van de Mountain Everest Max is natuurlijk gewoon de Mountain Everest Core. Een zogenaamd tkl-toetsenbord (zonder numeriek eiland). Het heeft een zogeheten zwevend toetsendesign, zonder een aparte bovenplaat die de toetsen omsluit. Dat zorgt voor goed zichtbare, felle verlichting. Het maakt het ook eenvoudiger het toetsenbord schoon te maken. Of keycaps of schakelaars te vervangen. Het is niet vreemd dat we dit ontwerp veel zien. 

De bovenplaat van de Everest is van geborsteld aluminium. Daar zit in het deel onder de toetsen een ander profiel in dan in het omliggende deel. Ook zit er een klein hoogteverschil tussen die delen. Het resultaat is een fraai, eigen design. Knap, want zoals gezegd: het basisontwerp is verre van uniek. 

Kijken we verder, dan zien we dat de bovenplaat uit twee lagen bestaat. Er tussen zit een strook kunststof met verlichting erachter. Ook wel light guide genaamd. Meteen een reden om de optionele (standaard bij de Max) polssteun niet vast te klikken: zo blokkeer je deze verlichting niet. Er zit een fiks aantal ledjes achter, dus dat zou zonde zijn. 

Aansluitingen op achterzijde van Mountain Everest CoreAchterop het toetsenbord zitten een usb-a en twee usb-c aansluitingen. Laatstgenoemde zijn voor het media dock bestemd. De eerste kan je gebruiken om een muis op aan te sluiten. Bijvoorbeeld de Makalu 67 van hetzelfde merk. In theorie kan je ook andere dingen op de usb-c-poorten aansluiten, maar zin heeft dat niet. Ze leveren weinig stroom en erachter zit geen usb-verbinding, maar een zogenaamde spi-verbinding. Ook het numeriek deel maakt verbinding via spi-vermomd-als-usb-c.

Kabel voor een containerschip

Verplaatsen we de blik naar de onderzijde, dan zit daar in het midden nog een usb-c aansluiting, Die is bestemd voor de afneembare toetsenbordkabel. Die is erg lang en erg degelijk. Wat ons betreft iets te degelijk, want hij is extreem stug. We zien dat wel vaker bij mechanische toetsenborden. Het is goedbedoeld, maar laten we wel zijn: het ding moet een toetsenbord aansluiten. Niet een containerschip aanmeren.

Onderzijde Mountain Everest Core

De onderzijde bevat verder de nodige kabelgoten, die gek genoeg niet allemaal breed genoeg zijn voor de toetsenbordkabel. Denkelijk kan je er ook een muiskabel mee vastzetten. Het plastic van de onderzijde valt wat uit de toon bij de luxe uitstraling van de rest van de Everest. Het is lastig te definiëren, maar het oogt glad en een beetje goedkoop. De voetjes zijn dan weer voortreffelijk, zowel de vaste als de afneembare magnetische. Veel en dik rubber, waardoor dit toetsenbord geen millimeter zal verschuiven.

Numeriek gedeelte van de Mountain Everest Max

Mountain Everest numpadHet numerieke deel van de Everest Max is een verhaal apart. Je kan het ook los kopen (bijvoorbeeld omdat je je Everest Core wilt uitbreiden). Dan is het niet goedkoop. De reden daarvoor: die vier aanpasbare toetsen met een ingebouwd schermpje. Iedereen die zo oud is als schrijver dezes denkt dan aan het fameuze Optimus Maximus toetsenbord van Art Lebedev. Daarin was elke toets een individueel oled-scherm van 40x40 pixels. Bij de Everest Max zijn het er vier, elk van 72x72 pixels. Alleen, het zijn geen oleds.

Mountain levert een aardig setje met opties aan afbeeldingen aan in de Base Camp software. Van social media tot games en launchers, goede ideeën. Wat de voorgestelde plaatjes gemeen hebben, is dat ze overwegend wit-blauw, wit-zwart of rood-zwart zijn. Dat heeft een reden: die kleurcombinaties zien er goed uit op de schermpjes. Fröbelen we zelf iets met wat meer kleur, dan komen we toch wel van een koude kermis thuis. Zeker onder een hoek bekeken, blijft er weinig over van onze creatie. 

Daar komt bij dat deze toetsen bepaald geen mechanische schakelaars zijn. Ze hebben vrijwel geen travel, een duidelijk hoorbare klik en voelen nogal plastic-achtig aan. Het concept blijft een 10, maar de uitvoering in dit geval is een zesje.

De custom toetsen van de Mountain Everest Max stellen wat teleur in de uitvoering.

De numpad basis is gelukkig goed

Mountain Everest numpad onderzijdeGelukkig is de rest van het numerieke deel wel uitstekend. Het is dezelfde kwaliteit als de Everest Core. Ook hier zien we de bovenplaat in twee delen, met verlichting rondom. Ook hier het fraai bewerkte, geborstelde aluminium. Onderop de magnetische voetjes aan een kant, een brede rubberen strook aan de andere kant.

Het mechanisme om de usb-connector en steun naar links of naar rechts te schuiven vergt de nodige kracht. Daardoor voelt het wel solide. Sluit je het numerieke eiland aan, dan 'knikt' het wanneer je het toetsenbord optilt - maar het blijft wel bevestigd. Ook als je het eiland verticaal laat bungelen onder het toetsenbord. Vermoedelijk moet je dat niet te vaak doen, zo sterk zijn usb-c connecties niet. Maar goed, zo vaak til je je toetsenbord niet op.

De accessoires van de Mountain Everest Max

De polssteun, we noemden hem al, klikt magnetisch vast aan de onderrand van de Everest. Zoals gezegd, wij zouden hem wat verder weg leggen. Dan rusten daadwerkelijk je polsen erop, in plaats van je handpalmen. Bovendien zie je de verlichting in de onderrand dan beter. Wil je 'm toch vastklikken: de magneten zijn niet heel sterk. In tegenstelling tot het numerieke deel, blijft de polssteun níet hangen wanneer je het toetsenbord optilt.

Naast de polssteun levert Mountain nog veel meer mee. Een kort usb-c male-to-female kabel, waarmee je het numerieke deel wat verder weg kunt leggen. Deze kabel is dus een spi-kabel met usb-c aansluitingen - je kunt hem alleen voor dit doeleinde gebruiken. Wij zouden wel een iets langere willen hebben, maar het is prettig dat je de optie hebt om het numpad wat verder weg te leggen.

Verder bevat de indrukwekkende doos waarin de Everest Max geleverd wordt een  apart doosje met daarin een aantal zaken. Zo treffen we er vijf verschillende typen schakelaars aan. Daarmee kan je een indruk krijgen van de opties die je hebt, mocht je besluiten (een deel van) de gekozen schakelaars aan te passen. Een alternatieve keycap voor de Esc-toets. Acht magnetische tussenstukjes voor de voetjes van keyboard en numpad. En gereedschap voor het verwijderen van keycaps en van schakelaars.

Mountain Everest accessoires Zo kan je switches verwisselen op de Everest Ophogen van de voetjes met magneetjes (dit is extreem) Mountain Everest Core verhoogd Mountain Everest Core voet detail

Oog voor duurzaamheid

Vermeldenswaardig is dat de verpakking van de Everest Max grotendeels van karton is. Al het gebruikte plastic en schuim - want er is wel wat aanwezig - is van een goed her te gebruiken type. Bovendien is de verpakking zo geconstrueerd, dat je die kan blijven gebruiken - bijvoorbeeld als opbergdoos. Daarnaast doet Mountain voor elk verkocht product een bijdrage aan Plastic Bank, een instelling die zich richt op het voorkomen dat plastic in zee belandt. Wie even moet slikken bij de aanschafprijs van een Mountain Everest Core of Everest Max, weet in elk geval dat een deel van de aderlating het milieu ten goede komt.