Review   |   Toetsenborden

Mountain Everest Max in gebruik

Typen met de Mountain Everest Max

Je kan veel dingen doen met een toetsenbord, maar typen is toch wel de meest voor de hand liggende activiteit. Dat hebben we dan ook gedaan met de Mountain Everest Max. Onder andere deze hele review van een paar duizend woorden is erop getypt, maar ook tal van andere artikelen. 

Die type-ervaring is... prima. Vooral: voorspelbaar. Dat is voornamelijk positief. Mountain kiest bewust voor Cherry MX als schakelaars en niet zonder reden. Miljoenen mensen wereldwijd zijn verknocht aan de type-ervaring die deze switches opleveren. Wij kozen voor de stille variant - dat zijn feitelijk 'rode', lineaire schakelaars met extra demping. Daardoor hebben ze iets minder travel (de afstand van niet-ingedrukt tot volledig ingedrukt), maar nog altijd ruim voldoende voor een duidelijke respons. Door de demping maken ze minder lawaai wanneer je ze volledig indrukt. 

Puur voor typen zouden we de voorkeur geven aan bruine of blauwe schakelaars. Dat zijn zogenaamde tactile exemplaren. Daarbij is het voelbaar, wanneer je de toets zover indrukt, dat er contact is gemaakt en dus een letter verschijnt. Die zijn er alleen niet in een stille variant, en dat is wel waar we expliciet om hadden gevraagd, dus uiteraard rekenen we dit Mountain niet aan. Voorkeur voor schakelaars is persoonlijk, het beste probeer je het uit. Daarvoor kan je bij Mountain ook heel uitgebreide keyboard testers bestellen, maar die zijn niet goedkoop.

Mountain Everest Max close-up

Cherry MX: een veilige keuze

Het voordeel van Cherry MX noemden we al: bewezen kwaliteit (100 miljoen aanslagen per schakelaar!). Je weet precies wat je in huis krijgt en vind je dat prettig, dan vind je de Everest ook prettig. Er kleven echter ook nadelen aan deze keuze. 

Zo zijn deze schakelaars erg hoog. Dat zorgt voor een relatief hoog toetsenbord, waardoor een polssteun eigenlijk gewoon nodig is. Bij de Everest Max is die meegeleverd, bij de Core moet je het erbij bestellen. Daarnaast is de Cherry MX geen heel stille schakelaar. Ook bij de silent variant hoor je het geklak wanneer je de toetsen helemaal indrukt ('bottom out' in jargon). Daarnaast is er, nog wat meer merkbaar bij onze silent versie, het kenmerkende, metalige geluid van de veertjes in de schakelaars. Je kan ze smeren om ze stiller te maken. Daarvoor moet je ze wel openmaken. Mountain verkoopt zowel de vereiste lube (15 gram voor 15 euro) als het vereiste gereedschap.

Je moet aardig toegewijd zijn om zo ruim 100 toetsen te behandelen. Het doet de vraag rijzen, zijn er geen andere schakelaars? Schakelaars die misschien ook geschikter zijn voor verlichting, want door de vorm is er alleen aan de bovenzijde van een Cherry MX switch ruimte voor een lampje. Dat zorgt voor minder gelijkmatige verlichting, met name zichtbaar bij toetsen met twee functies.

Het antwoord is natuurlijk: ja, die zijn er. Cherry zelf levert lagere low profile schakelaars, met een maar iets kleinere travel. Ook is er Cherry MV, met fraaiere verlichting. Daarnaast zijn er allerlei andere leveranciers, zoals Omron of Flaretech. Die maken schakelaars met eigen voor- en nadelen. Alleen, geen enkele schakelaar is zo bekend als Cherry MX. Het is dan ook logisch dat Mountain daarop wil meeliften. Het is een veilige keuze - maar of het ook de beste is?

Game on: het belang van Base Camp

Voor gaming hebben de rode, lineaire schakelaars juist de beste papieren. Het zorgt voor een voorspelbare, gelijkmatige toetsrespons. De relatief lichte aanslag zorgt ervoor dat deze schakelaars favoriet zijn bij gamers. Zeker als je het type game speelt dat draait om toetsen heel snel in te drukken, is de robuustheid van een mechanisch toetsenbord een pre. 

Voor games is in principe het ene toetsenbord met Cherry MX toetsen gelijk aan het andere. In principe, want drie dingen maken een groot verschil: verlichting, toetsaanpasbaarheid, en macro's. Alle regel je bij de Mountain Everest Max met de Base Camp software. Hierin kan je profielen aanmaken per toepassingstype - en dus ook per gamegenre. Aan elk profiel kan je een verlichtingsschema koppelen. Daarmee kan je bijvoorbeeld alleen de toetsen die voor een game relevant zijn op laten lichten, of in een afwijkende kleur op laten lichten. Ook kan je macro's definiëren - standaard opeenvolgingen van toetsaanslagen, die je koppelt aan een bepaalde sneltoets. 

Deze profielen slaat Base Camp in het toetsenbord zelf op. Eenmaal bewaard, heb je de software dus niet meer nodig. Je kan de Everest meenemen, aansluiten op een andere pc, en met toetscombinaties het gewenste profiel kiezen. Handig, maar het betekent ook een beperking. Het toetsenbord heeft geheugen voor vijf profielen, en in Base Camp is dat ook het maximum. Je kan dus beter een generieke profielen maken (bijv. fps, rts, mmorpg, etc.) dan game-specifieke. Wel is het mogelijk om profielen te exporteren en te importeren. Zo kan je eventueel dus een archiefje aanleggen. Het zou  natuurlijk mooier zijn om dat in Base Camp te doen. Mountain liet ons overigens desgevraagd weten, dat volgens eigen onderzoek slechts 2% van de gebruikers behoefte had aan meer dan vijf profielen. 

Base Camp openingsscherm Grappig: het openingsscherm past de afbeelding aan de configuratie van je Everest aan. Base Camp Base Camp Base Camp Base Camp Base Camp Base Camp Base Camp past zich aan, aan de aangesloten onderdelen Nog een voorbeeld - hier met numpad, zonder dial. Base Camp Base Camp Base Camp macro's Base Camp dial settings Base Camp Base Camp

Uitgebreide mogelijkheden

Base Camp werkt verder heel behoorlijk. Het is nog niet zo gepolijst als bij Logitech, Corsair of Razer, maar aanmerkelijk beter dan we bij veel nieuwkomers hebben gezien. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Qua verlichting, maar ook qua toekennen van alternatieve functies aan de toetsen. Je kunt elke toets instellen om een besturingssysteem commando (slapen, vergrendelen, etc.) uit te voeren, een programma of macro te starten, media te bedienen of een toetscombinatie uit te voeren. Bovendien kan je ook met een toets een muisklik simuleren. Ten slotte heeft Mountain voor het streaming programma OBS Studio een aparte categorie aangemaakt. Als je dat draait, kan je commando's voor dat programma rechtstreeks selecteren en toekennen aan toetsen in Base Camp. Deze mogelijkheid om de functie van alle toetsen aan te passen, is aanmerkelijk uitgebreider dan bij sommige bekende concurrenten.

Ook voor de verlichting heeft Base Camp veel aanpassingsmogelijkheden. Er zijn zes standaardopties, bij elk waarvan je de nodige zaken kunt aanpassen. Daarnaast is er een zevende volledig 'custom' optie, waarbij je bij wijze van spreken elke toets een ander kleurtje kan geven. En dan is er nog een 'uit'-optie. De helderheid kan je (inclusief 'uit') ook apart regelen, in vijf stappen.

Als we iets te klagen hebben over Base Camp, dan is het de snelheid waarmee het programma aanpassingen verwerkt. De respons is, vriendelijk gezegd, niet heel snel. Dat komt doordat wijzigingen direct in het toetsenbord worden opgeslagen. Dat gaat gewoon niet vlot. Het meest merkbaar is dat bij het aanpassen van de afbeeldingen van de vier custom-knoppen op het numpad. Het uploaden van een 72x72 pixel plaatje naar het toetsenbord kost merkbare seconden. Maar ook bij het selecteren van toetsen om de verlichting aan te passen is er een merkbare pauze. Hoe erg dat is, zal per persoon verschillen. 

Het dial media dock: leuk, maar leuk genoeg?

Bevestigen van dial media dockEen aspect van de Mountain Everest Max dat apart aandacht verdient, is de 'dial'. Dit is een 'media dock', dat je rechts of links op de rand van de Everest kunt klikken. Bijzonder is het ronde ingebouwde schermpje. Daaromheen zit een draaiknop, waarmee je zowel functies kunt selecteren als zaken kunt aanpassen. Naast de dial zit een aantal mediatoetsen, en een viertal ledjes die de status aangeven van de numlock, capslock, scroll lock toetsen en de gaming modus. Die laatste stand deactiveert bepaalde toetsen en toetscombinaties naar keuze. Welke, dat stel je in Base Camp in. 

Het dock is gemaakt van plastic, waardoor het wat afsteekt bij het metaal van de Everest. Mountain heeft zijn best gedaan het netjes af te werken, maar het oogt onder de streep toch wat goedkoper dan het toetsenbord zelf. Dat er wat speling in zit, draagt daar ook aan bij. Het valt mee, aangezien hij met een enkele usb-c-connector vastzit, maar toch.

Mountain Everest Max dial media dock

Dial functies 

Het schermpje is voldoende helder, maar de symbolen zijn erg klein. Gelukkig staat de functie ook in het midden vermeld. Van links naar rechts zijn dat: klok, profiel, verlichting, volume, helderheid, pc info, APM en custom. De meeste wijzen zichzelf; je selecteert ze met een druk op de knop direct links van de dial. Een dubbele klik daarop fungeert als 'terug'-knop. Die knop reageert niet altijd even vlotjes, wat ook niet bijdraagt aan de kwaliteitsindruk. 

PC info toont diverse gegevens van je pc, zoals de belasting van processor, grafische kaart en netwerk. APM is 'actions per minute' en geeft een gemiddelde van je aantal aanslagen per minuut. Geinig. Met custom kan je alternatieve functies toewijzen aan de draaiknop rond de dial. 

Alles bij elkaar genomen is de dial leuk, maar wij merkten dat we 'm in de praktijk weinig gebruikten. De mediatoetsen nog het meest. De draaiknop zelf gebruikten we voornamelijk voor volume - net als bij eenvoudiger concurrenten, eigenlijk. Het dock helpt de prijs van de Everest Max te rechtvaardigen. Als je ons zou vragen of het de pakweg 60 euro waard is om het aan te schaffen als uitbreiding van de Everest Core, dan is het antwoord denkelijk wel duidelijk.

Mountain Everest Max dial media dock

Conclusie

De eerste exemplaren van de Mountain Everest en Everest Max werden in oktober 2020 naar de 'backers' van de Kickstarter campagne verstuurd. De laatste update is van januari vorig jaar. Al bij al is er ruim een jaar verstreken sinds verschijnen van het toetsenbord. In die tijd is er ontzettend veel veranderd en verbeterd aan de werking van de Mountain Everest en Everest Max. De firmware-versie van het toetsenbord zegt veel: versie 50.24.18, op moment van schrijven. Ook aan Base Camp is hard gewerkt, al oogt het versienummer 1.1.3 wellicht meer bescheiden.

De concurrentie heeft natuurlijk niet stilgezeten in de tussenliggende tijd, maar de Everest Max blijft een uniek product. In een overstelpend aanbod van mechanische toetsenborden zit er weinig tussen 'kant-en-klaar' en 'volledig op maat gebouwd'. De Everest is wat dat betreft een toegankelijke stap in de wereld van aanpasbare toetsenborden, een gateway drug voor wie helemaal los wil gaan met een keyboard op maat. Daarvoor hoeft de gemakzuchtige klant niet verder dan de shop van Mountain, die een enorm aanbod aan keycaps, switches en andere jolijt biedt voor de toetsenbordfanaat. 

Wie gewoon direct een state of the art mechanisch toetsenbord wil, kan het prima bij de Everest Max laten. Er blijft weinig te wensen over, al kan de software altijd nog gepolijster. Wel had Mountain er wat ons betreft een set minder snel slijtende pbt keycaps bij mogen leveren. Dat zouden we toch net iets meer op prijs stellen dan proefschakelaars en gereedschap, bijvoorbeeld. Daarnaast is en blijft het een Cherry MX keyboard, met alle voor- én nadelen vandien. Staan die schakelaars op je lijst van eisen, dan verdient de Everest (Max) een plek op je lijst van potentiële keuzes.

Uitstekend Februari 2022

Mountain Everest Max

 

Mountain Everest Max in een oogopslag
Afmetingen 46,1 x 26,5 x 4,3 cm (LxDxH)
Gewicht 1373 gram
Materialen Aluminium, ABS plastic
Layout ANSI
Gaming kenmerken N-key rollover via USB
1000 Hz / 1 ms polling rate
Geheugen 5 profielen on-board geheugen
On-the-fly schakelen met Fn-toets
Kabellengte 2 meter
Media dock display 240x204 pixels IPS
Display toetsen 72x72 pixels TN
Meegeleverd

Polssteun, nepleer
USB-C-naar-C SPI-kabel (15 cm)
USB-C-naar-A kabel (2 meter)
Keycap/switch puller gereedschap
5x extra Cherry MX schakelaars
1x extra Esc keycap
8x magneetjes voor voetjes

Adviesprijs v.a. € 249,99 (ABS keycaps)
v.a. € 279,99 (PBT keycaps)