Review   |   Laptops

MSI Katana GF76 review: deze instap gaming laptop doet veel goed, maar niet voor een instapprijs

MSI Katana GF76 review: deze instap gaming laptop doet veel goed, maar niet voor een instapprijs
MSI Katana GF76 12UE naast de MSI G273Q gaming monitor

De MSI Katana GF76 is een relatief instapmodel in het enorme gamma van gaming laptops van MSI. Dat wil niet zeggen dat hij achterloopt op het vlak van prestaties. Met een nieuwste generatie Intel Core processor en een van de snellere Nvidia videokaarten heeft hij een basis waar elke moderne game soepel op moet kunnen draaien. Waar je op inlevert en wat je wél kunt verwachten, dat lees je in deze review van de MSI Katana GF76.

Wij testten deze uitvoering van de MSI Katana GF76: 12UE-013NL. Dat is de versie met een Nvidia RTX 3060 videokaart. Dat is het enige verschil met de andere varianten. Die kan je hier bij MSI in detail bekijken.

MSI Katana GF76 12UE

MSI Katana GF76 uit de doos

De MSI Katana GF76 is een instap gaming laptop. Dat betekent dat je weliswaar een dikke processor en videokaart mag verwachten, maar ook dat je niet de meest luxe materialen aantreft als je de laptop in handen neemt. Deze Katana is voor zijn formaat nog best dun, zeker vergeleken met gaming laptops van niet zo heel lang geleden. Maar een echte slanke den is het niet. Het gewicht valt gezien de afmetingen dan wel weer mee. Ook de voeding is niet bijzonder lomp, wat prettig is.

Qua materialen is het thema vrij duidelijk: variaties op 'zwart plastic'. Daar is niet per se iets mis mee: plastic is robuust, het zal niet snel deuken, wat bij metaal nog wel kan voorkomen. MSI heeft een relatief mat, zacht plastig gebruikt rond het toetsenbord, wat niet onplezierig aanvoelt.

Ook de schermomlijsting is niet storend breed. Het kan vast smaller, maar zeker op het relatief grote scherm kunnen we er niet over vallen. Het zorgt er ook voor dat je de klep kunt openen zonder het scherm aan te raken, wel zo veilig. 

MSI Katana GF76 12UE schermrand met webcam

Kijken we naar de stevigheid, dan zien we dat het plastic in het midden van het toetsenbord iets meeveert. We hebben het wel eens erger gezien. Het scherm vertoont een beetje flex, maar ook dat blijft binnen de perken.

Onderop zitten grote ventilatieopeningen, naast twee kleinere op de achterkant. Dat impliceert dat je hem beter niet te lang op schoot kan houden, de warmte kan dan niet goed weg. Het is het soort laptop waarvoor je een steun met ingebouwde ventilator kan overwegen.

Aansluitingen met beperkingen

Bij een gaming laptop is het prettig als de aansluitingen niet in de weg zitten. Op luxere modellen zie je vaak dat zaken als video-uitgangen en een paar usb-poorten achterop zijn gemonteerd. Dat zorgt ervoor dat je een externe monitor, toetsenbord en muis kunt aansluiten, zonder een wirwar van kabels rond de laptop te creëren. Bij de MSI Katana GF76 is dat niet het geval. Zelfs de voedingaanslutiing zit aan de zijkant, links.

De MSI Katana GF76 12UE heeft de voedingsaansluiting aan de linkerkant.

Het was fijn geweest als MSI in elk geval de hdmi-uitgang ook daar had geplaatst, want de meeste gebruikers zullen rechtshandig zijn en daar een muis neerleggen. Helaas is dat niet zo. Links zitten alleen twee usb-poorten, waarvan een zelfs een relatief langzaam usb 2.0-exemplaar is. 

Hdmi zit rechts, naast een usb-c-aansluiting en nog een 5 gigabit usb-a poort. Verder is er een 3,5 mm aansluiting voor een headset op dezelfde plek. Helemaal achteraan zit dan nog een netwerkaansluiting. Het is niet optimaal, want als je dat allemaal aansluit, kom je met je muis in de knoop.

MSI Katana GF76 12UE aansluitingen rechtsDe usb-c-aansluiting werkt alleen voor data en dan ook nog maar op 5 gigabit-snelheid. Hij levert geen videosignaal en je kan de laptop er ook niet mee opladen. Dat laatste hadden we niet verwacht gezien de stroomeisen van processor en videokaart. Maar een extra video-uitgang was wel prettig geweest. Zeker omdat de hdmi-uitgang beperkt is tot 60 beelden per seconde bij een 4K uhd-signaal. Nu is de vraag of je méér moet vragen van de gebruikte videokaart, maar displayport 1.4 hadden we toch graag gezien. Als is het maar omdat veel monitoren ook bezuinigen op een snelle hdmi-ingang, waardoor je ook op qhd-schermen beperkt bent tot 144 Hz. 

Beeldscherm van de MSI Katana GF76

MSI rust de Katana GF76 uit met een 17,3 inch (43,9 cm) beeldscherm, met een full hd-resolutie. Voor een instap gaming laptop is dat een prima keuze. Het kan 144 beelden per seconde tonen (144 Hz), wat ons betreft tegenwoordig wel de ondergrens voor gaming. 

Heel prettig is dat MSI een fatsoenlijk paneel gebruikt. Het kan lekker helder, maar je kan het ook goed dimmen. Dat betekent dat je al gamend in een donkere kamer niet verblind wordt. Bovendien is het netjes afgesteld, met als resultaat accurate kleuren. Dat hebben we wel eens anders gezien, maar hier hebben we niets te klagen over de beeldkwaliteit. De gebruikte techniek (ips) zorgt voor goede kijkhoeken, je hoeft dus niet kaarsrecht voor het scherm te zitten.

MSI Katana GF76 12UE

Uit onze metingen blijkt dat het scherm de srgb-kleurruimte netjes en bijna volledig toont. Een groter kleurbereik zit er niet in, dus verwacht wat minder verzadiging vergeleken met de schermen in luxere klassen laptops. 

Meten we de reactiesnelheid van het scherm, dan presteert het redelijk. Maar zo'n 43 procent van alle pixelovergangen gaan voldoende snel (onder de 6,94 ms, vereist om 144 beelden per seconde te tonen). De ergste uitschieters lopen een halve frame achter het signaal aan. Het gaat ook gepaard met de nodige overdrive, we zien tot 25 procent overshoot. Dat betekent dat je soms overdrive-artefacten zal zien bij contrastrijke, bewegende beelden. Dit is overigens in lijn met wat we bij de meeste gaming laptops zien. Aparte gaming monitoren zijn aanzienlijk sneller.

Speakers en geluidsweergave

Van laptopspeakers moet je niet te veel verwachten, maar toch luisteren we er altijd even naar. De speakers van de MSI Katana GF76 bereiken een heel behoorlijk volume. Gelukkig gaan ze niet zo hard, dat het geluid gaat vervormen. Wat ons betreft een goede afweging. De hoge en middentonen klinken bovendien lang niet slecht. Als we Thunderstruck van AC/DC luisteren (een vaste test track) valt op dat de stem van de zanger wat schel klinkt. Ook is er relatief weinig bas te bemerken.

In games vallen de speakers ons beslist mee. De melodieuze soundtrack van Horizon Forbidden West komt heel aardig uit de verf, stemmen zijn uitstekend verstaanbaar. Ook de geluidseffecten in Star Wars Battlefront 2 zijn helder en goed gedefinieerd. We missen alleen de impact van lage tonen. Luxere laptops hebben daar vaak aparte speakers voor, deze Katana moet die missen.

Kortom, een gaming headset gaan deze speakers niet vervangen. Dat zou ook te veel gevraagd zijn. Om YouTube video's of een Netflix serie te kijken voldoen ze echter prima. Voor een meer cinematische ervaring zouden we toch externe luidsprekers aanraden.

Toetsenbord met verlichting

Gezien het formaat van de laptop is het niet gek dat MSI een zogenaamd full-size toetsenbord monteert. Inclusief numeriek gedeelte dus. Wel opvallend is dat die numerieke toetsen op een kleiner formaat zijn uitgevoerd. Dat geldt ook voor de rij met functietoetsen, die zijn echt petieterig. Minder handig, en gezien de omliggende ruimte ook niet per se nodig.

MSI Katana GF76 12UE toetsenbord en touchpad

De power-knop maakt onderdeel uit van het toetsenbord. Daar zijn we nooit zo'n fan van, je drukt hem gemakkelijk per ongeluk in. Een aparte knop, verwijderd van de reguliere toetsen, heeft de voorkeur. Een ander puntje van kritiek is de rechter control-toets, die is erg klein, om plaats te maken voor een extra Fn-toets. Daarmee roep je de secundaire functie van de F-toetsen aan. Ook de cursortoetsen hebben extra functies, zo kan je er muziek mee afspelen of pauzeren, de ventilatoren harder of zachter laten blazen en een vizier op het scherm oproepen. 

De powerknop van de MSI Katana GF76 12UE zit rechtsboven in het toetsenbord, wat niet heel handig is.Prettig zijn de grote linkershift en control, veel gebruikt in games. Ook de achtergrondverlichting - rood is de enige optie - is welkom voor speelsessies in het duister. 

Zoals gezegd veert het toetsenbord een klein beetje mee, maar we hebben het erger gezien. We rekenen het goed, gezien de positionering van deze laptop. Het typen is verder best aangenaam, al was wat meer ruimte tussen de diverse delen van het toetsenbord beter geweest. Op laptops is dat echter uitzonderlijk. De toetsen reageren vlot en hebben voldoende travel, zodat je blind voelt dat je een toets aanslaat. 

Matig touchpad 

Het touchpad is recht onder de spatiebalk geplaatst, wat betekent dat hij een beetje naar links zit ten opzichte van het volledige toetsenbord. Dat zien we liever dan kunstmatig gecentreerd. Zo zit hij onder bereik van je duimen.

Helaas is het geen heel geweldig touchpad. Het reageert aardig vlot om de cursor te verplaatsen, maar de 'muistoetsen' voelen sponzig en reageren niet heel fijn. De rechtertoets moet je echt heel rechts indrukken, anders klink je alsnog 'links'. Ook het formaat houdt naar moderne maatstaven niet over. Kortom, het is functioneel, maar een beetje gamer sluit liever een fatsoenlijke externe muis aan.

Het touchpad van de MSI Katana GF76 12UE is niet geweldig.

Wat krijg je nog meer voor uitrusting? Geheugen, opslagruimte en netwerk

Het zullen niet de onderdelen zijn waar je je keuze van laat afhangen, maar dat betekent niet dat we er helemaal geen woorden aan vuil maken. De MSI Katana GF76 is voorzien van 16 gigabyte werkgeheugen. Dat bestaat uit twee modules van 8 GB ddr4-3200. Aan de ene kant, dat is niet het snelste wat deze processor aan kan, maar aan de andere kant kun je relatief betaalbaar upgraden naar 2x 32 GB als je wilt. Daar moet je niet te lang mee wachten, want het is een kwestie van tijd eer ddr5 geheugen goedkoper is dan ddr4. De hoeveelheid is prima voor gaming op dit moment, maar voor andere toepassingen waar deze laptop in principe ook heel geschikt voor is, zoals Photoshop of videobewerking, aan de krappe kant.

De MSI Katana GF76 12UE heeft een bedrade netwerkaansluitingDe opslag bestaat uit een bovengemiddeld snelle ssd van 1 terabyte. Dat is tegenwoordig zeker geen overbodige luxe, gezien de omvang van moderne games. Direct uit de doos is er nog 868 gigabyte van beschikbaar. Bovendien is er een tweede 'slot' om de opslag uit te breiden, dat is erg prettig.

De netwerkvoorziening ten slotte bestaat naast een bedrade aansluiting van 1 gigabit uit een WiFi 6 adapter, die ook Bluetooth 5.2 regelt. Dat zijn beide moderne standaarden, het is prettig om te zien dat MSI hierop niet heeft bezuinigd in een relatief instapmodel. 

MSI Center

Met de MSI Center toepassing kan je veel aspecten van de MSI Katana GF76 beheren. Naast de standaard aanwezige functies, kan je optioneel nog extra mogelijkheden downloaden.

MSI Center MSI Center MSI Center MSI Center MSI Center MSI Center

Gamen op de MSI Katana GF76

MSI voorziet de Katana GF76 niet van een zogenoemde 'MUX switch'. Dat is een functie waarmee je de ingebouwde grafische kaart van de processor uitschakelt en de aparte videokaart rechtstreeks verbindt met het beeldscherm. Dat gaat flink ten koste van de accuduur, maar levert ook een merkbare prestatieverbetering op. Wil je alles uit een videokaart halen, dan moet je bij de luxere series van MSI kijken, zoals de GE- en GS-lijnen. Het levert een 3DMark Time Spy resultaat op dat net iets achter blijft vergeleken met het gemiddelde voor vergelijkbare configuraties. Een verschil van ongeveer 10%: net, maar nauwelijks merkbaar.

Ook met die wetenschap zorgt de combinatie van een stevige processor (een 12e generatie Intel Core, om precies te zijn een Core i7-12700H) en een vlotte mid-range videokaart (een Nvidia GeForce RTX 3060) voor prima game prestaties. Zeker op de native resolutie van het beeldscherm kan je alle moderne games spelen. Soms met de settings een tandje hoger, soms een tandje lager, maar je hoeft niet bang te zijn alle sliders naar 'minimaal' te slepen.

Wat wel opvalt is dat de ventilatoren flink aanslaan als je gaat gamen. Gezien de aanwezige onderdelen geen grote verrassing. We hebben het wel eens luidruchtiger gehoord, maar een gaming headset zouden we aanraden. Positief is dat de laptop niet heel warm onder de handen wordt. 

Accuduur en -prestaties van de MSI Katana GF76: een draagbare desktop

De MSI Katana GF76 heeft een accu met een capaciteit van iets meer dan 50 wattuur. Dat is weinig gezien de gebruikte processor en videokaart. Het zorgt ervoor dat als we testen hoe lang we kunnen gamen op de accu, het eigenlijk na 27 minuten 'op' is. De laptop draait nog 28 minuten langer door, maar in een accubesparende modus waarin de prestaties te laag zijn om nog te gamen. 

Daarmee is deze laptop eerder een draagbare desktop dan een 'echte' mobiele gaming-pc. Wil je het houden bij zaken waarvoor de videokaart in ruststand kan blijven, dan houdt hij het ruim 3 uur vol op zijn accu. Dat valt ergens nog wel mee, maar je koopt natuurlijk een laptop om hem ook onderweg te gebruiken.

Er is nog een reden om een stopcontact in de buurt te houden: werkend op de accu zakken de prestaties van de videokaart fors in. Zo halen we in 3DMark Time Spy bijvoorbeeld minder dan de helft van de resultaten op de adapter. Of zoals deze benchmark het vertaalt: je krijgt nog 40 beelden per seconde in Battlefield V, in plaats van 80. Dat betekent dat je op de accu de kwaliteitsinstellingen in games flink moet verlagen om soepele framerates te krijgen. Wil je de snelheid van het beeldscherm benutten, dan moet je denkelijk zelfs de resolutie terugschroeven - of oudere, minder veeleisende games spelen.

MSI Katana GF76 12UE Cinebench 23 adapter MSI Katana GF76 12UE Cinebench 23 op accu MSI Katana GF76 12UE 3D Mark Port Royal op adapter MSI Katana GF76 12UE  3DMark Port Royal op accu MSI Katana GF76 12UE 3DMark Time Spy adapter MSI Katana GF76 12UE 3DMark Time Spy op accu MSI Katana GF76 12UE 3DMark CPU profile op adapter MSI Katana GF76 12UE 3DMark CPU profile op accu MSI Katana GF76 12UE 3DMark Game Storage MSI Katana GF76 12UE PCMark10 storage (op adapter) MSI Katana GF76 12UE PCMark10 adapter MSI Katana GF76 12UE PCMark10 op accu MSI Katana GF76 12UE RGB10 responstijden MSI Katana GF76 12UE DisplayCal MSI Katana GF76 12UE DisplayCal MSI Katana GF76 12UE DisplayCal MSI Katana GF76 12UE beeldscherm uniformiteit

Hoeveel voor een 'instap' gaming laptop?

In de hoofdtekst hebben we het nog niet gehad over de prijs van de MSI Katana GF76 en dat heeft een reden. Deze instap gaming laptop kost namelijk officieel 1749 euro. Dat is een prijs die we niet heel lang geleden zouden associëren met een aanzienlijk rianter uitgerust middensegment model. Navraag bij MSI leert dat een combinatie van factoren tot deze prijs  heeft geleid. Zo is de 12e generatie Intel processor en de bijbehorende chipset relatief duur, maar ook de onderdelencrisis, transport- en grondstofkosten hebben veel invloed op de prijsstelling gehad. 

Kijken we naar vergelijkbaar gespecificeerde laptops bij de bekende concurrenten, dan kunnen we niet ontkennen dat ook die een hoger prijskaartje hebben dan verwacht. De uitzondering lijken modellen met een AMD-processor te zijn - die zijn veelal honderden euro's goedkoper. De prestaties zullen allicht iets lager liggen, maar ook een Ryzen 7 5800H levert puike prestaties met een RTX 3060. Het is iets om in het achterhoofd te houden bij de keuze.

MSI Katana GF76 12UE MSI Katana GF76 12UE MSI Katana GF76 12UE aansluitingen rechts. MSI Katana GF76 12UE aansluitingen links. MSI Katana GF76 12UE onderzijde, met de duidelijk zichtbare koeling (koperen heatpipes). Het deksel van de MSI Katana GF76 12UE is nogal een magneet voor vingerafdrukken. Het MSI logo is subtiel in het deksel van de MSI Katana GF76 12UE gestanst. MSI Katana GF76 12UE MSI Katana GF76 12UE luchtafvoer MSI Katana GF76 12UE aansluitingen rechts De MSI Katana GF76 12UE heeft een bedrade netwerkaansluiting De USB-C aansluiting van de MSI Katana GF76 12UE doet niet zoveel. MSI Katana GF76 12UE aansluitingen links De MSI Katana GF76 12UE heeft de voedingsaansluiting aan de linkerkant. MSI Katana GF76 12UE MSI Katana GF76 12UE MSI Katana GF76 12UE MSI Katana GF76 12UE De powerknop van de MSI Katana GF76 12UE zit rechtsboven in het toetsenbord, wat niet heel handig is. De MSI Katana GF76 12UE heeft een volledig toetsenbord, inclusief numeriek eiland. De bovenste rij toetsen van de MSI Katana GF76 12UE is op halve hoogte uitgevoerd. MSI Katana GF76 12UE toetsenbord detail: cursortoetsen met tweede functie. De MSI Katana GF76 12UE heeft een standaard VS toetsenbord met prettig grote shift en CTRL toetsen. Met een 12e generatie Intel Core processor en Nvidia RTX 3060 is de MSI Katana GF76 12UE een behoorlijk krachtige gaming laptop. MSI Katana GF76 12UE touchpad MSI Katana GF76 12UE toetsenbord en touchpad De voeding die MSI bij de Katana GF76 12UE levert is redelijk compact. MSI Katana GF76 12UE voeding naast de laptop. MSI Katana GF76 12UE met aangesloten voeding. De HDMI-aansluiting van de MSI Katana GF76 12UE zit rechts en daarmee potentieel in de weg van een aangesloten muis. MSI Katana GF76 12UE naast de MSI G273Q gaming monitor MSI Katana GF76 12UE MSI Katana GF76 12UE

Conclusie

De MSI Katana GF76 biedt wat je van een instap gaming laptop mag verwachten. Een snelle processor en videokaart, met voldoende werkgeheugen en opslagruimte om even vooruit te kunnen. Je mist snelle aansluitingen zoals 10 gigabit usb, displayport 1.4 of hdmi 2.1. Er is veel dat we waarderen, zoals het relatief lage gewicht en de compacte adapter, het uitstekend afgestelde en heldere beeldscherm. Ook zaken als toetsenbord, speakers en wifi, toch vaak het kind van de rekening op uitgeklede laptops, vallen positief op.

Dat de accu alleen voldoende capaciteit heeft voor hele korte gaming sessies, rekenen we een instapmodel niet al te zwaar aan. Dat geldt ook voor het wat matige touchpad en de onhandige plaatsing van aansluitingen. Met wat goede wil zien we ook het net niet voldoende snel reagerende 144 Hz-beeldscherm door de vingers. 

De pijnpunten bij de Katana GF76 zitten in drie zaken. De meest triviale is de usb-c poort, die er voor spek en bonen op zit. Ernstiger is dat de prestaties op de accu inzakken tot pakweg de helft van die op de adapter. Waar we echter het meest mee worstelen, is de prijs. Hoewel vergelijkbaar met de concurrentie, is 1749 euro geen instapprijs meer. Een laptop als deze kostte niet heel lang geleden pakweg 1499 euro, of nog wat minder. Heb je wat minder te besteden, dan kan je beter kijken naar een model met een AMD-processor. Laat je budget het toe, dan heb je voor een relatief kleine meerprijs een beter uitgeruste laptop.

Mocht je de Katana GF76  op het oog hebben, dan zou ons advies zijn: wacht even en kijk of de prijs gaat dalen. En spaar tegelijk nog even door. 

 

MSI Katana GF76 (12UE-013NL) in een oogopslag
Afmetingen 39,8 x 27,3 x 2,5 cm
Gewicht 2,6 kg
Beeldscherm 17,3 inch (43,9 cm) IPS
1920x1080 pixels (Full HD)
144 Hz
Geluid 2x 2W speakers
Nahimic audio software
Aansluitingen Links: 
Voeding
1x USB-A 5 Gbit/s
1x USB-A 480 Mbit/s

Rechts:
Ethernet (1 Gbit/s)
HDMI 2.0
USB-C (5 Gbit/s, alleen data)
USB-A 5 Gbit/s
3,5 mm headset
Draadloos WiFi 6
Bluetooth 5.2
Toetsenbord Full-size, verlicht (rood)
Webcam 720p, 30 fps
Processor Intel Core i7-12700H
Werkgeheugen 16 GB (2x 8 GB DDR4-3200)
Uitbreidbaar tot 64 GB
Opslag 1 TB PCI-e 4.0 NVMe SSD
1 vrij m2 slot voor tweede SSD
Accu 53,5 WHr, 3-cel
Testresultaten
prestaties
Op adapter

Cinebench 23
11055 multi core
1806 single core

3DMark
Time Spy 8320
Port Royal 4721
CPU profile (max) 7009
Game storage 2219

PCMark10
Score: 7056
Storage score: 2244
Storage bandwidth: 360 MB/s

Op accu

Cinebench 23
8318 multi core
1501 single core

3DMark
Time Spy 3980
Port Royal 2171
CPU profile (max) 3894

PCMark 10
Score: 5065
Accuduur Gaming: 55 min.
(27 min. met 49 fps, 28 min. met 8,7 fps)
Accuduur Modern Office: 184 min.
Testresultaten
Beeldscherm
Helderheid en contrast:
Maximaal 356 nits
Minimaal 8,2 nits
1415:1 contrast bij 252 nits
Uniformiteit: zeer goed

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 96,6%
DCI-P3-dekking 69,3%
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,7
Max. kleurafwijking (dE2000): 3,48
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,44
Kleurtemperatuur 6738 K

Responstijden (RGB10):
Gemiddeld 9,75 ms
Percentage < 6,94 ms: 43,33%
Beste: 3,3 ms
Slechtste: 9,8 ms
Adviesprijs € 1749