Pro
Review   |   Laptops

MSI Prestige 13Evo A13M review: handzaam, elegant, solide en krachtig - maar zakelijk?

De MSI Prestige 13Evo A13M weegt nipt minder dan 1 kilo schoon aan de haak.
De MSI Prestige 13Evo A13M weegt nipt minder dan 1 kilo schoon aan de haak.

Laptops met een 13-inch scherm zijn de laatste jaren wat ondergesneeuwd in het 14-inch geweld. Enerzijds begrijpelijk: 14-inch is niet heel veel groter, nog altijd licht en toch vaak een stukje gunstiger qua prijs-prestatieverhouding. Daar komt bij dat dit schermformaat relatief goed leverbaar was in de periode van corona- en onderdelencrisis. Aan de andere kant vind je de echte huzarenstukjes op het gebied van prestaties per gram juist in het 13-inch segment. Zo ook de MSI Prestige 13Evo A13M. Misschien niet de elegantste naam, maar wel een elegante verschijning. In de magnesium behuizing zit bovendien veel om enthousiast van te worden.

MSI Prestige 13Evo A13M: lichtgewicht productiviteitslaptop

'Zakelijk' klinkt zelden sexy, ook als het om laptops gaat. Toch is er veel te zeggen om, in de zoektocht naar een nieuwe laptop, modellen voor die markt te overwegen. De eisen van zakelijke gebruikers zijn toch wat hoger, wat vaak degelijker apparaten oplevert. Bovendien is de zakelijke markt niet immuun gebleken voor de voorkeur voor een fraai design. Het zijn allang geen baksteentjes meer. De MSI Prestige 13Evo A13M illustreert dat op treffende wijze. MSI sleepte zelfs een zogenaamde Red Dot design award voor het apparaat in de wacht. Het is ook echt een mooi dunne, lichte laptop, die er gewoon strak uitziet.

Het luxe uiterlijk is gezien het gebruikte materiaal een prestatie. Magnesium-aluminium is een legering die een licht gewicht combineert met een zeer hoge mate van stevigheid. Tegelijkertijd ziet het er vaak uit als plastic, en dus goedkoop. MSI maakt al heel lang laptops met dit materiaal. Dat verklaart misschien mede, dat de Prestige 13Evo toch luxe oogt. Een coating op de buitenkant geeft het een metalige uitstraling. Het nadeel: gevoelig voor vingerafdrukken is het wel. Er zit echter nauwelijks flex in body of scherm: in de hand voelt het niet alleen licht, maar ook uitermate solide.

Het scharnier van de laptop is goed afgesteld. Stug genoeg om tegendruk te bieden en het deksel dicht te houden. Soepel genoeg om met één hand te openen. Doe je dat, dan is te zien dat het beeldscherm vrijwel de hele binnenzijde van de kap bedekt. De randen ogen iets breder dan bij sommige concurrenten voor de consumentenmarkt, maar komen een stuk degelijker over. Een klein opstaand randje helpt het display te beschermen, en zorgt voor een wat grotere kier in dichtgeklapte toestand. De webcam - met schuifje en infrarood - zit in een iets grotere uitsparing, samen met twee microfoons.

Onderop de Prestige 13Evo valt een groot uitgevallen ventilatierooster op. Een indicatie dat er een bovengemiddeld krachtige processor is ingebouwd, waarover verderop meer. Dat is ook de reden dat het apparaat in gesloten toestand relatief 'hoog op de poten' staat. Opengeklapt komt het nog wat meer omhoog, leunend op de onderrand van het scherm. Dit, in combinatie met de relatief dikke beschermlaag tussen scherm en toetsenbord, zorgt ervoor dat de dunne, lichtgewicht laptop toch een wat hoger profiel heeft dan je zou verwachten. Dik is hij echter zeker niet, en het heeft een goede reden: wij tillen er dan ook niet aan.

Al bij al is het een gelikte, maar no-nonsense verschijning. Het meest frivole is het glimmende MSI-logo op de kap. Dat zou nog een tandje subtieler kunnen. 

Uitvoeringen en prijzen

De MSI Prestige 13Evo A13M is in twee versies te koop in Nederland en België. Helaas zijn beide 'Stellar Gray': de ' Pure White' versie lopen wij mis. De verschillen zit voornamelijk in het besturingssysteem. De 093NL-variant heeft Windows 11 Pro, in plaats van Home. De prijs lijkt in de praktijk weinig uit te verschillen. De door ons geteste 059NL-versie kost zo'n 1500 euro. Dat is niet weinig geld, maar in de sub-1 kilo klasse (kijkend naar vergelijkbaar gespecificeerde modellen) ook niet bijzonder duur.

Ter vergelijking, de Asus Zenbook S 13 OLED kost (inmiddels) hooguit 100 euro minder. Een Lenovo ThinkPad X1 Nano Gen2 is met pakweg 2000 euro een stuk duurder. Dat geldt ook voor een HP Elite Dragonfly. Die laatste twee modellen zijn echt op de zakelijke markt gericht, de Asus is een consumentenmodel.

Aansluitingen van de MSI Prestige 13Evo A13M

Voor we ingaan op hoe de laptop overkomt in het dagelijks gebruik, een blik op de aansluitingen. Laptops in deze gewichtsklasse zijn daar vaak spaarzaam mee bedeeld. Dat valt best mee bij de MSI Prestige 13Evo A13M. Aan de linkerkant zit een volwaardige hdmi-aansluiting (maximaal 4K60), plus twee keer usb-c met Thunderbolt 4, en een 3,5 mm audiojack. 

Rechts zit dan nog een volwaardige (5 Gbit) usb-a poort, vergezeld van een microsd-sleuf. Er tussenin bevindt zich een opening voor een Kensington-slot.

Zeker dankzij de twee Thunderbolt-poorten heeft de Prestige 13Evo een voor zijn klasse flink aantal mogelijkheden externe beeldschermen aan te sluiten. Wel ben je één zo'n poort tijdelijk kwijt, als je de laptop wilt opladen. Voor het laden levert MSI een stevige, maar compacte 65 watt-lader mee. Overigens is er ook een aparte 'DC-in' voedingsaansluiting. Maar daarvoor zit geen verloopje in de doos. 

Een vaste netwerkaansluiting hoef je niet te verwachten op dit type laptop. Echt nodig is die ook niet, want er is WiFi 6E aan boord. De Intel Killer netwerkkaart die daarvoor verantwoordelijk is, regelt ook Bluetooth 5.3.

MSI Center: veel opties, maar wil je die wel?

MSI levert op zijn laptops doorgaans MSI Center mee, een stukje software waar je van alles mee kunt instellen en beheren. Zo ook op de Prestige 13Evo A13M. Aardig is dat je bij het eerste gebruik je beoogde gebruiksdoel kan aangeven. Op basis daarvan worden meer of minder modules geïnstalleerd. Wij vinkten aan met de laptop aan de slag te gaan als Creator, voor Web Browsing en Work. Dat resulteerde in het advies zeven modules te installeren, variërend van het wat cryptische 'Smart Prority' tot 'Wifi Analysis' en 'Sound Tune'. 

MSI Center downloadt e.e.a. automatisch en vervolgens kan je ermee aan de slag. Smart Priority is een soort alternatief voor de energieprofielen van Windows, zo lijkt het. Je kan er per toepassing een energieprofiel mee configureren. Klinkt mooi, maar het aantal toepassingen is beperkt tot een handvol apps uit de stal van Magix, en video editor Vegas Pro 16 en tekenprogramma Corel Painter Essentials 6. De Adobe toepassingen schitteren door afwezigheid. MSI kennende zal de lijst allicht worden uitgebreid, maar voor nu is dit het. Gezien de kenmerken van de laptop is de kans hoe dan ook klein dat deze voor zware creatieve toepassingen wordt ingezet.

Een andere widget, General Settings, biedt een paar instellingen aan die je anders verspreid door de Windows instellingen zou moeten achterhalen, zoals (de)activeren van de Windows toets (handig voor gaming), hdr-instellingen, toetsenbordverlichting, etc. Vier widgets (Hardware Diagnosis, System Diagnosis, WiFi Analysis en Performance Analysis) zijn allicht handig als je problemen hebt met je Prestige 13Evo. Gezien de doelgroep zullen die niet snel door de hoofdgebruiker worden geopend, maar eerder door iemand van IT-beheer.

Smart Image Finder klinkt als een handige toepassingen om snel afbeeldingen te vinden, maar hoeveel mensen beheren hun foto's nog offline op een enkel apparaat? En Sound Tune, een toepassing om stemgeluid tijdens videogesprekken te verbeteren, is mooi meegenomen - maar zouden we liever zien integreren in de bekende toepassingen als Teams, Zoom en Meet. 

Al bij al voelt MSI Center op de Prestige 13Evo als een hoop handige vondsten op zoek naar een gebruiker. 

Toetsenbord en touchpad

Met een 13-inch laptop is de ruimte voor toetsenbord en touchpad relatief beperkt, maar MSI weet die goed te benutten. Het toetsenbord heeft verlichte toetsen met een prima formaat, en voldoende ruimte ertussen. De verlichting heeft drie helderheidniveaus, plus 'uit'. De aan/uitknop is opgenomen in het toetsenbord. Daar zijn we nooit echt een fan van, maar hij is bij de Prestige 13Evo verzonken en eerder aanraak- dan indrukgevoelig. Dat voorkomt de kans op onbedoeld in stand-by zetten, wanneer je de delete-toets mist. De aanslag van het toetsenbord is niet slecht; een tikje sponzig, maar er is voldoende travel en feedback. Je kan er prima een flink stuk op typen.

Positief zijn de lekker grote shift-toetsen. Minder enthousiast zijn we over de rechter ctrl-toets, die een plek moet delen met een tweede en wat ons betreft geheel overbodige pipe/backslash-toets. Die zit namelijk ook al boven de Enter-toets. De cursortoetsen zijn alle halve hoogte; boven de pijltjes voor links en rechts heeft MSI nog respectievelijk een PgUp- en een PgDn-toetsje weggemoffeld. Had van ons niet gehoeven. Handiger om die als secundaire functie aan de pijltjes naar boven en beneden toe te kennen.

Bij de functietoetsen valt op dat die standaard gewoon als F1 t/m F12 werken. De 'Windows'-functies zijn secundair. Dat wil nog wel eens omgekeerd zijn. Opvallend is de knop om de webcam uit te schakelen, die het apparaat ook echt uit Apparaatbeheer laat verdwijnen. Samen met het handmatige schuifje voor de lens hou je ongewenste pottenkijkers zo wel buiten de deur.

Het touchpad is behoorlijk groot, zeker voor een 13-inch laptop. Het ligt gecentreerd ten opzichte van de polssteun onder het toetsenbord, niet ten opzichte van het toetsenbord pal onder de spatiebalk. Welke positie je prefereert is een kwestie van persoonlijke smaak. Het touchpad is voldoende groot, dat het weinig uitmaakt. Het is bovendien superglad en geschikt voor multitouch. Prettig is dat de rechtermuistoets ook daadwerkelijk al activeert pal rechts van het midden. Vaak is dat alleen in de buurt van de rechteronderhoek. Kortom, niets te klagen.

Webcam en speakers

We noemden het al: de webcam van de Prestige 13Evo A13M is goed beveiligd. Wil je niet in beeld, dan kan je daar trefzeker voor zorgen. Wil je wél met geluid en beeld aan een videogesprek deelnemen, dan doet de camera het best goed. Het beeld van de 1080p-camera is wat ruizig, maar behoorlijk scherp. Bovendien gaat de camera goed om met verschillende lichtomstandigheden. Zelfs met fel licht dat direct van achter de gebruiker in de lens valt, weet hij je nog herkenbaar (en niet te donker) in beeld te brengen. Ook in het duister blijft er een redelijk plaatje over. Enige kritiekpunt is dat het wel even kan duren, voor de camera de juiste lichtbalans weet te vinden. Dat is in de praktijk niet snel een probleem, tenzij je bijvoorbeeld naast een treinraam zit te videobellen en fel daglicht afwisselt met een tunnel of een vergelijkbaar scenario.

MSI Prestige 13Evo A13M webcam met fysiek afdekschuifje

De webcam is voorzien van een infrarood oog en daardoor geschikt voor Windows Hello gezichtsherkenning. Die werkt vlot en goed. Merkbaar sneller dan de vingerafdruklezer, die duidelijk even tijd nodig heeft om de detecteerde vingerafdruk te vergelijken met het opgeslagen exemplaar. 

De speakers vallen ook mee. Uit zo'n dunne laptop moet je geen diepe bas verwachten, en die biedt de Prestige 13Evo ook niet. Wat hij wel levert, is een goede weergave van hoge en middentonen, vrij van vervorming en met behoorlijk wat detail. En het middenlaag is bovendien best netjes, al voel je het chassis vibreren bij de laagste tonen. Al bij al een gebalanceerde weergave voor een ultralight. Een video of tv-serie kijken kan best - voor films en echte actie kan je beter oordopjes of een headset tevoorschijn halen.

Beeldscherm van de MSI Prestige 13Evo A13M: 16:10, maar Full HD

Zoals gezegd monteert MSI een redelijk 'beeldvullend' beeldscherm in de Prestige 13Evo A13M. Het heeft dan ook een 16:10-verhouding, met pakweg 11% meer verticale ruimte dan een klassiek 16:9-paneel. Afgezien daarvan is deze schermverhouding ook beter te benutten als je twee programma's naast elkaar zet. Wat dat betreft is het een uitstekende keuze.

MSI Prestige 13Evo A13M

Waar we toch wat minder van gecharmeerd zijn, is de paneeltechniek en de resolutie. Om met het laatste te beginnen, het scherm telt 1920x1200 pixels. In jargon: wuxga. In de praktijk wordt het ook vaak full hd+ genoemd. Hoe dan ook is het ruim voldoende voor dit formaat - maar het is geen 'high dpi'. Het komt neer op 170 pixels per inch. Veel laptops in deze prijsklasse hebben tegenwoordig aanzienlijk hogere pixeldichtheden, tot meer dan 300 ppi. Dat zorgt voor fraaiere kleurovergangen en scherpere tekst. Zoals wel vaker een verschil dat je pas merkt, wanneer je teruggaat naar de lagere resolutie. We zouden het MSI niet aanrekenen, ware het niet dat dit geen goedkope laptop is.

Iets vergelijkbaars geldt in mindere mate ook voor de paneeltechniek. In dit prijssegment is oled flink in opkomst, maar deze Prestige heeft nog een lcd-scherm. Nu is dat geen slecht scherm, getuige ook onze testresultaten, maar qua contrast en kleurbereik is oled superieur. In laptops is ook de helderheid van oled niet echt een probleempunt. Kortom, we hadden graag oled gezien.

Testresultaten beeldscherm

Laten we die testresultaten dan maar meteen doornemen. Op het vlak van helderheid is het scherm uitstekend. Maximaal blijft het net onder de 500 nits steken, goed voor gebruik in de meeste omstandigheden. Alleen direct invallend zonlicht zal een uitdaging vormen, maar dat geldt voor praktisch elke laptop zonder miniled backlight. De minimale helderheid is met 22 nits ook keurig. Je kan zo prima nog even in bed werken op de hotelkamer, zonder dat je in een lichtbak kijkt. Ook positief is het relatief hoge contrast, zeker voor een lcd op basis van ips-techniek. De uniformiteit is heel behoorlijk, zeker afdoende voor dit formaat.

De kleurweergave van het beeldscherm van de MSI Prestige 13Evo A13M is goed, maar niet perfect. De gemiddelde kleurafwijking is laag genoeg om niet met het blote oog waar te nemen. Bovendien is de witbalans uitstekend, met een mooi neutraal witpunt. De voorspelbare zwakke punten zien we in blauwtinten. Het scherm dekt pakweg 95% van de sRGB-kleurruimte. Zoals vaker is die dekking in de blauw hoek het minste. Voor standaardtoepassingen is het geen bezwaar. Ook wat incidentele beeldbewerking kan prima. Voor echt kleurcorrect werk is het scherm niet toereikend. 

Gezien de prijsstelling was een paneel met een groter kleurbereik beter geweest. Als het kiezen of delen zou zijn, dan zouden we de voorkeur geven aan meer pixels, gezien het beoogde gebruiksdoel. 

Onder de motorkap: prestaties en accuduur

Veel lichtgewicht laptops krijgen de zuinigste processoropties mee. Aangezien MSI voor een Evo-certificaat is gegaan, ligt voor de hand dat het bij Intel winkelde voor de Prestige 13Evo A13M. Verrassend is dat het echter niet voor een U, maar voor een P-serie koos. Die lijn mag beduidend meer verbruiken en kan daardoor ook beter presteren. Wel staat het de fabrikant vrij zelf beperkingen op te leggen - de koeling van het chassis moet het immers allemaal aan kunnen, en er zit maar één ventilator in deze laptop. In de door ons geteste uitvoering zit een i7-1360P. Er is ook een uitvoering met een i7-1370P, die heeft twee P(restatie) rekenkernen meer en is in theorie iets sneller. Wel vermoeden we dat de winst in de praktijk beperkt zal zijn, waarover hieronder meer.

MSI is verder gelukkig niet gierig met werkgeheugen en opslag, de Prestige 13Evo krijgt er respectievelijk 16 gigabyte en 1 terabyte van mee. Het geheugen is zuinig lpddr5, dat op het moederbord gesoldeerd zit. Zelf uitbreiden is er dus niet bij, maar de beoogde doelgroep zal niet snel naar de schroevendraaier grijpen. Hoe dan ook is het ruimschoots genoeg voor de applicaties waar deze laptop goed in is. De opslag is een moderne ssd, die keurige resultaten laat zien in onze test. Het zorgt voor een responsieve laptop, die snel opstart en je zo min mogelijk laat wachten.

Testresultaten MSI Prestige 13Evo A13M

Op basis van onze benchmarks laat MSI de teugels voor de processor behoorlijk vieren, maar er zit wel duidelijk een grens aan. De Cinebench R23 prestaties variëren een beetje afhankelijk van of je de 'AI Smart Auto' functie actief laat. Met vallen ze hoger uit dan zonder (in 'gebalanceerde' modus). Blijkbaar herkent deze functie de toepassing en mag de processor wat harder werken, wat uiteraard ten koste zal gaan van accuduur en geluidsproductie. Het nut om dit te doen bij een benchmark is niet helemaal duidelijk, maar dat deze functie iets doet, is wel duidelijk. Hoe dan ook is de score duidelijk hoger dan bij de U-serie processor in de vergelijkbaar lichte Asus Zenbook S 13 OLED. Opmerkelijk is dat de prestaties op accu in deze test amper inzakken.

Ook in de meer all-round PCMark10 test suite is dat het geval, al zien we daar wel een daling van pakweg 15%. In Geekbench 6 is het zo'n 20%. Dat is nog altijd amper merkbaar en een goed teken: de Prestige 13Evo levert niet heel veel in wanneer hij los van het stopcontact moet werken. Dat mag je ook verwachten van een laptop die zo duidelijk voor gebruik onderweg is ontworpen, maar het is zeker niet altijd zo. De accuduur is bij relatief lage belasting uitstekend: hij houdt het langer dan 13 uur vol. Onder (hele) zware belasting is het na 2,5 uur wel over. Daar zie je de keerzijde van de vele Prestatie-kernen in de gebruikte processor. 

Zakelijk een goede keuze?

Voor we overgaan tot de conclusie, moeten we toch even stil staan bij de positionering. MSI richt deze Prestige laptop nadrukkelijk op de zakelijke markt. Dat zie je terug aan de beschikbaarheid van een model met Windows 11 Pro, en aan de diverse biometrische beveiligingsopties. Het is ook te zien aan de constructie. Die is toch net even degelijker dan gangbaar voor een consumentenmodel.

Waar MSI echter weinig over meldt, zijn de zaken die een zakelijk laptop 'zakelijk' maken. Dan gaat het primair over beheersbaarheid. Hoe lang zijn reserveonderdelen beschikbaar? Is er ondersteuning op locatie mogelijk middels servicecontracten? Navraag bij MSI leert dat het antwoord overwegend 'nee' is - in elk geval rechtstreeks via het bedrijf. 

Zoals geschreven is de Prestige 13Evo A13M niet goedkoop, maar zeker niet zo duur als de concurrenten van HP en Lenovo. Dat prijsverschil zal voor een deel zitten in het feit dat die leveranciers wél de support bieden die zakelijke klanten, zeker in grotere bedrijven, zullen verwachten. 

Al bij al is het de vraag of je als zakelijke gebruiker met deze laptop de beste keuze maakt. Dat zal onder meer afhangen van je zelfredzaamheid en het IT-beheer in je organisatie. Met wat creativiteit zien we best scenario's om de Prestige 13Evo A13M ook zakelijk  in te zetten. Per slot van rekening kan dat ook prima met een MacBook Air. Het vergt wat kunst- en vliegwerk, dat wel. Op enterpriseniveau zal het antwoord hoe dan ook 'nee' zijn. Daar zijn Dell, Lenovo en HP gewoon te dominant.

Conclusie

Hoewel de nodige zekerheden voor 'echt' zakelijk gebruik ontbreken, is de MSI Prestige 13Evo A13M misschien wel juist daarom een hele interessante laptop. Zij het vooral voor consumenten, gewone eindgebruikers en wellicht zzp'ers en andere zelfstandigen. De groep die bereid is te investeren in kwaliteit, maar liever niet het premium betaalt voor voorzieningen op enterpriseniveau. Dan is deze Prestige een aantrekkelijke keuze: degelijk en luxe, maar toch een heel stuk voordeliger dan het aanbod van de 'grote drie'.

Daar komt bij dat je bijna geen concessies hoeft te doen. Met dubbele biometrische beveiliging, een riante set aansluitingen, prima toetsenbord en touchpad en een dito beeldscherm blijft er weinig te wensen over. Ook de prestaties zijn goed, waarbij je nog wat keuze hebt tussen een (nog) langere accuduur of (nog) hogere prestaties. Enig verbeterpunt is het beeldscherm. We hadden liever gezien dat MSI een écht 'HiDPI' scherm had gemonteerd, voor net wat fraaier beeld en dat laatste stukje luxe. Dat zou mooi aansluiten bij deze verder bijzonder fraaie laptop. 

Uitstekend September 2023

MSI Prestige 13Evo A13M

MSI Prestige 13Evo A13M-059NL in een oogopslag
Kleur Stellar Gray
Materiaal Magnesium-aluminium legering
Afmetingen 29,9 x 21 x 1,69 cm (BxHxD)
Gewicht 990 g
Beeldscherm 13,3 inch (33,8 cm) IPS LCD
WUXGA/FHD+ (1920x1200) 170 PPI
Piekhelderheid 400 nits
Contrast 1600:1
100% sRGB
8-bits (16,7 mln. kleuren)
60 Hz
Audio 2x 2W speakers met DTS
2 microfoons
Aansluitingen 1x USB-A 5 Gbit/s
2x USB-C met Thunderbolt 4
1x HDMI 2.1 (TMDS, 4K60)
1x 3,5 mm combo jack
microSD-kaartsleuf
Accu 75 Wh, 4-cel
65W USB-C adapter meegeleverd
Toetsenbord Verlicht
Webcam 1080p met Windows Hello
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth 5.3
Beveiliging Windows Hello gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner, TPM 2.0
Processor Intel Core i7-1360P
14 cores, 12 threads (4 P-cores, 8 E-cores)
Tot 5 GHz, 18 MB cache
Werkgeheugen 16 GB LPDDR5X
Opslag 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
(getest met: Micron 3400)
Testresultaten

Op adapter

Cinebench 23
7420 multi core (gebalanceerd)
10178 multi core (performance)
1652 single core

PCMark10
Score: 5257
Storage score: 2760
Storage bandwidth: 436,03 MB/s 

Geekbench 6 CPU:
Single core: 2594
Multi-core: 10134

Op accu

Cinebench 23
7368 multi core
1270 single core

PCMark 10
Score: 4434
Gaming accuduur :  150 min.
Modern Office accuduur : 796 min.

Geekbench 6 CPU:
Single core: 1927
Multi-core: 7980

Testresultaten
Beeldscherm

Helderheid en contrast:
Maximaal 465 nits
Minimaal 22 nits
Contrast: 1652:1
Uniformiteit: uitstekend

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 95%
DCI-P3-dekking 72,1%
AdobeRGB-dekking 69,6%

Native vs sRGB
Gem. kleurafwijking (dE2000): 2,45
Max. kleurafwijking (dE2000): 8,46
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,68
Kleurtemperatuur 6410 K
Gamma 2,02

Adviesprijs € 1499
Koop

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt