ASUS Zenbook S 13 OLED (2023) review: lichter, dunner en nog verfijnder
Met inmiddels meer dan 10 jaar aan Zenbooks heeft Asus het concept van lichte, dunne laptops naar grote hoogten getild. Je kan je afvragen hoeveel er nog te verbeteren valt. De nieuwste Asus Zenbook S 13 OLED, het paradepaardje van de lichting van dit jaar, laat zien dat de Taiwanese fabrikant zichzelf toch nog weet te overtreffen. Of het model van dit jaar in alle opzichten een verbetering is op dat van vorig jaar, en of er echt niets te wensen overblijft: dat lees je in deze review.
ASUS Zenbook S 13 OLED: de lichtste, de dunste?
Asus meldt dat de Zenbook S 13 OLED de lichtste en dunste laptop met een oled-beeldscherm is. Dat is knap, maar niet iets waar je heel veel waarde aan moet hechten. Zo is de Samsung Galaxy Book2 Pro van vorig jaar welgeteld 1 millimeter dikker en misschien een onsje zwaarder - maar dat is wel een 15,6 inch (39,6 cm) laptop. De Zenbook S 13 heeft een 13,3 inch (33,8 cm) beeldscherm en is dus een stuk kleiner. Dat wil niet zeggen dat Asus' jongste geen prachtig staaltje van design is. Wel, dat deze strijd tegenwoordig om millimeters en grammen gaat. Dat is leuk om te pochen, maar als gebruiker merk je dat verschil niet.
Asus zelf maakt ook wel lichtere laptops. Zoals de ExpertBook B9, die in sommige incarnaties (ruim) onder de 1 kilo dook. Vermoedelijk benadrukt Asus daarom dat dit een zeer lichte laptop met oled-scherm is. Die techniek wil nogal wat warmte genereren, wat koeling vereist. En koeling betekent onherroepelijk een hoger gewicht. Dat het merk dat binnen de perken heeft weten te houden, is een prestatie.
Bijzondere materialen
Het oled-paneel van de S 13 is dan ook gevat in een bijzonder stukje materiaal: aluminium dat is voorzien van een laagje keramiek. Anders dan je wellicht denkt bij keramiek, is deze coating spijkerhard. Het moet zeer krasbestendig zijn en, ook prettig, lijkt ongevoelig voor vingerafdrukken. Bijkomend voordeel is dat het goed warmte kan afvoeren.
Samen met het vorig jaar vernieuwde Zenbook design, geeft het de kap van de laptop een bijzonder fraai voorkomen. Aardig weetje: inherent aan deze afwerking is dat elke laptop er subtiel anders uitziet. Je Zenbook is daardoor 'uniek', al moet je er meerdere naast elkaar zien om dat vast te stellen. Belangrijker is dat dit 'plasma keramisch aluminium' volledig gerecycled kan worden.
Ook de rest van de laptop ziet er gewoon mooi uit. Als je hem openklapt zie je direct dat het scherm zo dun omlijst is, dat het geen naam mag hebben. Het verschil met bijvoorbeeld een Microsoft Surface, waar je nog flinke randen om het scherm hebt, is groot. Niets leidt af van het beeld, waarover verderop meer. Het magnesium-aluminium materiaal rond het toetsenbord voelt aangenaam aan. De warmte van kunststof, met de stevigheid van het metaal dat het is. De onderkant laat zien dat we niet te maken hebben met een unibody: een flinke hoeveelheid schroeven houdt de bodemplaat op zijn plek.
Oog voor duurzaamheid
Bij die keuze heeft Asus denkelijk duurzaamheid in gedachten gehad. Volgens het bedrijf is de Zenbook S 13 OLED meer dan 50% duurzamer dan een laptop die geheel uit nieuwe materialen is opgetrokken. Voor deze laptop gebruikt Asus relatief veel hergebruikt materiaal, waaronder het magnesium-aluminium rond het toetsenbord en van het chassis. Ook de toetsenbord toetsen en luidsprekers bevatten hergebruikt plastic, waarvan een deel uit de oceaan gehaald plastic is.
Het oog voor duurzaamheid benadrukt Asus ook in de verpakking, die volledig van composteerbaar of herbruikbaar karton is - tot en met het handvat van de doos aan toe. Bovendien zijn onderdelen van de verpakking ontworpen om te dienen als laptopstandaard. Overigens tilt de laptop zichzelf ook iets omhoog wanneer je hem openklapt, waardoor het toetsenbord al onder een lichte hoek staat.
Zo klein is een 13,3 inch laptop in 2023
De Asus Zenbook S 13 OLED is een 13,3 inch laptop. Dat was ook al gemeld in de hoofdtekst, dus waarom staan we er apart bij stil? Simpel: een laptop van dit formaat is iets anders dan een van pakweg 10 jaar geleden. In principe bepaalt het schermformaat het laptopformaat. Maar, beeldschermen kregen steeds dunnere randen. Daardoor konden fabrikanten op gegeven moment een 14 inch (35,6 cm) beeldscherm in een '13,3 inch laptop' stoppen. Tegelijkertijd konden 'echte' 13,3 inch laptops nog een stukje kleiner worden.
Een voorbeeld: de eerste Asus Zenbook, de UX31E uit 2011, mat 32,5 x 22,3 x 1,7 centimeter. (En woog, overigens, 1,42 kilo.) De Zenbook S 13 OLED van 2023 is een stuk kleiner: 29,6 x 21,6 x 1,09 cm. Oftewel bijna 3 centimeter minder breed, 0,7 cm minder diep en dik. Ter vergelijking, de Asus Zenbook OLED 14 (UX3402) van 2023 meet: 31,36 x 22,06 x 1,69 cm. Bijna exact hetzelfde als de 13,3 inch oer-Zenbook. Nog een vergelijking: een MacBook Air (M2) meet 30,41 x 21,5 x 1,13 cm. De Asus UX5304 is dus net iets kleiner (en ruim 200 gram lichter).
Het is iets om rekening mee te houden: een moderne 13,3-inch laptop is écht klein. Als een iets groter formaat en een iets hoger gewicht geen probleem zijn, biedt een 14-inch model zoals de Zenbook OLED 14 een groter beeldscherm en vaak ook betere prestaties. Zo zit in de 14-inch Zenbook een P-serie Intel Core processor. Die zijn beduidend krachtiger dan de U-serie in de S 13 OLED.
ASUS Zenbook S 13 OLED (2023) - verschillen met de Zenbook S 13 OLED (2022)
De Zenbook S 13 OLED imponeert dus bij de eerste kennismaking, maar dat deed het model van vorig jaar ook. De Zenbook S 13 OLED van 2022, de UM5302, was zeker niet minder indrukwekkend, en om andere redenen bijzonder. We staan er dan ook even kort bij stil.
De UM5302, zoals hij in het jargon van Asus heet, was gebaseerd op techniek van AMD. Dat was al opmerkelijk, want doorgaans werkt Asus voor zijn paradepaardjes nauw samen met Intel. Vorig jaar maakte het een uitzondering voor de 13-inch Zenbook, die een Ryzen 7 6800U bevatte. Ook dat model beschikte over een oled-scherm met hoge resolutie, en was bijzonder dun en licht. Iets dikker op het dikste punt, maar ook slechts 1 kilo.
De S 13 van vorig jaar had net wat andere aansluitingen: usb-c zonder Thunderbolt (want AMD) en geen usb-a, maar wel drie 10 gigabit usb-c poorten. De webcam was een 720p-model zonder Windows Hello - maar er zat wel een vingerafdruklezer met Hello-ondersteuning op.
ASUS Zenbook S 13 OLED (2023): één uitvoering voor Nederland
Voor de Zenbook S 13 OLED van dit jaar koos Asus voor Intel als processorleverancier. Vermoedelijk deels vanwege de eigenschappen van de 13e generatie Core-processor, deels vanwege de voordelen van meeliften op Intel marketing: deze S 13 OLED is een 'Evo' laptop. Dat betekent dat hij aan een reeks eisen van Intel moest voldoen, waarbij Intel op zijn beurt veel investeert om mensen te vertellen wat de voordelen hiervan zijn. De belangrijkste: een lange accuduur, een goede webcam-ervaring, snelle Thunderbolt-aansluitingen en een hoge mate van responsiviteit. Zoals snel wakker worden uit stand-by.
De UX5304 mag wereldwijd in meerdere uitvoeringen beschikbaar zijn, voor de Nederlandse markt kiest Asus vooralsnog voor één variant. Dat is degene die wij hebben getest, voluit de UX5304VA-NQ075W. Deze komt met een Core i7-processor, 16 GB werkgeheugen en 1 terabyte aan ssd-opslag.
Dat zijn aangename hoeveelheden, waar je mee vooruit kan. Dat moet ook wel, want in deze klasse van dun en licht is achteraf upgraden er niet bij. Wat dat betreft is het ook fijn dat de gebruikte ssd lekker snel is (al is nooit zeker te zeggen of precies dezelfde opslag in alle modellen in de winkel zal zitten). Ook prettig: Asus levert de laptop compleet met een beschermhoes.
De ssd capaciteit van 1 TB vertaalt zich onder Windows als 952 GB, waarvan direct na de eerste keer opstarten nog 903 GB beschikbaar zijn. Dat is netjes. Op de laptop zelf is een probeerversie van McAfee antivirus geïnstalleerd. Ook kan je desgewenst gebruik maken van probeerversies van Office 365 en Adobe Creative Cloud (3 maanden). Verder is er weinig storende ongevraagde software geïnstalleerd: fijn.
Aansluitingen: opvallend compleet
Een aantal jaar was de trend naar minder aansluitingen op laptops. In het voetspoor van Apple lieten de fabrikanten steeds meer weg, tot alleen usb-c en misschien een 3,5 mm audiopoort overbleven. Gelukkig lijkt dat tij gekeerd. Waar de Zenbook S 13 OLED van vorig jaar het nog moest doen met drie multifunctionele usb-c aansluitingen, bevat de S 13 OLED van 2023 naast twee usb-c poorten met Thunderbolt 4 ook een ouderwetse maar snelle en oh-zo-welkome usb-a aansluiting. Er zit zelfs een full-size hdmi-uitgang op. Ook treffen we een 3,5 mm audio-aansluiting. Alleen een geheugenkaartlezer ontbreekt in elke vorm. Zelfs microsd kon er blijkbaar niet meer bij.
Wat betreft die hdmi-uitgang moeten we wel even zeuren: Asus spreekt van 'HDMI 2.1 TMDS'. Dat zal de meeste mensen niets zeggen, maar het houdt kortweg in dat het feitelijk een hdmi 2.0-aansluiting is, althans qua bandbreedte. 'Echte' HDMI 2.1 gebruikt een andere signaalcodering (FRL), waarmee 48 gigabit per seconde mogelijk is. In de praktijk betekent het dat je geen 120 beelden per seconde in 4K-resolutie via de hdmi-poort kunt aanleveren. Nu is dat niet heel erg, want dit is bepaald geen gaming laptop, en Asus kunnen we het ook niet echt aanrekenen. De HDMI-organisatie is in dit geval de schuldige. Hier lees je er meer over.
De beide Thunderbolt-poorten kunnen ook een beeldsignaal (displayport 1.4) leveren. Daarnaast kan je er de laptop mee opladen. Sterker, dat moet, want er is geen aparte voedingsaansluiting. Op zich top om een standaard usb-c lader te kunnen gebruiken. Alleen ben je aan de lader dus tijdelijk een usb-c aansluiting kwijt. You win some, you lose some.
Nu we het toch over opladen hebben: je kan de laptop met elke usb-c lader opladen. Ook met minder krachtige, al duurt het laden dan natuurlijk langer. Dat is niet vanzelfsprekend, dus vermeldenswaard. Asus levert een superkleine 65 watt snellader mee, die in elk tas past maar wel behoorlijk warm wordt. Mocht je een 100 watt lader hebben liggen, dan kan je die ook gebruiken om nog sneller te laden.
Ten slotte is de netwerkaansluiting vermeldenswaard: niet fysiek, maar wel snel in de vorm van WiFi 6E. Deze standaard biedt een extra frequentie in de vorm van 6 GHz. Heb je een geschikte router, dan belooft deze een zeer hoge snelheid. Dezelfde adapter die voor wifi zorgt, levert ook Bluetooth 5.3.
Toetsenbord en touchpad
Asus voorziet de Zenbook S 13 OLED (2023) van een aangenaam toetsenbord. Het heeft iets minder travel dan het model van vorig jaar, wat zal liggen aan de geringere dikte van de laptop. Toch is het genoeg voor een duidelijke, prettige aanslag. De toetsen liggen voldoende ver uit elkaar en voelen prettig aan de vingers. Ze zijn verlicht en voorzien van een omgevingslichtsensor. Desgewenst kan je (in de MyASUS app) de toetsverlichting alleen laten activeren als het donker wordt, en weer laten uitschakelen als er genoeg licht is. Handmatig aan- en uitzetten kan ook.
Het touchpad van de S 13 OLED is riant, nog groter dan dat van het model van vorig jaar. Als we de twee laptops naast elkaar leggen, is ook te zien dat de Zenbook S 13 OLED (2023) net even dieper is dan die van 2022. Die ruimte is direct ten goede gekomen aan het touchpad. De glaslaag op het touchpad zorgt ervoor dat je vingers moeiteloos over het oppervlak bewegen. De muistoetsen zijn ingebouwd, zoals vrijwel altijd het geval is. Ze klikken prima, al moet je voor de rechtermuistoets echt aan de onderkant klikken - rechts in het midden voelt als een klik, maar 'doet' niets.
Webcam met Windows Hello en kekke snufjes
De Zenbook S 13 OLED komt met een full hd webcam met Windows Hello gezichtsherkenning. Dat is best een prestatie, want de bovenrand van het scherm is amper dikker dan de zijranden. Dit terwijl de extra infrarood-sensor de nodige ruimte opeist.
De webcam doet het prima in standaardmodus, waarbij het beeld met fel licht achter je wat flets oogt - al optimaliseert de camera dit al aardig. Meer verbeteringen kan je aanbrengen via de MyASUS app. Daarin kan je onder meer je achtergrond vervagen, buiten de gebruikte videobellen toepassing om dus. Ook kan je met deze toepassing de belichting verder verbeteren. Dubieuzer is de mogelijkheid om software de stand van je ogen aan te laten passen, waardoor het lijkt alsof je in de camera kijkt - ook wanneer je dat niet doet. Heel geweldig werkte het niet in onze korte test.
Verder vermeldenswaard is de microfoon. Die kan je instellen om alleen geluid van recht van voren op te pikken, of uit meer richtingen. Het eerste is geschikter voor videobellen, het tweede als je een video wilt opnemen met je laptop. Ook kan de software op de Zenbook S 13 OLED (2023) andere stemmen in je omgeving wegfilteren, of juist optimaliseren om meerdere stemmen te laten horen en achtergrondgeluiden te dimmen.
Audio: lang niet slecht voor een laptop
Van laptopspeakers moet je nooit te veel verwachten. Dan kan je ook niet teleurgesteld worden. Een dunne behuizing bomvol onderdelen is nu eenmaal geen grote klankkast. Slimme signaalverwerking kan wel helpen, en dat is hoe de ASUS Zenbook S 13 OLED (2023) toch heel behoorlijke geluidskwaliteit weet te bieden. Niet alleen ondersteunt deze laptop Dolby Atmos, ook zit er een redelijk geavanceerde set equalizer-presets op. Die is te vinden in de MyASUS app. Hiermee kan je de weergave nog enigszins naar je smaak aanpassen.
De Zenbook S 13 OLED heeft twee luidsprekers, die naar onderen afstralen vlakbij het scharnier. Daar is relatief veel ruimte, maar een ideale positionering is het natuurlijk niet.
Als we muziek gaan luisteren, valt op dat stemmen goed worden weergegeven, al is er een licht metalige ondertoon te detecteren. Het is wel uitermate verstaanbaar. Hoge en middentonen klinken zuiver. Wat achterblijft, en dat kan bijna niet anders, is de bas. Die is er hoegenaamd niet. Onder de streep zijn de speakers prima geschikt voor een incidentele YouTube video, een comedy of drama serie zonder veel muzikaal vuurwerk of een videogesprek. Actiefilms en basrijke muziek komen minder goed tot hun recht.
ASUS Zenbook S 13 OLED beeldscherm: wat is Lumina OLED?
Met zijn gaming laptops timmert Asus al een tijdje aan de weg met zogeheten 'Nebula'-schermen. Voor de Zenbook en Vivobook laptops met OLED heeft het nu weer een nieuwe merknaam bedacht: Lumina. Naar eigen zeggen zijn deze oled-panelen accurater, flexibeler en betrouwbaarder dan die van de concurentie.
De accuratesse moet bewezen worden met certificering van een trits instanties: Dolby Vision, Pantone Validated, VESA DisplayHDR True Black certified, gekalibeerd in de fabriek, TÜV Rheinland low-blue light en ga zo maar door. De flexibiliteit komt tot uitdrukking in de mogelijkheid het kleurprofiel aan te passen via de MyASUS software die standaard op de laptop staat. Hiermee kan je schakelen tussen het native profiel van het paneel, sRGB en DCI-P3 en Display P3. Waarom dat niet kan via de Windows-instellingen, is ons niet duidelijk. Dat zou toch net wat handiger zijn.
Voor de betrouwbaarheid verwijst Asus naar de ingebouwde voorzieningen om inbranden van de oled-pixels te voorkomen. Dat zijn: Windows staat standaard in Dark Mode, het scherm dimt als je 5 minuten niets doet (en er is een kleurrijke screensaver die even later actief wordt), en de Lumina OLED burn-in techniek. Dat laatste houdt in dat een algoritme verouderende pixels detecteert en van extra stroom voorziet. Daardoor kunnen ze alsnog met de juiste intensiteit oplichten. Het meest overtuigend is allicht de garantie die Asus geeft: als inbranden voorkomt tijdens de garantieduur van de laptop, vervangt Asus kosteloos het beeldscherm. Lang niet elke leverancier van oled-schermen durft dát aan, dus ere wie ere toekomt.
De voordelen van oled mogen duidelijk zijn, maar even resumerend: het hoge contrast zorgt voor een veel intensere kleurweergave. Ook bij lage helderheden, waar lcd-schermen wat flets kunnen ogen. Doordat minder helderheid nodig is voor een goed plaatje, kijk je ook minder in een lichtbak. Zwart is echt zwart, omdat oled-pixels uitdoven als er niets te tonen valt. En de snelheid waarmee ze dat doen, zorgt voor een zeer soepele ervaring, of je nu een venster sleept of een spelletje speelt.
Lumina OLED in de praktijk
Alle claims zijn leuk, maar de praktijk is natuurlijk wat telt. Daar kunnen we heel kort over zijn: de Asus Zenbook S 13 OLED heeft een van de beste beeldschermen die je momenteel in een laptop kunt aantreffen. Zo niet het beste. Waar oled-monitoren nogal eens moeten inleveren op piekhelderheid, produceert deze laptop moeiteloos 600 nits - en nog wel iets meer. Contrast en kleurenrijkdom zijn evident vanaf het moment dat je de laptop inschakelt. De 16:10-beeldverhouding is fijner dan de nog altijd gangbare 16:9-verhouding: meer ruimte in de hoogte.
Als we iets te zaniken hebben, is het wellicht het glimmende paneel. Sommigen vinden dat mooier, wij hebben toch liever een iets minder reflecterende afwerking. Maar dat zullen we onder persoonlijke voorkeur scharen.
Waar je ook rekening mee moet houden, is de zeer hoge resolutie van het scherm. Met 2880x1800 pixels is dat het viervoudige van de 1440x900 pixels die jarenlang de standaard was op de MacBook Air. Op het schermformaat ben je verplicht om minstens 150% schaling in Windows te gebruiken, anders zijn bedieningselementen van programma's simpelweg te klein. Veel mensen zullen kiezen voor 200% schaling, waar de laptop standaard op staat. Hoewel de meeste toepassingen hier tegenwoordig prima mee om kunnen gaan, is er nog altijd een aantal (vooral van minder grote ontwikkelaars) die zich onvoorspelbaar zullen gedragen. Het is een prijs die je betaalt voor een Windows laptop, en Asus zullen we dit niet aanrekenen. Al schaalt de eigen MyASUS app ook niet heel lekker, zoals in onderstaande screenshots te zien is.
Kijken we naar de testresultaten van het beeldscherm, dan zijn die uitstekend. Standaard gebruikt de laptop een eigen kleurprofiel, afgestemd op het gebruikte paneel. Dat komt aardig overeen met de P3-kleurruimte, maar niet helemaal. Het levert wat oververzadigde kleuren op - geen probleem voor dagelijks gebruik, veel gebruikers zullen het juist mooi vinden. Wil je kleurnauwkeurig werk doen, dan moet je bij de MyASUS app zijn. Daarin kan je het kleurbereik aanpassen, waarbij je de keuze hebt tussen profielen voor sRGB, DCI-P3 en Display P3. Alle zijn uitstekend gekalibeerd en vertonen minimale kleurafwijkingen. Significante verschillen met het scherm van de Zenbook S 13 OLED (2022) zien we eigenlijk niet.
De responstijden van het scherm zijn erg goed, zoals je van oled mag verwachten. Echter, de verversingsfrequentie is beperkt tot 60 beelden per seconde. Ook zien we in onze test dat de pixels de vereiste rgb-waarde niet direct bereiken en ook niet goed vasthouden. Het levert een minder rooskleurig beeld op in de test, dan je in games ervaart. Het is geen echte overshoot, maar meer een karakteristiek van het gebruikte oled-paneel. Neem de onderstaande resultaten dus met een korreltje zout. Hoe dan ook is gamen op de Zenbook S 13 OLED niet de beste toepassing: daarvoor is de videokaart simpelweg niet snel genoeg.
Prestaties van de ASUS Zenbook S 13 OLED
Met dat bruggetje belanden we bij de prestaties van deze ultradunne laptop. Met deze form factor moet je rekening houden met compromissen. In dit geval bestaan die uit de keuze voor een U-serie processor van Intel, geoptimaliseerd voor een zuinige werking. De Core i7-1355U processor heeft maar liefst 10 rekenkernen. Dat klinkt indrukwekkend, maar hiervan zijn er twee snelle volwaardige P-cores en acht zuinige E-cores.
Het strekt Intel tot eer dat het met deze processor prestaties weet te bereiken die de Ryzen 7 6800U (met 8 volwaardige cores) van het model van vorig jaar benaderen. Toch is die processor krachtiger, vooral in veeleisende multithreaded toepassingen. Bij standaardtaken als Office of internettoepassingen zal je het verschil niet merken. Een enkele keer, bijvoorbeeld bij het uitpakken of inpakken van een groot archief aan bestanden, merk je dat de Intel cpu wat minder vlot is. Voor het meeste werk dat je met een laptop als deze zal doen, is de gekozen processor ruim voldoende snel.
Wil je hogere prestaties, dan biedt de MyASUS app de mogelijkheid een tandje bij te zetten, waarbij de ventilatoren wel meer van zich laten horen. Je hebt daar ook de optie nog zuiniger - en stiller - te werken. In de standaardmodus is de Zenbook S 13 OLED van 2023 al extreem efficiënt. In de PCMark 10 Modern Office test houdt hij het 12 uur en een kwartier vol. Video's kijken? 10 uur en drie kwartier voor je een laadpunt moet opzoeken. Bij de game benchmark valt het dan weer niet mee, met een resultaat van nog geen 3 uur.
Werkend op de accu (waar een laptop toch vooral voor bedoeld is) zakken de prestaties wel in vergeleken met op de adapter. In Cinebench R23 hebben we het dan over 20% verlies in multithreaded toepassingen, en ruim 30% in single-threaded taken. De P-cores mogen duidelijk minder stroom verbruiken zonder netspanning, en dat merk je wel.
Wederom: voor gewone huis-tuin-en-keuken toepassingen zal het niet veel uitmaken, maar ga je iets doen dat rekenkracht vereist, dan scheelt het behoorlijk. Ter vergelijking: de Zenbook S 13 OLED van 2022 is in multithreaded toepassingen op de accu (iets) sneller dan het model van dit jaar op de adapter. In single-threaded taken is het model van 2023 dan weer een heel stuk sneller, op de adapter en nog veel meer op de accu.
Conclusie
De Asus Zenbook S 13 OLED (2023) is in vrijwel elk opzicht een verbetering van het model van vorig jaar. Daarbij moeten we benadrukken: dat was ook al een erg goede laptop. De verbeteringen zijn dan ook bovenal verfijningen. De afwerking aan de buitenkant, een uitgebreidere selectie aansluitingen, een kleinere en lichtere adapter: het zijn geen zaken om je Zenbook S 13 van vorig jaar in te ruilen. Mocht je destijds hebben getwijfeld, dan is het allicht wel voldoende om je nu over de streep te trekken.
Laptops zijn altijd een compromis tussen prestaties, gewicht en accuduur. Voor deze klasse van superlichte modellen geldt dat des te meer. De nieuwe Zenbook S 13 OLED weet een prima balans te vinden. We missen de verrassend hoge prestaties van het voorgaande model in veeleisende toepassingen een beetje. Maar we krijgen er een stillere werking en langere accuduur voor terug. Ga je voor mobiele content creation, dan zal je vermoedelijk toch net een maatje groter shoppen.
Zijn een compact formaat en een licht gewicht je absolute prioriteit, dan verdient de Asus Zenbook S 13 OLED (2023) beslist een plek op je shortlist. Zeker frequente reizigers doen er goed aan dit model te overwegen. Mag het een paar ons meer zijn, dan doe je er goed aan nog even een blik te werpen op de Zenbook 14 OLED (UX3402).
De Asus Zenbook S 13 OLED is al te koop in de Eshop van Asus. Naar verwachting ligt hij vanaf 22 mei op meer plekken in de winkel.
ASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304)
ASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304-NQ075W) in een oogopslag |
|
Kleur | Basalt Gray |
Materiaal | Bovenkant: magnesium-aluminium legering; onderkant: aluminium |
Afmetingen | 29,6x21,6x1,09~1,18 cm (BxHxD) |
Gewicht | 1 kg |
Beeldscherm | 13,3 inch (33,8 cm) OLED ASUS Lumina OLED 2,8K (2880x1800 pixels) Piekhelderheid 550 nits Contrast 1.000.000:1 100% DCI-P3 10-bits (1,07 mld. kleuren) 0,2 ms responstijd 60 Hz VESA DisplayHDR True Black 500 Pantone Validated TÜV Rheinland & SGS Eye Care Display |
Audio | Smart Amp Technology Speaker, array microfoon Harman Kardon tuning |
Aansluitingen | 1x USB-A 10 Gbit/s 2x USB-C met Thunderbolt 4 1x HDMI 2.1 (TMDS) 1x 3,5 mm combo jack |
Accu | 63 Wh, 4-cel 65W USB-C adapter meegeleverd |
Toetsenbord | Verlicht, met omgevingslichtsensor |
Webcam | 1080p met Windows Hello |
Draadloos | WiFi 6E Bluetooth 5.3 |
Processor | Intel Core i7-1355U 10 cores, 12 threads (2 P-cores, 8 E-cores) Tot 5 GHz, 12 MB cache |
Werkgeheugen | 16 GB LPDDR5X |
Opslag | 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD (getest met: Samsung PM9A1) |
Testresultaten | Op adapter Cinebench 23 6536 multi core 1674 single core PCMark10 Score: 5411 Storage score: 1708 Storage bandwidth: 267,21 MB/s Op accu Cinebench 23 5198 multi core 1114 single core PCMark 10 Score: 3916 Gaming accuduur : 161 min. Modern Office accuduur : 763 min. Video playback accuduur: 642 min. |
Testresultaten Beeldscherm |
Helderheid en contrast: Kleurweergave en - afwijking: Responstijden (RGB10): |
Adviesprijs | € 1699 |
Koop |