Value
Nieuws   |   Smartphones

De nieuwste OnePlus instapper brengt enige high-end features voor een bescheiden prijs

De OnePlus Nord CE4 Lite is een afgeslankte versie van de Nord CE4, die vooralsnog niet in Nederland te koop is.
De OnePlus Nord CE4 Lite is een afgeslankte versie van de Nord CE4, die vooralsnog niet in Nederland te koop is.

OnePlus, het begon ooit zo simpel. Een enkel toestel, de OnePlus One, met de features van een high-end smartphone en de prijs van een middenklasser. Slim gemarket en daardoor een schare fans al voor verschijnen, een groep die het merk aan zich wist te binden met even slimme voordeelacties en vroege toegang tot producten. Inmiddels zijn de topmodellen in prijs vergelijkbaar met die van de concurrentie en is het assortiment danig de breedte in gegroeid, al valt het vergeleken met een Samsung of zustermerk Oppo nog wel mee. De OnePlus Nord CE4 Lite doet in weinig denken aan dat eerste model van weleer. Toch zijn er ook hints naar dat roemruchte verleden.

OnePlus Nord CE4 Lite: aandacht voor onderdelen die je merkt

Het nieuwe toestel gaat gebukt onder een weinig elegante naam. De Nord was een paar jaar terug de voordeliger variant van de simpelweg met een getal aangeduide topmodellen. Daarna kwam een wat voordeliger Nord CE; beide kregen opvolgers, van de CE kwam ook nog een Lite-variant. Nu zijn we dus beland bij de Nord CE4 Lite, die de Nord CE 3 Lite opvolgt. OnePlus schrijft het zelf ook soms met, soms zonder spatie. Het roept de vraag op: is er ook een Nord CE4? Het antwoord, ja die is er, maar lijkt vooralsnog niet in Nederland te koop.

OnePlus Nord CE4 Lite Silver

Opvallend aan de OnePlus Nord CE4 Lite: hij claimt een aanzienlijk hogere schermhelderheid dan de OnePlus Nord CE4. Het oled-paneel moet tot maar liefst 2100 nits kunnen produceren. Ook kan het tot 120 beelden per seconde tonen. Daarmee plaatst het zich min of meer in het gezelschap van topmodellen van Apple, Google en Samsung. De Nord CE 3 Lite had een aanmerkelijk bescheidener beeldscherm.

Het scherm van de Nord CE4 Lite is ook te bedienen als het nat is, iets wat OnePlus Aqua Touch noemt. Het toestel is bestand tegen spatten water, met een IP54-certificering. OnePlus heeft verder aandacht besteed aan de luidsprekers, die '300% ultra volume' moeten leveren in stereo, en de accu, die ruim 5000 mAh moet meten. Dat is iets minder dan de 5500 mAh van de Nord CE4, maar (iets) meer dan veel concurrenten. Ook laadt de CE4 Lite erg snel op, met 80 watt, en beschikt het toestel over 'reverse charging' om bijvoorbeeld draadloze oortjes via een kabeltje bij te laden.

De hoofdcamera is een ander onderdeel dat relatief luxe is voor het segment. Deze is voorzien van een behoorlijk geavanceerde Sony sensor met grote pixels. Daardoor moet de 2x cropzoom ook nog redelijke resultaten leveren, vermoeden we zo. OnePlus stelt in elk geval van wel. Een redelijk geavanceerde lens met asferisch element moet zorgen voor fraaie, vervormingsvrije beelden. 

Waar zitten de compromissen?

Aangezien de OnePlus Nord CE4 Lite een toestel met een bescheiden prijs is, moest er ergens bezuinigd worden. Dat is vooral het geval bij de processor, een inmiddels redelijk bejaarde Snapdragon 695 5G. In de Nord CE4 zit een veel snellere Snapdragon 7 Gen 3. Verder moet de CE4 Lite het doen met WiFi 5 in plaats van WiFi 6 en laadt de CE4 non-Lite nog iets sneller op (met 100 watt). OnePlus levert de 80W SuperVooc lader die nodig is om het toestel zo snel op te laden niet mee. Tenzij je die hebt liggen, moet je genoegen nemen met langzamer laden - of de lader apart aanschaffen voor 40 euro.

Bij de camera's ontbreekt een aparte ultragroothoekcamera, en video's opnemen is beperkt tot full hd, waar de Nord CE4 ook in 4k kan opnemen. De opslag bij de Nord CE4 Lite is van een wat ouder, langzamer type - in jargon ufs 2.2 in plaats van ufs 3.1. De Nord CE4 Lite heeft een 3,5 mm aansluiting voor een hoofdtelefoon, de Nord CE4 moet die missen. Dat is dus eigenlijk een voordeel van het goedkopere model.

Iets anders dat niet per se een compromis is, maar voor sommige OnePlus fans van lange geleden wel, is het besturingssysteem. De Nord CE4 Lite draait uiteraard op Android 14, met OxygenOS 14.0 als schil eroverheen. Zoals we eerder al berichtten, verschilt OxygenOS sinds versie 12 weinig meer van ColorOS van zustermerk Oppo. OnePlus zegt toe twee jaar Android upgrades en 3 jaar Android beveiligingsupdates te gaan leveren. Dat is niet slecht gezien de prijs.

Prijs en beschikbaarheid

Die prijs wordt naar verluidt 329 euro, dezelfde prijs als de voorganger. En gecorrigeerd voor inflatie, iets minder dan de OnePlus One in 2014 kostte. Maar dus wel exclusief de SuperVooc snellader. De OnePlus Nord CE4 Lite komt beschikbaar in de kleuren 'Super Silver' en 'Mega Blue'. Vanaf 24 juni kan je 'm vooruitbestellen, vanaf 1 juli is hij te koop via diverse kanalen.

OnePlus Nord CE4 Lite in een oogopslag
Kleuren Super Silver, Mega Blue
Afmetingen 16,3 x 7,6 x 0,81 cm
Gewicht 191 g
Beeldscherm 6,67 inch (16,94 cm) OLED
1080 x 2400 pixels, 394 PPI
120 Hz verversingsfreq.
600 nits helderheid (handmatig)
1200 nits helderheid (HBM)
2100 nits (piekhelderheid)
8-bits (16,7 mln. kleuren)
sRGB, Display P3
Audio Stereo speakers
'300% Ultra Volume Mode'
3,5 mm uitgang
Robuustheid IP54
Aqua Touch beeldscherm
Camera's Hoofdcamera
50 MP Sony LYT-600, 1/1,95", 25 mm., f/1.8, OIS, EIS, CAF+PDAF

Dieptecamera
2 MP, 22 mm., f/2.4

Selfiecamera
16 MP, 24 mm., f/2.4

Video-opnemen:
1080p, 30 fps
720p, 120 fps
Aansluitingen USB-C (2.0, 480 Mbit/s)
3,5 mm headset
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 5
Bluetooth 5.1
NFC
Accu 5110 mAh
1-cel
80W SuperVOOC laden
5W Reverse Charging
Beveiliging In-display vingerafdruklezer
Face Unlock
Adviesprijs  € 329
Beschikbaar 1 juli 2024