Review   |   Smartphones

OnePlus 11 5G review: vlaggenschip met zuurstofgebrek

OnePlus 11 5G review: vlaggenschip met zuurstofgebrek
De OnePlus 11 5G deelt veel kenmerken met zijn voorganger, maar maakt beduidend betere foto's.

In onze review van de OnePlus 10 Pro van vorig jaar constateerden we al dat OnePlus niet meer het OnePlus van weleer is. Het bedrijf positioneerde zich jaren geleden zeer scherp op de markt en wist daardoor een schare fans aan zich te verbinden. Fans hebben op een gegeven moment verwachtingen, die OnePlus de laatste jaren niet meer waarmaakt. De superscherpe prijzen liet het eerder al los, en de unieke software-ervaring verdween feitelijk twee generaties geleden met een update van de OnePlus 9 en 9 Pro. De fans van weleer stappen dan ook over naar andere smartphones met scherpe prijzen, hoge specificaties en/of een betere software-omgeving. De vraag is of de OnePlus 11 5G het tij kan keren. Spoiler: wij denken van niet.

Geen 'OnePlus 11 5G Pro', wél een belangrijk verschil

De keuze tussen een 'gewoon' en een 'Pro' model is bij de OnePlus 11 5G vervallen. De enige keuze die je nog hebt is of je een versie met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag neemt, of een met 16 GB en 256 GB. Dat maakt meer uit dan je op het eerste gezicht zou denken.

Het duurdere model heeft namelijk beduidend snellere UFS 4.0 opslag, terwijl de goedkopere uitvoering hiervoor de relatief langzamere USF 3.1 standaard volgt. UFS 4.0 is in theorie twee keer zo snel als UFS 3.1, wat betekent dat zaken als het laden van apps en bestanden veel sneller zal gaan op de OnePlus 11 5G met 256 GB opslag. Ditzelfde geldt overigens naar verluidt voor de Samsung Galaxy S23: de 128GB-uitvoering heeft langzamere opslag dan de 256GB-versie. 

Voor onze test ontvingen we het 16GB-model, een directe vergelijking met het 8GB-model konden we daardoor helaas niet maken.

OnePlus 11 5G verschilt weinig van OnePlus 10 Pro

Voor de overstappers is het handig om direct mee te geven dat er weinig noemenswaardige verschillen zijn tussen de OnePlus 11 5G en OnePlus 10 Pro. Het grootste, zichtbare verschil zit hem in de camera achterop. Die is nu rond en heeft een merkwaardig design; het lijkt namelijk alsof er stof tussen de lens en het glas zit, maar dat is dus een designkeuze.

OnePlus 11 5G

Qua vorm, grootte en gewicht noteren we minimale, verwaarloosbare verschillen. Dat geldt daarmee ook voor de mensen die nog met een OnePlus 9 Pro lopen, aangezien er tussen de 9 Pro en 10 Pro ook geen grote verschillen zaten. Daarmee lijkt OnePlus voor zichzelf bepaald te hebben wat de ideale afmetingen en gewicht voor een topmodel zijn. Geen vreemde keuze, gezien het feit dat er weinig echts nieuws is gebeurd op de smartphone markt in recente jaren. Ook bij Samsung en Apple zien we relatief weinig verandering op dit vlak tussen opvolgende generaties. Opvallend is dat OnePlus nergens melding maakt van een IP-rating. Bij gebrek daaraan kunnen we slechts concluderen dat het toestel niet waterdicht is.

OnePlus 11 5G

Het riante, haarscherpe en soepele oled-scherm ondersteunt variabele verversingssnelheden, wat moet helpen het accugebruik te minimaliseren. Hoewel de maximale helderheid van 1300 nits op papier goed klinkt, merken we in de praktijk dat het tegenvalt. Lopen we buiten en schijnt de zon, dan moeten we goed kijken naar wat er op het scherm gebeurt. Dat is namelijk niet altijd goed te zien.

Gelukkig klinken de speakers meer dan prima. Van echte diepgang is geen sprake, maar er komen aangename klanken uit. Het is goed genoeg voor WhatsApp-gesprekken, YouTube-video’s en podcasts. Zelfs videogames komen aardig uit de verf.

OnePlus 11 5G: eerste met WiFi 7?

Een opvallende specificatie bij de OnePlus 11 5G: WiFi 7 heeft dit toestel aan boord. Die standaard is nog niet officieel 'af', de eerste WiFi 7 routers zijn amper aangekondigd. 

Een voetnoot naar de kleine lettertjes meldt dan ook: Wifi 7 feature will be deactivated in accordance to legislations in select regions. Feature to be reactivated upon approval via OTA.

Oftewel, via een toekomstige firmware update zou de OnePlus 11 5G zijn WiFi 7 moeten kunnen (her)activeren. De vraag blijft in welke mate we kunnen spreken van WiFi 7, aangezien het toestel alleen over 2,4 en 5GHz radio's lijkt te beschikken - de voor WiFi 7 vereiste 6 GHz staat dan weer niet op de lijst specificaties.

Processor zit soms in een dip

De belangrijkste vernieuwing van de OnePlus 11 5G is de processor. Hij heeft de nieuwste Qualcomm-processor aan boord. Dat maakt hem snel en efficiënt, vergelijkbaar met wat Samsung aanbiedt met de Galaxy S23-serie.

OnePlus 11 5G

Bij een test met een benchmarkapp merken we echter dat er na vijftien minuten actief draaien een flinke dip in de prestaties plaatsvindt. Nu is het niet vreemd dat een processor wat aan kracht inlevert wanneer die langere tijd aan de slag is. Bij de OnePlus 11 5G zien we echter echt een forse val in de prstaties. Die merken we niet alleen in genoemde benchmark, maar zien we ook terug in games, met zogenaamde frame drops als gevolg. Daardoor stottert de boel ineens. De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 heeft meer in z’n mars, dus waarschijnlijk kiest OnePlus ervoor om de prestaties af te knijpen. De reden hiervoor is niet duidelijk.

We hebben bij OnePlus navraag gedaan hoe dit precies zit. Helaas kregen we voor publicatie van deze review geen antwoord op deze en andere gestelde vragen. Mochten we die wel nog ontvangen, dan zullen we dit artikel bijwerken en/of een afzonderlijke update publiceren.

Sneller laden, maar niet meer draadloos

De accu van de OnePlus 11 5G heeft een capaciteit van 5000 mAh. De oplaadsnelheid is er iets op vooruitgegaan. Dit keer levert OnePlus een snellader van 100 watt in de doos; dat is 20 watt meer dan vorig jaar. Hiermee zit je binnen een kwartier op vijftig procent acculading. Het duurt nog eens tien tot vijftien minuten om de honderd procent aan te tikken. Dat is ongeveer vijf minuten sneller dan vorig jaar.

OnePlus 11 5G

OnePlus gebruikt hiervoor dezelfde techniek als zustermerk Oppo, met de naam SuperVOOC. Daar werkt dat merk al de nodige jaren aan, met elk jaar verder gaande verbeteringen. Al konden we in de korte reviewperiode niet de levensduur van de accu testen, we gaan er vanuit dat dit gezien de herkomst van de techniek wel goed zit.

Opvallend tot slot is dat de mogelijkheid om draadloos op te laden verdwenen is. Al met al lukt het de OnePlus 11 5G het om een dag uit te houden. Als je hem niet zo vaak gebruikt dan red je misschien de anderhalve dag. Dat is gemiddeld genomen een goede score, net als bij de concurrentie.

OxygenOS is dood, lang leve ColorOS?

Met OxygenOS 13, de schil die het bedrijf bovenop Android 13 legt, doet OnePlus officieel OxygenOS de das om. Op wat enkele elementen na, zoals de rode één in de klok, is het systeem volledig opgegaan in ColorOS van zusterbedrijf Oppo. Dat beide systemen op eigen benen staan, zoals OnePlus bij gelegenheid heeft gemeld, zien we in de praktijk niet terug.

OnePlus 11 5G

Je merkt het aan allerlei grotere en kleinere dingen. Het berichtencentrum heeft hetzelfde ontwerp als op andere Chinese smartphones: een wazig, transparant menu met grote knoppen, vergelijkbaar met het design op iOS. Het instellingenmenu heeft dezelfde opzet als in ColorOS, wat de duidelijkheid niet altijd ten goede komt. Ook het thuisscherm, met dezelfde soort achtergronden, de Shelf (voor wat simpele, onnodige widgets) en app-iconen ogen allemaal hetzelfde.

OnePlus 11 5G

De reden voor de overeenkomsten is dat beide systemen gestoeld zijn op het Aquamorphic-design. Dat is de nieuwe designtaal van beide bedrijven. Voor OnePlus fans van weleer is er geen andere conclusie, dan dat hierdoor de OnePlus-identiteit volledig verdwenen is. Triest voor de fans, maar is het ook erg?

ColorOS bij OnePlus: OxygenOS 13

Als we een stapje terugnemen, dan concluderen we dat er eigenlijk weinig mis is met ColorOS. De softwareskin werkt soepel en snel, heeft mooie animaties en biedt zelfs een Spotify-widget aan op het Altijd-aan-scherm.

OnePlus 11 5G

Als nieuwe gebruiker vind je mogelijk snel je weg en heb je geen last van wat andere mensen juist zo jammer vinden: dat de OnePlus-identiteit gesmoord is. Ooit diende OnePlus-software als een soort lichtgewicht alternatief voor wat Google deed met Android. Want ook Google voegt steeds meer functies toe aan het systeem, waardoor daar geen sprake is van een kale Android-ervaring. Die vonden we destijds wel bij OnePlus, en dat was een verademing.

OnePlus 11 5G

Wat wel heel fijn is: je mag rekening op een uitgebreide software-ondersteuning. Je krijgt vier jaar aan Android-upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Hetzelfde als bij Samsung. Hoewel we het uitgebreid noemen, zou het eigenlijk de standaard moeten zijn. Aangezien het dat helaas nog niet is, kunnen we in elk geval OnePlus hierom waarderen.

OnePlus 11 5G camera's: beter dan ooit

Tot dusver weinig verrassends over de OnePlus 11 5G, maar dat verandert als we de camera's gaan bekijken. Op dit vlak had OnePlus altijd een achterstand, maar met dit toestel maakt het merk een flinke stap naar voeren. Het camerasysteem maakt zowaar heel behoorlijke foto’s. De overdreven kleuren die de OnePlus 10 Pro kenmerkten zijn nog niet helemaal, maar wel grotendeels verleden tijd. Dat is positief. We willen immers momenten kunnen vastleggen zoals ze zijn, het hoeft niet allemaal mooier te zijn dan het is.

Concreet bevat de OnePlus 11 5G een flinke trits camera's. Naast de 50-megapixel hoofdcamera is er een ultragroothoek met 48 megapixels en een 'portret/tele' camera met 32 megapixels. Laatstgenoemde heeft een brandpuntsafstand van omgerekend 50 mm. De portretfoto's van de OnePlus 11 5G vinden we fraaier dan die van de Pixel, die voor deze foto's een uitsnede maakt van de hoofdsensor. Een echte zoomcamera zit niet op de OnePlus 11 5G: de 10 Pro had nog een 3,3x zoom, maar die is dus vervallen ten faveure van de 2x portretzoom.

Goede nacht- en groothoekfoto's, mindere macro

Hoewel de OnePlus 11 5G over een avondmodus beschikt, verschilt het resultaat nauwelijks van de foto's die het maakt in de automatische stand. Die detecteert de avond blijkbaar voldoende goed, met een nagenoeg dezelfde soort foto’s. Prettig, als gebruiker hoef je dus niet handmatig iets te activeren voor een geslaagd resultaat. Vergeleken met de de camera van de Google Pixel 7 ogen de avondfoto’s wel enigszins overbelicht. Ja, je ziet daardoor goed waar je een foto van maakt, maar het oogt minder realistisch. Foto’s die je met de groothoeklens maakt, maken indruk. Je ziet geen vreemde vervorming aan de zijkant en ook het kleurgebruik is netjes. De beelden ogen wat donkerder in vergelijking met de Pixel 7 Pro en normale lens, maar gelukkig niet flets of onnatuurlijk.

We zijn minder te spreken over de macromodus. De focusfunctie doet niet helemaal lekker z’n werk, wederom in vergelijking met de Google Pixel 7 Pro. Macrofoto’s ogen onscherp, maar andere lenzen zijn dat niet. De frontcamera is er op papier op achteruitgegaan (16 megapixel, in plaats van 32), maar de kwaliteit is prima voor sociale media. Meer niet.

Mocht je je afvragen waarom we frequent de vergelijking maken met de Google Pixel 7 Pro: met de Pixel-lijn wil Google laten zien wat Android in huis heeft. Op het vlak van fotografie is het momenteel de benchmark - op moment van schrijven hebben we de Samsung Galaxy S23 nog niet op het bureau liggen.

Conclusie

Onderaan de streep bereiken we een enigszins vreemde conclusie. Op papier doet de OnePlus 11 5G namelijk weinig fout. Ja, het is jammer dat OnePlus zich nog steeds schuldig maakt aan het afknijpen van de processor en dat het display niet zo helder is als de specificaties lijken te beloven. Ook zijn we niet echt te spreken over de vlekjes op de cameramodule en vinden we het enorm jammer dat OnePlus zijn eigen identiteit heeft moeten inleveren. Qua software kun je net zo goed een Oppo in huis halen. Voor de OnePlus fan is de wat gedramatiseerde indruk dat OnePlus naar adem snakt, omdat Oppo het merk verstikt.

Bekijk je deze smartphone met een verse blik, dan ligt het toch wat anders. De OnePlus 11 5G is eigenlijk een lekker rap en vloeiend toestel, met een scherp en kleurrijk scherm en voldoende ruimte voor al je foto’s en video’s. Bovendien is de beeldkwaliteit van de camera, traditioneel niet het sterkste punt van OnePlus, beter dan ooit. De camera schiet daadwerkelijk mooie plaatjes. Bovendien is de accuduur goed en de oplaadlaadsnelheid razendsnel. Ook ligt het toestel lekker in de hand, is het niet zwaar en zijn alle knoppen goed bereikbaar. De speaker klinkt prima en de software belooft de komende 5 jaar bij de tijd te blijven.

Met een prijs van 899 euro is de 16GB/256GB OnePlus 11 5G een stuk minder duur dan de Galaxy S23+ met 8GB/256GB en een minder scherp beeldscherm. Bij Google haal je voor hetzelfde bedrag een Pixel 7 Pro met vergelijkbaar beeldscherm en opslag, iets minder werkgeheugen en een beduidend minder snelle processor. Het camerasysteem van dit toestel is wel nog een slag beter.

Vind je fotograferen het belangrijkste, dan zouden we als je twijfelt tussen deze twee opties zonder meer de Pixel aanraden. Zijn hoge prestaties voor bijvoorbeeld gamen belangrijker, dan heeft de OnePlus 11 op papier een streepje voor. Alleen komen we dan dus terug bij dat afknijpen van de processor. Dat zorgt er voor dat we helaas moeten concluderen dat we deze OnePlus net als z’n voorganger niet zonder meer kunnen aanbevelen - de uitstekende basis ten spijt.

OnePlus 11 5G in een oogopslag
KLeuren Titan Black, Eternal Green
Afmetingen 16,3 x 7,4 x 0,85 cm
Gewicht 205 g
MAteriaal Achterkant: 
Corning Gorilla Glass 5
Voorkant: 
Corning Gorilla Glass Victus
Beeldscherm 6,7 inch (17 cm) LTPO OLED
3216x1440 pixels (525 PPI)
1-120 Hz verversingssnelheid
1000 Hz touch response rate
sRGB, P3, 10-bit kleurweergave
Dolby Vision
HDR10+
Geluid Dual 'Reality' Speakers
Noise-cancellation
Dolby Atmos
Camera's Hoofdcamera:
50 MP Sony IMX890, 1/1,56", 24 mm equiv., f/1.8, OIS/EIS

Ultragroothoek:
48 MP Sony IMX581, 1/2", 115°,  f/2.2

Portret/zoom:
32 MP Sony IMX709, 1/2,74", 50 mm equiv., f/2.0

Selfie/front:
16 MP Sony IMX471, fixed focus, f/2.45

Video-opname:
8K 24fps
4K 60 fps
1080p 240 fps
720p 480 fps
Aansluitingen USB-C, 2.0
Accu 5000 mAh
SuperVOOC 100W lader (meegeleverd)
Draadloos 5G / 4G / 3G / 2G
WiFi 6 (WiFi 7)
Bluetooth 5.3
NFC
Sensoren In-display vingerafdruk
Versnelling, kompas, gyroscoop, omgevingslicht, nabijheid, flick-detect, 13-kanaals lichtkleur identificatie
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
GPU: Adreno 740
Geheugen 8 GB / 128 GB (UFS 3.1)
16 GB / 256 GB (UFS 4.0)
Adviesprijs € 829 (8GB/128GB)
€ 899 (16GB/256GB)
Koop

Bol.com

Coolblue