OnePlus 13 review: een serieuze - én leuke - concurrent voor Samsung en Google
OnePlus heeft z'n imago van 'veel voor weinig' inmiddels wel achter zich gelaten, althans voor het topmodel. Het merk heeft diverse opties voor de kopers met een bescheiden budget - de OnePlus 13 is er daar niet een van. Het nieuwe topmodel komt met een superlatief scherm, hoogwaardige constructie en een imposante camera. Bovendien draait het op de nieuwste, snelste chip van Qualcomm. Die zorgt inderdaad voor indrukwekkende prestaties. Is het genoeg om Samsung en Google het hoofd te bieden? Daarvoor is meer nodig, maar de OnePlus 13 heeft dan ook de nodige andere pijlen op de boog.
OnePlus 13: een eigen gezicht
Het is best lastig om smartphones uit elkaar te houden als je puur naar de voorkant kijkt. De fabrikanten moeten zich met de achterkant en zijkanten onderscheiden. Dat doet de OnePlus 13 met verve. Ons testtoestel is voorzien van een enigszins stroef aanvoelende, blauwe achterzijde. Daarop prijkt een grote ronde cirkel rond het camera-eiland. Dat steekt flink uit en herbergt drie lenzen plus een flits. Naast de cirkel staat een gestileerde H, teken van de samenwerking met Hasselblad voor de cameratechniek.
Rondom is het toestel afgewerkt met een gepolijst metalen frame. Aan de linkerkant zit een kenmerkende OnePlus feature, een schuifknopje waarmee je het toestel direct op 'stil' zet. Iets wat Apple sinds jaar en dag biedt (en onlangs verving door een meer multifunctionele knop), maar in de Android-wereld weinig navolging kreeg. Jammer, want het is gewoon handig. Het knopje is voorzien van ribbels en heeft drie standen: ring (bellen), vibrate (trillen) en silent (stil). Als je het verschuift en het toestel is ontgrendeld, toont het de status eventjes rond het oogje van de frontcamera. Dat doet meer dan een beetje denken aan het 'dynamic island' van iOS. Het oogt heel fraai, dat wel.
Rechts zitten een power-knop met erboven de volumeschakelaar. Beide zijn vrij slank, maar hebben een duidelijke feedback zonder nare klik. Grappig genoeg vind ik als linkshandige het toestel net wat lekkerder met de linkerhand te bedienen. Met rechts heb ik volume en power net niet met één duimbeweging te pakken, met links krijgen ze allebei een eigen vinger.
Het is dan ook een fors toestel, ruim 16 cm lang en dik 7,6 cm breed. Dat is tegenwoordig eerder de norm dan de uitzondering. De dikte is met 8,9 mm (voor de Ocean Blue versie die we bespreken) dan weer bescheiden. Het is een compliment waard dat de OnePlus 13 ondanks een gewicht van 210 gram heel gebalanceerd in de hand aanvoelt. Al bij al heeft de OnePlus 13 echt een eigen gezicht en gevoel in de hand.
Opvallend robuust
Het toestel is, zoals je mag verwachten in deze klasse, zeer robuust. Het scherm is beschermd door iets wat OnePlus 'Ceramic Guard' noemt, en zeer kras- en valbestendig moet zijn. Het is zowel IP68 als IP69 gecertificeerd. Dat houdt in dat het niet alleen geruime tijd (1,5 uur) onder water kan liggen, maar ook bestand is tegen een flinke straal water die direct op het toestel landt. Dat kan bovendien water van hoge temperatuur zijn (tot ca. 80 graden Celsius). Zoals altijd gelden dit soort waardes voor kraanwater, OnePlus doet geen uitspraken over het effect van zout of chloor.
Ook vermeldenswaard is dat de OnePlus 13 ook in zeer lage temperaturen blijft werken. Dat is zeker niet vanzelfsprekend. Het toestel moet ook bij min 20 graden Celsius nog 3 uur kunnen filmen in 4K met Dolby Vision. Ook laden van het toestel is dan nog mogelijk, door voorverwarming van de ingebouwde accu.
OnePlus levert optioneel hoesjes voor het toestel voor verdere bescherming. Die voelen aangenaam ruw in de hand aan, waardoor je niet het gevoel hebt dat je kostbare toestel uit je vingers glipt. Nadeel is wel dat de luxe uitstraling van het apparaat grotendeels aan het zicht onttrokken wordt. Aan de andere kant ligt het in een hoesje een stuk stabieler op tafel. Zonder wiebelt het behoorlijk op de asymmetrisch uitgelijnde cameracirkel.
Sommige hoesjes hebben nog een voordeel. Die hebben namelijk een ingebouwde magneet, waarmee het toestel heel nauwkeurig op de optionele draadloze SuperVOOC lader geplaatst kan worden. Daarmee kan je tot 50 watt draadloos laden, aanmerkelijk rapper dan met een standaard Qi-lader. De magneet maakt ook gebruik van nieuwe accessoires mogelijk, zoals een draadloze extra accu. Inderdaad, zoals Apple die ook levert. Meer over laden en accu verderop.
OnePlus 13 beeldscherm: lichtkanon
OnePlus voorziet de 13 van een zeer modern beeldscherm. Het noemt het zelf 'ProXDR' (wederom een weinig subtiele verwijzing naar Apple terminologie) met 'ltpo 4.1'. Feitelijk is het een oled-paneel op een zogeheten organisch substraat. Dat low temperature polycrystalline oxide substraat maakt een efficiëntere werking mogelijk, onder meer door variabele beeldsnelheden. Statische beelden kunnen met 1 beeld per seconde ververst worden, terwijl snelle games (of social media feeds voor fervente doom scrollers) met 120 beelden per seconde werken. Het '4.1' geeft aan, dat het scherm twee verschillende beeldsnelheden gelijktijdig kan tonen, bijvoorbeeld als je een split-screen modus gebruikt met aan een kant een artikel om te lezen en een game aan de andere kant. Wij zien het ook niet helemaal voor ons. Maar het kan.
Belangrijjker dan dit technische huzarenstukje zijn meer basale zaken. Het paneel bevat relatief veel pixels: 3168x1440. Dat maakt een hoge mate van scherpte mogelijk - maar standaard gebruikt het een bescheidener wide-full hd resolutie. Dit om accuduur te besparen en de temperatuur laag te houden. Verhoog je deze instelling, dan krijg je eerst een waarschuwing te zien. Op zich is dit iets dat bijvoorbeeld Samsung ook doet op zijn toptoestellen, maar het wekt weinig vertrouwen dat OnePlus er zo'n alarmistische melding op plakt om je luxe toestel 'volledig' te gebruiken.
In de praktijk oogt het beeld hoe dan ook gestoken scherp, ook bij de 'mindere' resolutie. Alle aanwezige pixels worden uiteraard wel gebruikt, alleen net even anders aangestuurd. Het scherm levert bovendien een zeer hoge piekhelderheid. OnePlus claimt tot 4500 nits, waarmee het de concurrentie op moment van schrijven in elk geval de loef afsteekt. Het is lastig die waarde te verifiëren, omdat het scherm alleen bij zeer fel direct invallend zonlicht zo zal oplichten. Daar is eind december, begin januari niet veel van voorhanden.
Hoe dan ook is het scherm lekker helder, er is geen moment geweest dat ik moeite had het af te lezen. Wat net zo fijn is, is dat het ook goed kan dimmen. De duisterste stand is alleen in het donker afleesbaar, en zelfs dan nog moeizaam - dat is goed, want je wordt zo in elk geval niet verblind bij het onverstandig nachtelijk doomscrollen. Dat kan overigens ook met handschoenen aan, ook gewone zonder ingeweven metaaldraadjes. Met een stel acryl handschoenen kon ik prima het toestel bedienen. Wel zo prettig wanneer het kwik zakt.
Audio: indrukwekkende speakers
Het is geen onderdeel waar je snel bij stilstaat bij een smartphone, maar de speakers van de OnePlus 13 nopen toch tot enige aandacht. Ze zijn namelijk opvallend goed, met zelfs op het hoogste volume geen vervorming. Hoewel echte bas uit zo'n klein apparaat niet kan, is de laagweergave binnen de beperkingen van het formaat zeker aanwezig, met een gebalanceerde weergave van de hoge en middenfrequenties.
Het is aardig vergelijkbaar met een goedkope, kleine bluetooth-speaker. Die hebben doorgaans een 2,5 cm driver, die heel wat meer lucht kan verplaatsen dan wat in een smartphone mogelijk is. Er vindt dus de nodige signaalverwerking plaats, met goed resultaat. Wat met name prettig is, is de afwezigheid van het typische 'metalige' geluid van veel smartphone speakers.
Hoewel ik nimmer zal aanraden dit te doen in een openbare ruimte of vervoer, is het prima mogelijk muziek te luisteren of een film of serie te kijken zonder hoofdtelefoon op de OnePlus 13. Natuurlijk zullen goede oortjes of een echt goede bluetooth-speaker beter klinken, maar het is een knappe prestatie dat je ook zonder accessoires nog van muziek kan genieten.
OnePlus 13 in gebruik: heerlijk responsief
Smartphones bedien je allemaal met een touchscreen, maar in hoe dat voelt zitten flinke verschillen. Die laten zich lastig meten, maar ik doe een poging het te omschrijven. Vooral omdat de OnePlus 13 ontzettend fijn, snel reageert op wat je doet. Dat begint al met de vingerafdrukscanner, die razendsnel is. Minstens zo snel als de voortreffelijke scanner in de Pixel 9 Pro, mijn daily driver. Je bent in een fractie van een seconde op het home-scherm. Ook swipen gaat bijzonder soepel, of je nu naar links (Google nieuws) of rechts (tweede scherm met apps) beweegt. De eerste keer dat je naar rechts beweegt krijg je overigens een optie om dynamische wallpapers in te stellen.
Een swipe naar beneden vanuit het midden van het scherm opent de 'shelf', een soort overzicht van widgets met onder meer de tijd en snelle toegang tot een notitie app. Swipe je vanaf de bovenrand, dan krijg je de gewone snelkoppelingen naar diverse instellingen. Een onhandigheidje: de snelkoppeling naar instellingen vanaf die 'shelf' puur gaat naar instellingen over de shelf - en vandaar kom je niet snel in het hoofdscherm met instellingen. Naar boven scrollen vanaf het home scherm opent de app drawer. Elke swipe resulteert in een instantane reactie. De wisselingen tussen schermen gaan gepaard met subtiele animaties, die de vloeiende indruk verder verstevigen.
Veel systeemhandelingen, zoals gebruik van de navigatieknoppen onderaan, gaan gepaard met een hele lichte haptische feedback. Dat is niet uitzonderlijk, maar op de meeste smartphones is dat een zeer nadrukkelijke trilling. Ik zet het altijd gelijk uit. Bij de OnePlus 13 is het zó subtiel, dat het juist wel prettig is. Je krijgt tactiele feedback, zonder het gevoel dat de telefoon uit je handen trilt. OnePlus heeft er een aparte pagina voor in het instellingenmenu en noemt het O-Haptics. Het laat zich lastig omschrijven, maar ik ben fan.
Even lang drukken op het home-scherm opent de aanpassingsmogelijkheden hiervoor. Zo kan je de dichtheid of vorm van de iconen direct aanpassen, maar ook de animatiestijl. Het werkt allemaal heel snel en - wederom - soepel. Waarom daarbij stilstaan? Omdat het zelfs vergeleken met een absoluut toptoestel als de Pixel 9 Pro nét even gelikter, vloeiender aanvoelt. Ook de coating van het scherm lijkt nét iets gladder dan bij het toestel van Google - dat zo infameus glad is, dat wegglijende Pixels praktisch een meme zijn.
Kortom, het dagelijks gebruik en bedienen van de OnePlus 13 is een genot. Het toestel voelt en reageert luxe, in afwerking, feedback en snelheid. Daarbij kan het moeiteloos meekomen met de grotere namen in de markt.
OxygenOS, eigen apps en updates
OnePlus voorziet zijn toestellen van een grafische schil met de naam OxygenOS. Dat is meer dan een dun laagje over Android, de eigen interface past heel veel aspecten van het onderliggende besturingssysteem aan. Wie een 'kale' Android-ervaring wenst, moet hier dus niet zijn. Sinds een paar jaar is OxygenOS sterk gerelateerd aan ColorOS, de interface van zustermerk Oppo. Daar zijn inmiddels genoeg tranen over geplengd. Hoewel er een stukje 'eigenheid' van OnePlus mee verdween, is OxygenOS 15 beslist geen nare omgeving om te gebruiken.
Los van de al genoemde responsiviteit en prettige feedback biedt het zeer overzichtelijke instellingen. Bovendien behoudt het nuttige Android zaken zonder die enorm aan te passen, zoals de snelle actieknoppen met een swipe naar onderen of de app drawer met een beweging naar boven. De shelf is een aardige toevoeging, al heb ik die weinig gebruikt. Ik zag 'm vooral wanneer ik net niet hoog genoeg inzetten met de swipe naar onderen.
OxygenOS biedt je veel mogelijkheden zaken aan te passen, zoals de vorm van pictogrammen. Ook kan je apps zowel in een klein mapje stoppen, als in een soort tussenmaat, waar je ook weer doorheen kan swipen. Zo kan je meer apps snel onder handbereik krijgen. Er zitten veel handigheden in, en de interface wijst je daar ook geregeld op. Dat vond ik wel prettig, aangezien ik niet heel bekend ben met OxygenOS. Voor wie dat wel is, kan het wellicht gaan storen. Screenshots maak je bijvoorbeeld door met drie vingers naast elkaar omlaag te swipen. (Volume omlaag en power werkt ook, overigens). Een kleine irritatie is dat apps in mapjes stoppen niet altijd even fijn werkt, omdat het doelmapje van plek verspringt. Dat voelt op gegeven moment nogal als konijnen vangen: je blijft jagen.
OnePlus levert ook een aantal eigen apps mee, waaronder een voor foto's. Die kan je gelukkig koppelen aan Google Photos, zodat je daar sowieso al je foto's en video's in hebt - en die van Google Photos ook in de OnePlus app terecht komen. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken, dat je functies van een van de twee apps mist. Er is ook een eigen browser (HeyTap Internet) met ingebouwde ad blocker en een audiorecorder. Verder zijn er wat OnePlus specifieke apps: ClonePhone, Community, OnePlus Store en Zen Space. Die laatste app is bedoeld om je even rust te geven op je telefoon, door notificaties en dat soort dingen tijdelijk uit te zetten. Aardig is dat je dat voor verschillende omgevingen naar wens kan instellen.
Qua bloatware is de schade beperkt, al zou OnePlus van mij Netflix, Facebook en Fitbit niet standaard te hoeven meeleveren. Alle drie kan je gewoon deïnstalleren. Verder valt op dat vrijwel elke denkbare Google app geïnstalleerd is; er staat ook een Google mapje op het home-scherm, al zitten daar dan weer niet alle Google apps in die op het apparaat staan.
OnePlus zegt 4 jaar aan Android upgrades toe, en 6 jaar aan beveiligingsupdates. Dat is redelijk, maar houdt nog geen gelijke tred met Samsung en Google, die voor beide 7 jaar toezeggen. Met name een jaar langer Android-versies zou fijn zijn geweest.
Prestaties en temperatuur van de OnePlus 13
De OnePlus 13 draait op een gloednieuwe processor - feitelijk een system-on-chip oftewel soc - van Qualcomm. Deze Snapdragon 8 Elite gebruikt Oryon rekenkernen. Die kennen we van de vorig jaar geïntroduceerde laptopchips. Die blonken uit door hun combinatie van prestaties en energiezuinigheid. Het lijkt erop dat ook de OnePlus 13 daar flink van profiteert.
Het meten van snelheid van smartphones is een dubieuze aangelegenheid. De fabrikanten hebben in het verleden te vaak laten zien, de verleiding niet te kunnen weerstaan om de prestaties voor een zogeheten benchmark te optimaliseren. Daardoor zeggen dat soort testresultaten niet per se iets over de dagelijkse praktijk. Maar toch, gewoon voor het idee, hieronder de Geekbench 6 resultaten van de OnePlus 13, met wat andere apparaten ter vergelijking.
Geekbench 6 | Single-thread | Multi-thread | Compute |
OnePlus 13 balanced (Snapdragon 8 Elite) | 3114 | 9506 | 18078 |
OnePlus 13 performance (Snapdragon 8 Elite) | 3146 | 9522 | 18961 |
Snapdragon 8 Gen. 3 | 2221 | 6615 | 15027 |
Google Pixel 9 Pro (Tensor G4) | 1947 | 4717 | 6772 |
ASUS Zenbook S 16 op accu (AMD Ryzen AI 9 365) | 1746 | 9414 | 30073 |
ASUS Zenbook S14 op accu (Intel Core Ultra 7 258V) | 1305 | 7685 | 25294 |
TechFi Test PC 2024 (Intel Core Ultra 9 285K) | 3355 | 22581 | 20463 |
De vergelijking met het topmodel Snapdragon van vorig jaar, de 8 Gen. 3, is al veelzeggend. De 8 Elite is pakweg 30% sneller in single- en multi-thread berekeningen. De toename in grafische prestaties (compute) valt daarbij vergeleken wat tegen. Aan de andere kant: de videokaart van deze mobiele chip is bijna net zo snel als die in Intels nieuwste desktop topmodel, de Core Ultra 9 285K.
Wat verder opvalt is dat de single-core prestaties beter zijn, dan die van de nieuwste AMD en Intel laptopprocessors - wanneer die op accu werken. Dat lijkt me geen oneerlijke vergelijking, aangezien smartphones en laptops in essentie mobiele apparaten zijn. In het geval van de multithreaded prestaties doet de Snapdragon 8 Elite het ook beter dan de Lunar Lake chip van Intel, die relatief weinig rekenkernen heeft.
Doorgaans ben ik geen fan van staatjes met cijfers of grafieken, maar voor deze keer een uitzondering - een blik op bovenstaande tabel laat zien dat Qualcomm een enorme stap in rekenkracht maakt met de Snapdragon 8 Elite. Wat overigens ook zichtbaar is: de performance modus van de OnePlus 13 kan je rustig negeren. Die levert nauwelijks meer prestaties op, terwijl de impact op de accuduur er wel degelijk is.
Wat prestaties betreft is er meer goed nieuws: in de app waarmee we dit testen is nauwelijks sprake van enige throttling. Ook na 10 minuten hard werken handhaaft de Snapdragon 8 Elite zijn prestatieniveau. Bij een 40 minuten durende test was de daling maximaal 13 procent. Veel chips laten een veel grotere daling zien, wanneer de temperatuur te veel toeneemt. De OnePlus 13 wordt wel wat warmer in deze extreme test, maar verre van oncomfortabel om vast te houden. OnePlus rept van een koellichaam van staal, verrijkt met grafiet, dat ongeveer 4/5e van de oppervlakte van het toestel beslaat. Samen met 14 (!) temperatuursensors zorgt deze koeloplossing ervoor dat de prestaties van de snelle chip constant kunnen blijven - in elk geval in onze tests.
Accuduur van de OnePlus 13
Wie bij het zien van deze prestaties vreest voor een noodzaak tot halverwege de dag bijtanken, kan gerust zijn. Het zal uiteraard erg afhangen van wat je doet, maar de accu in de OnePlus 13 houdt het aanzienlijk langer uit dan je zou denken. Daarbij zal het helpen dat het een 6000 mAh exemplaar betreft. 20% meer dan momenteel gangbaar in topmodellen. Tijdens onze testperiode konden we makkelijk twee dagen halen, voor de lader erbij moest - en dat was met redelijk intensief gebruik, vooral van de camera en browser.
Wat daarbij ook echt opviel is het verbruik als je niets doet. Elk Android apparaat loopt langzaam maar zeker leeg, maar bij de OnePlus 13 gaat dat relatief langzaam. Na een weekend niks doen op kantoor zat er nog ruim 40% in de accu volgens de eigen opgave. De Pixel 9 Pro had nog 7% over. Beide waren tegelijk op 100% opgeladen en evenveel gebruikt in de voorgaande dagen. Nu heeft de Pixel een aanzienlijk kleinere accu, maar zelfs als je dat verrekent blijft het verschil duidelijk. Overigens was dat ook in gebruik bij het fotograferen: na een uurtje foto's en video's maken met beide toestellen vroeg in het nieuwe jaar, zat er nog ruim 90% in de OnePlus 13, en 79% in de Pixel.
Andere kanttekeningen zijn wel te maken bij de accu van de OnePlus 13. In de eerste plaats levert de fabrikant geen lader mee - maar dat schijnt niet meer te mogen onder nieuwe EU-wetgeving sinds juli vorig jaar. Natuurlijk kan je het laden met elke usb-c lader, maar OnePlus gebruikt de eigen SuperVooc laadtechniek. Alleen daarmee laadt het toestel razendsnel op, met 100 watt. Daarmee zou je in een klein half uur van 0 naar 100% moeten kunnen komen. Helaas kon ik dat bij gebrek aan de lader in kwestie niet testen. Laad je het toestel op met een USB PD lader, dan ben je beperkt tot 18 watt, met een PPS (een geavanceerdere implementatie van PD) kan je tot 55 watt halen. Met een 125W lader haalde ik uiteindelijk rond de 45 watt.
Draadloos laden kan ook. OnePlus gaat een eigen draadloze lader leveren, die met tot 50 watt kan laden. Die AirVooc lader bevat een behoorlijk luidruchtige ventilator, maar knap is het natuurlijk wel. Idealiter combineer je hem met een magnetische case, zodat hij precies goed uitlijnt op de laadspoel in de telefoon.
Overige hardware aspecten: aansluitingen, opslag, geheugen, WiFi
Het zijn niet de eerste dingen waar je naar kijkt bij aanschaf van een smartphone, maar ze zijn in het dagelijks gebruik toch niet onbelangrijk. Aansluitingen, opslag, geheugen en wifi-snelheid. De enige fysieke aansluiting op de OnePlus 13 is usb-c. Die dient naast laden ook voor doorgeven van data (met tot 5 Gbit/s) en een beeldsignaal. Dat is displayport alt modus, waarmee je hem al dan niet met een hub of verloopkabel op elke monitor kan aansluiten. Het is wel beperkt, want veel meer dan spiegelen van het scherm kan niet. OnePlus voorziet niet in een soort desktop-omgeving zoals bijvoorbeeld Motorola en Samsung dat wel doen.
Qua opslag kan je kiezen tussen 256 gigabyte en 512 gigabyte. Voor de opslag gebruikt OnePlus een lekker snelle aansturing (ufs 4.0), belangrijk om snel foto's en video's weg te schrijven. Het draagt ook zeker bij aan de responsiviteit. De opslagruimte is niet uitbreidbaar, net zoals vrijwel elk ander topmodel smartphone kan je geen microsd-kaartje in de OnePlus 13 plaatsen. Gezien de te verwachten functionele levensduur en de omvang van foto's en video's is het aan te raden de grotere editie te nemen, als je veel gebruikmaakt van de camera.
Qua werkgeheugen komt het toestel met 12 of 16 gigabyte, wat ruimschoots voldoende is voor normaal gebruik, ook in de te voorziene toekomst. Voor AI is meer geheugen altijd prettig, en vind je dat belangrijk dan kan je beter kiezen voor het uitvoering met de grotere capaciteit.
WiFi ten slotte leverde een vervelende verrassing op: hoewel de chipset WiFi 7 ondersteunt, lijkt de implementatie nog niet op orde - ook niet met toegangspunten die een oudere standaard aanhouden. In combinatie met een WiFi 6 Asus ZenWiFi mesh netwerk en een 1 gigabit glasvezel internetaansluiting haalde ik nog geen 400 Mbit/s download, en dat was een positieve uitschieter. De snelheid lag vaker (ver) onder de 200 Mbit/s. De uploadsnelheid was dan een stuk beter, gemiddeld ruim boven de 400 Mbit/s. Ter vergelijking: voor download haalt een Pixel 9 Pro ruim boven de 800 Mbit/s. Al ligt de upload bij dat toestel dan weer iets lager dan bij de OnePlus 13.
Voor de meeste gebruikers zal deze benepen wifi-snelheid niet veel uitmaken. Het is ruimschoots snel genoeg om Netflix in de hoogste kwaliteit te streamen. Ook doorsnee apps download je vlot genoeg dat het niet irriteert. Ga je echt grote games downloaden, dan wil je gewoon sneller halen. Zeker bij een moderne smartphone in deze prijsklasse. We hebben hierover een vraag neergelegd bij OnePlus, en hopen mettertijd hier nog iets over toe te kunnen voegen.
OnePlus 13 camerasysteem
OnePlus voorziet de 13 van een indrukwekkend gespecificeerd camerasysteem. Het omvat drie camera's: naast de hoofdcamera is er een ultrawide en een zoomcamera. Alle hebben 50 megapixel sensoren, zij het wel verschillende. De hoofdcamera heeft een zeer grote Sony LYT-800 sensor en een zeer lichtsterke f/1.6 lens. De ultrawide is gebaseerd op een Isocell JN5 van Samsung, met een f/2.05 lens. De zoomcamera combineert een Sony LYT-600 sensor met een periscooplens op basis van een prisma. Daardoor neemt hij veel minder ruimte in beslag in het toestel. Deze 3x zoom komt met een f/2.65 objectief, wat voor een zoom behoorlijk lichtsterk is.
Alle sensoren zijn voorzien van een autofocussysteem dat drie typen van scherpstelling combineert (fasedetectie, laserdetectie en contrast). Dat moet zorgen voor razendsnel scherpstellen. De hoofd- en zoomcamera's zijn voorzien van optische en elektronische beeldstabilisatie; de ultrawide heeft alleen de laatste vorm van stabilisatie.
De selfiecamera is in vergelijking bescheiden, maar zeker niet onderbemeten. Het is een 32 megapixel exemplaar van Sony, met een behoorlijk grote sensor. Daardoor is de relatief wat minder lichtsterke lens (f/2.45) niet per se problematisch; pixel-binning zorgt voor meer effectieve lichtinformatie en dus een beter belicht plaatje. Deze camera heeft een vaste brandpuntsafstand en dus geen autofocus. Dat is een keuze met voor- en nadelen, maar je hoeft in elk geval niet te wachten tot je selfie scherpstelt. Gezien de aard van dit type foto's is dat allicht welkom. Optische stabilisatie ontbreekt, elektronische stabilisatie is er wel.
Kijkend naar de videomogelijkheden, kan de videograaf zich uitleven. Naast de voor vlaggenschepen obligate maar tamelijk nutteloze 8K-opnames kan je 4K hdr-beelden opnemen met 60 beelden per seconde, inclusief Dolby Vision informatie voor dynamische metadata. Dat is een meerwaarde - en het kan met zowel de camera's achterop als voorop. Verder kan je opnemen in slow-motion (tot 480 fps in 720p) en timelapses maken.
Foto's en video's met de OnePlus 13
OnePlus werkt alweer een paar jaar samen met Hasselblad. Die samenwerking moet betere plaatjes opleveren, maar de vraag is of OnePlus kan meekomen met Samsung en Google, toch wel de marktleiders qua mobiele fotografie. Nu was de periode van het jaar waarin ik met het toestel rondliep, niet de beste voor fotografie. Zo bevatte deze een van de langste periodes in mensenheugenis zonder dat de zon überhaupt zichtbaar was. En ook met zon was het vooral grauw, donker en regenachtig. Toch heb ik wel een aardige indruk gekregen van wat het toestel vermag als camera.
Daarbij moet ik toch vooropstellen, dat fotograferen met de OnePlus 13 ontzettend leuk is. Of in elk geval, dat vind ik. De camera app is handig ingericht, waardoor je snel bepaalde presets kan kiezen. Die onthoud de app ook, zodat je niet steeds dezelfde handeling moet verrichten als je onder dezelfde omstandigheden fotografeert. Wil je toch terug naar de standaardinstellingen, dan zit je er zo. Daarnaast zijn de presets handig, bijvoorbeeld voor vuurwerk of het maken van beelden van snel bewegende objecten. Bovenal is het fotograferen leuk omdat de camera heel snel en snappy reageert.
OnePlus vergastte ons bij introductie op een lange uiteenzetting over wat het heeft gedaan om de sensor snel beeld vast te laten leggen. Er is over nagedacht en het levert resultaat op: je schiet bijna té snel plaatjes. Die zien er overwegend ook goed uit. Overdag is sowieso geen uitdaging voor een beetje smartphone, dus het is geen verrassing dat de OnePlus 13 dat ook netjes doet. 's Avonds en 's nachts zijn lastiger, maar ook daar levert het toestel mooie beelden. Wat wel opvalt is dat het toestel foto's standaard in hdr neemt, wegschrijft en toont. Daardoor zien met name avondfoto's er op de OnePlus 13 zelf soms wel erg enthousiast belicht uit, waardoor ze eerder als dag- dan avondfoto's tonen. In een app of browser die de hdr-metadata niet kan uitlezen - zoals de meestes desktop-browsers - ogen de foto's beduidend neutraler.
Hierboven zie je een reeks voorbeelden van foto's, geschoten met de OnePlus 13. Hieronder een set vergelijkbare beelden van de Pixel 9 Pro. Daarbij valt op dat de avond- en nachtfoto's van Google's toestel wat natuurlijker ogen, maar de standaardstand is wel érg donker bij weinig licht. De nachtmodus biedt daar een beter resultaat, al moet je die steeds opnieuw selecteren na sluiten van de camera-app. De OnePlus nachtfoto's tonen meer details, maar ogen ook alsof er meer licht is, dan er daadwerkelijk was. Dat werkt de ene keer beter uit dan de andere. Daarbij moet ik ook wel vermelden, dat de foto's op het scherm van de smartphone aanmerkelijk lichter ogen, dan in de browser op een pc. De reden daarvoor is dat het afbeeldingen standaard in een hdr-formaat opslaat, dat niet door elke toepassing wordt ondersteund.
Bij foto's van vuurwerk levert de OnePlus 13 mooie contrastrijke beelden op met de speciale vuurwerkmodus, omdat donkere delen wat onderbelicht worden ten faveure van hooglichten. Met de Pixel zie je dat het hele beeld meer oplicht, wat een minder meeslepend plaatje oplevert.
Bij de foto's overdag is bij de OnePlus 13 zichtbaar dat de software contrasten wat harder aanzet. Zo is de detaillering in de stenen van het gebouw en de letters op de eerste twee foto's nadrukkelijker, bij de Pixel ogen de beelden wat zachter. De overdag foto van de kerstboom is bij OnePlus erg donker, maar het was ook een erg grauwe dag. De Pixel laat meer details zien, maar oogt wat flets omdat het plaatje eigenlijk wat overbelicht is.
Onder de streep is de camerakwaliteit van de OnePlus 13 érg goed. Het voornaamste vlak waar hij het aflegt tegen de Pixel is bij de optische zoom. Hoewel hij met 6x zoom iets verder komt, lijkt de zoomlens toch wat minder licht vast te leggen dan bij het toestel van Google. Dat merk je met name in het donker en bij donkere delen van dagfoto's. Het resultaat is echter alleszins bruikbaar.
AI op de OnePlus 13
Het is 2025 dus natuurlijk komt de OnePlus 13 met een sloot AI-functies. Veel daarvan leunen stevig op Google. Zaken als Circle to Search, automatische ondertitels bij video's, Gemini, Magic Compose in Google Messages, het zit er allemaal op. In Google Photos kan je de Magic Editor gebruiken, maar alleen om snel stijlen toe te passen of objecten te verwijderen. Verplaatsen zit er nog niet bij. Er is een Notes app van OnePlus die teksten kan analyseren, verfraaien of opmaken - maar deze werkt niet in het Nederlands.
OnePlus biedt in de eigen Photo app ook een aantal AI-bewerkingen: Detail Boost, Eraser, Unblur en Reflection Eraser. De middelste twee dubbelen functionaliteit van Google Photos, maar de eerste en laatste voegen wat toe. Detail Boost werkt best goed, bijvoorbeeld om zoomfoto's te verbeteren. Ook de Reflection Eraser is effectief, zoals hieronder te zien.
Conclusie
De OnePlus 13 is een smartphone die eigenlijk geen zwakke kanten vertoont. Het is groot, ja, maar dat zijn de meeste topmodellen van dit moment. Het gewicht valt voor het formaat nog mee. Bovendien stopt OnePlus een indrukwekkende hoeveelheid techniek in die pakweg 210 gram. Zeer effectieve koeling zorgt voor een constant prestatieniveau én voorkomst onaangename warmte in de hand. Het camerasysteem is zeer veelzijdig en levert uitstekende beelden af, in uiteenlopende omstandigheden. En de accu is gigantisch, wat je merkt in hoe lang het duurt voor je de lader erbij moet pakken.
Helaas zit die lader er niet bij en laadt het toestel niet snel op met een doorsnee usb-c lader - ook niet als die een hoog PD wattage kan leveren. Wil je een AirVooc draadloze lader gebruiken, dan is een hoesje met magneetring aan te bevelen. Dat werkt goed, maar het fraaie design zie je dan niet meer. Aan de andere kant, dan ligt het wel stabieler op tafel. Het enige andere echte minpunt dat ik tijdens de test heb vastgesteld is de wifi-snelheid: die is niet wat deze moet zijn. Vermoedelijk een kwestie van een update, en hopelijk laat OnePlus hier binnenkort meer over weten.
Hoge prestaties, een goed beeldscherm en een goede camera zijn allemaal zaken die je mag verwachten op een topmodel smartphone. In die zin levert de OnePlus 13 gewoon, dus waarom zou je dit toestel kiezen boven een Samsung of een Google? In mijn optiek is de zeer soepele werking, iets wat zich lastig laat definiëren maar je wel continu merkt, misschien wel de beste reden. Dit is een smartphone die doet wat je wilt, wanneer jij het wilt. De extreem snelle processor wekt het vertrouwen dat dat ook na een paar jaar en Android upgrades nog wel het geval zal zijn.
De camera app is het mooiste voorbeeld: je kan razendsnel geslaagde foto's nemen, ook in het donker. Bovendien zijn er veel leuke extra's die goed werken - en de eigen Photo app van OnePlus biedt nog wat mogelijkheden om minder geslaagde beelden te verbeteren met AI. Fotopuristen zullen misschien de Pixel-beelden verkiezen, maar als fotografieliefhebber zou ik het gemak en de veelzijdigheid van de OnePlus camera app de voorkeur geven.
De prijs voor dit alles is stevig, maar niet buitensporig in vergelijking met de concurrentie. De Samsung Galaxy S24+, qua formaat en positionering vergelijkbaar, kostte bij introductie 1149 euro met 12GB/256GB. De opvolger zal vermoedelijk iets vergelijkbaars kosten. De Motorola Edge 50 Ultra was met 999 euro net wat goedkoper voor de 12GB/512GB uitvoering, maar ook net wat minder gespecificeerd qua beeldscherm, accu en camera's. De Google Pixel 9 Pro XL kost 1199 euro voor de instapversie met 16GB/128GB. Kortom, met 999 euro voor de 12GB/256GB versie prijst de OnePlus 13 zich zeker niet uit de markt. Ook de 1149 euro voor de 16GB/512GB variant (die ik zou adviseren) is acceptabel. Of OnePlus fans dat ook vinden - de OnePlus 12 met 16GB/512GB kostte bij introductie 999 euro, dus een stuk minder - zal moeten blijken.
OnePlus 13
OnePlus 13 in een oogopslag | |
Kleuren | Arctic Dawn, Black Eclipse, Midnight Ocean |
AFmetingen | 16,3 x 7,7 x 0,9 cm |
Gewicht | 210 g (Midnight Ocean) 213 g (Arctic Dawn / Black Eclipse) |
Robuustheid | IP68 + IP69 stof- en waterdicht (30 min. op 1,5 meter) |
Beeldscherm | 6,82 inch (17,32 cm) LTPO 4.1 OLED 3168x1440 pixels, 510 PPI 1-120 Hz 1600 / 4500 nits piekhelderheid 100% DCI-P3 10-bits kleurdiepte HDR10+, Dolby Vision |
Speakers | Stereo speakers |
Camera's | Hoofdcamera: 50 MP Sony LYT-808, 1/1.4", 85° (23 mm equiv.), f/1.6, OIS, multi auto-focus Ultragroothoek: 50 MP S5KJN5, 1/2,75", 120° (15 mm equiv.), f/2.05, multi auto-focus Zoom: 50 MP Sony LYT-600, 3x optische zoom, 1/1,95", 32,8° (73 mm equiv.), f/2.65, OIS, multi auto-focus Selfie: 32 MP Sony IMX615, 1/2,74", 90° (21 mm equiv.), f/2.45, fixed focus Video-opname: 8K 30 fps 4K (met Dolby Vision) 60 fps FHD 60 fps Slow-motion FHD 240 fps |
Aansluiting | USB-C, 5 Gbit/s, DP Alt |
Draadloos | 5G / 4G / 3G WiFi 7 (2,4 / 5 / 6 GHz) Bluetooth 5.4 NFC |
Accu | 6000 mAh 100 W snelladen (SuperVOOC) 50W draadloos laden (AirVOOC) |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8 Elite |
WErkgeheugen | 12 / 16 GB LPDDR5X |
Opslag | 256 / 512 GB UFS 4.0 |
Bijzonderheden | Ceramic Guard glas Ultrasone vingerafdrukscanner Oreality Audio Alert slider |
Adviesprijs | € 999 / € 1149 |