Oppo Reno6 5G review: hoe een middenklasser als smartphone heel aantrekkelijk kan zijn
Oppo behoeft anno 2021 geen nadere introductie. De sinds 2018 officieel op de Nederlandse markt actieve Chinese smartphonegigant is nadrukkelijk zichtbaar. Niet alleen met samenwerkingen met de diverse telecomaanbieders, maar ook met een groeiend assortiment smartphones in de schappen. Dat loopt van relatieve prijsstuntmodellen tot exemplaren die qua prijs kunnen wedijveren met de topmodellen van de grote, langer bekende namen. In deze Oppo Reno6 5G review vestigen we de aandacht echter op een middenklasser.
De Oppo Reno6 5G verscheen onlangs op de markt, samen met de luxere en duurdere Oppo Reno6 Pro 5G. Dat toestel kreeg een adviesprijs van 799 euro, maar de Reno6 5G gaat officieel voor 499 over de toonbank. Dat is toch wel een heel stuk behapbaarder. Het maakte ons nieuwsgierig naar hoe deze 'verstandige middenklasser' in de praktijk zou bevallen. Hoe groot is het verschil met een smartphone uit de topklasse?
Verschil tussen de Oppo Reno6 5G en Reno6 Pro 5G
Voor we onze bevindingen delen, een korte blik op de verschillen tussen de twee Reno6 5G modellen. Kortweg komen die neer op twee hoofd- en een paar bijzaken. In de eerste plaats is het camerasysteem van de 'Pro' wat geavanceerder. Ogenschijnlijk heeft de hoofdcamera van dat model minder pixels, maar pixels zeggen niet alles. De Pro sensor is groter en lichtsterker, en heeft meer autofocuspunten. Hij stelt dus (nog) sneller scherp. Ook beschikt de Pro over een aparte zoomlens.
Daarnaast is de Reno6 Pro 5G uitgerust met een snellere processor. Daardoor is hij geschikter voor veeleisende apps en games. Bij normaal gebruik zal je van dat verschil weinig merken. Verder kunnen we vaststellen dat de Pro op papier een iets beter beeldscherm heeft: wat kleur- en contrastrijker. Of je het verschil in de praktijk gaat zien, durven we te betwijfelen. We zouden ze naast elkaar moeten doormeten om daar meer over te zeggen. Ook heeft de Pro wat meer werkgeheugen en twee keer zoveel opslag, 256 GB in plaats van 128 GB.
Ten slotte ziet de Reno6 5G er iets anders uit dan de Reno6 Pro 5G. Welk design je mooier vindt, is eerder een kwestie van smaak.
Oppo Reno6 5G review: mooi toestel
Als we heel eerlijk zijn, vinden we de Reno6 5G misschien wel mooier dan de Reno6 Pro 5G. Waar dat toestel een beetje een aflopend beeldscherm heeft, is dat bij de Reno6 5G 'gewoon' plat. Wel zo fijn in het dagelijks gebruik wat ons betreft. In plaats van een heel dun metalen frame heeft de Reno6 5G een wat bredere, stevig aanvoelende rand. Met gepolijste hoekjes. Door die 'chamfered bezels', zoals Apple dat ooit noemde, doet hij wel wat denken aan een grote iPhone 5. Wat ons betreft nog altijd een van de mooiste toestellen uit de stal van Cupertino.
We vinden de Reno6 5G misschien wel mooier dan de Reno6 Pro 5G
De achterzijde heeft, zoals we bij Oppo vaak zien, een bijzondere afwerking die verandert al naar gelang de lichtinval. We kregen een variant in 'Stellar Black' opgestuurd. Met dichtgeknepen ogen doet de achterzijde inderdaad wat denken aan een twinkelende sterrenhemel. In het echt ziet het er fraaier uit dan op de foto, het is lastig vast te leggen. De versie in Arctic Blue lijkt ons minstens zo mooi en nog een stuk onderscheidender. Hoe dan ook, het materiaal voelt prettig aan en neemt amper tot geen vingerafdrukken op.
Voorop is standaard een laag ter beveiliging van het scherm aangebracht. Die is behoorlijk gevoelig voor krassen; ook na een korte testperiode zagen we er al de nodige in verschijnen. Oppo zou best wat harder materiaal mogen gebruiken. Beter vervang je deze schermbeveiliger dus door een van gehard glas. Het gewicht van ruim 180 gram is vrij hoog, maar daardoor ligt het ook lekker solide in de hand. Voor het formaat voelt het toestel niet bijzonder zwaar.
Aansluitingen, knoppen en vingerafdrukscanner
Qua aansluitingen zien we alleen usb-c onderop. Een 3,5 mm aansluiting is er dus niet, een adapter zit ook niet in de doos. Het uitneembare laadje voor een of twee nanosimkaarten zit ook aan de onderzijde. Een geheugenkaart kan je niet in de Oppo Reno6 5G plaatsen. Links zitten twee volumeknoppen, rechts een powerknop. Alle voelen solide met een duidelijke klik bij het indrukken.
De vingerafdrukscanner zit onder het scherm en is dus niet zichtbaar op de behuizing. Eenmaal ingesteld reageert die meer dan voldoende vlot.
Mooi beeld, minder mooi geluid
Bij het gebruik gaat de aandacht natuurlijk in de eerste plaats naar het aanraakscherm. Dat is uitstekend in het geval van de Oppo Reno6 5G. Het heeft een tegenwoordig vrij standaard verhouding van 20:9, behoorlijk langgerekt dus. Met 2400x1080 pixels is er met de scherpte niets mis. Dat scherm beslaat bovendien vrijwel de hele voorzijde. Naast een bescheiden omlijsting neemt alleen een kleine ronde uitsparing voor de selfiecamera wat van het beeldscherm weg. Dat mag geen naam hebben.
Waar het beeldscherm overtuigt, doet het geluid dat minder.
Het beeldscherm is een oled-exemplaar, met dus een zeer hoog contrast en een rijke kleurweergave. De helderheid is meer dan hoog genoeg voor gebruik buitenshuis, kleuren en foto's zien er sprankelend uit. Door de hogere verversingssnelheid van 90 Hz voelt het scrollen heel aangenaam soepel aan (al zijn er goedkopere toestellen met een nog sneller scherm). Daarbij helpt ook de hoge sampling rate van het scherm van 180 Hz. Dat houdt in dat het scherm 180 keer per seconde kijkt of er een aanraakcommando wordt gegeven. Hierdoor reageert het razendsnel. Het verschil met een 'gewoon' smartphonescherm is merkbaar, en je wilt niet terug als je hieraan gewend bent. Kortom, het soort scherm dat we verwachten in een toestel als dit, dik in orde.
Waar het beeldscherm overtuigt, doet het geluid dat minder. De enkele speaker is in staat tot een behoorlijk hoog volume, en klinkt opvallend helder. Er is zelfs enig laag aanwezig. Bij hogere volumes horen we echter vervorming, en het klinkt beduidend minder vol dan bij aanwezigheid van een extra speaker. Het geluid blijft daardoor wat ons betreft een zesje, waar we in deze prijsklasse wel een zeven of een acht willen horen.
Intermezzo - Oppo accessoires: leuke oortjes...
Voor het geluid leverde Oppo tot 10 oktober een gratis alternatief bij de Reno6 5G, in de vorm van een setje Oppo Enco Free2 'true wireless' in-ear oortjes. Daarnaast kreeg je er een luxe hoesje bij met een adviesprijs van maar liefst 49 euro. De Enco Free2 buds zijn, zeker dankzij de ingebouwde noise-cancelling, in hun prijsklasse best aardig, met als voornaamste minpunt een wat onhandig oplaaddoosje. We komen er nog wel een keer op terug, maar om niet is het hoe dan ook een mooie extra.
...gimmicky hoesje
Over het hoesje van de Oppo Reno6 5G zijn we minder enthousiast. Het is een uit de kluiten gewassen exemplaar dat de achterzijde beschermt, van dik plastic. De rand aan de voorzijde is iets zachter, zodat je hem om de schermrand kunt vouwen en de knoppen op de zijkant kunt indrukken. De achterzijde is gewoon hard plastic. Waarom dit bijna 50 euro moet kosten is niet duidelijk. Vermoedelijk vanwege een klepje op de achterzijde. Dat kan je gebruiken als standaard, om de Reno6 5G horizontaal neer te zetten. Handig voor een treinritje met Netflix bijvoorbeeld, maar zoveel hoeft een hoesje met standaard niet te kosten.
De 'echte' truc van deze klep zit hem erin als je hem 180 graden omdraait en dus plat tegen je toestel zet. Dan vangt een klein venstertje erin het licht op van de zaklamp van je telefoon - mits je die aanzet. Dat licht projecteert het hoesje dan middels een soort diffuser die boven de rand uitsteekt naar je terug. De gedachte is vermoedelijk dat je zo jezelf voor een selfie beter in het licht kunt zetten. In de praktijk zie je er weinig van terug in de foto. Leuk bedacht, maar het komt niet tot zijn recht in de uitvoering. Als je dit hoesje gratis krijgt, prima natuurlijk. 49 euro zouden we er zeker niet aan uitgeven.