Review   |   Smartphones

Oppo Reno6 5G review: in gebruik

Oppo Reno6 5G review: vlot met apps, vlot met verbinden

Goed, de Reno6 5G zal je geen afscheid doen nemen van je bluetooth speaker. Verder bevalt hij eigenlijk heel goed. Hoewel de ingebouwde processor er een van het tweede garnituur is - geen Qualcomm maar MediaTek, en dan niet het topmodel van dat merk, maar daar net onder - reageert het toestel gewoon snel op alles wat je doet. Dat begint al met opstarten, maar ook apps staan er meteen. Ook veeleisende zoals Lightroom Mobile. Instagram, Facebook, websites: ze laden snel, scrollen snel, reageren snel. Dat zien we graag, niemand wil wachten op zijn of haar smartphone.

Ook de verbinding is vlot, zowel via 4G en 5G als via wifi. Momenteel merk je in Nederland weinig van een snelheidsverschil tussen 4G en 5G, dus het is mooi meegenomen dat de Reno6 met de nieuwste standaard overweg kan, maar meer ook niet. Qua wifi is er de nieuwste standaard aan boord, WiFi 6. Daar hadden we nog niet eens een geschikte router voor, dus allicht zit er nog meer in qua snelheid. Niet dat we iets te klagen hadden: de Reno6 5G benut moeiteloos de volledige snelheid van onze internetleverancier, 300 megabit/s omhoog, 30 megabit/s omlaag. Hetzelfde als we halen met een laptop. Sneller gaat het pas wanneer Ziggo eens glasvezel gaat leveren *kuch*. 

Over die andere draadloze standaard, Bluetooth, hebben we ook niets te klagen: het werkt zoals bestemd en koppelt extra snel met apparaten die dat ondersteunen.

ColorOS 11: best fijn en lang ondersteund

De laag die Oppo over Android legt, noemt het bedrijf ColorOS. Zag ColorOS er ooit uit als een slechte iOS-kopie en een paar jaar geleden nog als een overdaad aan olijke kleurtjes, anno 2021 valt dat ontzettend mee. Ben je Samsungs OneUI gewend, dan vind je zo je weg in ColorOS. Zeker het home-scherm en de app drawer vertonen meer overeenkomsten dan verschillen. De instellingen zijn net even anders ingedeeld, maar zeker niet onlogisch. 

Enig punt van irritatie dat wij hadden, betrof bellen via wifi. Als dat aan staat, krijg je een melding, iedere keer als je van 4G of 5G naar wifi schakelt. Die melding kan je bovendien niet uitzetten en blijft in de dropdown hangen. Oppo gaat ernaar kijken, zo vernamen we. 

Tijdens het testen kwam ColorOS 12 uit, maar net niet op tijd voor de Reno6 om daar bij stil te kunnen staan. Hij komt hoe dan ook voor de Reno6 5G beschikbaar, binnenkort. Daarna moet ook nog ColorOS 13 op basis van Android 13 beschikbaar komen. Vanaf verschijnen van het toestel belooft Oppo drie jaar beveiligingsupdates.

Zoveel ongevraagde apps...

Zeiden we een punt van irritatie? Vooruit, twee: er staan behoorlijk veel apps op de Reno6, die er van ons niet op hoeven. AliExpress, Amazon Music, Amazon Shopping, Booking.com, YouTube Music, bijvoorbeeld. Ook hadden we niet per se gevraagd om Google Duo (wie gebruikt dat?), Facebook, LinkedIn (notoire slurper van contactgegevens), PUBG Mobile of TikTok. Van Netflix en Prime Video kunnen we ons voorstellen dat meer mensen die toch al gelijk zouden installeren. Dat hoeft bij de Reno6 5G dus niet, want ze staan er uit de doos op.

Oppo Reno6 5G: zoveel ongevraagde apps

Oppo Reno6 5G review: de hoofdcamera is wél goed...

Oppo Reno6 5G cameraMet een selfiecamera met 32 megapixels is duidelijk waar de focus ligt bij Oppo: de mooiste foto's moet je van jezelf kunnen maken, zo lijkt het. Het beauty-filter had van ons echt niet gehoeven en schakelen we gelijk uit. In het Instagram- en Tiktok-tijdperk begrijpen we waar het vandaan komt, maar nee, weg ermee. In plaats daarvan hadden we graag wat meer aandacht gezien voor de camera's op de andere kant, want afgezien van de hoofdcamera vallen die wat tegen.

Oppo Reno6 5G - HDR uit, AI uit Oppo Reno6 5G - HDR aan, AI uit Oppo Reno6 5G - HDR aan, AI aan Oppo Reno6 5G: HDR uit, AI uit Oppo Reno6 5G: HDR aan, AI uit Oppo Reno6 5G: HDR aan, AI aan Oppo Reno6 5G groothoek (binnen) Oppo Reno6 5G hoofdcamera (binnen)

Om met die hoofdsensor van de Oppo Reno6 5G te beginnen, die is gelukkig wel goed. Het is een quad-pixel binning 64 megapixel exemplaar. In mensentaal betekent dat een prettig lichtgevoelige camera die plaatjes met 16 megapixels opslaat. Dat doet hij uitstekend, snel reagerend en met een behoorlijk resultaat. De hdr en ai poetsen de plaatjes soms wel heel enthousiast op.

Oppo Reno6 5G camera

Welkome Pro stand

Gelukkig is er een heel behoorlijke Pro-modus met aardig wat instelmogelijkheden. Handig als je als fotograaf wat meer controle wil. Ook hiermee ogen de geschoten foto's ogen soms wat agressief opgepoetst, maar er is prima mee te werken. Een raw-optie was in deze prijsklasse een mooie manier geweest om de fotografiekwaliteiten te onderscheiden, maar helaas. Ook in andere opzichten zitten er grenzen aan: je kan wel de witbalans aanpassen, maar daarbinnen weer niet de tint. Daardoor is het niet altijd mogelijk de belichting handmatig goed te krijgen, als de automatische witbalans het laat afweten.

Bij opnames op video worden we blij van 60 beelden per seconde met 4K uhd. Ook de geleidelijke zoomfunctie werkt goed, al is het jammer dat je daar de groothoek niet in kan meenemen. Aan de andere kant, die stelt in meer opzichten teleur.

...jammer van de andere camera's

Een groothoekcamera is een prettige extra om te hebben, bijvoorbeeld voor foto's binnenshuis of groepsfoto's. Prettig dus dat de Reno6 5G er een heeft, maar hij steekt wel wat bleek af bij de hoofd- en selfiecamera's. 8-megapixels voelt toch een beetje vijf jaar geleden. Bovendien functioneert de exposure lock op deze camera niet goed: hij schakelt uit zodra je de camera een millimeter beweegt. Daardoor is het bijna niet te doen een fatsoenlijk belichte én naar wens scherpgestelde foto te maken ermee. Kortom, a hit and a miss.

Oppo Reno6 5G: hoofdcamera Oppo Reno6 5G: groothoek camera Oppo Reno6 5G: hoofdcamera Oppo Reno6 5G: macrocamera

Kijken we naar de rest van het camerasysteem: de macrocamera is leuk bedacht, maar met 2 megapixels natuurlijk enorm onderbemeten qua scherpte. Dezelfde sensor treffen we tegenwoordig op toestellen die minder dan een derde kosten van de Reno6 5G. In deze klasse verwachten we meer dan spiegeltjes en kraaltjes.

AI vervangt de fotograaf nog niet

De camera's zijn in deze generatie voorzien van nog wat nieuwe AI-slimmigheden. Zo kan je nu ook bij video's de achtergrond van je beeld onscherp houden, voor een diepte-effect. We kunnen er kort over zijn: het werkt, maar niet altijd. De randen van je object detecteren blijft lastig. In de praktijk gebruik je het gewoon niet zo snel. De eveneens met de nodige bombarie aangekondigde AI-belichting doet zijn best, maar kan gewoon goed gekozen - of gemaakte - belichting niet evenaren. Een model met fel tegenlicht wordt nooit opeens goed van voren belicht, tenzij je er zelf even een lampje bij pakt.

Een ander automatisch hulpje zetten we ook liever uit dan aan: de bewegingsstabilisatie zorgt voor behoorlijk schokkerige beelden, zeker bij video. Als je een mooie pan wilt doen, ziet het er al snel niet uit. Dan maar een extra hand ter ondersteuning of een gimbal. Voor fotografie doet de stabilisatie het prima om een trilhand tegen te gaan, maar zolang je niet (digitaal) gaat zoomen, kan je het best zonder af.

De troef van Oppo: accuduur en laadtijd

Oppo Reno6 5G SuperVOOC 2.0 lader in de doosOppo heeft vanouds een hele dikke troef, met een gekke naam: VOOC. Tegenwoordig SuperVOOC 2.0. Het is de techniek van het merk om razendsnel een telefoon op te laden. In het geval van de Reno6 5G kan dat met 65 watt. Ter vergelijking: een instapsmartphone doet het tegenwoordig met 10 watt, en bij veel toestellen is de grens nog altijd 18 of 20 watt. Door de enorme snelheid waarmee Oppo de accu van de Reno6 5G kan opladen, is deze in een half uur opgeladen van leeg naar vol. 

De Oppo Reno6 5G is in een half uur opgeladen van leeg naar vol

Die accu is met een capaciteit van 4300 mAh niet eens bijzonder klein. De bescheiden processor, verversingssnelheid en resolutie werpen hier vruchten af: de Reno6 5G gaat in onze test moeiteloos een dag mee op een accu. Praat je ook af en toe nog met je huisgenoten en leg je je telefoon nog eens weg om te eten, dan haal je ook de anderhalve dag wel.

Conclusie Oppo Reno6 5G review

De Oppo Reno6 5G kan qua specificaties de top van de markt niet bijhouden, maar dat vertaalt zich ook terug in een prijs die een heel stuk acceptabeler is. Het is op zichzelf bekeken een erg fijne smartphone, die op alle belangrijke punten op zijn minst een dikke voldoende scoort. Ontwerp, design en constructie zijn dik in orde. Het beeldscherm biedt wat je mag verwachten, al zijn er nóg snellere exemplaren te vinden op vergelijkbaar geprijsde of goedkopere concurrenten. De rekenkracht mag van een minder bekende leverancier zijn, in de praktijk is de Reno6 meer dan snel genoeg. De hoofd- en selfiecamera zorgen voor prima foto's. En zowel de werktijd op een volle accu, als de laadtijd om die weer bij te tanken, zijn bovengemiddeld goed. De lange ondersteuning met twee toekomstige Android-versies en drie jaar beveiligingsupdates is wat ons betreft een positief onderscheidend punt. 

Oppo Reno6 5GMinder enthousiast zijn we in deze Oppo Reno6 5G review over de toch wat eenzaam klinkende monospeaker en de ondermaatse 'extra' camera's - groothoek en macro, terwijl zoom geheel ontbreekt. Kijken we scherp naar de specificaties en de prijs, dan is de Reno6 5G ook niet bijzonder goedkoop. Je kan meer vinkjes voor minder geld vinden, zij het vermoedelijk met minder zekerheid qua updates. Wat dat betreft betaal je wat meer voor degelijkheid en zekerheid. Al bij al vinden we ook met de kritiekpunten de Reno6 5G een erg fijne, gebalanceerde smartphone. De exotische snufjes van de duurdere klasse mis je in het dagelijks gebruik zelden. Zoals het een goede middenklasser betaamt, dus.

Oppo Reno6 5G in een oogopslag
Beeldscherm 6,43-inch (16,3 cm) AMOLED
60/90 Hz refresh, tot 180 Hz sampling rate
91,7% screen-to-body ratio
2400x1080 pixels
Kleurbereik: 93,28% DCI-P3
Helderheid: 750 nits max
Afmetingen 15,6 x 7,2 x 0,76 cm
Gewicht 182 gram
Kleuren Arctic Blue, Stellar Black
Camera's achter 64 MP f/1.7
8 MP groothoek, f/2.2
2 MP macro, f/2.4
Selfiecamera Pinhole 32 MP, f/2.4
Video opname Tot 4K UHD 30 fps
Processor MediaTek Dimensity 900
octa-core tot 2,4 GHz
GPU: ARM Mali-G68 MC4
Geheugen 8 GB RAM
128 GB flashopslag
Draadloos 4G, 5G
WiFi 6 
Bluetooth 5.2 met AAC, APTX, LDAC, LHDC
NFC
SIM Dual-sim
Accu en opladen 4300 mAh
65W SuperVOOC 2.0
Besturingssysteem Android 11 met Oppo ColorOS 11.3
Adviesprijs € 499