Review   |   Verlichting

Philips Hue Play Wall Washer met Sync Box 8K review: mooie kleuren, moeizaam op te stellen

De Philips Hue Play Wall Washer lampen doen wat ze beloven, maar ze moeten wel maar net in tv-opstelling passen.
De Philips Hue Play Wall Washer lampen doen wat ze beloven, maar ze moeten wel maar net in tv-opstelling passen.

Hue Play is binnen het Hue-assortiment bijna een eigen ecosysteem. Bedoeld om de verlichting te synchroniseren met beeld en geluid van games, films en muziek werkt het via een zogeheten Sync Box, die je op je tv aansluit. Bij sommige televisies kan de synchronisatie ook via een app (met abonnement) verlopen. Nieuw in het assortiment is de Hue Play Wall Washer. Een mooie aanleiding om eens een nadere blik op Hue Play te werpen, in combinatie met een Ambilight televisie en de nieuwste versie van de Hue Play HDMI Sync Box.

Voor we verdergaan, een ongebruikelijke mededeling: vergeef ons de provisorische opstelling die je op de foto’s ziet. Aangezien we de grote hoeveelheid recensieproducten die we jaarlijks reviewen thuis testen, proberen we die ook altijd in een zo normale omgeving als mogelijk te plaatsen. Het liefst doen we dat op een manier waarbij we kabels en dergelijke netjes wegwerken. Dat was in dit geval een uitdaging. Tegelijk zeggen de foto's wel direct iets over de producten in deze review. Met name de kabels van de Sync Box en de plaatsing van de twee witte Wall Washers. Maar goed, voor we daar dieper op ingaan, kijken we eerst even naar de basis.

Philips Hue Play Wall Washer en HDMI Sync Box 8K

We testen namelijk twee producten. Primair de recent geïntroduceerde Philips Hue Play Wall Washer, die wij ontvingen in een duopack. Dit is een medio 2025 aangekondigd Philips Hue-lampproduct, dat met én zonder de Play HMDI Sync Box 8K kan werken. Wanneer je beide producten met elkaar combineert, dan kun je ze laten samenwerken met je televisie. Of beter gezegd: de media-apparaten en gameconsoles die je via de Sync Box aansluit op de tv. Die extra box regelt dan namelijk de kleurweergave, net zoals een Philips-tv met Ambilight doet.

Philips Hue Play Wall Washers

De genoemde producten zijn niet goedkoop. De Hue Play Wall Washer lamp kost 199,99 per stuk, of 349,99 euro voor een 2-pack. Daarnaast ben je ook 349,99 euro kwijt aan de Hue Play Sync Box 8K. Nu kan het zijn dat je de Box al hebt, omdat je die ook aan andere Hue Play-producten kunt koppelen. Als dat niet het geval is, kost deze setup alleen al 699,98 euro. Dat is een hoop geld voor een entertainmenttoevoeging aan je woonkamer, genoeg dat het een factor in de beoordeling wordt. 

In gebruik nemen van de Hue Play Wall Washer en HDMI Sync Box 8K

Voor het testen van de Hue Play Wall Washer en de HDMI Sync Box 8K nam ik ze een tijdje op in mijn vaste entertainmentopstelling. Ik heb een tv-kast van 1,50 meter breed. Daarop staan mijn Sony soundbar, Nintendo Switch 2 en Xbox Series X op staan. Erboven hangt mijn Philips-televisie (toevallig met Ambilight), op ongeveer vijftien centimeter hoogte boven de kast. Normaal gesproken zijn de soundbar, Switch 2 en Xbox Series X op de tv aangesloten, de soundbar via eArc.

Om de Hue Play HDMI Sync Box 8K en de Philips Hue Play Wall Washers te kunnen testen, moest er heel wat omgeprikt worden. Daarover verderop meer, eerst de fysieke installatie - die had ook de nodige voeten in de aarde. Uiteindelijk heb ik mijn Xbox op een kastje naast de tv-kast moeten plaatsen, de soundbar en Switch 2 opzij gezet én de kast verschoven.

Dat moest, want anders kon ik de Wall Washers niet parkeren op de kast. Eerst zette ik ze op de grond, maar direct naast de kast zag ik weinig tot niets van het licht van beide lampen. Als je ze wil gebruiken in combinatie met de Box en je tv, moet je ze echt in het zicht zetten en bij voorkeur zo hoog als mogelijk; het liefst op directe hoogte van de tv (daar later meer over). Je sluit beide lampen aan met twee (gelukkig lange) kabels, op één voedingsadapter. Hoewel die adapter ruimte biedt voor drie lampen, kun je er slechts twee op aansluiten (vanwege het beperkte uitgangsvermogen).

Gedoe met adapters en kabels

Deze adapter zet Philips Hue ook voor andere Play-producten in; hij is inmiddels al een jaar of tien oud. Het is een vrij grote voedingsadapter, die je niet zonder kastje of iets dergelijks netjes wegwerkt. Anno 2025 zijn er beslist kleinere oplossing mogelijk; zogeheten GaN adapters zijn efficiënt en produceren dus zeer weinig warmte, waardoor ze erg compact uitgevoerd kunnen worden. Je zou verwachten dat zo een premium merk, met dito prijzen en uitstraling, onderhand toch een elegantere upgrade zou bieden. Helaas is dat niet zo. De kabels liggen niet strak achter de kast, waardoor er genoeg speelruimte is de lampen te verzetten of te verplaatsen indien nodig (tenminste, in mijn situatie, met mijn tv-kast).

De Wall Washers installeren en aan de app toevoegen was zo gepiept. De Philips Hue Play HDMI Sync Box 8K installeren, dat had wat meer voeten in aarde. Niet alleen herkende de app het product een paar keer niet, ook bleken de meegeleverde kabels erg kort. Dat is de reden dat je aan de voorkant nu een kabel omhoog ziet lopen en dat de Sync Box niet netjes in het tv-meubel past. De stroomkabel is namelijk niet lang genoeg om bij één van de twee stekkerdozen op de grond achter de kast te komen, waardoor ik een andere oplossing moest verzinnen.

Nu is het niet de bedoeling dat de Sync Box daar blijft staan (na deze recensie haal ik de producten weg), maar je zal zelf deze apparatuur aanschaffen om niet na een paar weken te verwijderen. Dan is dit een tekortkoming. Daarbij bleek ook de meegeleverde hdmi-kabel te kort voor mijn opstelling. Die is niet lang genoeg om via de opening achterop het apparaat in de kast te bereiken. Dit zal per omgeving anders zijn, maar er zijn genoeg vergelijkbare meubels in gebruik.

 

Kortom, het is goed mogelijk dat je even flink moet gaan zitten om de HDMI Sync Box 8K netjes weggewerkt te krijgen, waarbij je mogelijk een alternatieve hdmi-kabel nodig hebt. Hangt je tv hoger aan de muur, dan zal dat laatste zeker nodig zijn.

Hue Play Wall Washers: naast de tv

Al bij al voelt het als een hoop gedoe, wat toch wel verergerd word door de aanschafprijs. Voor 700 euro verwacht je een eenvoudiger en flexibeler installatie. Daar komt bij dat ik met de opstelling die ik in gedachten had, niet enorm gecharmeerd ben van het eindresultaat. Zoals gezegd werken de Wall Washers, gecombineerd met de Sync Box, als een soort Ambilight-systeem. De kleuren die je op de muur ziet verschijnen vanuit de lampen, baseert het systeem op de signalen die binnenkomen via de Sync Box.

Daarvoor moet je uiteraard je videobron (mediaspeler, console, etc.) aansluiten op één van de vier hdmi-aansluitingen van de box. Deze breidt zo direct het aantal beschikbare poorten van je tv uit. In het geval van deze versie van de box zijn dat HDMI 2.1 aansluitingen met volledige bandbreedte, waardoor ze 4K met 120 beelden per seconde kunnen doorgeven (of 8K met 60, vandaar de naam). 

Het goede nieuws is dat dit precies werkt zoals beloofd. De rijke kleuren komen netjes overeen met wat op het scherm gebeurt. Ze kunnen ook, in theorie, mooi overvloeien in hetzelfde kleurenspectrum van een eventueel aanwezige Ambilight-televisie. Dat was ook wat ik in gedachten had. Alleen laat de uitwerking te wensen over. Om dit laatste voor elkaar te krijgen, moet je av-opstelling het wel toelaten. Dat was mij mij niet het geval: de kleurvlakken zitten namelijk net onder elkaar.

Niet op gelijke hoogte

Dat komt waarschijnlijk, doordat de Philips Hue Play Wall Washers niet op gelijke hoogte zitten met de tv. Het helpt niet om de led-lampen verder naar voren te verplaatsen. Daarmee verzacht je niet alleen het kleureffect op de muur, ook sluiten de kleuren daardoor niet ineens wél op elkaar aan. Het enige dat helpt, is om de lampen hoger te positioneren, of de tv lager te hangen. Dat laatste is geen optie en dat eerste levert alleen maar vreemde constructies op met kleine plateaus, waarvan ik weet dat ik me daar mettertijd aan ga storen.

Philips Hue Play Wall Washers zonder Ambilight

Ambilight uitschakelen is wat mij betreft ook geen mogelijkheid. Wat er dan gebeurt, is dat alleen de Wall Washers hun licht projecteren en veel schaduwen op de muur werpen. Niet alleen van de kast waar ze op staan (ze stralen ook deels naar beneden uit), maar ook de tv aan de muur. Zo kun je op de foto’s zien dat er dan een donkere plek boven het beeldscherm ontstaat. Dat kijkt alles behalve fijn. Overdag zijn de lampen overigens net zo effectief als Ambilight. Dan zie je weinig van de mooie kleuren: die komen in de avond veel beter tot hun recht.

Binnen de Philips Hue-app

Nu is het nog wel mogelijk binnen de Philips Hue-app de hoogte en positie van de lampen digitaal aan te passen. Dat gaat heel overzichtelijk, omdat de lampen aanvankelijk een eigen kleur op de muur laten zien. Daardoor weet je welke je aanpast. Helaas heeft het geen zin de hoogte aan te passen binnen de digitale woonkamer. Daarmee verhoog je de uitstraling niet of iets dergelijks. Ik heb geen verschil in kleurprojectie gezien op het moment dat ik de hoogte aanpas. Een gemiste kans, een die het probleem van hoogteverschil had kunnen opvangen.

Binnen de Philips Hue-app kun je de Wall Washers ook los van de Sync Box gebruiken en instellen. Omdat ik de lampen in de woonkamer installeerde, werden ze meteen opgenomen in reeds ingestelde schema’s. Wanneer de zon ondergaat, dan gaan de lampen in de woonkamer geleidelijk aan. Dat geldt voor de Signe Gradient-vloerlamp in de hoek, beide led-lampen in de lamphouders en nu ook de Wall Washers. Op het moment dat ze meedoen met de rest, tonen ze geen kleuren van de tv. Als je dat wil, moet je dat nog even handmatig fiksen.

Dat is niet ingewikkeld. Binnen de Philips Hue-app vind je het onderdeel Sync. Als je zowel de box als de lampen geïnstalleerd hebt, staat er een grote sync-knop in beeld (het stipje met daaromheen twee boogjes). Zodra je daarop tapt, schakelen de Wall Washers meteen over op de, wat ik dan maar noem, Ambilight-stand. Je kunt vanaf hier de intensiteit en helderheid aanpassen van de lampen en van HDMI-kanaal wisselen. Tot slot heb je ook gewoon de optie de lampen uit te schakelen als je ze een keer niet aan wil hebben staan.

Hue Play HDMI Sync Box 8K in de praktijk

Op de Philips Hue Play HDMI Sync Box zit ook om van hdmi-kanaal te wisselen. Dat kan soms nodig zijn, maar over het algemeen krijgt het product dat je het laatste aanzet voorrang op andere apparaten. Zo zet ik eigenlijk de tv altijd aan via de Google TV Streamer, die tevens meteen de Sony-soundbar activeert. Als dan de Nintendo Switch 2 activeert (zowel de mediaspeler als deze console heb ik aangesloten op de Sync Box), dan schakelt het beeld meteen over naar de Nintendo-hybride. Tot zover geen klachten.

Toch laat ook hier de praktijkervaring wat te wensen over. Niet alleen introduceert de Sync Box wat verbindingsproblemen tussen de soundbar en de subwoofer (mogelijk omdat hij er tussenin ligt), ook activeert die niet altijd meteen de mediaspeler. Dan gaat de tv aan op het kanaal van de soundbar, terwijl die eigenlijk de Google TV Streamer zou moeten laten zien. In een enkel geval ging alles wel aan, maar bleef de Box uitstaan. Die moest ik dan handmatig aandoen via de app. Kortom: wat mij betreft zitten er teveel haken en ogen aan de ervaring.

Gelinkt aan de Hue Sync-app

Tot slot nog even de vermelding van de Hue Sync-app, beschikbaar voor Samsung- en LG-tv's. Android TV's hebben die applicatie niet, maar specifiek Philips televisies hebben wel een Ambilight+hue-functie ingebouwd. Daarmee bereik je hetzelfde effect. Met deze app op je tv kun je de Wall Washers aan je televisie koppelen en zo alsnog een soort Ambilight-ervaring creëren. Daar heb je, in principe, de HDMI Sync Box niet voor nodig. Dat klinkt als een mooie manier om 350 euro te besparen, maar voor wie dat denkt heb ik helaas slecht nieuws: ook deze oplossing laat te wensen over.

Bij eerdere ervaring met deze toepassing trad er merkbare vertraging op tussen het getoonde beeld en de aanpassing van de verlichting. Daar is inmiddels geen sprake meer van. Het betekent dat de gekoppelde lampen direct een kleur presenteren, op basis van wat er op het scherm gebeurt. Het spijtige is alleen dat die kleuren niet overeenkomen met het scherm. Ze zijn minder rijk en verzadigd en behoorlijk dof. Bovendien mis je gelaagdheid: de Wall Washers bestaan uit drie led-lampen, die elk een eigen tint of kleur kunnen projecteren. Aangestuurd door de Ambilight+hue-functie tonen ze er slechts één. Dat is dan een algemene kleur, die moet lijken op de hoofdkleur van het beeld. Is groen prominent aanwezig, dan kleurt de muur dus groen. Zit er bovenin het beeld blauw, dan zie je dat detail niet.

Binnen de instellingen van Ambilight+hue kun je nog wel de helderheid en de positie van de Wall Washer aanpassen, maar dat mag allemaal niet baten. Wat vooral vreemd is, is dat de tv de lampen niet optimaal kan benutten.

Conclusie

Inmiddels zal wel duidelijk zijn, dat ik niet onverdeeld enthousiast ben over de combinatie van de Philips Hue Play Wall Washers, de Philips Hue Play HDMI Sync Box en mijn tv-opstelling. Het levert een hoop gedoe op om alles netjes te plaatsen, waarbij ik zelf veel dingen moest omgooien en verplaatsen. Daarbij kwam ik behoorlijk in de knoop met kabels, die te strak achter getrokken moesten worden om het passend te maken. De relatief korte kabels van de Wall Washers zijn absoluut een verbeterpunt. Zeker omdat deze op enige hoogte moeten staan, is 2 meter gewoon niet lang genoeg.

Daar komt bij dat het lichteffect niet zo goed uit de verf komt als je het opstelt zoals ik deed. Wil je echt 'muurvullende' kleuren, dan moeten de lampen véél verder uit de muur staan (wat veelal niet praktisch is) en hoger geplaatst worden. Dat wordt bemoeilijkt door de kabellengte, maar ook moet je denkelijk aparte zuiltjes aanschaffen om ze op de gewenste hoogte te zetten. Als je tv aan de muur hangt boven een tv-kast die er relatief laag onder staat, dan laat de lichtprojectie teveel te wensen over. In een andere opstelling zal de ervaring mogelijk anders uitpakken. Of als je het licht gewoon geheel onafhankelijk van de tv, elders in de kamer, wilt laten meekleuren.

Maar juist de combinatie met Ambilight ligt voor de hand, en die stelt teleur. De kleurenvlakken sluiten niet mooi op elkaar aan, waardoor ze niet goed in elkaar overvloeien. Heb je geen Ambilight, dan merk je dat het lichteffect lager uitvalt naast het scherm, en de lampen boven de tv nog een flinke schaduw projecteren. Staat je tv op de kast, dan zal dat niet gebeuren. Maar dat moet dan wel net het geval zijn. 

Voor deze review ben ik aan de slag gegaan met mijn eigen situatie, die natuurlijk niet elke tv-opstelling in de Benelux vertegenwoordigt. Maar heel uitzonderlijk is het ook niet. Daar komt bij, dat ik juist hierdoor de beperkingen goed in beeld kreeg. De Philips Hue Play Wall Washer lampen doen wat ze beloven, maar de implementatie beperkt de inzetbaarheid.

Kijken we naar de HDMI Sync Box, dan zien we daar iets vergelijkbaars: het werkt zoals beloofd, maar met een hoop mitsen en maren. Die zijn van toepassing op de installatie (weer te korte meegeleverde kabels), maar ook de samenwerking met een soundbar op hdmi earc en apparaten die op de box zijn aangesloten. Je moet vaak handmatig ingrijpen, het werkt niet erg naadloos. Dat de synchronisatie niet werkt met toepassingen op de tv zelf (of beeld van de tuner) is begrijpelijk, maar gezien de prijs toch teleurstellend. De aparte Sync app hiervoor beperkt dan weer de werking van de Wall Washer lampen qua kleurnuance. 

Dit alles neemt niet weg: beide producten doen wél wat ze beloven. Als jouw opstelling het toelaat (genoeg ruimte voor kabels, producten die niet te ver uit elkaar staan, tv op gelijke hoogte met de lampen), kan het systeem zeker toegevoegde waarde hebben. Ook als sfeermakers voldoen de Wall Washers perfect, met genoeg opties voor helderheid, warmte en kleuren. Maar als jouw thuissituatie ook maar enigszins lijkt op wat in dit artikel is geschetst, dan moet je je echt afvragen of je zo'n grote investering moet doen.

Philips Hue Play Wall Washer
Kleuren Zwart, wit
Afmetingen 15,7 x 9,1 x 7,6 (HxBxD)
Gewicht 850 g
Helderheid 1035 lumen
Kleurweergave-
index (CRI)
> 80
Kleurtemperatuur 2000-6500 K
Lengte kabel 2 m
Verbinding Bluetooth, Zigbee
Fabrikantinfo Lees meer bij Philips Hue
Adviesprijs € 199,99 / € 349,99 (duo-pack)
Koop bij

Bol.com

Coolblue