Review   |   Huishoudelijk

Philips Smart Pet review: PAW5320 Smart Pet Feeder en PAW3210 Smart Water Fountain

De Philips PAW5320 is een voerautomaat met app én ingebouwde camera. Zo kan je op afstand een oogje in het zeil houden en krijg je een melding bij bewegingen.
De Philips PAW5320 is een voerautomaat met app én ingebouwde camera. Zo kan je op afstand een oogje in het zeil houden en krijg je een melding bij bewegingen.

Wie katten heeft weet dat goed voer en voldoende drinken belangrijk zijn - maar vaak ben je er daar nog niet mee. Een fonteintje kan helpen om te zorgen dat ze genoeg drinken, en zeker voor katten die vreemde eetgewoontes hebben kan een voerautomaat nuttig zijn. Beide kunnen ook van pas komen als je een nacht of twee van huis bent en geen kattenoppas kan regelen. Vorig jaar juli stapte Philips in de markt voor dit type apparaten, met de Philips PAW5320 Smart Pet Feeder en de Philips PAW3210 Smart Water Fountain. We vroegen testexemplaren aan en lieten de katten in huize TechFi mee oordelen.

Philips Smart Pet series

Zoals veel producten onder het Philips merk, wordt de Smart Pet Series niet door Koninklijke Philips gemaakt. De producten worden vervaardigd door Versuni, het bedrijf dat ook Philips koffiezetapparaten, stofzuigers en airfryers in de markt zet. Hiervoor heeft het een licentie van het 'originele' Philips, dat op afstand betrokken blijft bij alles van productselectie tot vormgeving van verpakkingen. Zo werkt het ook met Philips monitoren (MMD), televisies (TP Vision) en nog veel meer producten waarop het bekende blauwe logo staat. Alleen gezondheids- en persoonlijke verzorging producten worden nog 'in house' gemaakt - met dien verstande dat de productie doorgaans in Azië zal plaatsvinden.

Philips PAW3210 drinkfontein

Voor de koper is dat allemaal niet heel relevant, maar we vermelden het toch even. Er zijn genoeg mensen die de stofzuigers, airfryers en zelfs Senseo apparaten van Philips waarderen, dus het is niet alsof de Philips Smart Pet apparaten uit de lucht komen vallen van een vreemde partij. En als je ze in handen hebt, zien ze er ook echt 'typisch Philips' uit. De designtaal sluit aan bij wat je mag verwachten van de huishoudelijke producten van het merk. 

Philips PAW5320 Smart Pet Feeder

Dat geldt ook voor de prijzen: beide zijn niet heel goedkoop, maar ook niet exorbitant duur. De Philips PAW5320 kost officieel 158,99 euro, maar is ook voor een paar tientjes minder te vinden. Dat is redelijk in lijn met andere 'slimme' voerbakken, zij het aan de hogere kant. De Philips PAW3210 kost een stuk minder, met een adviesprijs van afgerond 45 euro, maar voor een tientje minder is hij ook te koop. Dat is niet bijzonder prijzig voor een drinkfontein.

Philips PAW3210 waterfontein: niet heel smart (maar wel goed)

We beginnen maar met de Philips PAW3210 fontein, want dat is een redelijk rechttoe-rechtaan apparaat. Het arriveert in een duurzame doos van bruin karton, met een zak om de fontein als enig plastic in de verpakking. Deze fontein is uitgevoerd in zwart - net als de Smart Pet Feeder - en heeft eigenlijk maar twee aspecten waarin hij 'slim' te noemen is. In de eerste plaats bevat hij een bewegingssensor, die ervoor zorgt dat hij alleen water levert als hij beweging detecteert. 

Daarnaast kan je 'm koppelen in de Philips Pet app, maar dat heeft beperkt nut. De app kan je helpen herinneren het waterfilter te reinigen of te vervangen. Dat is het wel zo'n beetje. Er is een netwerkverbinding die een seintje geeft als het water op is, bijvoorbeeld. 

Voor een waterfontein voor katten gelden eigenlijk twee eisen. In de eerste plaats moeten katten er uit kunnen en willen drinken. De vorm moet zo zijn, dat hun snorharen niet in de knel raken, dus een brede bak is wenselijk. Daarnaast moet de pomp stil zijn. Dat is meer iets voor de mensen in huis. Veel fonteintjes gaan na verloop van tijd herrie maken. Dat is ook de reden dat ik de PAW3210 een aantal maanden heb gebruikt - of liever, aangesloten heb gehad voor de TechFi katten om te gebruiken. 

Het goede nieuws is dat de PAW3210 aan beide eisen voldoet. Het duurde een week of twee, maar toen de katten eenmaal doorhadden dat het zwarte apparaat met blauw licht niet gevaarlijk was, dronken ze er regelmatig uit. Overigens kan en zal dat per kat verschillen, zo blijkt ook uit gebruikersreviews van deze (en elke andere) fontein. Ook na meerdere maanden gebruik bleef deze fluisterstil. Ervaring met de nodige andere fonteintjes leert, dat dat niet vanzelfsprekend is.

Philips PAW3210 drinkfontein

Meer positiefs: de PAW3210 is eenvoudig te monteren en uit elkaar te halen, belangrijk voor het reinigen en bijvullen. Je moet fonteintjes regelmatig schoonmaken, want kalk en algen zijn zeer ongewenst in deze apparaten. Het grote filter houdt haren, stof en vuil tegen, en is eenvoudig te vervangen. Daarbij is het wel vervelend, dat deze filters slecht verkrijgbaar zijn. Daar klagen ook kopers van het product over in klantreviews. Een set van drie filters  moet 12 euro kosten, maar lijkt in de praktijk bijna niet te koop. Je kan alternatieve filters proberen met een vergelijkbaar formaat, maar als je maandelijks het filter wilt vervangen (zoals geadviseerd), is dit wel een bezwaar.

Philips PAW3210 onderdelen en werking

De PAW3210 bestaat feitelijk uit maar een paar onderdelen. De bak (met een inhoud van 2,2 liter) met de pomp, een schaal waarin je de filter plaatst, een afdekking daarvoor en een mondstuk voor de fontein. De pomp dient daarbij als centraal bevestigingspunt. In de praktijk vergt het even puzzelen, omdat de pomp geen vaste plek heeft, maar met zuignappen op de bodem van de bak klemt. Het beste kan je het hele bovendeel monteren en dan in de bak laten zakken, waarna je het mondstuk (met eronder de pomp) aandrukt. 

Voor de voeding gebruikt de PAW3210 een usb-c aansluiting met een meegeleverde adapter. De infrarood bewegingssensor activeert de pomp; daarnaast kan je instellen of de fontein elk half uur, of elke twee uur even doorstroomt om te lang stilstaand water te voorkomen.  Een aparte eigenschap is de blauwe verlichting die door de bak heen schijnt. Dat is wel wat zichtbaarder dan een klein ledje, en volgens mij moesten de katten daar nog het meest aan wennen. Maar dat deden ze wel.

Wat ik wel merkte, is dat de bewegingssensor niet altijd even gevoelig is. Met name in het donker lijkt hij minder goed te reageren. Dat is vreemd, want het is voorzover ik kan zien gewoon een infrarood sensor. De andere fontein met ir-sensor in huis reageert vlotter op bewegingen. Bij de PAW3210 is een vrij forse beweging nodig, en juist katten staan bekend als subtiel bewegende beesten. Wat dat betreft kan je de automatische werking beter op elk half uur, dan elke twee uur zetten. De kans is dan groter dat de kat ziet dat er stromend water is. Afgezien hiervan is de PAW3210 een prima drinkfontein, al is de beschikbaarheid van de filters wel een probleem.

Philips PAW5320 Smart Pet Feeder: voerautomaat met camera

Het 'smart' in de Philips Smart Pet series producten zit duidelijk meer in de Philips PAW5320 Smart Pet Feeder. Deze voerautomaat heeft namelijk niet alleen een wifi-verbinding, maar ook een ingebouwde camera. Daarmee kan dit apparaat je een notificatie sturen op je smartphone als je voer moet bijvullen, of als hij op het punt staat een portie voer uit te delen. Maar ook als de camera beweging heeft gedetecteerd. Dat kan een kat zijn, maar ook wat anders. 

Ook de PAW5320 arriveert in een behoorlijk duurzame verpakking, met relatief weinig plastic. Het apparaat bestaat uit een onderstel met daarop een grote plastic kap. In de doos zitten alle overige onderdelen onder die kap, wel zo efficiënt. Naast de voerbak is er ook hier een usb-c adapter. Het assembleren is eenvoudig, de kap kan je een klein stukje draaien om hem te vergrendelen. Hij moet voer een maand lang vers houden. Een zakje met siliconenkorrels in het afneembare deksel moet ervoor zorgen dat het droogvoer geen vocht absorbeert. Dat moet je na diezelfde periode vervangen. Een set van 12 zakjes kost 6 euro en lijkt in tegenstelling tot de waterfilters wel verkrijgbaar.

Philips Smart Pet Feeder PAW5320 deksel met droogmiddel

Hoewel de PAW5230 op netvoeding werkt, is er ook een ruimte voor drie D-cel batterijen, onderin. Waarom die optie er is, is niet helemaal duidelijk: op batterijen werken de meeste functies niet. Alleen de eerstvolgende geplande maaltijd wordt uitgeleverd. En met de knop aan de achterzijde kan je direct een portie voer afgeven. Maar de netwerkverbinding, camera of later geplande porties werken niet. De batterijen zijn er dus alleen om een kortdurende stroomstoring te ondervangen.

Philips PAW5320 Smart Pet Feeder

Net als de fontein oogt de PAW5230 fraai, met semi-transparant plastic en afgeronde vormen. De voerbak bestaat uit een houder die via een inkeping aan de automaat vastzit, en een uitneembare metalen schaal. Die is lekker breed, zodat katten er eenvoudig uit kunnen eten. Dat deden ze in huize TechFi ook graag, ze hadden aanmerkelijk minder tijd nodig om aan de Smart Pet Feeder te wennen dan aan de fontein.

In gebruiknemen van de PAW5320

De PAW5320 in gebruik nemen vereist dat je een app installeert. Dezelfde app waarin je ook de fontein kunt toevoegen. Bij de Smart Pet Feeder van Philips heeft het wel meer voeten in de aarde, al is het niet heel ingewikkeld. Je drukt de knop achterop 6 seconden in (volgens de app - 5 seconden volgens de handleiding, maar 6 of 7 is realistischer). Daarmee gaat het apparaat in installatiemodus. Vervolgens geef je in de app de naam van je wifi-netwerk en je wifi-wachtwoord op. De app genereert een qr-code, die de camera voorop de voerautomaat kan uitlezen. Daarmee maakt hij verbinding met je thuisnetwerk.

Daar zitten een paar mitsen en maren aan. In de eerste plaats verbindt het apparaat via 2,4 Ghz, niet via 5 GHz. Met de Netgear Orbi dual-mode mesh-kastjes in huize TechFi werkte het prima. De ervaring leert wel, dat dit niet altijd zo soepel gaat met 2,4 GHz only apparaten. Dat is iets om rekening mee te houden. Daarnaast werkt het verbinden niet als je smartphone gebruik maakt van een vpn-verbinding. Mijn Pixel 9 Pro werkt standaard via Google VPN, maar die moet dus even uit voor het koppelen.

Philips Pet app

Afgezien daarvan gaat het verbinding maken en toevoegen in de app vlot. Is dat eenmaal gelukt, dan kan je een apparaat selecteren en in het geval van de PAW5320 de nodige zaken bekijken en aanpassen. Zo is er een live feed van de video. Die werkt ook buitenshuis, zonder dat je iets hoeft in te stellen in je netwerk. Via de live feed kan je foto's en ook video's opnemen. 

De bewegingssensor heeft drie niveaus van gevoeligheid, maar kan niet uit. En bij elke gedetecteerde beweging, maakt de camera een foto. Je kan wel de notificaties uitzetten voor bewegingsmeldingen, maar niet het maken van opnames. Je kan ook geen gebied van het beeld begrenzen voor de bewegingsdetectie. Dat kan zelfs bij hele goedkope beveiligingscamera's meestal wel, en voorkomt een stortvloed van notificaties. 

In de app kan je verder maaltijden inplannen, waarbij je per tijdstip kan aangeven hoeveel schepjes er uitgedeeld mogen worden. Afhankelijk van de omvang van de brokken (die tussen de 2 en 12 mm groot mogen zijn) gaat het dan om 3 - 5 gram per 'schepje'. 

Een derde tabblad toont 'activiteit', met een overzicht van foto's. Dat loopt zoals geschreven heel snel op. Om 11:30 stonden er voor een dag bijvoorbeeld al 50 foto's in het overzicht. Niet alleen van katten, maar ook langslopende benen van andere huisbewoners. Die foto's moet je één voor één verwijderen - bewaren van allemaal heeft weinig zin, immers. Je kan kiezen welke je wilt bewaren en die downloaden naar je apparaat. Het zou handig zijn als je er een zwik in een keer kon selecteren, maar helaas. Nog beter zou zijn als de detectie wat slimmer was, en bijvoorbeeld niet meerdere foto's per minuut maakte. Of van een afgebakend gebied.

Of - helemaal mooi - alleen van katten. Luxere beveiligingscamera's hebben tegenwoordig herkenning van personen, objecten en vaak ook huisdieren. Aangezien de Philips PAW5320 alles in de cloud opslaat, zou het niet heel ingewikkeld moeten zijn om daar wat machine learning uit te voeren en de niet-kat afbeeldingen gelijk weg te gooien. Op het apparaat herkennen zou nog beter zijn, maar het vermoedelijk ook duurder maken.

De laatste tab in de Philips Pet app bevat profielinformatie en de mogelijkheid de taal in te stellen. Het oogt gezien de verder vrij beperkte functionaliteit wat overmatig uitgebreid. De app lijkt ontworpen op de groei, maar de mogelijkheden voor de nu beschikbare apparaten zijn tamelijk beperkt. Wat bijvoorbeeld jammer is, is dat dat geen voer kan geven vanuit de live feed functie - wil je een beetje een leuke foto maken, zou wat voer laten vallen een mooi lokkertje zijn.

Het is overigens mogelijk om meerdere Smart Pet Feeders in de app te koppelen. Zo kan je bijvoorbeeld voor elke kat een aparte voerautomaat gebruiken. Helaas is het niet mogelijk daarbij deze alleen voor een specifieke kat te laten werken, bijvoorbeeld met behulp van een chipscanner of 'katherkenning'. 

Beeldkwaliteit van de video van de Philips PAW5320

De camera van de Philips PAW5320 Smart Pet Feeder is een ultrawide exemplaar, dat beeld in portretstand vastlegt. In de app zie je vierkante uitsnedes, maar als je het bekijkt op je smartphone, is het 9:16. De kwaliteit verschilt flink tussen de automatisch gemaakte afbeeldingen en handmatig vastgelegd beeld.

De automatische plaatjes hebben namelijk maar 352x640 pixels als je ze downloadt. Kijk je via de 'live feed' en druk je daar op 'maak screenshot', dan wordt een full hd afbeelding toegevoegd aan je foto's. De plek waar ze terechtkomen verschilt ook. Op mijn Android smartphone belandden de downloads van de bewegingsmelder in 'Pictures' en de vanaf de live feed opgeslagen afbeeldingen tussen de reguliere camerabeelden. 

De afbeeldingen hieronder zijn vergroot, maar niet verbeterd. Daardoor vallen de jpg-compressie-artefacten meer op, zeker als je op een groot beeldscherm kijkt. Op een klein smartphonescherm lijkt het nog wel wat, maar als je inzoomt, zie je dat het beeld niet geweldig is.

Afgezien van de resolutie is het beeld overdag best aardig, met redelijke belichting. De lens vervormt wel flink aan de randen, het is een forse groothoek zonder veel correctie. Voor het doeleinden is dat ok. Minder goed is de focus: een kat die daadwerkelijk uit de bak eet, komt niet scherp in beeld. Vermoedelijk omdat die dan te dichtbij staat, de brandpuntsafstand ligt wat verder. Er is geen autofocus, wat niet verrast, dat zit niet vaak op beveiligingscamera's. Staat de kat wat verder weg, dan is de scherpstelling wel goed. 

Beeld 's avonds bij weinig licht is ook nog acceptabel, en bij echt weinig licht schakelt de camera over op infrarood. Dat werkt aardig, zolang er een beetje omgevingslicht is. Is het echt donker, dan werkt ook dat niet meer - maar blijft het maken van automatische foto's doorgaan, met voornamelijk zwarte beelden als resultaat. 

Al bij al is het een beetje een gemengd resultaat. Wil je onder alle omstandigheden bruikbare foto's van je kat bij de voerautomaat, dan is het geen gek idee ook in een lampje met bewegingssensor te investeren. Die heb je al voor een tientje of twee. Aan de andere kant is de vraag of dat nodig is, maar je zal niet zomaar een voederautomaat met camera aanschaffen. 

Werking in de praktijk van de Philips PAW5320

De theorie van de Philips PAW5320 is eenvoudig: tot 4,5 liter voer in de bak gooien, een voerschema maken in de app en klaar is kees. In de praktijk werkt dat goed, maar heel af en toe toch niet helemaal. Zo kwam het af en toe voor, dat er geen voer uit het apparaat kwam op het geplande moment. Ook bij handmatig uitleveren bleef de bak soms leeg. Een keer herhalen werkte dan wel. Kennelijk zakt het door ons gebruikte voer (Royal Canin Neutered Satiety Balance) niet altijd even goed door. Met een goed gevulde bak gebeurt dit minder vaak, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Zeker als je het apparaat wilt gebruiken als je zelf niet thuis bent. 

Philips Smart Pet Feeder PAW5320

Dat is vooral zo omdat je geen melding krijgt als het uitleveren niet gelukt is. Er zit geen detectie in de automaat of voerbak of er iets in belandt, dus er valt ook niets te melden. Dat is een gemiste kans. Met een net iets slimmer ontwerp de camera hiervoor ingezet kunnen worden.

Heb je in de gaten dat er geen voer is gegeven, of wil je wat extra's geven, dan kan dat met een druk op de knop. Ofwel letterlijk - met de knop achterop het apparaat - ofwel via de app. Daar vind je via de Pet Feeder pagina de optie 'Quick Meal'. Je kan dan direct aangeven hoeveel schepjes je wilt geven en voilà. Letterlijk, want je krijgt er het live feed camerabeeld bij. Het was handig (en leuk) geweest als deze functie gecombineerd was met de 'live feed'.

Het leveren van voer gaat gepaard met behoorlijk wat geluid. De motor in het apparaat is allesbehalve fluisterstil, en het draaien van het schepje door het voer zorgt voor extra geluid. Het meest storende is echter het geluid van het voer dat in de metalen bak valt. Dat gaat toch van enige hoogte en is van heel ver hoorbaar. Fijn voor de katten denk je misschien, maar die hebben echt heel goede oren. Die horen het ook als ik aan de andere kant van het huis heel stilletjes de gewone voerbak van de plank afhaal. Het geluid van de automaat is alles bij elkaar luid genoeg dat je het ook door een deur heen goed hoort. 

Een nog niet vermelde functie is de mogelijkheid om via de voerautomaat naar je kat - of andere medebewoners - te luisteren, of met ze te spreken. Net als in vrijwel elke beveiligingscamera zit er een microfoontje en een speakertje in. De geluidskwaliteit daarvan houdt niet over. 

Conclusie

De Philips PAW3210 drinkfontein en de Philips PAW5320 Smart Pet Feeder zijn de eerste producten in deze nieuwe categorie voor het bedrijf. Hoewel de producten best goed doordacht zijn, hadden beide nog wel wat van extra aandacht kunnen profiteren. De fontein biedt weinig echt 'slimme' functies; de bewegingssensor is aardig, maar niet uniek. De andere fontein die we in huis hebben, heeft die ook. Bovendien reageert die beter op beweging. Connectiviteit en een melding om het water regelmatig bij te vullen - en het apparaat te reinigen - waren nuttige extra's geweest. De grootste issue bij de PAW3210 is echter dat de filters zo slecht verkrijgbaar zijn. 

Dan de Philips PAW5320 Smart Pet Feeder. Ook dit apparaat had baat gehad bij meer ontwikkeltijd. De basis is best goed, maar in elk geval met het door ons gebruikte droogvoer werkte de uitlevering niet steevast. 99% van de tijd klinkt goed, maar je moet erop kunnen vertrouwen dat je katten altijd op tijdig gevoerd worden. Het is vooral een probleem omdat je ook geen melding krijgt van een mislukte 'levering'. Tegelijkertijd krijg je te veel meldingen van de bewegingsdetectie. Daardoor vergaat de lol van 'he, een foto van mijn kat' (en elke kattenbezitter staat open voor méér kattenfoto's) al snel. Elke beweging resulteert in een plaatje. Bovendien is dat een zeer lage resolutie beeld; alleen via de live feed kan je betere kwaliteit vastleggen - maar dan moet er maar net wat te zien zijn.

Zo blijft de meerwaarde van de ingebouwde camera beperkt. Dat die het laat afweten in het donker, helpt dan niet mee. Ook is het jammer dat de foto's niet scherp zijn als de kat te dichtbij komt. Bovenal is een betere bewegingsdetectie van belang om de camera nuttig te doen zijn, samen met betere beeldkwaliteit. 

Dat je dan weer eenvoudig ook buitenshuis - bijvoorbeeld op vakantie - een oogje in het zeil kan houden, is zonder meer een pluspunt. Ook over gebruiksgemak, schoonmaken en constructiekwaltieit valt weinig te klagen. Ja, het is plastic, maar alles sluit netjes op elkaar aan en is stevig genoeg. Bovendien kunnen de meeste delen van beide apparaten ook in de vaatwasser; alleen de electronica uiteraard niet. Er zijn fonteinen en voerautomatien die lastiger te reinigen zijn.

Maar toch. Veel concurrerende voerautomatien, ook met camera, zijn goedkoper. Je hoeft niet heel lang rond te kijken bij een online winkel om vergelijkbare voerbakken met camera te vinden voor heel wat tientjes minder.  Op zich mag zo'n ding best wat meer kosten, maar dan verwachten we ook een vlekkeloze werking, ook van de 'extra's'. Wat dat betreft zijn we toch positiever over de eenvoudiger drinkfontein van Philips. Minder toeters en bellen, maar prijst zich ook niet uit de markt. Zet hem niet in het al te duister, en dat is best een aanrader. Alleen moet de verkrijgbaarheid van de filters wel geregeld worden.

Aanrader Januari 2025

Philips PAW3210/02 Drinkfontein

Philips PAW3210 in een oogopslag
Kleur Zwart
Capaciteit 2,2 liter
Bewegings-
detectie
Ja, infrarood
Prijs € 44,99
Koop bij

Bol.com

MediaMarkt

 

Philips PAW5320 in een oogopslag
Kleur Zwart
Capaciteit 4,5 liter droogvoer
Bewegings-
detectie
Ja, camera
Camera Full HD (live feed)
VGA (notificaties)
IR nachtzicht
Prijs € 158,99
Koop bij

Bol.com

MediaMarkt