Philips OneUp review: streeploos en emmerloos dweilen met een elektrische dweil

Ik ben één van de weinige mensen die geen hekel heeft aan schoonmaken. Geef mij maar een steelstofzuiger en een goeie noisecancelling-hoofdtelefoon met een podcast op m’n oren. Dweilen is misschien het enige wat ik niet zo snel zal doen. Het wordt al gauw een kliederboel, het duurt eeuwen voordat een vloer weer droog is, je loopt steeds met schoon en dan weer vieswater te zeulen. Ik heb ondertussen alle technische oplossingen al geprobeerd, verschillende robotstofzuigers met dweilfunctie, robotdweilen, steelstofzuigers die ook een dweilfunctie hebben en zelfs die veel te dure elektrische steeldweil van Dyson. Geen één lost alle bovenstaande problemen op: of het blijft te nat, of het kost heel veel tijd, of het is heel bewerkelijk, of het wordt gewoon niet goed schoon. Van de Philips OneUp had ik dan ook geen hoge verwachtingen.
Twee types Philips OneUp: 3000 en 5000
Philips presenteert de OneUp als een handiger, beter en zuiniger alternatief voor een klassieke dweil-en-emmer. Handiger, omdat je vloer minder nat wordt en dus sneller droogt. Beter, omdat je dweilt met schoon water uit een apart reservoir, in plaats van met steeds viezer wordend water. En zuiniger, omdat je veel minder water nodig zou hebben om eenzelfde oppervlak te reinigen.
Zoals wel vaker bij Philips segmenteert het ook deze dweil in twee klassen, een 3000- en een 500-serie. Ik heb de 3000 getest en kan dus weinig zeggen over het gebruik van de 5000. Kijkend naar de specificaties, weet ik precies wat ik mis of wat ik nog meer had kunnen krijgen. De belangrijkste verschillen zijn de accuduur (70 minuten tegenover 50 minuten), een kortere oplaadtijd (4 uur tegenover 8 uur bij de 3000), twee verschillende dweilstanden, en kleinere reservoirs en een accu-indicatie bij de 5000. De OneUp 3000 heeft een reservoir van 312 ml voor schoon water en 270 ml voor vuil water; de 5000 respectievelijk 281 ml en 178 ml.
Daarnaast vind ik de 5000 er ook wat slanker en gestroomlijnder uitzien en is de uitstraling van de 3000 gewoon iets goedkoper (wat dan ook wel weer klopt met de prijs). Over het algemeen is de 5000 interessanter als je meer te dweilen hebt (70 m² tegenover 50 m²) en als je naast harde (niet absorberende) vloeren ook delicate vloeren hebt (ik gok dan bijvoorbeeld ongelakt hout). De 5000 heeft namelijk die tweede stand om daar voorzichtiger mee om te springen. Mogelijk verklaart dat de optie meer oppervlak te dekken met een kleiner reservoir? Verder is het prijsverschil niet eens zo hoog: de 3000 kost 125 euro, de 5000 kost 160 euro.
In gebruik nemen van de Philips OneUp
De Philips OneUp wordt als een klein, smal bouwpakketje geleverd. In de doos treffen we de steel, de OneUp, een losse dweilpad en een capsule schoonmaakmiddel aan. Niet veel meer handleiding dan een link naar een filmpje. Een beetje summier zelfs voor mijn doen, maar je komt er wel uit hoor. De steel schroef je eenmalig met een schroefje vast en dat is het dan ook. Goed dat er zo is nagedacht om de OneUp zo compact mogelijk te versturen, met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.
De looks van de Philips OneUp 3000 zijn misschien dan wat minder, het geheel zit superefficiënt in elkaar. In het midden zit een dubbel reservoir voor schoon en vuilwater, elk op zich afgesloten met een deksel. In het deksel van het schone water klik je een schoonmaakcapsule en deze verdwijnt netjes met de deksel mee in dit voorste reservoir.
Bovenop het deksel zit een zachte doorzichtige rubberknop. De allereerste keer loopt deze knop vol met schoonmaakmiddel als je hem indrukt, maar bij elk volgend gebruik loopt de knop leeg als je heb indrukt en vult ie zich gelijk weer vol met de juiste hoeveelheid schoonmaak middel. Je hoeft niets zelf af te meten, met losse flessen te knoeien of schoonmaakmiddel op de dweil aan te brengen.
Achter het reservoir voor schoon water zit een tweede reservoir voor de opvang van het vuile water. Deze heeft ook zijn eigen deksel. Zodra je het reservoir verwijdert, zorgt een goed ventiel aan de onderkant ervoor dat je werkelijk geen druppel morst. Je kunt daarna stuk voor stuk het vuile water afvoeren en omspoelen en daarna eventueel het restant schoon water weer afvoeren (ik gebruik het gewoon weer voor een volgende keer). Bij de 5000 schijnen de reservoirs per stuk erin en eruit zijn te halen. Ik vond de oplossing van de 3000 eigenlijk wel heel prettig, je hebt alles in één keer bij elkaar.
Een vastklikkende dweilpad
De meegeleverde dweilpad is misschien het enige zwakke punt van de Philips OneUp. Het is een 2 centimeter dikke rubber pad met op achterkant wat bevestigingspunten en kleine kanaaltjes (waar het water door aan- en afgevoerd wordt) en aan de onderkant een vast microvezeldoek. Het is dus één geheel. Je kunt de doek niet vervangen zoals bij een Swiffer.
Het aanbrengen is een makkie. Je plaatst de OneUp boven de pad en klikt deze in één keer erop. Loshalen is wat moeilijker. Philips adviseert om aan de linkerkant en aan de rechterkant je voet te plaatsen op een ruimte van ongeveer 1 centimeter. Dan zou je hem zo naar boven moeten kunnen trekken. Dat gaat bij mij telkens wat onhandig, dus haal ik hem er gewoon met mijn handen vanaf.
Na gebruik zou je hem kunnen omspoelen en zonder uit te wringen (dan scheurt het rubber), te drogen te leggen. Dat heeft best wat tijd nodig, dus een tweede dweilpad of een derde (à 20 euro per stuk) is geen overbodige luxe. Philips levert de OneUp 3000 (XV3101) in twee versies; bij de /11 zit een extra dweilpad, bij de /01 niet. Aangezien de eerste 15 euro duurder is en de extra pad daarmee 25% goedkoper, lijkt de keuze me duidelijk.
Een andere optie is om hem in de was mee te wassen. De wasmachine mag daarvoor niet volledig vol zijn en je mag niet warmer dan 40 graden wassen. Dat is volgens Philips voldoende om bacteriën te doden, maar dit soort doekjes en dweilen wil je om hygiënische redenen liever op 60 graden wassen. Ik had bij mijn eerste dweilpad pech. Die kwam er helemaal gehavend uit, met duizenden kleine rubberstukjes in de wasmachine. De tweede dweilpad doet het vooralsnog prima.
De Philips OneUp in de praktijk: dweilt als een malle
Ik las dat meerdere mensen de dweil eerst natmaken, maar dat is nergens voor nodig. Sterker nog, je eindigt dan met een veel natter resultaat. De hoeveelheid water die eruit komt is namelijk perfect. De eerste paar streken even op dezelfde plek, en daarna kun je als een malle gaan dweilen. Je hoeft niet veel druk te geven en ik moest af en toe echt even onder een andere hoek naar de vloer kijken of deze echt ook wel nat was geworden. Dat was zeker het geval. Ik moest ook even luisteren of ie echt wel aanstond, want de pomp is ook nog eens superstil.
Hij is ook extreem wendbaar: de kop kan 360-graden draaien (hoe gaat dat met dat water van binnen?) en is makkelijk om tafelpoten en onder stoelen te manoeuvreren. Terwijl je dweilt zie je het langzaam schoner worden, zonder dat er duidelijk een natte zone is. Voordeel hiervan is dat het ook echt snel weer droog is. Mocht je twijfelen of ie zijn werk wel goed heeft gedaan, dan zie je een leeg schoonwaterreservoir en een vol vuilwaterreservoir. Als resultaat heb je een mooie schone streeploze vloer. Je ruikt alleen na afloop geen lekkere frisse geur, maar het stinkt ook niet: het meegeleverde reinigingsmiddel is geurloos.
Klein flesje vloerreiniger
Ik dacht eerst dat het meegeleverde flesje vloerreiniger een tester was, zo klein was het. Toen het flesje in de OneUp moest worden geplaatst, kwam ik erachter dat de vloerreiniger megageconcentreerd is. Met één flesje heb je genoeg voor 40 schoonmaakbeurten. De flesjes kosten 20 euro voor twee stuks, dus 80 schoonmaakbeurten. Dat komt weer neer op 0,25 euro per schoonmaakbeurt. Niet echt goedkoop, maar het werkt wel heel goed. Het schuimt niet, laat geen strepen achter, maar ook geen geur.
Geur wordt vaak toegevoegd aan schoonmaakmiddel zodat we het idee krijgen dat iets echt schoon is geworden of om andere geur te verdoezelen, maar eigenlijk is het natuurlijk onzin. Ik hou wel van deze aanpak van Philips: gewoon een goedwerkend middel, op maat voor het product, zonder enige verdoezeling van zijn werking. Tuurlijk kun je experimenteren met een goedkopere optie en hier de juiste verhouding in te vinden. Ik zou het niet doen. Uiteindelijk komt het middel door alle kanalen en het zou vervelend zijn als er in het systeem iets kapotgaat door het gebruik van een ander middel. Om nog maar niet te spreken van de garantie die je dan kwijt bent.
Lange laadtijd van de Philips OneUp 3000
Er is duidelijk een andere accu gebruikt bij de 3000 dan bij de 5000. Deze laatste heeft namelijk een lithium-ion accu van 7,2 wattuur. Daarmee moet hij het 70 minuten kunnen uithouden volgens Philips is hij binnen 4 uur weer opgeladen. De 3000 heeft een 4,32 nikkel-metaalhydride (NiMH) heeft twee keer zo lang nodig om volledig op te laden - en geeft dan slechts 40 minuten dweiltijd. Overigens heb ik nog geen enkele keer 40 minuten gedweild, meestal ben ik binnen 10 minuten klaar. Zo heb ik de 3000 pak weg eens per 5 dweilbeurten opgeladen. Alleen als ie leeg is en je even snel wil bijladen voor een enkele dweilsessie, loop je tegen die lange laadtijd aan.
Een ander euvel is de lader zelf. Philips heeft gekozen voor een usb-c aansluiting en levert wel een usb-kabel mee, maar geen lader. Dat is begrijpelijk voor een smartphone of hoofdtelefoon, maar voor een huishoudelijk product is het minder handig. Philips meldt overigens uitdrukkelijk dat je alleen een slome lader mag gebruiken: 5 volt bij 1 ampère, wat neerkomt op 5 watt. Aan de andere kant, de kans is groot dat je zo'n adapter nog wel hebt liggen. Daar kan dan gewoon de usb-a naar usb-c kabel in.
Conclusie
De Philips OneUp 3000 is de beste elektrische dweil die ik heb getest. Aangezien ik er een heleboel heb getest, kan ik wel zeggen dat het de beste elektrische dweil is. Hij heeft het juiste formaat, is niet te zwaar, makkelijk te hanteren, maakt geen lawaai, maakt goed en streeploos schoon, werkt snel, is makkelijk schoon te maken, je krijgt geen natte handen en is ook nog eens goed geprijsd.
Je merkt het al, ik ben heel enthousiast over de OneUp 3000. Enige minpuntje is misschien de dweilpad en de beperkingen hiervan. Het verwijderen gaat me niet zo makkelijk af en het liefste zou ik hem in de was met andere doeken en handoeken op 60 graden meewassen. Ook de lange oplaadtijd kan een probleem zijn als je hem net nodig hebt en de accu leeg is. Dat zijn zaken waar je aan kan wennen, en waar je met wat slim plannen geen last van zal hebben. Zo niet, dan is de 5000-versie nu ook weer niet zó veel duurder.
Philips OneUP 3000
Philips OneUp 3000 (XV3101/11) in een oogopslag | |
Afmetingen | 35 x 12 x 142 cm |
Gewicht | 1,75 kg (zonder water) |
Capaciteit | Schoon water: 312 ml Vuil water: 270 ml |
Accu | 3,6 V, 1,2 Ah (4,32 Wh) NiMH 50 min. gebruikstijd 8 uur laadtijd |
Aansluiting | USB-C |
Adviesprijs | € 124,99 |
Koop bij |